klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De afgelopen dagen was het koud en viel er veel sneeuw in delen van de Alpen, maar daar gaat verandering in komen. Een nieuwe rustige weerfase kondigt zich aan met hogedrukweer en Föhn. Komende dagen maakt de koude lucht plaats voor zachte lucht, die wordt aangevoerd vanuit zuidwestelijke richting. De invloed van hoge druk neemt toe en grote neerslaghoeveelheden in de vorm van sneeuw blijven na vandaag voorlopig uit. 

Nieuwe rustige weerfase met hogedrukweer en Föhn

Afgelopen week heeft het overal in de Alpen flink gesneeuwd. De meeste sneeuw viel aan de zuidkant van de Alpen dankzij de Südstau. Onderstaande beelden zijn gisteren gemaakt toen de zon doorbrak bij Sexten (Drei Zinnen Regio):

Veel sneeuw en prachtige plaatjes toen gisteren de zon doorbrak in Sexten, Drei Zinnen Regio. (Foto’s: Remco Graas)

De extreme sneeuwval in de zuidelijke Alpen zorgt ook voor problemen voor de wilde dieren. Herten en gemzen moeten zich in veel regio’s een weg banen door metershoge sneeuw. Ze zijn afgesloten van hun vluchtroutes en hebben geen toegang meer tot hun leefgebied. Alpenvereinen waarschuwen daarom dat als je wilde dieren tegen mocht komen je deze zou moeten helpen te bevrijden (Oostenrijkse Alpenverein, via FB)

Vandaag begint de dag op veel plaatsen bewolkt en in de oostelijke Alpen valt (winterse) neerslag. In de loop van de dag neemt de hogedrukinvloed toe en wordt het vriendelijker weer. In de zuiden van de Zwitserse Alpen schijnt de meeste zon en blijft het droog. Rondom de Alpenhoofdkam overheerst de bewolking en valt neerslag, maar grote neerslaghoeveelheden worden niet verwacht van max 5-10 cm met een sneeuwvalgrens die ligt op 800 a 1000 m. Met het overtrekken van een zwak warmtefront gaat de temperaturen later vandaag omhoog.

Actueel radarbeeld. Op dit moment veel bewolking rondom de Alpenhoofdkam en verder richting het oosten ook winterse neerslag in de vorm van sneeuw (bron: Wetteronline.de)
In de loop van vandaag neemt de invloed van hoge druk toe. De neerslag neemt af en het wordt zachter (ICON-EU weermodel)
De meeste sneeuw valt de komen uren rondom de Alpenhoofdkam, maar grote sneeuwhoeveelheden worden niet verwacht van hooguit 5 tot 10 cm met een SVG rond 800-1000m.

Morgen, op de maandag is het beduidend warmer in de bergen dankzij een zuidwestelijke aanvoer. Het blijft overwegend droog maar er overheerst ook veel bewolking. Aan de zuidkant van de Alpen kan door de stau ook nog neerslag vallen, maar veel wordt niet verwacht. Aan de noordkant van de Alpen neemt de Föhn toe met een wind dit waait vanuit zuid tot zuidwestelijke richting

Overmorgen, dinsdag een vergelijkbare dag als maandag. Het is zacht, maar er is ook meer kans op neerslag en dat geldt met name voor de West-Alpen. Neerslag valt pas in de vorm van sneeuw boven de 1500 tot 2000 m. Verder richting het oosten blijft het droog en is het föhnig aan de Alpennoordkant.

Een zuidwestelijke aanvoer brengt zachte lucht richting de Alpen komende week. Aan de noordkant van de Alpen kunnen de temperaturen flink gaan oplopen. (Temp anomalie op dinsdag 15 dec op 850 hPa, ECMWF)
De zuidwestelijke aanvoer brengt ook een verhoogde concentratie aerosolen met zich mee in de atmosfeer, die hoger in de atmosfeer voor meer sluierbedekking kan gaan zorgen met name de tweede helft van de week (bron: SKIRON Forecast, Unviversity of Athens)

Woensdag en donderdag blijft het overwegend droog en neemt de Föhn af. Met het afnemen van de wind neemt ook de kans op mist en Hochnebel weer toe. Ondanks de rustige weerfase zal de zon zich niet heel dominant laten zien deze dagen. Het blijft een afwisseling van zon, bewolking en een enkele bui in het zuiden het westen van de Alpen blijft aanwezig. Bovendien kan een verhoogde concentratie van Saharastof in de atmosfeer zorgen voor extra sluierbewolking.

Komende dagen is sprake van een rustigere weerfase met toenemende hogedrukinvloed. De temperatuur gaat begin van de week flink omhoog en neerslag wordt de komende dagen niet tot nauwelijks verwacht in Innsbruck (Ensembles ECMWF)

Vooruitzichten – zachter en overwegend droog
Na een koude periode afgelopen week, wordt het komende dagen weer een heel stuk zachter in de bergen voor deze tijd van het jaar. In de lagere delen en de schaduwrijke berghelling kan het koud blijven en blijft ook de sneeuwgrotendeels behouden. Afwachten is of er geen nieuwe neerslag komt in de vorm van regen, want dat kan funest zijn voor het huidige sneeuwdek.

De tweede helft van de week blijft het overwegend droog en zonnig, maar kan er veel Hochnebel in de dalen voorkomen. Richting volgend weekend nemen de neerslagkansen toe, maar het is nog afwachten hoe dit zich zal gaan uitpakken. Tot zover het Alpenweer vandaag. Groeten vanuit een regenachtig Innsbruck op dit moment.

(Visited 2.174 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer