Advertentie 

Algemeen;  Atlantische depressies met hun fronten bepalen de komende dagen het weerbeeld in grote delen van west Europa en de Alpen. Daarbij worden afwisselend koudere en dan weer zachtere luchtmassa’s aangevoerd. De noordelijke Alpen krijgen periodiek met een krachtige Südföhn (storm) te maken, de zuidkant met Südstau.

Onbestendig en turbulent

Gisteren konden we in het overgrote deel van de Alpen weer genieten van de zon en zeer milde temperaturen. Met een geleidelijk in kracht aantrekkende zuidwestelijke hoogtestroming werd weer veel zachtere en droge lucht aangevoerd en kon het kwik aan de noordkant weer oplopen tot 14 en aan de zuidkant tot 18 graden. In de loop van de middag zagen we steeds meer hogere bewolking binnentrekken. De verschijning van lenswolken (lenticularis) verraden een föhnige stroming (Südföhn). De föhn is zoals meestal het geval is een voorbode op een aanstaande weersverslechtering.

Arosa Lenzerheide
Hochzillertal – Foto Harry / MrB
Zillertal Arena

Koufront 1
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we een depressie – Bennet – via de Britse Eilanden naar de Noordzee trekken. Een daarmee samengaand koufront trekt vandaag van west naar oost over de Alpen.

Door de toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant (oplopend tot 10 hPa zuidoverdruk) krijgen we prefrontaal te maken met een tijdelijke krachtige Föhn fase waarbij de wind tot stormkracht (pieken) kan gaan toenemen.

Het meest actieve weer zit echter op het koufront dat rond het middaguur zuidwest – noordoost georiënteerd over de Zwitserse Alpen wordt verwacht. In de loop van de middag en avond volgt een occlusie storing en Höhenkaltluft.

GFS 500 hPA 12h00 met de Höhenkaltluft nog net westelijk van de Alpen, tot de avond zal deze over de Alpen zijn getrokken

Vooral op passage van het eigenlijke koufront zit veel wind en moet er rekening worden gehouden met windstoten van 70 tot 110 km/h en hogerop in de bergen ook nog meer. Na föhneinde en op het koufront gaat er ook neerslag vallen waarbij de sneeuwvalgrens daalt van 1600 a 1400 meter naar 1000 a 700 meter later op de dag. Op 2000 meter daalt het kwik van circa + 4 naar -4 graden  en de vorstgrens van 2500 naar 1200 tot 1000 meter.

Tijdens het instromen van de Höhenkaltluft (500 hPa / 5000m  dalen van -20 naar -20 graden) in de middag en avond (west naar oost) kan er tussen de buien /neerslag ook een klap onweer voorkomen. De lucht wordt dan echter ook een stuk droger en met stijgende luchtdruk gaat de neerslag en in de middag en avond van west naar oost dan ook weer snel uit

GFS Theta-E kaart maandag middag 15h00 als graadmeter voor de samenstelling van de luchtmassa’s. De blauwe kleuren wijzen op droge (en koude) lucht (Höhenkaltluft)

Dinsdag keert de rust weer wat terug en datzelfde geldt voor de zon. bestendig is het echter niet en vooral aan de noordkant van de Alpen kunnen enkel sneeuwbuien ontstaan. Sneeuwvalgrens meest tussen de 700 en 1300 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Nieuwe Südföhn fase
Woensdag en deels ook nog op de donderdag krijgen we opnieuw te maken met een in kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming en oplopende drukverschillen tussen de zuid en noordkant. Met de zon en de zachte lucht en ondersteund door de Südföhn gaat het kwik weer flink in de lift met lokale 20+ graden. In de bergen stijgt de vorstgrens weer naar zo’n 2800 tot 3000 meter.

GFS 850 hPa donderdag 00h00

Als tegenhanger van de Südföhn krijgen de centrale zuidelijke Alpen (zuidelijke Walliser Alpen / Tessin) met tijdelijke Südstau neerslag te maken. De oostelijke zuidkant lijkt aan de Südstau meer of minder te ontsnappen. (minder drukgradiënt)

Neerslag GFS donderdagochtend,
GFS ensembles prikpunt zuid Zwitserland (zuidelijke Wallis)

Koufront 2
In de loop van de dag gaat in de westelijke Alpen de bewolking op nadering van een volgend koufront weer toenemen en naar föhn einde volgt weldra de neerslag.

Het koufront hangt samen met een depressie die in de periode van woensdag tot vrijdag via het zuiden van de Britse Eilanden / Engelse kanaal naar zuid Scandinavie respectievelijk zuid Finland trekt. Achter het koufront volgt opnieuw een portie polaire lucht en daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1400 tot 900 meter en de vorstgrens naar 1200 tot 1000 meter.

GFS met de depressie en het koufront en neerslag woensdagmiddag – donderdag

De meeste neerslag en in de bergen boven de 1200 a 1600 meter sneeuw gaat in de westelijke Alpen en westelijke Staugebieden vallen en centrale zuidkant door de tijdelijke Südstau. Hier kan vanaf 1400 met al naar gelang de Stau 20 tot 50 cm sneeuw gaan vallen. De minste neerslag is weggelegd voor de oostelijke regionen van de oostelijke Alpen. Hieronder de verwachtingen volgens het ECMWF model en het GFS model voor de komende 5 dagen

ZAMG – Bergfex (ECMWF)
WRF-ARW

Weekend weer zachter en droger
In het weekend houden we de krachtige zonale stroming waarbij de fronten met neerslag noordelijk van de Alpen passeren. Zaterdag hebben we mogelijk aanvankelijk nog te maken met de neerslag van een warmtefront, daarna wordt het het meest droog met een mix van zon en wolken of wolkenvelden. Mocht er neerslag gaan vallen (noordelijk van de Alpen voorbij trekkende storingen) dan maken de noordelijke Alpen de meeste kans daarop.

GFS zaterdag 18h00. Weer in de zachte lucht en met een beetje geluk ook droog

Met de aanvoer van weer wat zachtere lucht gaan de temperaturen vooral in de bergen opnieuw in de lift. Met de start van de nieuwe week lijkt een volgend koufront weer een koudere en onbestendige en koudere fase te gaan inluiden.

GFs ensembles centrale noordelijke Alpen

Of en hoe dat allemaal in zijn werk gaat als ook de details voor deze week gaan we de komende dagen verder proberen in kaart te brengen. Tot zover voor deze maandag ochtend, een fijne dag en graag weer tot een volgende keer. Actueel in Termen Oberwallis bewolkt en (nog) föhnig met een temperatuur van 7.8 °C. Ciao

Rosswald ski piste Fleschboden

LAWINE gevaar matig (code 2) deels ook nog code 3 oranje (aanzienlijk) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 1.010 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Dynamisch Westwindwetter, periodiek Südföhn (storm) / Südstau”

  • Jeroen
    4 maart 2019 at 13:15

    Hoeveel sneeuw gaat er volgende week in Fiss vallen?

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier