Algemeen: Na een koudere fase met sneeuw tot in de lager gelegen gebieden, is inmiddels mildere lucht de Alpenregionen binnengekomen. Donderdag en vrijdag krijgen we nog te maken met de invloed van ex Hurrican Epsilon. Een front brengt dan nog wat regen en sneeuw op hoogte. Daarna is een “warmbloedig” hogedrukgebied aan zet, wat stabiel weer gaat brengen, maar zeker ook zachte lucht tot op grote hoogte. Uiteraard zijn hierbij de condities rustig met soms “hochnebel”. Deze zal ook niet altijd gaan oplossen. Hierdoor kunnen lokaal verschillen in het weerbeeld en in de temperatuur gaan optreden.

Korte terugblik

Hogerop in de bergen, zeg maar pak en beet boven de 1500 meter is het nog een winters landschap. Hoewel de dooi de sneeuw aantast zijn er nog prima mogelijkheden om fijn te vertoeven. In Obertauern (2200 meter hoogte) werd er op de top geskied, gelopen en genoten. Prachtig ook te zien de zonsopkomst, de sporen die kwamen in de sneeuw en de oplettende kijker ziet ook nog de “hochnebel” hangen, alwaar ter plaatse geen hinder van was. Heerlijke beelden. Tip! (klik op foto voor vergroting).
Ook in Wenen begon de dag met “hochnebel” al kunnen we hier beter spreken van laaghangende bewolking.
Lijkt wel een schilderij! Wat een prachtige zonsopkomst op de Gletsjer.

Donderdag en vrijdag neerslag, sneeuw op hoogte

Met de restanten van ex Epsilon loopt donderdag van west naar oost een front binnen in de Alpen. Dit gaat weer wat neerslag brengen en op hoogte wordt dan dus (het aangetaste) sneeuwdek weer wat “opgefleurd”. Het uiterste zuiden van de Alpen en ook de Franse Alpen houden het droger. De neerslag blijft wel even aanhouden en hoewel de aangevoerde lucht eigenlijk niet extreem koud is (2 tot 4 graden) op 850 hPa, (1500 meter hoogte) kan door neerslagafkoeling de SVG weer dalen van 1800 tot zeer lokaal 1300 meter.

De sneeuwvalgrens ligt donderdag tussen de 1300 en 2000 meter hoogte. Vooral door neerslagafkoeling kan lokaal de SVG wat lager uitkomen dan aangegeven op de weerkaart.
Achter het front komt later in de avond nog zachtere lucht binnen, vanuit het westen gaat de SVG dan geleidelijk weer oplopen.

Vrijdag valt er dan vooral in de Oostelijke Alpen nog neerslag, de sneeuwvalgrens loopt hierbij verder op en komt uit tussen de 1600 en 2400 meter hoogte.
Tot vrijdagavond is er kans op neerslag in de Alpen, sneeuw op hoogte. Lokaal kan tot 30, heel misschien 40 cm sneeuw bijvallen. Het (uiterste) zuiden blijft nagenoeg droog.

Daarna komt de zon en de hochnebel

In het weekeinde en het begin van de week staat dan in het teken van een “warmbloedig” hoog wat het weerbeeld in de Alpen nog wel even blijft bepalen. Hierbij stijgt de vorstgrens boven de 2500 meter en in de lager gelegen gebieden komt de maxima veelal tussen de 15 en 20 graden uit. Wat dat doet met de aanwezige sneeuwlaag hoeven wij niet te vertellen. In Innsbruck loopt het kwik in het weekeinde op tot tegen de 20 graden. Een schril contrast met de afgelopen dagen. Hoe dan ook, we komen steeds een stapje dichter bij de winter.

Tenslotte nog de ensembles prikpunt Tirol

Heel goed te zien de kans op neerslag donderdag en deels vrijdag. Daarna enkele droge dagen, met een sterke temperatuurstijging. Lokaal kunnen er verschillen optreden als “hochnebel” langer blijft hangen.

Tot zover, ik wens u een prettige dag en blijf volgen.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelVerkiezingen VS – Gevolgen weer en klimaat na 4 jaar Trump
Volgend artikelLage Landen: Wisselvallig en zacht, na maandag stabiel hogedrukweer