Alpen – Dolle met Frau Holle

Algemeen; uitgaande van een actieve depressieWalter – vandaag met kern boven Scandinavie trekt een koufront over de Alpen en wordt de weg vrijgemaakt voor een volgende portie polaire lucht. In het verdere verloop gaan rand storingen voor een zeer onbestendige Grenswetterlage zorgen met extreme weersverschillen tussen west en oost en zuid en noord.

Veel sneeuw westelijke en zuidelijke Alpen verwacht

Gisteren konden we in bergen nog een keer genieten van Kaiserwetter. Met veel zon en vrij aangename temperaturen was het op de pistes genieten van de mooie pulver sneeuw en prachtige vergezichten.  Geniet nog even meer van de onderstaande video vanuit St. Anton am Arlberg – FREERIDE Paradise

En hieronder nog een heerlijke impressie vanuit Planai bij Schladming ingezonden door Jos Schmitz / Mitterberg Steiermark. Kijk er nog maar even goed naar want vanaf vandaag is het voorlopig over en uit met de hogedruk en het Kaiserwetter

Koufront passage
Met het rustige en zonnige hogedruk weer is het echter voorlopig gedaan en we kunnen ons gaan opmaken voor zeer een zeer interessante en ook zeer spannende weer fase. Deze wordt momenteel ingeleid door een actief koufront dat met neerslag over de Alpen trekt. Pre frontaal kan met een harde tot stormachtige Südföhn het kwik nog even omhoog gaan.

Op en na het koufront gaat het echter rapide decrescendo met de temperaturen en daalt de sneeuwval grens weer tot in de dalen en lagere gelegen gebieden. Zaterdag komen we nog dieper in zeer koude polaire lucht en vooral aan de noordkant valt nog sneeuw of sneeuwbuien.

Vooral in de bergen wordt het ijzig koud met op 2000 meter temperaturen die verder terug zakken van – 8 op de vijdag naar circa – 15 graden. Algemeen betere condities treffen we met de noordelijke stroming aan de  Alpenzuidkant aan. Hier blijft het grotendeels droog en schijnt de zon.

Sneeuwlaag met Föhn intenties
Na korte tussenhoog fase en een algemene Wetterberuhigung gaat een volgend laag op wat zuidelijkere koers in de loop van de zondag voor meer sneeuw zorgen.

GFS zondag 06 met het laagje en in het voorveld de zachtere lucht
Opkomende neerslag / sneeuw

Met dit laag wordt echter ook weer wat zachtere lucht vanuit het zuiden “aangezogen” waardoor de vorst in de loop van de zondag weer zal afzwakken en de sneeuwvalgrens weer stijgt naar pak hem beet 1000 meter.

Maandag belooft een ware weer-thriller te gaan worden en krijgen we met extreme weer verschillen te maken. Aan de westflank van een volgende randstoring die richting west Frankrijk koerst en uitdiept naar 975 hPa (!) gaat een portie zeer zachte lucht vanuit het zuidwesten over de Alpen uitstromen.

Dat heeft gevolgen voor de sneeuwvalgrens die langs de Alpennoordkant waar de zuidwesten wind vrij spel heeft flink zal gaan stijgen. In de westelijke Alpen waar de zuidwesten wind vrij spel heeft kan de sneeuwvalgrens tijdelijk stijgen naar 2000 tot 2200 meter.

Tevens gaat boven de Alpen de drukgradiënt sterk toenemen (16 hPa) waardoor er een zeer krachtige Südföhn zal gaan blazen! Regen zal met de Föhn aan de noordkant echter geen thema zijn. Tegelijkertijd gaat de vochtigere lucht aan de zuidkant toenemend stuwen en gaat het aan de westelijke zuidkant tot in de dalen sneeuwen.

GFS T850 hPa, tot 12 graden in de plus stijgt het kwik lokaal aan de Alpennoordkant!

Bij dit soort situaties kan het aan de beschutten kant van de Alpenhoofdkam als ook in de inner-alpine dalen ondanks de hoge temperaturen (4 tot 7 graden op 850 hPA) dus tot in de dalen sneeuwen. Zolang de wind er niet inkomt zal door de zogenaamde isothermie en koude reservoir en ondersteund door neerslag afkoeling de neerslag gewoon als sneeuw vallen.

Zodra echter de wind erin komt wordt de isotherme laag opgeruimd en is het gedaan met de neerslagafkoeling en de sneeuw zal snel in regen overgaan. Dit moment is met dit soort situaties altijd vrij lastig in te schatten en ook de modellen bieden veelal geen houvast. De ervaring leert echter dat het inner-alpin langere tijd kan door sneeuwen of zelfs alle neerslag ook tijdens de zachtere fase als sneeuw valt! Goede kans ook dat met de windtoename op het koufront de neerslag alsnog even in regen of ijsregen overgaat (zgn. gemaskeerd koufront)

De komende dagen kan er vooral in de West en Südstau van de Alpen veel neerslag (sneeuw) gaan vallen. Archief foto dump Oberwallis / Rosswald

Geleidelijk dalende temperatuur trend en meer sneeuw
Dinsdag volgt er een volgende sneeuw storing (koufront) en gaan de temperaturen weer flink “im Keller” en daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen en lager gelegen gebieden! Het is nog even afwachten voor wat betreft de sneeuw details maar de kans dat er vooral in de westelijke Alpen weer een hele lading sneeuw gaat vallen is heel realistisch.

Bergfex / ZAMG (EC) sneeuwval cumulatief tot en met dinsdag volgende week! In de westelijke en zuidelijke Stau gebieden gaat hogerop lokaal 100 en 170cm aan sneeuw vallen!

Woensdag en donderdag gaat er meer sneeuw vallen en woensdag kan het kwik nog even weer wat hoger uitpakken, echt zacht zal het dan niet meer worden en de sneeuwvalgrens houdt zich meest tussen de 400 en 900 meter op!

In de westelijke Alpen tot over het westen van Oostenrijk gaat er veel neerslag vallen en mede door de sterk wisselende condities zal het lawine gevaar in de loop van de volgende week sterk gaan toenemen. Het zwaartepunt van de neerslag wordt in de westelijke Alpen berekend met voorkeur voor de west en zuidelijke Stau gebieden. Het GFS gaat uit van 100 tot 170mm tot woensdag volgende week en het ECMWF doet daar niet veel voor onder. Wel laat het ECMWF de neerslag wat verder langs de zuidkant naar het oosten toe uitbreiden.

Aanhoudend winterweer
Diegenen die een hekel hebben aan sneeuw en kou die moeten we ook vandaag weer teleurstellen. Na donderdag gaat vanuit het noorden weer koudere polaire lucht naar het zuiden toe uitstromen en sneeuwstoringen zullen periodiek het sneeuwdek verder doen aangroeien.

GFS ensembles prikpunt centrale Alpen

Ook voor de langere termijn tot pak hem beet begin volgende week blijft de Atlantische Oceaan op slot en maken warmbloedige depressie geen schijn van kans!

Tot zover dit weerbericht voor de vrijdag ochtend. Actueel in Oberwallis sneeuwval tot in het dal (680m) Fijne dag en ciao


Sneeuwval vanmorgen vroeg in Termen

Sneeuw webcam tuin Termen (102om)

Webcams- meer beelden uit  de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties