Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een “Spaans” (hoogte)laag trekt de komende dagen via de centrale Middellandse Zee richting de Balkan en beïnvloedt tot en met woensdag het weerbeeld in de Alpen waarbij het in het noorden föhnig is en in het zuiden vochtigere lucht stuwt. In de tweede helft van de week krijgen we geleidelijk met een vlakke drukverdeling te maken en wordt het vanuit het noorden geleidelijk weer wat kouder.

Na woensdag onder vlakke drukverdeling weer wat kouder

Het Spaanse hoogtelaag komt geleidelijk in beweging en trekt de komende dagen via de westelijke Middellandse Zee via midden Italie naar de Balkan. Aan de voorzijde van het systeem wordt met een  zuidelijke hoogtestroming zachtere en vochtigere lucht aangevoerd. Tegelijktijd nemen op nadering ervan de drukverschillen tussen de zuidkant en noordkant wat toe (drukoverschot zuidkant tot 5 hPa) waardoor het aan de noordkant föhnig is of wordt.

Gisteren kon met de föhn de temperatuur in het Rhonedal in (Ober)wallis en in het Chur dal in Graubünden al oplopen tot 8 a 10 graden.

Föhnig Wallis en Graubünden gistermiddag om 13h00, lokaal liep eht kwik in de middag op tot bijna 10 graden!

Elders was het deels bewolkt deels opgeklaard en lokaal viel er uit de bewolking wat sneeuw, beneden de 700 a 500 meter ook regen.

St. Anton am Arlberg (via FB)
Föhnige luchten Serfaus Fiss Ladis. Foto Tamara Casile (en groetjes terug vanuit het Oberwallis)
Riezlern(Kleinwalsertal) Ingezonden door Jan & Anja Snijders (en ook jullie winterse groeten terug en veel ski plezier!
Inntal Oostenrijk, Strass im Zillertal Foto ingezonden door Robin D

Vandaag en ook woensdag verandert er grosso modo niet veel aan deze situatie en het weerbeeld waarbij het aan de noordkant fönig zal zijn en aan de zuidkant de vochtigere lucht stuwt.

Radar 09h15. Bron Wetteronline.de

In de Stau van de zuidelijke Alpenhoofdkam valt wat sneeuw, elders is het meest droog. In de loop van de woensdag (westen) en donderdag (oosten) draait de stroming na passage van de hoogte-as van het laag weer naar oost tot noordoostelijk richtingen en komt er een einde aan de Südföhn en Südstau situatie. In alle hoogtes gaan de temperaturen dan weer een dalende trend vertonen.

GFS T850 hPa met het hoogtelaag boven midden Italië en koudere lucht die weer via de “achterdeur” binnenstroomt.

Vlakke drukverdeling, rustig winterweer
Met een vlakke drukverdeling (weinig drukgradiënt) is het rustig winter weer waarbij de zon en wolken(velden) het weerbeeld zullen bepalen. Lokaal kan er door zwakke storings invloeden (of lokale Stau wat (lichte) sneeuw vallen.

Vooral in het zuiden gaat met de (zwakke) Südstau de komende 48 uur nog wat neerslag vallen.

Grotere hoeveelheden gaan er echter niet vallen en veelal zal het gewoon droog blijven. Op 1500 meter hoogte (850 hPa) komt het kwik tussen de -3 en -6 graden te liggen en de vorstgrens tussen de 1200 meter (overdag) en aan de grond (nacht)

Sneeuw ligt er overigens genoeg in de wat hogere Alpen. Hieronder een mooi vergelijk vanuit het Lötschental hier in Oberwallis. Foto’s Patrick Henzen

19.-Februar-2017
28.-Januar-2018

Ook in het weekend houden we de vlakke drukverdeling en het hier boven beschreven weerbeeld, zaterdag op afzwakkend koufront van westen uit tijdelijk wat stijgende sneeuwkansen.

Vanaf maandag neemt het zonale karakter verder toe en met de overwegend westelijke hoogtestroming gaan Atlantische storingen zich weer meer en meer opdringen en neemt de wisselvalligheid weer wat toe waarbij storingen dan weer koudere en dan weer wat zachtere lucht tot over west Europa en de Alpen laten uitstromen.

GFS T 850 hPa maandag 12 februari met de zonale stroming,

Uitgaande van het GFS model zal het met een markante verzachting ook dan echter nog wel meevallen omdat de jetstream meest zuidelijk van de Alpen zal koersen. Het ECMWF daarentegen voorziet vanaf medio volgende week een markante verzachting. Uitgaande van een actieve depressie in de buurt van IJsland gaat de stroming vanaf woensdag de zuidwesthoek opzoeken en het wordt het ook föhnig!

ECMWF T850 hPa donderdag 15 februari

Hoe het één en ander in detail zal gaan uitpakken (warmtefronten, kou fronten, neerslag) is op dit moment nog lastig in kaart te brengen, daarover de komende dagen meer.

Tot zover voor dit moment, ik trek me voor een paar dagen terug in de Walliser bergen (Rosswald) en meld me dan later van daaruit weer. Een fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert ook  – Wereldwijde Weathercard Service

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Lawine gevaar in de zuidoostelijke Alpen ORANJE en door de nieuwe sneeuwval deels ROOD. Elders GEEL

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.057 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen – Eerst nog föhnig, in zuiden wat sneeuw”

 • MrB
  6 februari 2018 at 14:23

  Wij vertrekken zondag naar het Zillertal. Erg benieuwd naar de ontwikkelingen. Wat denk jij Johann, blijft het koud of wordt het toch warmer? Heb je daarnaast enig idee van het aantal zonuren volgende week? Krijgen we deze nog te zien?

 • Johann
  6 februari 2018 at 15:35

  Het blijft aan de koude koud en (licht) onbestendig, vanaf woensdag mogelijk verzachting. Zie hieronder het meteogram maar pin je er nog even niet teveel op vast (mn voor wat de bewolking / neerslag dan wel de zon betreft)

 • MrB
  6 februari 2018 at 15:49

  Dankje, ik weet het, het is nog “ver” weg. Hopelijk komt het niet uit, beetje erg weinig zon. Zal wel jammer zijn. Komende dagen deze site goed in de gaten houden. Stel mijn vraag vrijdag nog wel een keer 😉

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier