Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: de Alpen liggen onder een brug van hogedruk welke zich uitstrekt vanaf de Azoren tot over de Balkan. In de hoogte is de lucht droog, in de onderste lagen echter vochtig-koud. Een koudeputje nadert vanuit het noorden en zwakt de hogedruk aan de oostflank wat af. Maandag trekt het hoogtelaagje via Zwitserland naar het zuidwesten van Frankrijk en de westelijke Middellandse Zee waarna de stroming tijdelijk naar het zuidoosten draait. In de loop van de volgende week overgang naar een zonaal (west) stromingspatroon met toenemende neerslagkansen.

Veel sneeuw in Südoststau zuidwestelijke Apen verwacht

Een zwakker(e) polar-vortex en blokkerende druksystemen zijn geen garantie op koud winterweer met sneeuw en vorst. We hebben er al eerder uitgebreid over geschreven en hoe belangrijk daarbij de positie van de sturende druksystemen zijn. Helaas vallen de puzzel stukjes voor onze contreien deze december tot dusver niet goed. Sinds 26 november hebben we te maken met persisterende hogedrukgebieden (blokkade) en droog weer. Met drukwaardes die soms tot 1040hPa opliepen was neerslag dan ook of nauwelijks en thema en kon de zon elke dag overuren gaan maken, Deels hebben de Alpen (bergen) nu al meer zon dan in de maand juni. In de lagere delen en dalen met de inversie natuurlijk een heel ander verhaal met in de vochtige koude onderste laag steeds weer die soms hardnekkige mist en of Hochnebel.

1481988896836
Typisch winters hogedruk plaatje – Via Meteo Schweiz WetterBlog
krailigen-bei-batterkinden
Witte verrassing dondedag in het Zwitserse Kräiligen bij Bätterkinden (Kanton BE). Waterdamp van de papierfabriek van Utzensdorf zorgde voor een laag “industriesneeuw” . van zo’ 3cm.  Via Meteo Schweiz WetterBlog

Gelukkig was de lucht bij tijd en wijlen ook zeer droog en kon er in ieder geval gebruik gemaakt worden van de productie van kunstsneeuw waardoor de condities van de (hogere) pistes algemeen een stuk beter zijn dan vorig jaar december.  Met de feestdagen in het vooruitzicht is en blijft natuurlijk de grote vraag “waar blijft de sneeuw”.

0930_lm
Duidelijk zijn de “besneeuwde” pistes te zien die tot in het koude dal doorlopen. Lienz Zettersfeld, 1750m
0930_la
Grote verchillen dal -berg. Laax, 2.228m
cz6th8dxeaaqcyo
Sneeuw is overal van harte welkom, hogerop in de Franse Alpen algemeen prima condities. – GrandsMontets Ski Club GB ‏@TheSkiClub

Momenteel  verblijf ik op Rosswald (1800m) en telkens weer wordt me als “lokale Wetterfrosch” gevraagd of de sneeuw komt?! Zou toch fijn zijn wanneer je daarop een pasklaar en liefst positief antwoord zou kunnen geven maar zo makkelijk is dit echter niet.

Toch lijken de hoogtij dagen van de hogedruk voorbij en zien we volgende week een overgang naar een zonaal (westelijke) stromingspatroon. Daarbij begint de polaire jet geleidelijk een wat zuidelijkere koers te volgen. De hogedruk wordt dan meer naar het zuiden toe weggedrukt maar blijft nog in de buurt waardoor het met name voor wat betreft de sneeuwkansen nog spannend gaat worden.

Verder moeten we onze aandacht nog richten op een koudeputje dat maandag via de westelijke Alpen naar het zuidwesten trekt en van maandag tot woensdag een tijdelijke Süd(ost)stau fase gaat inleiden met neerslag en sneeuw van betekenis langs de westelijke Alpenboog.

ec00dins2012
Positie “hoogtelaagjes” dinsdag
di2012
me daarbij een periode van 24 tot 36 uur Südoststau
gfscum
Hoever zal de neerslag (sneeuw) tot over de Alpenhoofdkam kunnen overgrijpen? GFS neerslag cumulatief tot woensdagochtend

Hier kan zelf bij gunstige Stau 50 tot 100 mm neerslag gaan vallen en lokaal 120 tot 140 mm. In de bergen zal die in vaste vorm zijn en daar mogen ze zich dus gaan opmaken voor een heuze dump! Hoever de Stau neerslag tot over de Alpenhoofdkam zal overgrijpen (Franse en zuid Zwitserse Alpen) is nog niet geheel duidelijk. De modellen komen nog met verschillende oplossingen.

l43-maltempo-neve-nord-121215111520_big
Veel sneeuw verwacht Italiaanse Alpen (Piemont) Archieffoto
sostau
Veel neerslag en sneeuw in de bergen langs de westelijke Alpenhoofdkam (zuidkant)

De overige Alpen zullen het moeten doen met wat neerslag (sneeuw) door toedoen van het hoogtelaag. Verder zal het tot in het weekend met hogedruk weer meest droog zijn met het bekende verhaaltje van oben blau en unten grau. In het weekend wordt door de toenemende zonaliteit de hogedruk dan naar het zuiden toe weg gedrukt en met het naderbij komen van de jetstream kunnen storing de Alpen gaan aandoen.

Een eerste storing (koufront) gaat zondag in de Alpen een weerverslechtering geven, de bewolking neemt toe en vooral aan de noordkant van de hoofdkam kan wat sneeuw gaan vallen waarbij de sneeuwvalgrens tot 1200 a 800 meter gaat dalen.

ec002512
Zondag 25 december een koufront trekt met neerslag (sneeuw) de Alpen binnen. en volgend front staat voor dinsdag op het programma

Een volgend koufront met meer neerslag (sneeuw) volgt waarschijnlijk op dinsdag. Pre frontaal kan het tijdelijk even föhnig worden zonder dat het echt warmer wordt want de aangevoerde luchtmassa’s zijn meer of minder van maritiem polaire oorsprong.

nwstau2512
Zondagochtend, vooral aan de noordkant van de hoofdkam kan wat sneeuw gaan vallen, hoeveel is nog even afwachten (hogedruk invloed?!)

Het belooft de komende dagen en met de kerstdagen in het vooruitzicht ondanks door de nog dominante hogedruk toch best spannend en vooral ook eindelijk weer eens wat interessante te worden. Laten we hopen dat deze trend zich doorzet en wie weet gaan dan eindelijke die winterse puzzelstukjes voor ons ook eens goed vallen.

Kerstprognose / Witte kerst Alpen

kerstprog1812


Morgen maar weer eens verder kijken en eventueel haken we er vanavond wanneer er zich iets belangrijks voordoet of verandert via een extra update (Facebook of Website) nog op in. Fijne zondag vanuit een onbewolkt Oberwallis gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

flesch1812

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 2.575 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

2 Reactie op “Alpen – Dromen van een witte kerst Alpen of toch op tijd sneeuw?!”

 • Rob
  18 december 2016 at 13:58

  Winterberg met kerst?

 • Jan
  18 december 2016 at 17:11

  Denk dat het deels dromen blijft, misschien een vers laagje af en toe maar de weermodellen neigen naar een herstellend hogedruk bolwerk.
  Maar wie weet wat het lage druk gebied bij Ijsland nog voor effecten heeft.
  We gaan het zien!

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier