Alpen – Dooifront / Zware sneeuwval en Föhnstorm -Orkaan

Algemeen; uitgaande van depressie Xanthos vandaag met kern boven het zuiden van de Britse Eilanden krijgen we met een warmtefront te maken met een krachtige Südföhn situatie. Met de start van de nieuwe week gaat het met een volgend laag boven west Franrkijk uitermate onbestendig verder met in de Südstau veel sneeuw.

Veel neerslag (sneeuw) in westen en zuiden / föhnstorm (orkaan) noorden

Gisteren hadden we in de Alpen te maken met zeer koude maar ook wat drogere polaire lucht. Met het overtrekken van een zwak tussenhoog kon het kwik in de avond en nacht met opklaringen ne minder wind fors onderuitgaan.

In de avond vroor het op uitgebreide schaal al matig tot streng en lokaal ook zeer streng met temperaturen van -20 tot -25 graden! Op dit moment zien we de laagste temperaturen nog in oostelijke Alpen met als topper de Funtensee alwaar het 24 graden vriest.

Opkomend warmtefront / sneeuwval
In de nacht is van het westen uit nieuwe bewolking de westelijke Alpen binnen getrokken en vrij snel volgde eerste neerslag (sneeuw). Deze zorgde hier juist voor een tempering van de vorst maar nog altijd vriest het ook hier licht tot matig en deels ook nog streng.

Radarbeeld 08h10. Via Wetteronline.de

Inmiddels heeft  de bewolking het westen van Oostenrijk bereikt en vanaf een lijn Zürich Airola valt sneeuw. Zwaartepunt van de sneeuwval momenteel in de zuidelijke Walliser Alpen en aangrenzende Italiaanse Alpen.


Beginnende sneeuwval Termen

De sneeuwval heeft te maken met een opkomend warmte front en vanuit het westen gaat met een aatrekkende west tot zuidwestelijke wind steeds zachtere lucht over de Alpen uitstromen. Vooral daar waar de wind vrij spel heeft gaat de sneeuwvalgrens stijgen naar 900 tot 1400 meter en naar het westen toe tot 1400 a 1800 meter. Met het toenemen van de drukgradient tussen zuid en noord krijgen we tevens met een zeer krachtige Südföhn situatie te maken die aan de noordkant de temperaturen nog een extra thermische oppepper zal gaan geven!

T850 hPa )temp. op 1450 meter vanmiddag om 12h00. Mooi is te zien hoe de warme lucht op enige hoogte vanuit het westen tegen de Alpenhoofdkam wordt afgebogen.

In de bergen en föhndalen gaat het met de föhn stormen met windsnelheden die kunnen uitschieten naar 140 tot 180 km/h (hoogste waarde voor de bergen). De (westelijke en centrale) Alpenzuidkant krijgt te maken met een krachtige Weststau en geleidelijk ook Südstau fase waarbij zeer veel neerslag gaat vallen

Morgen maandag wordt het geheel nog eens extra aangescherpt door een volgend laag wat zich vandag ten westen van de Golf van Biskaye gaat ontwikkelen en vervolgens net ten zuiden van de Benelux naar noord Duitsland trekt. Dit betekent ook voor de maandag nog geen “ontspanning” van het het uiterst turbulente en in het noorden zeer zachte weerbeeld.

Weer kouder en meer sneeuw
In de loop van de maandagavond nadert het koufront en van west naar oost begint het kwik en ook de sneeuwvalgrens weer aan dalende trend. Dinsdag in de loop van de dag zal de koudere lucht dan weer het gehele Alpengebied veroverd hebben. Tevens gaat de Stau neerslag en Föhn eruit en kunnen er met voorkeur voor de ochtend nog overal sneeuw of sneeuw buien vallen. In de middag volgen dan steeds meer opklaringen op nadering van een zwak tussenhoog.

De weersverbetering zal ook nu weer van korte duur zijn, in de loop van de woensdagmiddag en avond volgt er op nadering van een volgende storing (occlusiefront) alweer nieuw bewolking en sneeuwval.

Deze zal in de nacht op donderdag en donderdag overdag verder van west naar oost over de Alpen trekken maar zwakt daarbij wel af. Sneeuwvalgrens dan meest tussen de 500 en 1000 meter (tijdelijk even wat hoger door de instroom van ietwat minder koude lucht)

Berfex / ZAMG met de verwachte sneeuwval voor de komende 6 dagen.

Hogedruk
In het weekend evolueren we dan naar een veel rustiger winters weer type. het Atltantische hoog gaat via de achterdeur van de wegtrekkende lagedruk via west en midden Europa een verbinding aan met het west Russiche hoog. Met de hoogteas ten noorden van de Alpen wordt de stroming dan continentaal en de aangevoerde lucht een heel stuk droger.

De lucht is echter ook koud zodat het blijft vriezen. Tevens neemt de kans op Hochnebel dan weer sterk toe en onder de grauwe deken is het zeer koud. In de bergen kunnen we dan eindelijk weer eens genieten van de zon en van de vers gevallen sneeuw!

Ook in de Duitse Middelgebergtes is het op en top winters met bovengemiddelde sneeuwhoeveelheden. Deze foto is vanuit de Harz waar deels al 80cm ligt. De meter zal de komende dagen geknakt worden. Foto via WetterOnline / Jan-Scheruhn

Hoe dat allemaal precies in zijn werk zal gaan en hoe de komende turbulente dagen zullen gaan verlopen gaan we de komende tijd allemaal voor jullie in kaart brengen en wellicht ook nog wat live beelden vanuit de Walliser Alpen. Vanuit een winters Oberwallis een fijne dag gewenst en ciao

Webcams- meer beelden uit  de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties