Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  achter een naar Duitsland wegtrekkend laag wordt met een zuidwestelijke hoogtestroming iets koelere lucht aangevoerd. Zaterdag draait de hoogtestroming weer naar het zuiden en wordt weer zachtere lucht aangevoerd die geleidelijk onder hogedruk invloed geraakt. Na het weekend krijgen we geleidelijk met een vlakke drukverdeling te maken waarbij van het noorden uit de hogedruk terrein gaan winnen.

Onstabiel door dagelijks gang / hoogtelaag

Ook gisteren weer het inmiddels bijna vertrouwde beeld met de Südföhn in het noorden en Südstau in het zuiden. Vooral aan de zuidkant en in het westen is koelere lucht binnengestroomd en met een sneeuwvalgrens van circa 1500 meter is tot vanmorgen lokaal weer zo’n 20 tot 35 cm aan verse sneeuw gevallen.

Winters Saas-Fee vanmorgen
Feegletsher Saas-Fee, met -12 graden en veel sneeuw volop winters vanmorgen
Bosco Gurin (Tessin)
Livigno
30 tot 40 cm Neuschnee in Suvretta-Randolins 2180m

De koelere lucht is via de achterdeur van een naar via de Alpen naar Duitsland getrokken laag – Joi II – binnen gestroomd en vandaag vrijdag is met de naar zuidwest gedraaide stroming de aangevoerde lucht niet alleen wat minder warm maar ook minder vochtig.

Onder een deels heldere hemel kon het vannacht dan ook weer flink afkoelen en met lokaal lichte en zelfs ook matige vorst. Ook op hoogte is de temperatuur gedaald met op 2000 tot 3000 meter 10 tot 15 graden vorst.

GFS T850 hPa vrijdagochtend. Vooral in de westelijke Alpen is koudere lucht binnengestroomd

Vandaag schijnt vooral in de ochtend de zon, door de dagelijkse gang (opwarming zon) en in combinatie met de enigszins onstabiele opbouw van de atmosfeer gaan zich stapelwolken vormen die lokaal tot een bui kunnen uitgroeien.

De sneeuwvalgrens varieert van 1300 tot 1400 meter in het westen en tot 1800 a 1900 meter in het oosten.

Sneeuwvalgrens vrijdag 12h00

Ook de de middagtemperaturen laten een grote variatie zien tussen west en oost. In het oosten kan het kwik lokaal tot 20 a 23 graden gaan oplopen, in het westen is het met 10 tot 15 graden meest wel gebeurd.

In het weekend krijgen we te maken met een tussenhoog welke vooral morgen zaterdag een positieve stempel op het weerbeeld zal gaan drukken. Na een opnieuw frisse nacht met lokaal lichte tot matige vorst gaat overdag met veel zon het kwik flink in de lift en belooft het met 18 tot 24 graden (föhn) een heerlijke lentedag te gaan worden. De centrale Alpenzuidkant kan wat last ondervinden (houden) van (hogere) wolken of wolkenvelden.

Zaterdag tussenhoog, veel zon en zeer zacht (föhn)

In het verdere verloop zien we de lagedruk vanaf de westelijke Middellandse Zee verder naar het oosten verplaatsen waarbij zich boven het noorden van Algerije een apart hoogtelaag gaat ontwikkelen. Dit hoogtelaag zal tot het midden van de volgende via de zuidelijke Middellandse zee naar de laars van Italië trekken en vervolgens verder richting de oostelijke Middellandse Zee.

Ofschoon de invloed van de lagedruk dan gaat afnemen en vanuit het noorden een hoog langzaam zijn invloed naar midden Europa gaat uitbreiden houden we eerst nog een vlakke drukverdeling waarbij de atmosfeer vooral de eerste dagen door de nabijheid van het (hoogte)laag nog labiel van opbouw is.

GFS 500 hPa voor dinsdag ochtend, ingetekend de lagere druk (op hoogte) die de onstabiliteit begin volgende week nog extra zal triggeren!

Gaat dan de zon schijnen dan zal door de dagelijkse gang de onstabilitie gaan opleven met als resultaat de ontwikkeling van stapel wolken en vooral later op de dag kans op regen en -of onweersbuien. Stabiel zonnig lenteweer is dan ook nog niet aan de orde.

In de tweede helft van de week zien we vanuit het noorden de hogedruk verder toenemen en kan de atmosfeer verder gaan stabiliseren. Vanaf woensdag wordt de stroming aan de zuidflank van dit hoog met kern boven Duitsland meer continentaal (oostelijk) waarbij het vooral op hoogte flink gaat opwarmen met een vorstgrens die tot 3500 a 4000 (!) gaat stijgen

GFS 500 hPa voor woensdag 18h00

Met veel zon en de aanvoer van zachte en drogere lucht krijgen we dan te maken met heerlijk lenteweer met zelfs een zomers randje.

Volgende week belooft het ook in de bergen zeer zacht te gaan worden. T850 hPa centrale Alpennoordkant oplopend naar 12 tot 15 graden
En een vorstgrens die op een “zomers” niveau gaat uitkomen

Hoe het één en ander in details zal gaan uitpakken en of het hoog een blijvertje is gaan we de komende dagen allemaal vervolgen. Vanuit een mooi opgeklaard maar nog fris Oberwallis een fijne dag gewenst en tot morgen maar weer. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de oplopende temperaturen blijft de situatie veelal precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 160 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer