Het is (vrij) warm en zonnig in de Alpen en dat is eigenlijk al een langere tijd gaande. We kopten dan ook in ons vorige Alpenbericht over een Goldener Oktober. Het is momenteel namelijk heerlijk vertoeven in de Alpenlanden. De schitterende herfstkleuren maken het sfeerbeeld compleet, wie nu in de Alpen zit heeft het getroffen. Hochnebel zien we ook lokaal, maar dat is ook een herfstfenomeen die we steeds vaker gaan zien. Vergeet trouwens niet dat de nachten in deze heldere condities koud verlopen met op veel plaatsen ook nachtvorst. De scherpste randjes gaan daar de komende dagen wel vanaf, maar we blijven voorlopig te maken hebben met een flinke dagelijkse gang. Lokaal wordt het 20 graden met de Südföhn in de noordelijke Alpen.

Innsbruck afgelopen maandag. Onze Alpen collega Remco Graas die de foto nam ter plaatse vertelde: De horizon staat in de fik!
Götznerberg dinsdagmiddag. Alpenweerman Roy die deze foto maakte vertelde dat het in de ochtend nog helder was, maar het in de middag dicht trok met bewolking.
Remco Graas was woensdagavond weer op pad bij de Lansersee vanaf Lanserkopf.
Alpenweerman Roy, afgelopen zondag in de prachtige bergen nabij Innsbruck.

Dankzij stevige Südföhn temperatuur verder in de lift

We vertelden het al, door een sterke Südföhn loopt de temperatuur de komende dagen nog verder op. De verwachting is namelijk dat deze föhn zeker tot en met het weekeinde blijft. Op de weerkaarten zien we het typische synoptische patroon terug voor de warme zuidelijke stroming. Namelijk een hogedrukgebied over Centraal-Europa/Oost-Europa en een lagedrukgebied west van de Alpen.

Het weerbeeld voor de komende dagen verandert dus voorlopig niet zoveel. Regelmatig zal de zon dus schijnen maar er zullen lokaal ook gebieden zijn met hochnebel. De Franse Alpen, en ook in mindere mate het zuiden van Zwitserland komen er helaas wat minder goed vanaf. Een storing zorgt daar dit weekeinde voor neerslag en meer bewolking. Boven de 2000 meter kan de neerslag in de vorm van sneeuw vallen. Verder is er door de föhn regelmatig ook veel wind.

Met de Südföhn staat er ten noorden van de hoofdkam vaak veel wind. Stevige windstoten zijn mogelijk.
Een storing boven zuidoost Frankrijk zorgt vooral zaterdag voor enige neerslag in delen van de Franse en Zwitserse Alpen. Elders is het droog, veelal zonnig en warm.
föhneffecten optima forma met 12 graden in de Noord-Alpen en Zuid-Duitsland op 850 hPa. (1500 meter hoogte) In het dal zijn hierbij temperaturen mogelijk tot zelfs iets boven de 20 graden! Verandering is echter al in zicht!

Na het weekeinde spectaculaire temperatuurval

Een depressie op de Atlantische Oceaan passeert begin volgende week net noord van de Benelux en trekt naar het oosten. Achter deze depressie komt een koude (noord)westelijke stroming opgang met polaire lucht. De vorstgrens en daarmee dus ook de sneeuwvalgrens keldert dan met rasse schreden. Dat scheelt wel een jasje. Haal de winterjas en de handschoenen maar tevoorschijn en vergeet ook de sneeuwschep niet. Ja, het kan verkeren in de Alpen.

Dinsdag een markante afkoeling, de sneeuwvalgrens daalt tot in de hogere dalen.

In de loop van volgende week komt er een noordwest tot west stroming opgang met veel koudere lucht en op veel plaatsen winterse omstandigheden. Het gaat namelijk sneeuwen tot aan de (hogere) dalen aan toe. Voor de details is het nu nog wat te ver, zo kan het zijn dat er nog wat timingsverschillen zijn, maar de weermodellen zien allemaal een koudere noordweststroming met (tijdelijk) neerslag wel zitten.

Momenteel ligt er alleen op grote hoogte wat sneeuw in de Alpen.
Daar komt later volgende week rap verandering in aldus het Europees weermodel ECMWF.

Tenslotte nog de ensembles

Flinke neerslagpieken in de ensembles. Met een snel dalende sneeuwvalgrens keert begin volgende week de winter terug in de Alpen. Ook op de lange termijn zijn er opties voor een langere periode van relatief koud weer, al is de verwachting dan nog onzeker. Spannende ontwikkelingen!

En zo komt met november op de kalender de winter dus sneaky binnengeslopen. Het aftellen kan beginnen en wij hopen samen met u op een mooi wintersportseizoen! Blijf hier lezen over de actuele condities in de Alpen, maar ook in Nederland. Ook komende winter verzorgt een enthousiast en ervaren team hier zeer regelmatig de actuele berichtgevingen.

Vanuit Helmond wens ik u een prettige dag.

Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

(Visited 17 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer