Alpen - Drastische weersverandering, nieuwe warme anomalie

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
De afgelopen dagen was het koud en viel er veel sneeuw in delen van de Alpen, maar daar gaat verandering in komen. Een nieuwe rustige weerfase kondigt zich aan met hogedrukweer en Föhn. Komende dagen maakt de koude lucht plaats voor zachte lucht, die wordt aangevoerd vanuit zuidwestelijke richting. De invloed van hoge druk neemt toe en grote neerslaghoeveelheden in de vorm van sneeuw blijven na vandaag voorlopig uit.
Nieuwe rustige weerfase met hogedrukweer en Föhn
Afgelopen week heeft het overal in de Alpen flink gesneeuwd. De meeste sneeuw viel aan de zuidkant van de Alpen dankzij de Südstau. Onderstaande beelden zijn gisteren gemaakt toen de zon doorbrak bij Sexten (Drei Zinnen Regio):
Veel sneeuw en prachtige plaatjes toen gisteren de zon doorbrak in Sexten, Drei Zinnen Regio. (Foto’s: Remco Graas)
De extreme sneeuwval in de zuidelijke Alpen zorgt ook voor problemen voor de wilde dieren. Herten en gemzen moeten zich in veel regio’s een weg banen door metershoge sneeuw. Ze zijn afgesloten van hun vluchtroutes en hebben geen toegang meer tot hun leefgebied. Alpenvereinen waarschuwen daarom dat als je wilde dieren tegen mocht komen je deze zou moeten helpen te bevrijden (Oostenrijkse Alpenverein, via FB)
Vandaag begint de dag op veel plaatsen bewolkt en in de oostelijke Alpen valt (winterse) neerslag. In de loop van de dag neemt de hogedrukinvloed toe en wordt het vriendelijker weer. In de zuiden van de Zwitserse Alpen schijnt de meeste zon en blijft het droog. Rondom de Alpenhoofdkam overheerst de bewolking en valt neerslag, maar grote neerslaghoeveelheden worden niet verwacht van max 5-10 cm met een sneeuwvalgrens die ligt op 800 a 1000 m. Met het overtrekken van een zwak warmtefront gaat de temperaturen later vandaag omhoog.
Morgen, op de maandag is het beduidend warmer in de bergen dankzij een zuidwestelijke aanvoer. Het blijft overwegend droog maar er overheerst ook veel bewolking. Aan de zuidkant van de Alpen kan door de stau ook nog neerslag vallen, maar veel wordt niet verwacht. Aan de noordkant van de Alpen neemt de Föhn toe met een wind dit waait vanuit zuid tot zuidwestelijke richting
Overmorgen, dinsdag een vergelijkbare dag als maandag. Het is zacht, maar er is ook meer kans op neerslag en dat geldt met name voor de West-Alpen. Neerslag valt pas in de vorm van sneeuw boven de 1500 tot 2000 m. Verder richting het oosten blijft het droog en is het föhnig aan de Alpennoordkant.
Woensdag en donderdag blijft het overwegend droog en neemt de Föhn af. Met het afnemen van de wind neemt ook de kans op mist en Hochnebel weer toe. Ondanks de rustige weerfase zal de zon zich niet heel dominant laten zien deze dagen. Het blijft een afwisseling van zon, bewolking en een enkele bui in het zuiden het westen van de Alpen blijft aanwezig. Bovendien kan een verhoogde concentratie van Saharastof in de atmosfeer zorgen voor extra sluierbewolking.
Vooruitzichten – zachter en overwegend droog
Na een koude periode afgelopen week, wordt het komende dagen weer een heel stuk zachter in de bergen voor deze tijd van het jaar. In de lagere delen en de schaduwrijke berghelling kan het koud blijven en blijft ook de sneeuwgrotendeels behouden. Afwachten is of er geen nieuwe neerslag komt in de vorm van regen, want dat kan funest zijn voor het huidige sneeuwdek.
De tweede helft van de week blijft het overwegend droog en zonnig, maar kan er veel Hochnebel in de dalen voorkomen. Richting volgend weekend nemen de neerslagkansen toe, maar het is nog afwachten hoe dit zich zal gaan uitpakken. Tot zover het Alpenweer vandaag. Groeten vanuit een regenachtig Innsbruck op dit moment.
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen en geeft lezingen over het weer.