Alpen: Droge en zonnige condities houden lang aan
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
De Krokusvakantie ( in het zuiden noemen ze het de carnavalsvakantie) is bijna halverwege. De Alpen worden getrakteerd op schitterende zonnige condities. Echt Kaiserwetter met staalblauwe luchten. De zon wordt al wat krachtiger en dat betekent insmeren! Het zonnige en droge weertype blijft voorlopig aanhouden. Heel soms kan een zwakke storing tijdelijk voor wat meer bewolking en wat hele lichte sneeuw zorgen. De rest van de week verandert er nauwelijks iets aan het weerbeeld al wordt het geleidelijk vanuit het oosten nog wat kouder.
Omegablokkade
Verantwoordelijk voor het zonnige weerbeeld zijn hogedrukgebieden die zich meer en meer gaan vestigen in de buurt van Scandinavië. Dat is best wel opvallend, een groot deel van de winter was dit onmogelijk door de sterke straalstroom. Deze lag vaak in de buurt van de Benelux en verhinderde langdurige hogedrukopbouw in het noorden. Mede veroorzaakt door de sterke Polar Vortex waar al eerder over geschreven was. De jet is echter naar het noorden (en zuiden) opgeschoven en begint nu duidelijk aan kracht te verliezen. Bovendien gaat de straalstroom steeds meer meanderen. (kronkelen).
Kracht Polar Vortex neemt af
Het is bekent dat de kracht van de Polar Vortex afneemt als de lente nadert. De tegenstellingen tussen de temperatuur tussen de Polen en de Evenaar neemt immers ook af. Het is een jaarlijks fenomeen, het betekent dat de zon meer kracht krijgt op de noordpool omdat deze langer schijnt waardoor de poolwervel zijn kracht verliest en op begint te warmen.
In Jip en Janneke taal, aanhoudend Kaiserwetter in de Alpen
Door deze veranderingen in de atmosfeer hebben we de komende tijd dus te maken droge en zonnige condities. De stroming is daarmee wel veranderd, die is namelijk continentaal geworden en komt dus uit een oostelijke richting. Dat is interessant omdat de luchtsoort hierdoor veel minder vocht kan bevatten en dus droog is. De aangevoerde lucht gaat immers boven land en niet vanuit de zee. Dat betekent een grote dagelijkse gang waarbij de temperatuur erg fluctueert. In de nacht en vroege ochtend is het erg koud, maar in de middag juist aangenaam, zeker in de dalen.
Later in de week nog wat kouder
De continentale stroming houdt deze week nog wel even aan. Vanuit Oost-Europa wordt vooral op hoogte hierdoor steeds koudere lucht aangevoerd. Het is best een winterse weersituatie waarbij we het geluk hebben dat dat de zon nu al veel krachtiger is dan in december. In de meeste dalen zal het kwik in de middag hierdoor (ruim) boven het vriespunt liggen, maar ga je wat hogerop dan wordt het snel kouder. De vorstgrens zakt geleidelijk steeds verder terug.
Lage (dauwpunt)temperatuur
Hoewel de temperatuur de eerste dagen in de dalen nog ruim boven het vriespunt komt in de middag, zal de sneeuwkwaliteit weinig inboeten. De lucht is namelijk erg droog en dat zien we aan de dauwpunttemperatuur. De aanwezige sneeuw zal dus eerder sublimeren in plaats van smelten. Alleen waar de zon vrij spel heeft kan de sneeuwkwaliteit tijdelijk wat minder worden. In de avond, nacht en groot gedeelte van de ochtend ligt het kwik bijna overal ruim onder het vriespunt. Lokaal vriest het zelfs streng tot zeer streng.
Tenslotte nog de ensembles
Vanuit Stiphout wens ik u een prettige dag.
De uitgelichte afbeelding is van Remco Graas
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.