Advertentie 

Algemeen; hoog – Ignatius – ligt honkvast met kern boven noordwest Frankrijk en bepaalt vooral het weerbeeld in westelijke Alpen. De oostelijke Alpen(noordkant) worden periodiek geschampt door storingen die van oost Europa naar de Balkan trekken. Vooral in de Nordstau van de oostelijke Alpenhoofdkam valt daarbij sneeuw. De zuidkant profiteert van de beschermende werking van de Alpenhoofdkam en de Nordföhn, de westelijke Alpen van de hogedruk.

Westelijke en zuidelijk Alpen droog en meest zonnig 

Aan de oostflank van hoog Ignatius trok gisteren een  occlusie front over de (oostelijke) Alpen en vooral in de Nordstau van de Alpenhoofdkam leverde dat vanaf  800 tot 1000 meter weer verse sneeuw op en sneeuwde het tot een hoogte van 800 a 400 meter (west / oost) .

De westelijke (Zwitserse) Alpen hadden enkel met bewolking en Hochnebel te maken en neerslag werd hier niet gemeld. In de middag begon het dan weer op te klaren. Droog en zonnig was het aan de Alpenzuidkant, hier was het de Alpenhoofdkam en de Föhn werking die alle vochtigheid eruit haalde. Met de opwarmende Föhn steeg het kwik in het zuiden van Tessin zelfs tot bijna 18 graden!

Isobaren en frontkaart voor vanmiddag 12h00

Vandaag oudejaarsdag hebben we te maken met een (zwak) warmtefront welk opnieuw het meest actief zal zijn in de oostelijke Alpen.

Radarbeeld Alpen 09h40. Via Wetteronline.de

Hieronder nog 2 mooie winterse plaatjes vanmorgen gemaakt in het Kleinwalsertal bij Hans en Odette ter Braak /  @hauswalserberge Mittelberg waar het sneeuwt en de komende dagen nog meer sneeuw gaat vallen!

Met het instromen van ietwat zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens naar circa 800 tot 1100 meter, in de oostelijke regionen van de oostelijke Alpen als ook de inner-alpine dalen in de daar aanwezig koudere lucht meest sneeuw tot  200 a 400 meter.

Sneeuwvalgrens Alpen maandagavond (GFS)
Sneeuwvalgrens maandagavond Oostenrijk

Dinsdag dan net als in het westen ook in het oosten tijdelijk weer een inzettende weersverbetering en ook qua temperaturen verandert er niet veel.

Deze weersverbetering zal echter van korte duur zijn want reeds in de nacht van dinsdag op woensdag gaat het in langs de centrale en oostelijke Alpenhoofdkam op nadering en passage van een koufront weer sneeuwen. Aanvankelijk kan het in de lagere delen ook nog regenen maar uiteindelijk daalt de sneeuwvalgrens tot in de lagere delen en dalen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Ook nu pissen de westelijke Alpen en de Alpen zuidkant weer naast het sneeuw-potje. Enkel de oostelijke en noordoostelijke Zwitserse noordkant zouden nog wat sneeuw kunnen meepakken. De zuidkant krijgt weer te maken met een krachtige Nordföhn en ook hier is droog.

Voorlopig geen verse sneeuw voor de westelijke Alpen, daarvoor in de plaats wel weer het vertrouwde inversie winterweer met de Hochnebel. Foto Mt Blanc regio via Christophe Suarez suarezphoto

Graadje of 10 tot 15 kouder
Met het koufront komt woensdag de weg vrij voor zeer koude polaire lucht welke op vrij directe weg vanuit het hoge noorden tot over de Alpen zal gaan uitstromen. De meest koude lucht is voorbestemd voor het oosten van centraal en oost Europa en dus ook voor de oostelijke Alpen.

GFS T850 hPa voor woensdag 15h00

In de loop van de woensdag en donderdag daalt het kwik hier op 1500 meter naar – 10  tot -14 graden, in de westelijke Alpen tot -8 a -5. De vorstgrens daalt tot in de dalen en deels ook in het Alpenlaag en voorland. Vooral in de bergen gaat het vanaf woensdag met de Höhenkaltluft dus markant afkoelen en komt het kwik 12 tot 15 graden lager te liggen dan tot voorheen. Omdat ook de noorden wind behoorlijk zal doorstaan wordt het voor het gevoel nog een heel stuk kouder.

GFS T850 hPa donderdag 03h00, de meest koude lucht stroomt over de oostelijke Alpen uit

Weekend volgende sneeuwstoring
In het weekend volgt er vanuit het noorden een volgende sneeuwstoring die samenhangt met een apart laagje boven Polen en gaat het in de Nordstau van de Alpenhoofdkam de sneeuwval opnieuw weer opleven.Met de storingen op woensdag en donderdag en de storing in het weekend gaat er in de Nordstau van de oostelijke Alpen weer het nodige aan sneeuw vallen waarbij het zwaartepunt net als nu langs de Oostenrijkse Alpenhoofdkam zal komen te liggen.

Voor de komende 5 dagen wordt er hier tussen de 20 en 60 cm , en hogerop nog meer. Rekenen we het weekend mee dan kunnen we er nog zo’n 30 tot 50 cm mee optellen en is dus lokaal tussen de 50 en 120 cm aan Neuschnee te verwachten!

Sneeuwval cumulatief WRF model (GFS) voor de komende 5 dagen

Hogedruk open end
In het verdere verloop neemt hoog – Ignatius – het weer regime weer over en omdat de krachtige noordelijke hoogtestroming weer afzwakt kant vooral in de bergen het kwik weer wat gaan oplopen. Het winterse karakter blijft echter bestaan en onder het motto van “unten grau, oben blau” gaat het zo de rest van de week verder.

De westelijke hogedruk weet van geen wijken. GFS 400 hPA voor dinsdag 8 januari

De meest koude lucht kan zich naar alle waarschijnlijk in de oostelijke Alpen weten te handhaven en in vergelijking met de westelijke Alpen zal het hier ook in de bergen een stuk kouder blijven. Zoals het er nu naar uitziet zal deze drukverdeling nog tot het midden van de maand aanhouden.

GFS ensembles oostelijke Alpennoordkant
en voor de westelijke Alpen

Sneeuw “armoede” westelijke Alpen en Pyreneeën
Na de veelbelovende start met vooral hogerop in de westelijke en ook zuidelijke Alpen sneeuw is er in de laatste weken nauwelijks tot geen neerslag (sneeuw) meer gevallen. Beneden de 1800 meter is daarbij tijdens de warme fase met regen tot de 2000 a 2400 meter het sneeuwdek een behoorlijke knauw gehad waarbij  tot een hoogte van 1200 a 1400 meter de sneeuw zelfs grotendeels is verdwenen.

Vergelijk de situate 29/12/2017 met 29/12/2018. In 2017 machtige 250cm op de col du Tourmalet (Hautes Pyrénées)op 2115m, nu meer groen dan wit

Ook hogerop is de sneeuw door het steeds weer opsmelten en bevriezen deels hard (ijzig) en geworden. Een zelfde beeld zien we aan de zuidkant en ook hier in het inner-alpine Oberwallis alwaar we sinds het dooiweer tegen een groen dal aankijken en het tot een hoogte van 1500 meter groen en bruin is. Hogerop kan er natuurlijk overal goed wintersport worden bedreven en hoeven we ons geen zorgen te maken.

Ried-Brig Oberwallis (900m). Vanaf heet dal tot een hoogte van 1500 a 1600 is het meest groen en bruin
Vooral de lagere delen en ski gebieden in de westelijke alpen hebben te maken een nijpend sneeuw tekort. Ermitage resort ski (Ventron, Frankrijk) vanmorgen
La Plagne Montalbert

Een vers pak sneeuw zou het geheel, en met name de lagere delen van de Alpen en Jura, echter weer doen “opfleuren” en een winters aanzien geven. Helaas gaat aan deze situatie ook de komende dagen niets veranderen en zullen we het met de sneeuw moeten doen die er nog ligt of met de kunstsneeuw en is het wachten op betere tijden!

Tot zover vanuit een vrijwel onbewolkt Termen in Oberwallis: Namens het gehele Alpenweerman team een heel goede jaarwisseling gewenst en een gezond en mooi 2019. Ciao

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.390 times, 1 visits today)

6 Reactie op “Alpen – Diepvries kou in aantocht, meer sneeuw Nordstau Oostenrijk”

 • Marcel
  31 december 2018 at 15:13

  Vanuit een grijs en warm Luyksgestel (9.6C) wens ik het hele alpenweermanteam een fijne jaarwisseling en een fantastisch weerjaar.

  gr
  Marcel Pijpers
  http://www.weerstationluyksgestel.nl

  • Johann
   31 december 2018 at 15:16

   Dank je Marcel en ook jij een heel mooi nieuw (weer)jaar gewenst. Groeten vanuit een onbewolkt maar ook groen Termen – J –

 • Alice
  31 december 2018 at 17:08

  Voor Johann en alle andere Alpenweermannen:

  Einen guten Rutsch ins neue Jahr und ich wünsche Dir, dass es noch besser wird als das alte war.

  Mooie jaarwisseling gewenst allemaal en dank voor een heel jaar 2018 vol weerpraatjes en onderbouwingen bij het ingewikkelde weer. Top!

  Hartelijke groet,
  Alice

  • Johann
   31 december 2018 at 18:28

   Dank je wel Alice, jij ook een guter Rutsch en een heel mooi (weer)jaar 2019 gewenst! lG – J –

 • Bertil Blaas
  31 december 2018 at 18:42

  Johann en alle medewerkers van Alpenweerman, fijne Oudjaarsavond en een goed gezond 2019! 👍
  Gewenst.
  Groeten Bertil.

  • Johann
   31 december 2018 at 19:24

   Dank je Bertil, ook jij een fijne jaarwisseling en een heel mooi en gezond 2019 – J –

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier