Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Gelukkig Nieuwjaar! Afgelopen nacht is er van west naar oost een koufront over de Alpen heen getrokken. Op veel plaatsen was het vanochtend wit met een dun laagje verse sneeuw. Na een droge en zonnige Nieuwjaarsdag volgt morgen veel neerslag in de westelijke Alpen. Vrijdag mogelijk juist weer een keer veel sneeuw voor de Italiaanse skigebieden. De winter lijkt dan ook een aanval te gaan doen om de macht te grijpen in de Alpen.

Gelukkig Nieuwjaar! Met een sneeuwfrontje blijven je bier en bubbels wel koud tijdens de jaarwisseling. Foto gemaakt in Tirol, Oostenrijk door @DoopieVincent ingestuurd via X.

Vandaag blijft het droog en zullen er steeds meer opklaringen volgen. Een mooie Nieuwjaarsdag dus om er lekker op uit te trekken in de bergen of de pistes op te gaan. Het zal licht winters aanvoelen met het verse laagje poeder en temperaturen rond het vriespunt op 1500 meter hoogte.

Morgen veel regen en sneeuw in de westelijke Alpen

Morgen trekt er vanuit het westen een volgend front op de Alpen af, het gaat ditmaal om een warmtefront. Behalve wederom zachte lucht, komt er ook vooral vochtige lucht aan. Hierdoor komt er morgen in de vroege ochtend vanuit het westen een stau opgang. Door de zachtere lucht gaat de sneeuwvalgrens geleidelijk weer omhoog naar een hoogte van ongeveer 1800 meter. Doordat de lucht vochtig is zal deze goed kunnen worden uitgeknepen door de atmosfeer. Het zwaartepunt verwacht ik in de Franse Alpen, daar kan hogerop lokaal 40 centimeter sneeuw gaan vallen. De regen, en hogerop sneeuwval, blijft de gehele dag aanhouden. De meest intensieve neerslag zal morgen in de avond gaan vallen. Pas in de loop van de nacht naar woensdag gaat het langzaam droger worden. Elders in de Alpen is het droger, maar morgen wel een sombere dag met veel bewolking.

Zon en buien

De woensdag en vooral de donderdag lijken mooie dagen te gaan worden met veel zon. Enkel later op woensdag gaan er vanuit het noordwesten buien vallen. De timing van deze buien lijkt het einde van de middag en vooral de avond te gaan worden. Op woensdag, vooral aan het begin van de dag, dan ook volop zon. De sneeuwvalgrens ligt op een hoogte van gemiddeld 1500 meter. Alles daar boven kan zo’n 5 tot 10 centimeter sneeuw verwachten. Op donderdagochtend zal de buiigheid snel gaan verdwijnen en komt de zon weer terug.

Op woensdagavond volgen er vanuit het noordwesten buien. Vanaf een hoogte van 1500 meter zullen dit sneeuwbuien zijn.

Vrijdag en zaterdag veel sneeuw voor de zuidkant

Wat later in de week zijn de ogen vooral gericht op de vrijdag. Vanuit Engeland trekt een depressie zuidoostwaarts langs de Alpen richting Italië. Op vrijdag lijkt het dan vooral flink te gaan sneeuwen in de westelijke Italiaanse skigebieden. Sinds lange tijd kan er weer eens een südstau ontstaan en kunnen de hoeveelheden sneeuw flink op gaan lopen. Op zaterdag lijkt dan ook de zuidkant van Oostenrijk en de oostkant van de Italiaanse Alpen aan de beurt te gaan komen. Voor details qua hoeveelheden en timing is het nog wat vroeg, maar de ontwikkelingen zijn hoopvol voor de zuidelijker gelegen skigebieden!

Inval van de winterkou

Eindelijk lijkt er een einde te gaan komen aan het zeer zachte tijdperk. We zien al tijden heel veel kou in Scandinavië, maar door de drukverdeling was het voor die koude lucht onmogelijk om uit te zakken over West-Europa. De kou en sneeuw die de Alpen de afgelopen weken hebben gehad was vooral te danken door tijdelijk koudere lucht na passeren van een storing. Van echte winterkou was geen sprake. Echter; door de koers van het eerder genoemde lagedrukgebied draait de wind uiteindelijk naar een noord/noordoostelijke stroming. De winter kan dan eindelijk gaan beginnen aan de tocht naar de zuidelijkere streken. Hieronder twee kaartjes van van de bovenlucht temperatuur op 1500 meter hoogte. Links het beeld van donderdagnacht en rechts het beeld van zaterdagochtend. We zien de koude lucht vanuit het noordoosten tegen de klok in West-Europa indraaien.

Hoopvolle kaarten voor zowel de Alpen als ook de lage landen. Want boven het noorden van Nederland ligt de bovenluchttemperatuur rond de -10 graden. Dat is toch serieuze kou. Gaat het eindelijk echt winteren? We blijven het volgen! Blijf Alpenweerman volgen! Ook voor de mogelijke sneeuwdump in de zuidelijke Alpen. En als het gaat winteren in de lage landen zullen wij daarover berichten. Fijne dag!

(Visited 6.760 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier