Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Door een hoge drukgebied boven de Britse Eilanden blijven de Alpen het hele weekend wetterbegünstigt en is het over het algemeen prachtig zonnig voorjaarsweer. Alleen in de Oostelijke Alpenrand kan het wat meer bewolkt zijn door een zwakke noordwestelijke stroming.

Gisteren lagen de Alpen ook al onder invloed van het hoge druk gebied waarbij de luchtmassa’s relatief koel waren voor de tijd van het jaar. Hierdoor was het dus volop genieten in de bergen. Hieronder een selectie van wat mooie plaatjes gisteren:

Kitzbühel lag er gisteren prachtig bij

Ook in Obergurgl-Hochgurgl scheen de zon gisteren volop

Prachtig weer ook bij de Matterhorn in Zermatt

Ook voor deze bergbeklimmers waren de condities perfect. Hier beklimmen zij de Ruderhofspitze(3474 m) in het Stubaital in Tirol.

Altijd nog een mooie poederdeken in de bergen bij Flachau

In de Dolomiten zijn op dit moment ook droomcondities. Veel sneeuw en prachtig weer!

Ook in het wat lager gelegen Westendorf is het nog uitstekend wintersporten.

Hier in Kirchberg is het genieten met deze poederlaag

De dag begint op de meeste plaatsen in de Alpen met prachtig zonnig weer, waarbij er eigenlijk geen tot nauwelijks bewolking aanwezig is. Alleen in het uiterste Oosten van Oostenrijk is het op dit moment bewolkt en valt er hier en daar een spatje neerslag uit, maar dit mag eigenlijk geen naam hebben.

radar

Het actuele radarbeeld van vanochtend in de Alpen. Volop zon!

Na een koude nacht waarbij het op de meeste plekken weer flink gevroren heeft onder een heldere hemel, worden de Alpen weer wakker in een prachtige lentezonnetje. De temperatuur stijgt vandaag met deze zon naar heerlijke lente achtige temperaturen. In deze droge lucht zijn de vergezichten prachtig. Daarnaast zal de wind vrijwel geen rol spelen, waardoor het erg aangenaam zal aanvoelen in de zon. Alleen in het Oosten van Oostenrijk, zeg maar ten oosten van de lijn Salzburg is het vandaag meest bewolkt en kan er zelfs hier en daar wat lichte sneeuw vallen. Ook in de mediterrane Alpen in Zuid Frankrijk kunnen er wat wolken binnendrijven, maar dit zal beduidend minder zijn in vergelijking met het Oosten van Oostenrijk. De nul graden grens ligt vandaag rond de 2000 m. Op 3000 meter is het zo’n -7 graden en richting de 4000 m rond de -15 graden. Dit betekent dat het met name op de hoger gelegen pistes boven de 2000 meter gewoon blijft vriezen en dat de sneeuwcondities hier dan ook erg goed zullen blijven gedurende de dag. Wel heeft de krachtigere Maartzon wat invloed op het sneeuwdek en zal de oppervlakte laag een beetje smelten, maar door de heldere nachten vriest deze dan weer op, waardoor het sneeuwdek zich dan weer wat verdicht en wat harder wordt, typische voorjaarssneeuw!

sateliet

Een satelliet beeld van gisteren. De Alpen liggen volop in de zon.

Op zondag is er weinig verandering en maakt de zon op de meeste plekken weer overuren. Het hoge drukgebied boven de Britse eilanden trekt zich wat terug naar het Oosten waardoor met een wat sterkere Noordwestelijke stroming wat vochtigere lucht wordt aangevoerd richting de Alpen noordkant (met name Oostenrijk). Hierdoor is er in de nacht een verhoogde kans op Hochnebel in de dalen. In de bergen blijft het hier echter gewoon prachtig weer! De rest van de Alpen liggen opnieuw gewoon volop in de zon.

zondag kaart

Door het terugtrekken van het hoge drukgebied naar het westen op zondag, krijgt vochtigere lucht beter de kans de Alpen te bereiken.

Op maandag is het in het overgrote deel van de Alpen ook nog prachtig voorjaarsweer. Wel schuift er vanuit het Spanje een klein hoogtelaagje langzaam wat dichterbij wat dan ten zuiden van de Alpen zal langs trekken. Dit kan in in de loop van de middag in de zuidelijke Alpen voor wat meer bewolking gaan zorgen. In de zuidelijke Franse Alpen kan deze bewolking behoorlijk dicht zijn en kan er hier een daar ook wat sneeuw gaan vallen. Hele grote hoeveelheden moeten echter niet verwacht worden.

Het lijkt er op dat de hoge druk invloed langzaam zal gaan verdwijnen uit het Alpen gebied, waardoor het niet meer stralend zonnig weer zal zijn. In de loop van de week lijkt er een lage druk gebied ten zuiden van de Alpen langs te trekken van zuidwest naar noordoost. Hierdoor kan er langzaam wat meer vochtige lucht binnenstromen wat zal zorgen voor een meer bewolkt weerbeeld. Veel neerslag wordt er niet verwacht, maar de wolkenloze hemels zullen wel verleden tijd zijn. De temperatuur blijft tot het paasweekend relatief koel voor de tijd van het jaar.

woensdag kaart

Met het oostwaarts verplaatsen van het lage drukgebied in de loop van de week stroomt er vochtigere en koele lucht binnen vanuit het noordoosten.

In het paasweekend lijkt het er op dat er met een zuidwestelijke stroming veel zachtere lucht aangevoerd gaat worden en lijkt de winter langzaam wat verdreven te worden. Hoe dit allemaal in detail zal gaan verlopen, daarover de komende dagen meer.Voor nu nog even genieten van het prachtige weer en de bijna perfecte sneeuw condities die zich zeker tot het paasweekend nog uitstekend zullen houden. Fijn weekend allemaal!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 383 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer