Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen; aan de voorzijde van een noord Atlantische hoogtetrog die tot over het Iberische Schiereiland uitzakt hebben de Alpen de komen dagen te maken met vrij koele en onstabiele luchtmassa’s. Een afsnoerend hoogtelaag trekt in de nieuwe week via de Britse Eilanden en west Frankrijk naar het zuiden. Tegen het einde van de week en in het weekend kan de temperatuur onder invloed van stijgende luchtdruk weer gaan oplopen naar zomerse waardes.

Op de wat langere termijn weer zomers

Het zomerse weerbeeld heeft plaats gemaakt voor een meer herfstachtig weerbeeld. Ook de temperaturen hebben een flinke stap terug moeten doen en onder de bewolking en in de neerslag was het met 15 tot 18 graden meest wel gedaan.

De zomer flora in schril contrast met de bewolking en regen in het Oberwallis / Termen
Gisteren tussen de neerslag door toch nog even wat baantjes kunnen trekken in het zwembad Geschina t e Brig. Luchttemperatuur 15 graden, water graadje of 22

Voor de natuur is de neerslag een verademing naar de wekenlange droogte. Beeld bergbeekje omgeving Termen

In het hooggebergte is de winter weergekeerd met sneeuw en 2 tot 7 graden vorst. Beeld Aletsch Arena Eggishorn (2900m) en Gr Aletsch gletsjer

Daar waar de zon nog langere tijd de atmosfeer kon opwarmen steeg het kwik tot 24 graden en nog warmer werd het gisteren in de oostelijke Alpen. Hier bevond zich buiten het bereik van de storingen nog warmere en en drogere lucht en lokaal steeg het kwik er tot 28 graden.

Vandaag hebben in in eerste instantie de westelijke Alpen te maken met de bewolking en neerslag van een storing behorende bij een hoogtetrog en lagedruk (Linda / Julia).

De neerslag met lokaal ook onweer trekt geleidelijk naar het oosten en tot in de avond zullen ook de oostelijke regionen ermee te maken gaan krijgen. In de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens lokaal tot 2300 a 2000 meter of zelfs nog wat lager! Lokaal kan er in de oostelijke en zuidelijke Alpen boven de 2500 meter tot een halve meter sneeuw gaan vallen!

Kaarten sneeuwvalgrens (e.a.weerkaarten ) zie – HIER

Sneeuwval vanmorgen in de hogere Walliser Alpen Mittelallalin Saas-Fee (3500m)

Saas-Fee Längfluh gletsjer (2870m) 

Voor de storing uit kan men er echter eerst nog genieten van de zon. In de nog aanwezige warmere lucht kan het kwik er nogmaals oplopen tot 28 en lokaal tot 30 graden.

Mooi opgeklaard vanmorgen nog in Zell-am-See-Kaprun
En ook nog wat zon in Kaprun Glocknergruppe
En een nog praktisch onbewolkt Saalfelden-790-m-Ritzensee. Nog maar even meepakken want ook hier komt de klad vandaag weer in

Veel neerslag Alpenzuidkant
Met een zuidwestelijke tot westelijke aanvoer gaat er de komende 72 uur het nodige aan neerslag vallen. Zwaartepunt van de neerslag zal in de Stau van de zuidelijke Alpen komen te liggen. Tot het midden van de week kan hier 100 tot 150 mm en lokaal meer dan 200 mm neerslag gaan vallen!

Neerslag cumulatief Alpen. Vooral de zuidkant mag zich gaan opmaken voor veel hemelwater!

Aanhoudend onbestendig onder lagedruk
In het zeegebied bij IJsland zien we vervolgens rond het midden de week in de wat hogere atmosfeer een volgende bel koude lucht afsnoeren (cut-off) en deze zal als een apart hoogtelaag via de Britse Eilanden naar het westen van Frankrijk en de Golf van Biskaje trekken.

De Alpen verblijven ook dan onder de invloed van lagedruk. Ondersteund door de dagelijkse gang resulteer dit in onbestendig weer met steeds weer neerslag / buien. De temperaturen verblijven tot donderdag – vrijdag een aantal graden onder het langjarig klimatologische gemiddelde.

ECMWF rond het midden van de week met het hoogtelaag dat naar het zuiden trekt. Lagedruk ook dan nog boven het Alpengebied

Met het afzakken van het hoogtelaag kan in de tweede helft van de week en in het weekend met een meer zuidelijke hoogtestroming warmere lucht tot over de Alpen gaan uitstromen en gaat het kwik eindelijk weer flink in de lift.

In het weekend kan de warmere lucht dan ook weer over de Alpen gaan uitstromen

Met een wat stijgende maar nog steeds vlakke drukverdeling blijft de atmosfeer mede ondersteund door de dagelijkse gang onstabiel van opbouw en daarmee blijft het risico van een regen of onweersbui met voorkeur voor de berggebieden nog op de loer liggen.

Met de start van de nieuwe (volgende) week nemen met nog wat verder stijgende luchtdruk boven het continent de buienkansen verder af. De temperaturen gaan nog wat verder in de lift en handhaven zich dan op een zomers niveau!

GFS ensembles prikpunt Zwitserse Alpen. Vooral de eerste dagen gaat het duidelijke onderkoeld verder, vanaf donderdag vrijdag kan de boel dan gaan opwarmen.

Tot zover voor deze zondag ochtend vanuit de bewolkte Walliser Alpen. Fijne dag, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer, Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 325 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier