Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De Krokusvakantie ( in het zuiden noemen ze het de carnavalsvakantie) is bijna halverwege. De Alpen worden getrakteerd op schitterende zonnige condities. Echt Kaiserwetter met staalblauwe luchten. De zon wordt al wat krachtiger en dat betekent insmeren! Het zonnige en droge weertype blijft voorlopig aanhouden. Heel soms kan een zwakke storing tijdelijk voor wat meer bewolking en wat hele lichte sneeuw zorgen. De rest van de week verandert er nauwelijks iets aan het weerbeeld al wordt het geleidelijk vanuit het oosten nog wat kouder.

Voorlopig schitterende condities in de Alpen! (Remco Graas)

Omegablokkade

Verantwoordelijk voor het zonnige weerbeeld zijn hogedrukgebieden die zich meer en meer gaan vestigen in de buurt van Scandinavië. Dat is best wel opvallend, een groot deel van de winter was dit onmogelijk door de sterke straalstroom. Deze lag vaak in de buurt van de Benelux en verhinderde langdurige hogedrukopbouw in het noorden. Mede veroorzaakt door de sterke Polar Vortex waar al eerder over geschreven was. De jet is echter naar het noorden (en zuiden) opgeschoven en begint nu duidelijk aan kracht te verliezen. Bovendien gaat de straalstroom steeds meer meanderen. (kronkelen).

Een heel ander plaatje wat betreft de positie van de straalstroom. In de loop van de week zien we een sterke omegablokkade opbouwen. De straalstroom botst als het ware tegen het hogedrukgebied op het Europese continent, vertakt en depressies volgen een koers over het uiterste noorden en zuiden.
Op 17 februari zag het er nog heel anders uit. De straalstroom was zeer krachtig en rechtlijnig. Noordelijke blokkades hadden toen geen enkele kans.

Kracht Polar Vortex neemt af

Het is bekent dat de kracht van de Polar Vortex afneemt als de lente nadert. De tegenstellingen tussen de temperatuur tussen de Polen en de Evenaar neemt immers ook af. Het is een jaarlijks fenomeen, het betekent dat de zon meer kracht krijgt op de noordpool omdat deze langer schijnt waardoor de poolwervel zijn kracht verliest en op begint te warmen.

De eerste ferme dip te zien. De kracht van de PV (en dus de zonale stroming) neemt deze week sterk af. Vervolgens zien we wel weer een krachtiger wordende Polar Vortex waarna de final warming ergens eind maart of in april zorgt dat de PV haar invloed verliest.

In Jip en Janneke taal, aanhoudend Kaiserwetter in de Alpen

Door deze veranderingen in de atmosfeer hebben we de komende tijd dus te maken droge en zonnige condities. De stroming is daarmee wel veranderd, die is namelijk continentaal geworden en komt dus uit een oostelijke richting. Dat is interessant omdat de luchtsoort hierdoor veel minder vocht kan bevatten en dus droog is. De aangevoerde lucht gaat immers boven land en niet vanuit de zee. Dat betekent een grote dagelijkse gang waarbij de temperatuur erg fluctueert. In de nacht en vroege ochtend is het erg koud, maar in de middag juist aangenaam, zeker in de dalen.

De weerkaart voor vrijdag. Een hogedrukgebied ligt boven Scandinavië en zorgt voor een (koude) continentale stroming boven de Alpen, maar ook over en groot deel van Europa. Depressies zijn genoodzaakt een andere koers te volgen. In het noorden en oosten van Spanje valt daardoor meer neerslag en zelfs sneeuw boven de 700 meter sneeuw.

Later in de week nog wat kouder

De continentale stroming houdt deze week nog wel even aan. Vanuit Oost-Europa wordt vooral op hoogte hierdoor steeds koudere lucht aangevoerd. Het is best een winterse weersituatie waarbij we het geluk hebben dat dat de zon nu al veel krachtiger is dan in december. In de meeste dalen zal het kwik in de middag hierdoor (ruim) boven het vriespunt liggen, maar ga je wat hogerop dan wordt het snel kouder. De vorstgrens zakt geleidelijk steeds verder terug.

Weinig neerslag deze week in de Alpen. Slechts heel af en toe kan het wat licht sneeuwen. In de zuidelijke Franse Alpen is de kans op neerslag wat groter, vooral aankomend weekeinde omdat ze dichter bij de depressies zitten.

Lage (dauwpunt)temperatuur

Hoewel de temperatuur de eerste dagen in de dalen nog ruim boven het vriespunt komt in de middag, zal de sneeuwkwaliteit weinig inboeten. De lucht is namelijk erg droog en dat zien we aan de dauwpunttemperatuur. De aanwezige sneeuw zal dus eerder sublimeren in plaats van smelten. Alleen waar de zon vrij spel heeft kan de sneeuwkwaliteit tijdelijk wat minder worden. In de avond, nacht en groot gedeelte van de ochtend ligt het kwik bijna overal ruim onder het vriespunt. Lokaal vriest het zelfs streng tot zeer streng.

Later in de week wordt het nog kouder. Het vriest dan overal in de Alpen in de nacht en (vroege) ochtend. Lokaal zelfs zeer streng.
Ondanks de wat hogere temperaturen in de middag blijft door de continentale stroming de lucht erg droog. De dauwpunttemperaturen zijn hierdoor erg laag, waardoor de sneeuw erg goed blijft.

Tenslotte nog de ensembles

Prikpunt Vorarlberg. Voorlopig overheersen de zonnige en droge condities. Lokaal valt een hele lichte sneeuwbui. De temperaturen komen in het dal wel ruim boven het vriespunt uit, maar al snel gaat het in de avond en nacht weer vriezen. Op 850 hPa (1500 meter hoogte) schommelt het kwik in Vorarlberg tussen -7 en 0 graden. Perfecte wintersportcondities dus.

Vanuit Stiphout wens ik u een prettige dag.

De uitgelichte afbeelding is van Remco Graas

(Visited 919 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier