Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Vandaag valt er eerst nog sneeuw in de Alpen maar is Kaiserwetter onderweg! Vanuit het westen kunnen opklaringen zich uitbreiden en de komende dagen gaan we de zon veel zien. Met alle vers gevallen sneeuw zal dit prachtige beelden en wintersportcondities op gaan leveren. Vanaf het weekend zien we een weersverandering in de kaarten met mogelijk veel neerslag en sneeuw aan de noordkant van de Alpen waarbij de wind ook toe gaat nemen.

Wintersport weerbericht (kort): vooral aan noordkant sneeuw

Vandaag valt er in de Alpen met name aan de noordkant nog sneeuw. In de Franse en Zwiterse Alpen zien we gedurende de ochtend opklaringen aan terrein winnen. In Oostenrijk blijft het tot in de middag en vroege avond sneeuwen. Naast de sneeuw staat er dankzij een krachtige noordelijke föhn veel wind met windstoten op de toppen van 100 tot 150 km/h. Het Lawinegevaar zal onverminderd hoog blijven. Aan de zuidkant van de Alpen juist droog en veel wind dankzij de föhn.

Gisteren veel sneeuw en wind:

Kals am Großglockner in de sneeuw gisteren. Via Foto-webcam

Al moesten we op sommige plaatsen nog even geduld hebben. Foto van Johann vanuit Termen (1020m) gisterochtend.

Vandaag: aan de noordkant nog sneeuw en opklaringen vanuit het westen

Nadat de neerslag in de Alpen op een steeds lagere hoogte overging in sneeuw krijgen we vandaag ook nog te maken met sneeuwval. Dankzij opstuwing van koudere luchtmassa’s tegen de noordkant van de Alpen (Nordstau) valt er vandaag tot in de dalen sneeuw. Wel zien we een hogedrukgebied boven Centraal-Europa richting de Alpen bewegen.

De weerkaart voor vandaag: ten oosten van het hogedrukgebied stroomt koudere lucht naar de Alpen. Het hogedrukgebied gaat richting de Alpen bewegen waardoor de sneeuwval zal afnemen en er steeds meer ruimte voor de zon komt.

Via de oostflank van het hogedrukgebied wordt koudere lucht aangevoerd, maar ten westen kan warmere lucht vanuit het zuiden alweer de Alpen bereiken. Hierdoor zullen we vandaag verschillen zien in temperatuur tussen de westkant en de oostkant van de Alpen. In het westen wordt het vandaag op 1500 meter hoogte ongeveer 1 tot 3 graden waarbij de temperaturen in de avond op zullen lopen richting de 4 à 5 graden. In de Centrale en oostelijke helft van de Alpen zal het kwik op 1500 meter duidelijk lager liggen met waarden rond de -5 tot -8 graden.

Dankzij de oostwaartse beweging van dit hogedrukgebied zal de sneeuwval vanuit het westen steeds meer af gaan nemen. In de Franse Alpen zal de neerslag in de vroege ochtend al grotendeels verdwenen zijn en komt er steeds meer ruimte voor de zon. Hetzelfde zal tegen het einde van de ochtend in de Zwitserse Alpen gebeuren. In Oostenrijk zal het nog tot in de middag sneeuwen waarbij de neerslagintensiteit ook vanuit het westen af zal gaan nemen.

De meeste sneeuw zal dan ook nog in Oostenrijk gaan vallen vandaag: boven de 1500 meter valt er 10 tot 30 centimeter sneeuw. In de Franse (5 tot 10 cm) en Zwiterse Alpen (10 tot 20 cm) valt er wat minder.

De sneeuwval voor de komende 24 uur (via onze weerkaarten pagina):

De sneeuwvalgrens voor vandaag laat goed zien dat de sneeuw tot in de dalen zal vallen.

De zuidkant van de Alpen zal het, met uitzondering van gebieden tegen de Alpenhoofdkam aan, droog houden. Hier geen sneeuw maar de invloed van een krachtige noordelijke föhn. Door de hoge drukverschillen tussen de noord- en zuidkant van de Alpen zal er veel wind staan vandaag. Met name op de toppen en hogere delen ten zuiden van de Alpenhoofdkam kunnen windstoten van 100 tot 150 km/h voorkomen. Op de hoogste toppen mogelijk meer dan 150 km/h. In de föhngevoelige dalen zijn uitschieters tot 80-90 km/h mogelijk. Het lawinegevaar zal dan vandaag dan ook hoog blijven!

Föhndiagram voor Zwitersland:

Föhndiagram voor Oostenrijk:

Morgen: volop ruimte voor de zon

Vannacht zien we de invloed van het hogedrukgebied al direct terug in het weerbeeld. De wind gaat steeds meer liggen. Toch krijgen we morgenochtend nog altijd te maken met windstoten van 70-80 km/h in de zuidoostelijke helft van de Alpen (Noordoost Italië, Slovenië en oosten van Oostenrijk). Elders zal de wind op de Alpenhoofdkam merkbaar zijn, maar met windstoten tot 50 km/h al een stuk rustiger dan vandaag.

Naast de wind zal er vanaf morgenochtend ook steeds meer ruimte voor de zon komen. In de ochtend zijn er nog wolkenvelden, maar vanuit het noorden zullen er steeds meer opklaringen komen en is Kaiserwetter onderweg. Daarnaast zal ook zachtere lucht vanuit het westen zich over de Alpen verspreiden. De 0-gradengrens ligt morgen rond de 1200 tot 800 meter in Oostenrijk en Zuid-Duitsland tot 1600 à 2000 meter in de Zwitserse en Franse Alpen. Dankzij de lichte noordelijke föhn ligt de 0-gradengrens in Italië tussen de 1800 en 2200 meter.

Dankzij de droge lucht en sterk negatieve dauwpunten zal de sneeuw, ondanks de hogere temperaturen, niet veel in kwaliteit afnemen.

Actuele webcambeelden Termen en Rosswald:

Zie ook de AWM webcams – HIER

https://www.meteo-oberwallis.ch/webcam/hasel/nord.php

Weekend: rustig weer en oplopende temperaturen

In het weekend blijven de Alpen onder invloed van het hogedrukgebied. Dankzij het rustige weertype en veel ruimte voor de zon zal het echt Kaiserwetter worden. Met een westelijke tot zuidwestelijke stroming wordt zachtere lucht aangevoerd. Hierdoor zal de 0-gradengrens met name op vrijdag sterk gaan stijgen: 2600 meter in het oosten tot 3000 meter in het westen.

Gedurende het weekend neemt de invloed vanaf de Atlantische Oceaan steeds verder toe. Zaterdag zien we de eerste wolkenvelden overtrekken en zaterdagavond en zondagochtend zien we dat een afgezwakt koufront in het noordwesten en noorden van de Alpen wat neerslag gaat brengen. Sneeuw valt er dan boven de 1200-1400 meter.

Vanaf zondag zitten de Alpen dan in tijdelijk zachtere lucht waarbij de 0-gradengrens weer op zal lopen richting de 2000 à 2500 meter. Maar in de nieuwe week krijgen we te maken met een weersverandering…

Volgende week: onstuimig met mogelijk weer veel neerslag en sneeuw

De nieuwe week zal eerst nog zacht beginnen, maar dat gaat snel veranderen. Op de Atlantische Oceaan zien we een heel actieve straalstroom gericht op West-Europa. Hierdoor krijgen we in het westen van Europa, maar ook zeker de Alpen, te maken met een onstuimig weertype als (sterke) depressies vanaf de Oceaan het vasteland bereiken.

De bron van het onstuimige weer voor volgende week: de straalstroom lijkt vanaf het weekend goed op stoom te komen met windsnelheden tot ruim 200 knopen. Omgerekend is dit ongeveer 370 (!) km/h. Bron: wxcharts
Bij zo’n actieve straalstroom horen ook stormdepressies waarbij de isobaren heel dicht op elkaar komen te liggen. Let ook op de kerndruk van minder dan 940 hPa van de depressie tussen IJsland en Ierland. Volg de actuele weerkaarten via onze weerkaarten pagina.

Voor de Alpen betekent dit koelere lucht vanuit het noorden met een sneeuwvalgrens die flink gaat zakken. Daarnaast zal er met een strakke westelijke stroming ook de nodige neerslag onderweg zijn naar de Alpen waardoor er in de hoger gelegen gebieden weer de nodige sneeuwval kan vallen. In potentie kunnen dit soort situaties tientallen centimeters tot een meter sneeuw opleveren.

Naast de sneeuw en neerslag zal de wind in dit soort situaties ook weer flink toe gaan nemen waarbij een stormachtig weertype met zeer zware windstoten op de toppen goed mogelijk is. De combinatie van sneeuw, neerslag en harde wind zal de lawinesituatie er niet veiliger op gaan maken. De komende weerberichten en zeker ook op het forum zullen we de verwachtingen voor volgende week behandelen.

Dit was het weer voor vandaag. Vandaag zal Johann ook weer een radiopraatje voor de VBRO verzorgen. Deze kan live gevolgd worden via de VBRO of later op onze site of Soundcloud.

Gisteren maakte Johann weer een vlog vanuit de sneeuw in Termen:

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Discussieer ook mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

(Visited 2.507 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen: eerst nog sneeuw, daarna Kaiserwetter!”

 • Jeffrey Laan
  5 februari 2020 at 18:26

  Herhaling van zetten op maandag met warmte front, storm en regen tot grote hoogte? En daarna pas sneeuw tot in lagere delen?

  • Maarten Minkman
   5 februari 2020 at 19:32

   Beste Jeffrey,

   Het lijkt inderdaad een herhalen van zetten te gaan worden vanaf maandag. Eerst een hoge sneeuwvalgrens in de zachte lucht waarna de koudere lucht uit het noordwesten de Alpen kan bereiken zoals op onze sneeuwvalgrens kaart ook goed te zien is:

   • Maarten Minkman
    5 februari 2020 at 19:33

    En de sneeuwvalgrens 12 uur later:

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer