Advertentie



 

Algemeen;  onder invloed van tussenhoog –Tatjana – kan de atmosfeer vandaag even wat tot rust komen. Morgen woensdag volgt alweer een volgend koufront en tot zaterdag gaat het met zeer onbestendig en vrij koud verder. Vanaf zondag zoekt de hoogtestroming de zuidwesthoek op en met stijgende luchtdruk evolueren we dan naar droger en vooral in de bergen en Alpennnoordkant veel zachter winterweer.

Meer sneeuw in aantocht

Geheel volgens verwachting  is gisteren een hoogtetrog met veel koudere polaire lucht tot over de Alpen getrokken. Samenhangend met een koufront viel daarbij vooral in de Stau van de westelijke Alpen veel neerslag. Met het instromen van de koudere lucht daalde de sneeuwvalgrens vanaf circa 1300 meter naar 1000 meter en later in de nacht naar 800 tot 700 meter. Lokaal viel er 10 tot 30 cm sneeuw en hogerop met aanhoudende Stau ook nog meer. De zuidkant had te maken met een zeer krachtige Nordföhn en hier bleef het meest droog.

En ook in het westelijke Wallis weer een laag sneeuw erbij
Winterwonderland Kleinwalsertal Mittelberg. Via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak

Vanmorgen is het, net als ook hier in Oberwallis,  op veel plaatsen dan ook een winters ontwaken met een verse laag sneeuw en temperaturen tot 800 meter onder of rond het vriespunt. De sneeuwval is er door de snelle drukstijgingen achter het koufront weer grotendeels uitgegaan en heeft zich teruggetrokken langs de oostelijke Alpennoordkant!

Aletsch Arena Oberwallis
Rosswald

Een mobiele trek-rug of tussenhoog luisterend naar de naam Tatjana zorgt vandaag voor een weersverbetering. De zon komt er van west naar oost weer aan te pas.

Ondanks de zon zal het echter een stuk kouder zijn dan de afgelopen dagen en een stevige noordwest tot noordelijke wind maakt het voor het gevoel nog een heel stuk kouder. Op 2000 meter vriest het van west naar oost -2 tot -10 graden en op 3000 meter -5 tot -14 graden.

Radarbeeld 09h45. Bron WetterOnline

Morgen volgt alweer een volgend front behorend bij laag – Siro – dat dan tussen IJsland en Schotland is gearriveerd. In eerste instantie wordt er pre-frontaal een portie wat minder koude lucht aangevoerd waardoor de temperaturen en ook de sneeuw en vorstgrens tijdelijk weer even in de lift gaan.

GFS 850 hPa voor woensdagochtend met de overtrekkende warmtefront sector

Het koufront zal echter weldra de warmtefront sector overlopen. Op het front gaat er morgen van het westen en noordwesten uit in de loop van de (mid)dag weer neerslag vallen. Aanvankelijk sneeuwt het vanaf circa 1200 meter, tijdelijk aan de noordkant mogelijk ook nog hoger, inner-alpine meest tot in de dalen (700 – 500 meter) Met het instromen van de koudere lucht daalt de sneeuwval dan ook elders weer naar 800 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Volgende fronten met meer sneeuw
In de nacht van woensdag op donderdag onder invloed van een volgende mobiel rug dan tijdelijke weer droog en opklarend voordat in de loop van de donderdag(middag) en avond een volgend actiever warmtefront systeem voor meer neerslag / sneeuw gaat zorgen.

Vrijdag splitst zich vanuit de hoogtetrog dan een apart laag af wat richting de Adriatische Zee trekt. Tijdelijk kan hogedruk dan even voor wat drogere condities zorgen voordat later op de dag de neerslag op een volgend occlusie front weer gaat intensiveren.

Een wirwar van fronten gaan vanaf donderdag tm zaterdag zeer onbestendig weer opleveren met veel neerslag in de west Stau en storm in de bergen

Ook zaterdag gaat met name in de westelijke Alpen onbestendig verlopen met steeds weer neerslag /sneeuwal.  Naast dit alles wordt het ook turbulent met in de bergen storm met windstoten die orkaankracht kunnen bereiken!

De sneeuwvalgrens zal zich meest tussen de 1200 en 800 meter ophouden, in de voor de (zuid)westelijke hoogtewinden afgeschermde dalen en inner-alpine dalen als ook aan de zuidkant kan het tot in de dalen en lagere delen sneeuwen (isothermie / neerslagafkoeling).

Tot en met zaterdag gaat er met het komen en gaan van storingen weer het nodige aan neerslag en boven de 1000 a 1300 meter het nodige aan sneeuw vallen. In de Weststau gebieden mag men rekenen op 40 tot 80 cm en in het hooggebergte 80 tot 120 cm. In de lagere delen al naar gelang sneeuwvalgrens en dauwpunten minder accumualatie.

Sneeuw cumulatief tot zaterdagochtend vlgs het Franse Arpege model

Opmaak voor markant zachtere condities
Vanaf zondag lijkt het dan voorbij met de sneeuwval en kou. De polaire jetstream trekt zich geleidelijk naar het westen tot over de Atlantische Oceaan terug en west Europa als ook de Alpen komen dan aan de voorzijde van een hoogtetrog en Atlantische laag te liggen.

ECMWF 500 hPa voor dinsdag 17-12

In het verdere verloop komen we komen we dan steeds meer onder de invloed van een Russische en oost Europees hoog en een warme hoogterug. Met een naar zuid tot zuidoost draaiende hoogtestroming wordt dan vooral op hoogte voor de tijd van het jaar zeer zachte lucht aangevoerd.

ECMWF voor donderdag 19 december

Deze zachte lucht krijgt aan de Alpennnoordkant ook nog eens ondersteuning van de Föhn die voor een verder thermische opleving gaat zorgen. Rond het midden van de week zal het kwik dan maar liesft 8 tot 12 graden boven het langjarig klimatologisch gemiddelde gaan uitkomen en belooft het vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam zeer mild te worden met temperaturen die tot 15 + graden gaan uitkomen. In de bergen stijgt de vorstgrens dan tot ver boven de 3000 meter.

Vanaf maanag aan de noordkant dan ook weer föhn(ig)

Minder zacht wordt het in de beschutte dalen en aan de zuidkant. Door een toename van de subsidentie krijgen we dan ook weer te maken met een inversie en zal het juist in de lagere delen minder opwarmen. In hoeverre Hochnebel en -of mist een rol gaan spelen is nog even afwachten.

Vooral de oostelijke (noordelijk) Alpen en de Balkan krijgen te maken met voor de tijd van het haar zeer milde condities. Kaart T850 anomalie GFS voor medio volgende week

Voor de winter(sport) vrienden dus geen fraaie vooruitzichten zo op het eerste gezicht. Ondanks de vele rode en oranje kleuren op de weerkaarten en een warm Balkanhoog (rug) hoeven we ons voor wat betreft de sneeuw in de Alpen geen zorgen te maken. Er ligt met name in de westelijke Alpen al een machtig sneeuwdek dat voor een groot deel ook al goed gezet is.

Daarnaast wordt de lucht met de verwachte hogedruk ook nog eens toenemend droger / afgedroogd (subsidentie) en dat vertaalt zich uiteindelijk in sterk negatieve dauwpunten in de bergen. Veelal zullen deze tussen de 1800 en 2500 meter tussen de -10 en -5 graden gaan uitkomen en hogerop ook nog lager. Met de lage zonnestand zal de sneeuw op de pistes dan ook nauwelijks tot niet te lijden hebben van de zeer milde condities in de bergen.

Sneeuw en pistes in de hogere Alpen zullen de volgende week nauwelijks tot geen last hebben van de hoge temperaturen. Webcam Sulden Madritshüttte

De wintersporters mogen zich na de vele sneeuw vanaf zondag dan ook gaan opmaken voor heel fraaie wintersportcondities met veel zon en aangenamen temperaturen den de pistes zullen er optimaal bijliggen!

Wat problematischer gaat het worden aan de noordkant en dan met name de lagere zon geexponeerde regionen en zuidelijke hellingen. Met name daar waar het sneeuwdek nog niet zo machtig is en -of nog niet heeft kunnen zetten zal de sneeuw het lastig gaan krijgen. Deze sneeuw is nog kwetsbaar voor de hoge temperaturen al of niet in combinatie met de föhn. Beter ziet het er hier uit voor de inversie dalen en beschutten regionen.

Een witte kerst is voor de hogere Alpen, pak hem beet vanaf 1300 a 1600 meter zo goed als zeker. Billenknijpen wordt het nog voor de lagere delen en dalen en met name daar wat nog niet zoveel sneeuw ligt. Of er dan richting de kerst weer kouder wordt en er ook in de lagere deken sneeuw gaat vallen is nog even afwachten. Daarover dan later meer.

Polar Vortex – High Index
Ter afsluiting dan nog even een blik naar de hogere atmosfeer en polar vortex. Van de eerdere verachte sterke opwarmingen met mogelijke een sudden stratospheric warming is niet veel terecht gekomen. Weliswaar was de stratosferische polar vortex door de minor warmings wat uit zin lood geslagen (displacement),  een echte aanslag met split is er niet van gekomen.

ECMWF 10 hPa met een inmiddels weer normaal georienteerde krachtige vortex

Inmiddels is de stratosferische polar vortex zich weer steeds verder aan het herstellen en zal de komende dagen gezond boven de pool in volle kracht rondwervelen (pos. high index). Dat betekent dat we vanuit de “bovenkamer” voorlopig nog geen stuntwerk richting de lagere atmosfeer behoeven te verwachten in de vorm van splits / blokkades. (neg. low- index)

Voorlopig geen tekenen van een zwakke polar vortex. Zeer krachtige westelijke (zonale) wind 10 hPa 60°CN in overeenstemming met een zeer krachtige vortex boven de noordpool

Daarmee sluiten we voor vandaag dit wat uitgebreidere Alpenweerpraatje. Morgen meer Alpenweer verzorgd door Maarten. Fijne dag. blijf volgen en ciao vanuit de Walliser Alpen

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.486 times, 1 visits today)

9 Reactie op “Alpen – Dreaming of a white christmas”

  • Hans
    10 december 2019 at 14:19

    Bedankt voor je prachtig weerbericht Johann! Als ik het goed begrijp dan krijg ik volgende week een topweek voor de kiezen in het zillertal? 😁

    • Johann
      10 december 2019 at 14:28

      Dat lijkt er inderdaad op Hans. Tot zondag gaat gaat er eerst nog het nodige aan sneeuw bijvallen en vanaf zondag komen we dan geleidelijk onder invloed van een warmbloedig Balkanhoog. Voor de sneeuw op de pistes zal dit allemaal weinig uitmaken en met volop zon, weinig wind en aangename temperaturen wordt het dan volop genieten op de pistes en terrasjes.

      • Richard
        10 december 2019 at 16:00

        Wat mij op valt dat de temperaturen op verschillende site’s steeds anders worden aangegeven de heeft het over 15gr de ander over 7gr. Kijk ik op buienradar voor leogang blijft het s nacht licht heel licht vriezen en max overdag 7 graden. Dat de bomen groen worden logisch de piste’s voor sfl blijven denk ik wel goed toch ?

        • Johann
          10 december 2019 at 16:21

          De Alpen met de vele micro klimaatjes en sterk wisselende orografie zijn voor de weermodellen met hun vaak hoge resolutie lastig en vaak ook niet goed in kaart te brengen. Ligt er dus maar net aan waar je zit. Met Föhn op hoogtes tussen 800 en 1200 meter zijn die 15 graden zeker mogelijk. Op 2000 meter is met de warme hoogterug 5 tot 8 graden en een vorstgrens van 3000 meter ook geen probleem. Elders al naar gelang locatie en hoogte meest tussen de 5 en 10 graden. In de schaduw en onder de inversie van de bergdalen (Leogang 785m) en hogere dalen ook nog een stuk kouder met in de nachten ook kans op stralingsvorst. Pistes en met name de hogere pistes blijven goed!

  • Eugene
    10 december 2019 at 17:15

    Dank voor het duidelijke bericht Johann.
    Vraagje: is het Rhonedal in Valais nu ook te rekenen tot een beschut inner-alpine dal?
    Ik heb toch altijd het idee dat de ZW-wind er behoorlijk inkomt daar.

    • Johann
      10 december 2019 at 17:34

      Het Rhonedal in Wallis (Valais) rekenen we tot de inner-alpine Alpen. Het westelijke franstalige Rhonedal (Unterwallis) pak hem beet tot Leuk, is idd meer ZW wind gevoeliger. Het Oberwallis vanaf Brig- Fiesch (overgaand in het Obergoms) dan nauwelijks tot niet meer. Van west naar oost zie je dan vooral in de winter vaak ook enorme (extreme) verschillen vwb temperaturen en ook neerslag tussen de westelijke en oostelijke regionen.

  • Alexander
    10 december 2019 at 19:32

    Goed weer bericht. Wij gaan volgende week naar Ischgl, ik neem aan dat daar de sneeuw en ook dalafdalingen gewoon prima gaan zijn toch?

    • Johann
      10 december 2019 at 19:40

      De komende dagen gaat er ook in Ischgl het nodige bijvallen, dat geldt speciaal voor de vrijdag en zaterdag. Incl de 40 tot 70 cm die er nu liggen dus alles toppie. Vanaf zondag dan met veel zon en aangename temperaturen. #genieten

  • Alexander
    10 december 2019 at 21:51

    Bedankt voor je reactie Johan. Dan gaan we er een paar mooie dagen van maken vanaf woensdag!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier