Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het is (vrij) warm en zonnig in de Alpen en dat is eigenlijk al een langere tijd gaande. We kopten dan ook in ons vorige Alpenbericht over een Goldener Oktober. Het is momenteel namelijk heerlijk vertoeven in de Alpenlanden. De schitterende herfstkleuren maken het sfeerbeeld compleet, wie nu in de Alpen zit heeft het getroffen. Hochnebel zien we ook lokaal, maar dat is ook een herfstfenomeen die we steeds vaker gaan zien. Vergeet trouwens niet dat de nachten in deze heldere condities koud verlopen met op veel plaatsen ook nachtvorst. De scherpste randjes gaan daar de komende dagen wel vanaf, maar we blijven voorlopig te maken hebben met een flinke dagelijkse gang. Lokaal wordt het 20 graden met de Südföhn in de noordelijke Alpen.

Innsbruck afgelopen maandag. Onze Alpen collega Remco Graas die de foto nam ter plaatse vertelde: De horizon staat in de fik!
Götznerberg dinsdagmiddag. Alpenweerman Roy die deze foto maakte vertelde dat het in de ochtend nog helder was, maar het in de middag dicht trok met bewolking.
Remco Graas was woensdagavond weer op pad bij de Lansersee vanaf Lanserkopf.
Alpenweerman Roy, afgelopen zondag in de prachtige bergen nabij Innsbruck.

Dankzij stevige Südföhn temperatuur verder in de lift

We vertelden het al, door een sterke Südföhn loopt de temperatuur de komende dagen nog verder op. De verwachting is namelijk dat deze föhn zeker tot en met het weekeinde blijft. Op de weerkaarten zien we het typische synoptische patroon terug voor de warme zuidelijke stroming. Namelijk een hogedrukgebied over Centraal-Europa/Oost-Europa en een lagedrukgebied west van de Alpen.

Het weerbeeld voor de komende dagen verandert dus voorlopig niet zoveel. Regelmatig zal de zon dus schijnen maar er zullen lokaal ook gebieden zijn met hochnebel. De Franse Alpen, en ook in mindere mate het zuiden van Zwitserland komen er helaas wat minder goed vanaf. Een storing zorgt daar dit weekeinde voor neerslag en meer bewolking. Boven de 2000 meter kan de neerslag in de vorm van sneeuw vallen. Verder is er door de föhn regelmatig ook veel wind.

Met de Südföhn staat er ten noorden van de hoofdkam vaak veel wind. Stevige windstoten zijn mogelijk.
Een storing boven zuidoost Frankrijk zorgt vooral zaterdag voor enige neerslag in delen van de Franse en Zwitserse Alpen. Elders is het droog, veelal zonnig en warm.
föhneffecten optima forma met 12 graden in de Noord-Alpen en Zuid-Duitsland op 850 hPa. (1500 meter hoogte) In het dal zijn hierbij temperaturen mogelijk tot zelfs iets boven de 20 graden! Verandering is echter al in zicht!

Na het weekeinde spectaculaire temperatuurval

Een depressie op de Atlantische Oceaan passeert begin volgende week net noord van de Benelux en trekt naar het oosten. Achter deze depressie komt een koude (noord)westelijke stroming opgang met polaire lucht. De vorstgrens en daarmee dus ook de sneeuwvalgrens keldert dan met rasse schreden. Dat scheelt wel een jasje. Haal de winterjas en de handschoenen maar tevoorschijn en vergeet ook de sneeuwschep niet. Ja, het kan verkeren in de Alpen.

Dinsdag een markante afkoeling, de sneeuwvalgrens daalt tot in de hogere dalen.

In de loop van volgende week komt er een noordwest tot west stroming opgang met veel koudere lucht en op veel plaatsen winterse omstandigheden. Het gaat namelijk sneeuwen tot aan de (hogere) dalen aan toe. Voor de details is het nu nog wat te ver, zo kan het zijn dat er nog wat timingsverschillen zijn, maar de weermodellen zien allemaal een koudere noordweststroming met (tijdelijk) neerslag wel zitten.

Momenteel ligt er alleen op grote hoogte wat sneeuw in de Alpen.
Daar komt later volgende week rap verandering in aldus het Europees weermodel ECMWF.

Tenslotte nog de ensembles

Flinke neerslagpieken in de ensembles. Met een snel dalende sneeuwvalgrens keert begin volgende week de winter terug in de Alpen. Ook op de lange termijn zijn er opties voor een langere periode van relatief koud weer, al is de verwachting dan nog onzeker. Spannende ontwikkelingen!

En zo komt met november op de kalender de winter dus sneaky binnengeslopen. Het aftellen kan beginnen en wij hopen samen met u op een mooi wintersportseizoen! Blijf hier lezen over de actuele condities in de Alpen, maar ook in Nederland. Ook komende winter verzorgt een enthousiast en ervaren team hier zeer regelmatig de actuele berichtgevingen.

Vanuit Helmond wens ik u een prettige dag.

Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

(Visited 12 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer