Advertentie 

Algemeen;  grote delen van west en centraal Europa als ook de Alpen liggen onder een vlakke drukverdeling. Vanuit het westen neemt de invloed van hogedruk tijdelijk wat toe maar geheel stabiel is de atmosfeer niet van opbouw. Vooral de zuidelijke Alpen hebben te maken met verhoogde onweersactiviteit. In het weekend draait de stroming wat meer naar het westen en nemen ook in het noorden de onweerskansen weer wat toe.

Extreme hitte “teistert” grote delen van Europa

Het verhaaltje van aanhoudende droogte en hitte begint zo langzamerhand eentonig te worden. Elk spatje regen, uitgroeiende cumulo nimbus wolken of lokale regen of onweersbui hebben nog nooit zoveel aandacht binnen de media gekregen als deze dagen. En dan praten we natuurlijk ook met zijn allen over de extreme temperaturen die Europa en de Alpen “teisteren”.  Het kan niet op zo lijkt het en ook gisteren sneuvelden er weer diverse “hitte” records.

Temperatuur anomalie 850 hPa (1500 meter) Europa met net als gisteren ook vandaag wee de hotspot boven de Noordzee Benelux en noord Frankrijk

Extremen
In de Alpen is het al weken lang op en top zomers met dagelijks temperaturen tussen de 23 en 33 graden en lokaal ook nog hoger. Al met al valt het hier met de thermische excessen nog wel mee en met 31.5 graden als maximum in Oostenrijk (Feldkirch) en 35.6 graden in Zwitserland (Sierre) zijn we nog ver af van record temperaturen en ook bij de rest van Europa en Benelux blijven we momenteel ver achter. Vergelijk bijvoorbeeld Nederland alwaar het kwik gisteren in Arcen steeg tot 38.2 graden!  Zie ook Benelux weerbericht.

Vereinatal (Graubünden) Foto Marianne Schumacher @schumacher54
Gotthard gebied. Foto Roger Schmid @avant_roger
Cumulo Nimbus boven het Giffremassief (Dents du Midi) / Blik vanuit Villars-sur-Ollon
Zermatt. Foto via FB Corn Elia

De hoogste temperatuur in Zwitserland werd overigens op 11 augustus 2003 geregistreerd toen het kwik in Grono (382m / Graubünden) tot 41.4 graden steeg! In Oostenrijk werd de de hoogste temperatuur op 8 augustus 2013 in het plaatsje Bad-Deutsch-Altenburg geregistreerd, die middag steeg het kwik er tot 40.5 graden.

Ook vandaag gaat met volop zon het weer bloedje heet worden in de Alpen. Radarbeeld 08h30. Bron Wetteronline.de

Wanneer we dan toch bezig zijn dan ook meteen nog maar even de hoogste temperatuur op deze aardkloot vermelden. Deze werd op 10 juli 1913 opgetekend in Death Valley (USA) met een temperatuur van 56.7 graden!  In Afrika in het gehucht Al’Aziziyah (112m, Libië) steeg het kwik op 13 september 1922 naar 57.7 graden, dit record werd in 2012 echter als ongeldig verklaard!

Temperaturen van boven de 40 graden zijn in de Alpen uitzonderlijk en het is ook maar de vraag of deze de komende dagen gehaald zullen worden. Geheel uitgesloten is dit echter niet daar het de komende dagen extreem warm blijft. Goede kans dat medio volgende week de hoogste temperaturen zullen worden gehaald.

Fronten kaart DWD met de vlakke drukverdeling vandaag boven de Alpen en centraal Europa ( geen isobaren / weinig drukgradiënt)

Voor het zover is gaat het tegen en in het weekend van het westen uit ietwat afkoelen. Het blijft echter ook dan (zeer) warm en de verkoeling zullen we met name ook te danken hebben aan meer bewolking en op een wat grotere schaal regen en onweersbuien. Vandaag kunnen met name in het oosten en zuiden de buien weer flink uitpakken met kans op plensregens, hagel en (zware) windstoten.

In de ochtend volop zon, in de middag stapelwolken en lokaal een geisoleerde regen of onweersbui. Vooral morgen later op de dag nemen overal de onweerskansen toe. Webcam Malcesine 113m Lago di Garda

De onweersbuien en afkoleing in het weekend hangen samen met een depressie die het zeegebied tussen Schotland en IJsland induikt en daar quasi stationair zal worden. Een opkomende occlusie storing gaat dan vanuit het westen ietwat minder warme lucht over west Europa aanvoeren.

ECMWF met de depressie op zondag 29 juli

Een navolgend koufront begin volgende week verliest zijn fut en zal nauwelijks nog van invloed zijn. Pre-frontaal en met het inschuiven van een volgende warme hoogterug wordt dan zelfs weer warmere lucht aangevoerd en wellicht gaan we dan de warmste week van de zomer beleven! Ook in de bergen gaat de vorstgrens na een tijdelijke daling weer omhoog naar 4500 tot 4600 meter!

ECMWF voor dinsdag 31 juli,  vanuit het zuidwesten dan weer de (zeer) warme subtropsiche lucht.

Afkoeling op langere termijn?
Tegen het einde van de week zien we dat de oostelijke Alpen geleidelijk wat gaan afkoelen. Deze afkoeling hangt samen met lagere druk (hoogtelaag) en het instromen van wat minder warme en ook onstabiele(re) lucht. Het blijft ook echter dan gewoon warm en meer naar het westen en zuiden toe zeer warm.

Vanaf 5 augustus (kaart) zien we de druk en stromingspatronen toch wat gaan verschuiven!!

In hoeverre we te maken gaan krijgen met een toenemende instabiliteit is nog even afwachten. Kijken we naar de ensemble oplossingen van het GFS dan zien we dat de diverse lijntjes (leden) vanaf dan ook wat meer uit elkaar gaan lopen en het aantal mindere warme leden ook wat gaat toenemen.

GFS ensembles oostelijke Alpen
en voor de westelijke Alpen

Mogelijk een eerste trend voor een overgang naar een ander stromingspatroon en minder warm zomerweer. De komende dagen maar eens verder kijken of deze trend dan bevestigd gaat worden.

Voorlopig zijn we nog niet af van de hitte en droogte en zullen we het moeten doen met de verfrissende lokale regen en onweersbuien. Fijne dag en zomerse groeten vanuit een onbewolkt Oberwallis. Ciao

Een eigen “stekkie” in Wallis – Zwitserland !?
Via Alpenweerman komt u bij de mooiste koop en huurwoningen voor uw (wintersport) vakantie in Zwitserland vlak bij de bekende skigebieden van o.a Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Te laat / verkocht!
Het onderstaande en nog maar net op de de markt verschenen schitterende “Golf appartement” op de Riederalp ( Aletsch) is inmiddels “gereserveerd” en zo goed als zeker verkocht!

For Sale op de Riederalp! (ski / golf )

Checking out new property for the real estate marketing / Villars
Natuurlijk staan we niet stil en gisteren reisden we dan ook af richting het Unterwallis en het aangrenzende kanton Vaud in het prachtige winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon. Binnenkort hopen we aldaar, een op bijna 1500 meter hoogte gelegen schitterend gelegen object (ski-in / ski-out), in onze “portefeuille” te mogen opnemen. (foto’s hieronder; balkon view met schitterend uitzicht op de Dents-du-Midi / Mont Blanc-massief). Later meer!!

Skolido
Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 913 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier