Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen; onder invloed van depressie – Yuliya– vandaag met kern boven de Oostzee wordt vochtige en vrij koele Atlantische lucht aangevoerd.  Op nadering van een tussenhoog draait de hoogtestroming geleidelijk naar noordwest en stuwt de vochtigere lucht tegen de Alpen noordkant Woensdag tijdelijke weersverbetering voordat op donderdag aan de voorzijde van een nieuwe depressie zich opnieuw een Südföhn situatie ontwikkelt. Tijdens het weekend met een naar noordoost draaiende stroming kouder.

Westwindwetter
Gisteren is er wat koudere lucht over de Alpen uitgestroomd welke tevens labiel van opbouw was. Dit leidde tot het ontstaan van diverse buien waarbij zelfs ook onweer werd gemeld. Een zwakke occlusie storing zorgde daarbij voor het opleven van de neerslag waarbij vooral in de westelijke Alpen neerslag en hogerop sneeuw viel. Tussen de buien door was er echter ook ruimte voor mooi felle opklaringen.

Hieronder een paar fraaie sneeuw plaatjes vanuit Vars in de Franse Alpen (Hautes-Alpes)

Mooie winterse plaatjes en polaire luchten ook in de Zwitserse Alpen, hier vinden we zelfs de meeste sneeuw met in de Berner Alpen deels sneeuwhoogtes van meer dan 600 cm hogerop.

Fotos via Twitter Romy Lienhard‏ @RomyLienhard
Foto via Twitter Romy Lienhard‏ @RomyLienhard
En ook hier in Wallis op 1800 meter heel veel sneeuw. Foto Bettmeralp via Twitter Helga @travelstoryCH

Ook vandaag gaat het onbestendig verder en omdat op nadering van een tussenhoog de hoogtestroming wat meer de noordwesthoek op zoekt zal de neerslag zich wat meer op de noordelijke Alpen gaan oriënteren.

De sneeuwvalgrens varieert daarbij van 800 tot 1000 meter in de westelijke Alpen en van 1000 tot 1600 meter in de oostelijke Alpen. Grotere neerslag hoeveelheden worden er echter niet meer verwacht.

Radarbeeld 08h20 via Wetteronline.de

Woensdag gaat op het inschuivende tussenhoog het weerbeeld van west naar oost verbeteren waarbij het ook in de oostelijke Alpen wat verder afkoelt. Sneeuwvalgrens dan meest tussen de 1000 en 1400 meter. Naar het westen toe is het vooral de zon die het weerbeeld zal bepalen.

 Na passage van de hoogte as draait de stroming in de loop van de woensdag – donderdag van west naar oost weer naar het zuidwesten en wordt er weer zachter lucht aangevoerd. De temperaturen gaan in alle hoogtes weer in de lift waarbij het donderdag aan de noordkant föhnig wordt.

Donderdag tijdelijk weer de zuidwest stroming en Südföhn
Met een drukverschil van 8 tot 9 hPa zal de föhn tot in  de dalen van het Alpenvoorland krachtig worden met in de bergen harde windstoten. De hoogste temperaturen worden met de föhn gehaald en met 18 tot 19 graden is het dan opnieuw lenteachtig.

GFS T850 hPa donderdag 12h00
Echter ook elders is het zacht, de vorstgrens stijgt tot 2500 meter en op 1500 meter (850 hPA) wordt het 5 tot 6 graden.
In de loop van de donderdag gaan van west naar oost de temperaturen geleidelijk weer dalen en op passage van het koufront ook de föhn er weer uit. Tegelijkertijd wordt het dan ook weer onbestendiger en krijgen we weer het weerbeeld met een mix van opklaringen, wolken en dan weer lokale buien. Sneeuwvalgrens meest tussen de 1000 en 1600 meter.
Winter-comeback
Net als de voorgaande dagen zien we ook vandaag weer een mooie winterse drukverdeling op de weerkaarten verschijnen. In de tweede helft van de week gaat aan de oostflank van een nieuw hoog wat vanuit het noorden naar Scandinavie afzakt een portie zeer koude arctische lucht vanaf de pool naar het zuiden afzakken.

GFS T850 hPa vrijdag 12h00 met de opmars van de arctische lucht in zuidelijke en westelijke richtingen

Zoals het er nu naar uitziet zal wanneer we het Amerikaanse GFS model ernaast leggen de voorste grens van de koudere maar ook droge lucht in de loop van de zaterdag de noordelijk en oostelijke Alpen gaan binnenstromen. Naar het westen en zuiden zal dit pas later en afgezwakt gaan gebeuren.  Het Europese ECMWF model is wat later met de opmars van de koude lucht. Beide modellen laten de meest koude lucht echter noordelijker van de Alpen naar het westen uitstromen.

GFS T850 hPa voor zondag 00h00

Op en achter het polaire front wordt niet al te veel neerslag verwacht waarbij de meeste neerslag in het grensgebied van de zachtere lucht in het zuiden en de koudere lucht vanuit het noorden zal gaan vallen. Onbestendiger en natter is het naar het zuiden toe door de invloed van lage druk boven de Balkan. In hoeverre dit eventueel nog meer neerslag (sneeuw) vanuit het zuidoosten gaan opleveren is onzeker.

Zeker is wel dat we de lente in het weekend weer van de weerkaarten gaat verdwijnen en naar het er naar uitziet ook geen aanstalten zal maken om snel weer terug te komen. Sterker nog begin volgende week gaat mogelijke vanuit het noorden een volgende portie acrtische lucht naar het zuiden uitstromen en wordt het ook in de Alpen mogelijk nog een stuk kouder!

ECMWF woensdag 21 maart met de opmars van de pool lucht tot ver naar het zuiden van Europa

Met een zuidelijk jet en een overwegend noordelijke (geblokkeerde) hoogtestroming gaat het voor de tijd van het jaar duidelijk dan “onderkoeld” of zeg maar gewoon “winters” verder en zullen we het van de al warme maart zon moeten hebben voor wat betreft wat “lente feelings” (en dan met name achter glas)

GFS T850 koude anomalie woensdag 21 maart! Adieu lente, tot laters…………….

Morgen maar eens kijken hoe de winter-comeback zich verder gaat ontwikkelen. Tot zover voor deze dinsdag ochtend vanuit een opgeklaard Termen in Oberwallis. Ciao

 Webcams-

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams (de website en webcams van Meteo-Oberwallis zijn door een server probleem tijdelijk niet toegankelijk)

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing
Door de wisselende condities, de oplopende temperaturen als ook door de verse sneeuw is het lawine gevaar gestegen en geldt er een code ORANJE of “erheblich” / behoorlijk groot”.

De afgelopen dagen werden in de Walliser Alpen,  de Franse Alpen als ook in de Pyreneeën lawines gemeld met helaas ook weer dodelijke afloop en (zwaar) gewonden. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 733 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer