Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  tussen lagedruk met kernen boven oost en zuidwest Europa en hogedruk met kern boven Scandinavie wordt in de onderste luchtlagen met een noord tot noordoostelijke stroming koude continentale lucht aangevoerd. In het weekend volgt met een naar zuidwest draaiende stroming van west naar oost weer wat zachtere lucht waarbij het aan de noordkant föhnig wordt.

Geleidelijk wat oplopende temperaturen en weer toenemende sneeuw kansen

Onder invloed van een tussenhoog kwam er een einde aan de Nordstau situatie en vooral in de westelijke Alpen was het de zon die het weerbeeld bepaalde. Doordat het in de nacht flink opklaarde en de wind wegviel kon het vooral boven de vers gevallen sneeuw sterk gaan uitstralen respectievelijk afkoelen. Dit effect is in de wintermaanden het sterkst in de hoger gelegen dalen en zoals al eerder aangekondigd werd het hier ijzig koud. Dinsdag avond meldde het bekende “Kälteloch” Glattalp (1858m) in het Zwitserse kanton Schwyz al een temperatuur van -25 graden, in de nacht ging het kwik verder onderuit tot -32 .4 graden!

Bitter koude nachten en ochtenden in de hoger gelegen Alpendalen met als topper de Glattalp in het Zwitserse kanton Schwyz (1858m)

Overigens zagen we gisteren met betrekking tot diezelfde Glattalp ook nog lagere minima de revue passeren met als topper -36.5 graden! Zelf baseer ik me voor wat betreft de diverse weerdata in de Alpen en dus ook de -32.4 graden als minimum op de weerdata  van Meteo Centrale Schweiz (officieel weerstation Glattalp).

Op navraag bleek dat andere weerdiensten zoals bv MeteoNews en Kachelmannwetter gebruik maken van een lager aangebrachte temperatuur sensor van de EBS (Elektrizitätswerk Bezirk Schwyz).  Dit verklaart dan ook meteen de paar graden verschil. Hieronder een foto van het weerstation met ingetekend de sensoren. (met dank aan Wetterkollege Joachim Schug / Meteo Centrale Schweiz

Hoe dan ook, het was ijzig koud en ook elders in de Alpen vroor het op uitgebreide schaal streng tot zeer streng.  Minder koud werd het in de oostelijke delen, hier hadden we nog met de naweeën van de Nordstau te maken waardoor de uitstraling door aanwezig wolken veel minder sterk was. Tevens viel er hier ook nog wat sneeuw.

Overdag konden dan met name weer de westelijke Alpen genieten van op en top winterweer. De zon scheen volop en de temperaturen kwamen niet of nog maar nauwelijks boven het vriespunt uit. Ietwat hogerop vroor het ook overdag en de verse sneeuw, staalblauwe luchten en ijzige temperaturen zorgden voor een heerlijke winterdag.

Vanuit het nog groene dal (680m) en groen Termen (1020m) omhoog naar het
winterse Rosswald (Bergstation 1800m)

De Alpennoordkant en met name het Alpen voorland hadden door de opstekende “Bise”overdag te maken met Hochnebel en mist, laatste sneeuw veel nog in de noordoostelijke Alpen.

Door de lage temperaturen en droge lucht hadden we gisteren te maken met perfecte condities voor het produceren van kunstsneeuw en vele skigebieden maakten dankbaar gebruik van deze situatie. Tot en met zaterdag kunnen de sneeuwkanonnen en lansen nog hun werk doen, daarna wordt het voor kunstsneeuw vooral in de wat lagere delen problematisch. Hieronder nog een winterse impressie vanaf Rosswald gistermiddag

Afgelopen avond en nacht ging het kwik onder een heldere hemel weer flink onderuit en de dag start weer “frostig” en reeds in de avond vroor het in de Glattalp al weer 35 graden!! Vooral de noordelijke Alpen hebben vandaag lokaal weer te maken met Hochnebel en mist, daarboven  schijnt de zon in afwisseling met enkele overdrijvende wolkenvelden.

Fronten kaart Deutsche Wetter Dienst voor vandaag 12h00

In de oostelijke zuidelijke Alpen kan uit de daar binnen drijvende bewolking wat (lichte) sneeuw vallen. Ook in zuidwestelijke, de zuidelijke centrale Alpen en Jura kan vooral in de namiddag of avond uit wat dikkere bewolking wat lichte sneeuw gaan vallen, veel zal dit echter niet voorstellen.

Radarbeeld Alpen 09h00
In het overgrote deel van de Alpen start de dag weer bitterkoud en belooft het opnieuw een heerlijke winterdag te gaan worden. Webcam Aletsch Arena Moosfluh via Meteo-Oberwallis


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vrijdag verandert er niet veel aan dit weerbeeld. Het is nog steeds winters koud en vooral aan de zuidkant kan wat sneeuw vallen. Sneeuwvalgrens donderdag en vrijdag tot in de lagere delen en dalen (400 a 500 meter)

De bewolking en (lichte) sneeuwval in de zuidelijke Alpen hebben te maken met depressie activiteit in de westelijke en centrale Middellandse Zee, deels reikt de invloed ervan tot over de zuidelijke Alpen.

Van west naar oost geleidelijk weer wat zachter
Vanaf vrijdag gaan Atlantische depressies een confrontatie aan met het bastion van de hogedruk boven noord Europa en uiteindelijk zullen ze deze strijd ook in hun voordeel gaan beslechten.

GFS T850 hPa voor zaterdagochtend, van het westen uit nadert een warmtefront(sector)

Zaterdag verblijven de Alpen nog in de koudere continentale lucht, vanaf zondag met een naar zuidwestelijke stroming van west naar oost weer duidelijk zachtere en toenemend ook weer vochtigere Atlantische lucht binnenstromen. Door toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant wordt het aan de noordkant weer föhnig.

Geknepen warmtefront (sector)
Zondag volgt dan het warmtefront met vooral in de westelijke Alpen opkomende neerslag en de wat zachter lucht. Deze sector loopt zoals al verwacht flink stuk op de koude lucht en wordt als het ware uit geknepen waardoor de verzachting niet echt markant zal zijn, dat geldt met name voor de oostelijke Alpen. Vooral in het westen stijgt in de warmtefront sector de sneeuwvalgrens aan de westelijk noordkant tijdelijk 1300 tot 1500 meter, in de middag en avond volgt een occlusie front met daarachter weer wat koelere lucht en daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1300 meter.

Vooral zondag gaat een warmtefront voor oplopende temperaturen en neerslag / sneeuw zorgen.

Inner-alpin en aan de zuidkant kan het nog langere tijd tot in de lagere delen sneeuwen (koude reservoir / isothermie) en het is even afwachten in hoeverre de wind erin komt en ook hier de sneeuwvalgrens zal doen stijgen!  De oostelijke Alpen verblijven nog langere tijd  in de koudere lucht en het is überhaupt de vraag in hoeverre het warmtefront hier actief zal zijn. Ook hier, en dat geldt met name voor de westelijke delen, kan wat neerslag gaan vallen waarbij naast sneeuw ook kans bestaat op ijzel! (warmere bovenluchten)

GFS T850 hPa voor zondag 12h00. Van het warmtefront (sector) blijft maar weinig over, vooral in vergelijnking met de voorgaande dagen

Ook  de start van de nieuwe week staat in het teken van Atlantische depressies en hun fronten die voor wisselvallig winterweer gaan zorgen met periodiek neerslag (zonale stroming). Afwisselend worden daarbij koelere en dan weer wat zachtere luchtmassa aangevoerd, vooral in de loop van de dinsdag en woensdag gaat een volgende warmtefront (sector) weer een aanval op de koudere lucht ondernemen. De sneeuwvalgrens pendelt algemeen meest tussen de 800 en 1200 meter. In meelopende warmtefront sector (woensdag) tijdelijk ook flink hoger, dat geldt opnieuw voor de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam. Prefrontaal (koufront) hier tijdelijk ook weer föhnig.

Met het komen en gaan van de storingen gaat er volgende in het gehele Alpengebied vooral hogerop weer sneeuw bijvallen. Zondag is dit al het geval in de westelijke Alpen. Voor details voor wat betreft precieze timing van frontpassage, sneeuwvalgrens en verdeling is het nu nog te vroeg. Daarover de komende dagen dan meer.

Tegen het einde van de volgende week gaan de weermodellen behoorlijk uit elkaar lopen waarbij zowel (veel) koudere als ook zachtere oplossingen tot de mogelijkheden behoren. Het ECMWF (hoofdrun) opteert tegen die tijd een sterker zonaal karakter, het GFS komt dan ook met  koudere oplossingen.

GFS (hoofdrun) T805 hPa voor 25 -12 met nieuwe kou vanuit het noordoosten

Tevens zien we hogerop nog steeds de sterke opwarming met mogelijk een ommekeer van de zonale winden naar oost  in de stratosfeer (10hPa) met een afzwakking van de polar vortex. Hierdoor zal in de loop van de komende 10 dagen  de kern van de polar vortex richting Nova Zembla en noord Siberië verplaatsen (displacement). Wat dat precies voor onze contreien in de wat lagere etages van de atmosfeer gaan betekenen (terugkoppelingen) moeten we nog even afwachten (meer info daarover in ons vorig Alpenweerbericht en onze stratosferische beschouwingen en uitleg).

In het verdere verloop van de maand zien we de zonale wind op 10 hPa richting een negatieve fase gaan (oost) (rode lijn)

Omdat de ECMWF ensembles ook nog volgen moeten we voor de wat langere termijn dus nog even een flinke slag om de arm houden. Ook daarover dan later meer!

GFS ensembles westelijke (Zwitserse Alpen)
en voor de oostelijke Alpen

Tot zover voor deze donderdag, een fijne dag en graag tot een volgende keer.  Voor meer news, updates en info kijk ook eens op Twitter en Facebook!  Ciao vanuit een zonnig maar koud Rosswald in Oberwallis

Volg de sneeuw in Wallis via de sneeuw(hoogte) webcam Rosswald (meetlat gaat tot 200 cm)

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Op zoek naar een cadeautje voor de feestdagen? Of wilt u simpelweg een leuke kalender voor 2019?!

Steun AWM en onze weerberichten en diensten en Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! 

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.385 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Diepvries temperaturen, vanaf het weekend minder koud”

 • Marco
  13 december 2018 at 12:05

  Ha Johann,

  Mooie foto’s, onder het filmpje van Rosswald. Verzachting volgt dit weekend vanuit het westen begrijp ik, ben benieuwd in hoeverre daar het oosten van Tirol door wordt benaderd. Mijn voorgevoel zegt dat het daar met de verzachting wel mee zal gaan vallen. En als het al zacht wordt, dan hopelijk zonder vloeibare neerslag. Zo blijft het sneeuwdek, waar ik straks over 4 weken van ga genieten, hopelijk in tact! M’n dorp ligt op ca. 1000 m hoogte, dus wellicht net hoog genoeg voor vlokken in plaats va druppels.

  Groet uit een zonnig Nederland!

  • Johann
   13 december 2018 at 12:38

   @Marco Zoals verwacht geeft het hoog en de continentale stroming toch meer tegengas dan de modellen aanvankelijk berekenden. OK, de diepvries toestanden gaan eruit maar echt zacht gaat het in de oostelijke Alpen niet worden. De meest warme lucht wordt boven de Alpen de nek omgedraaid en nog slechts een restant ervan zal het westen van Oostenrijk bereiken. Daarnaast hebben we te maken met een warmtefront en in eerste instantie zal met weinig wind de neerslag gewoon als sneeuw vallen. In de grotere dalen en meer beschutte delen zal de koude lucht niet of slechts gedeeltelijk kunnen worden opgeruimd en zal de neerslag tot 1000 a 800 meter en deels ook nog lager gewoon als sneeuw vallen. Mogelijk dat met het inkomen van het occlusiefront (wind) de sneeuwvalgrens dan wel wat gaat stijgen om vervolgens weer te dalen (gemaskeerd koufront) Zondag gaat vwb de sneeuwvalgrens hoe dan ook spannend worden. Later meer….. Gr J vanuit een winters Oberwallis

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier