Algemeen: Hoog Ortrud ligt inmiddels mee zin kern boven de Balkan maar zal ook vandaag en morgen nog voor zeer zacht voorjaarsweer zorgen. Dinsdag krijgen we te maken met een koufront behorende bij een Oostzee depressie en volgt een portie koudere en vochtigere lucht. Een volgend koufront staat voor donderdag op het weermenu.

Vandaag en morgen nog genieten van warm voorjaarsweer

Gisteren konden we in een groot deel van de Alpen geheel volgens verwachting profiteren van heerlijk voorjaarsweer. Met volop zon steeg het kwik lokaal tot bijna 24 graden in Oostenrijk en 25 graden in Zwitserland. Een stuk koeler bleef het in de oostelijke delen van de Alpen en ook de zon had het hier door overtrekkende bewolking moeilijker.

Genieten in de voorjaarszon ook in het Kleinwalsertal- Foto Hans ter Braak @hansterbraak
Niet overal was het droog en zacht. Fotzo Kitzsteinhorn via Facebook

De zondag staat opnieuw in het teken van veel zon en hoge temperaturen. Enkele laaghangende wolkenvelden en -of Hochnebel in het oosten zullen ook spoedig verdwijnen.In het Alpenlaagland en de dalen kan het kwik opnieuw tot 24 a 26 graden gaan oplopen. Op 2000 meter wordt het 2 tot 10 graden (oost / west) en de vorstgrens vinden we ergens op 3000 meter terug.

Radarbeeld WetterOnline.de van 09h00

Morgen verandert er in eerste instantie niet veel en de dag start met veel zon en het kwik loopt weer snel op naar “zomerse” waardes. In de middag zien we boven de bergen echter stapel wolken ontstaan die uiteindelijk het buien stadium kunnen bereiken.

Isobaren en Frontenkaart maandag  12h00

Meer neerslag valt er dan in de nacht op woensdag wanneer een koufront de Alpen binnentrekt. De meeste neerslag wordt aan de noordkant van de Alpenhoofdkam berekend en met het instromen van koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens er tot 1600 a 1200 meter Minder tot geen neerslag valt er in de (zuid)westelijke en zuidelijke Alpen. In de middag neemt dan ook aan de noordkant de neerslag geleidelijke weer af en gaat het opklaren. In de zuidelijke Alpen opkomende krachtige Nordföhn en maxima met föhn tot 23 graden.

GFS koufront dinsdag 06h00

Woensdag keert de rust in de atmosfeer weer terug, de zon is weer ruimschoots present en het kwik gaat weer wat in de lift. Met 16 tot 19 graden wordt het echter niet meer zo warm als in het weekend en maandag.

Donderdag gaat onder aanvoering van een volgend koufront opnieuw een portie koudere lucht tot over de noordelijke Alpen uitstromen. De meeste neerslag wordt ook nu weer aan de oostelijke Alpennoordkant verwacht en goed kans dat ook het zuidoosten nog wat gaat meepakken. De sneeuwvalgrens ligt dan tussen de 1000 meter in het noorden en tot 1800 meter in het zuiden. Ook vrijdag is het met voorkeur voor de oosteliijke Alpen onbestendig en koel. Beter papieren op zon en hogere temperaturen hebben opnieuw de westelijke en zuidwestelijke Alpen waar nauwelijks tot geen neerslag gaat vallen.

GFS donderdag 06h00 met een volgende portie koudere lucht

Overigens zal het ook elders met de neesrlaghoeveelheden wel meevallen en met 5 tot 15mm (in de bergen 15cm sneeuw) het meest wel gedaan.

Neerslaghoeveelheden vlgs het Bergfex model (EC) cumulatief tot zaterdagochtend

In het weekend en ook de volgende week lijkt het licht wisselvallige en vrij koele weer in de noordelijke en oostelijke Alpen aan te houden. De westelijke en zuidelijke Alpen profiteren van betere condities door de nabijheid van het Atlantische hoog   

Hoe dat allemaal verder zal gaan evolueren gaan we de komende dagen bekijken. Tot zover vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis
Lawinegevaar 

Algemeen geldt een code geel (2), matig.

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 306 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer