Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  tussen hoog – Angela – met kern boven de Britse Eilanden laag – Zeeft – boven oost Europa liggen de Alpen in een krachtige noordoostelijke hoogtestroming waarbij zeer koude polaire luchtmassa’s over de Alpen zijn uitgestroomd. Na een tijdelijke rustigere en drogere fase gaan vanaf vrijdag vanuit het noorden volgende storingen opnieuw voor veel sneeuw zorgen met zwaartepunt langs de centrale oostelijke Alpendenoordkant.

Nogmaals 100 tot 150cm sneeuw oostelijke Nordstau

Gisteren en afgelopen nacht is veel koudere polaire lucht over de Alpen uitgestroomd en dat ging gepaard met veel sneeuw in de Nordstau van de Alpen en veel wind in de bergen.

De oorsprong van de koude polaire lucht op verschillende hoogtes. Bron Meteo-Schweiz
Mooi waren de Nordstau in het oosten en de zonnige westelijke en zuidelijke Alpen gisteren vanuit de ruimte te zien

Op de hogere toppen werden windsnelheden gehaald van 120 tot 158 km/h en veel liften inde hogere skigebieden moesten daardoor hun “Betrieb einstellen” .

Dienten am Hochkönig (Austria), 1200m Foto Carolin OSullivan
Schneetreiben in Grossarl – Foto via Jeroen Kon

Ook de noordoostelijke Zwitserse Alpen pakten nog wat sneeuw mee, verder naar het zuiden en westen als ook in het inner-alpine Wallis bleef het door de krachtige tot stormachtige noorden wind en Nordföhn droog!

Volop zon gisteren opnieuw in de westelijke Alpen – Courchevel
En vanaf Monte Salvatore kon er genoten worden van de besneeuwde Alpen in het noorden met blik over Lugano

Vandaag nam met weer stijgende luchtdruk de sneeuwval aan de Alpennoordkant geleidelijk aan intensiteit af en daarmee ook de neerslag. Daar waar het opklaarde kon het kwik in de koude lucht flink onderuitgaan.

De Glattalp in het Zwitserse Kanton Schwyz meldde vanmorgen alweer 28 graden vorst en ook in de bergen is het ijzig koud met temperaturen tussen de -15 en 25 graden al naar gelang hoogte.

De westelijke Alpen profiteren vandaag weer van de hogedruk invloed en schijnt de zon volop. In de oostelijke Alpen zorgt de Nordstau nog voor veel bewolking en wat (lichte) sneeuwval. De wat in kracht afgenomen maar nog steeds stevig doorstaande noordoostelijke wind maakt het voor het gevoel nog een stuk kouder.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Morgen vrijdag gaat een warmtefront vanuit het noorden opnieuw voor meer bewolking zorgen gevolgd door nieuw sneeuwval die verder zal gaan intensiveren. In de periode van zaterdag tot en maandag volgen occlusie fronten en moet er ook dan met aanhoudende en intensieve sneeuwval rekening worden gehouden.

Fronten en isobarenkaart voor vrijdag 12h00. Op het “warmte”front gaat weer het nodige aan sneeuw vallen!

Mede door een harde en de bergen soms ook stormachtige wind gaat de sneeuw sterk vervrachten waardoor het lawine gevaar zal gaan stijgen. Met het warmtefront gaan de temperaturen vooral in de bergen weer in de lift maar het blijft winters waarbij de sneeuwvalgrens meest tussen de 200 en 500 meter zal pendelen. Inner alpin en de beschutte dalen sneeuwt het tot in de dalen.

Tot en en met maandagochtend gaat er in de oostelijke Alpen met als zwaartepunt opnieuw de oostelijke noordkant 80 tot 150 cm aan sneeuw bijvallen. Ook oostelijke Zwitserse Alpen gaan nog wat sneeuw meepakken maar beduidend minder dan in het oosten. De Franse en Italiaanse Alpen pissen ook nu weer naast de sneeuwpot en hier is het verder wachten op de sneeuw!

Arpege met de sneeuw cumulatief tot en met maandagochtend

In de loop van de maandag neemt de hogedruk invloed weer toe en gaat de neerslag er geleidelijk weer uit. Het zal echter maar een tijdelijke weersverbetering betreffen want reeds op dinsdag gaat het zwerk vanuit het noorden weer betrekken met vervolgens nieuwe sneeuwval.

GFS 500 hPa met een volgende “sneeuwlaag” dinsdag 8 januari

Deze hangen samen met een apart laagje dat vanaf de Noordzee komend via Duitsland naar de Zwarte Zee koerst en weer een hoop vochtigheid (sneeuw) in zijn bagage heeft. Na passage de hoogteas gaat via de achterdeur van het systeem vanuit het noorden dan weer koudere polaire lucht over de Alpen uitstromen.

Na opnieuw een weersverbetering door stijgende luchtdruk volgt in het weekend een volgend laag (koudeput) vanuit het noordoosten en mogelijk zondag / maandag nog een apart laagje vanaf Engeland met een met waarschijnlijk een wat westelijker koers.

GFS voor vrijdag 11 januari met een naderende koudeput (hoogtelaag)

Met de lagedrukgebiedjes en met name die voor het volgende weekend (wanneer dit zo gaat evolueren) gaan ook in de westelijke Alpen de sneeuwkansen wat toenemen. Voorlopig is het echter nog even geduld hebben.

Voor wat betreft het winterse karakter behoeven we niet bang te zijn. Weliswaar wordt er pre frontaal telkens weer wat minder koude lucht aangezogen maar we hebben genoeg “koude reserve” en verblijven ook op de langere termijn aan de koude kant van het geblokkeerde stromingspatroon.

ECMWF ensembles Alpennoordkant

Tot zover voor dit moment, fijne dag in de sneeuw (oosten) en in de zon (westen). Ciao vanuit een zonnig en koud Termen in Oberwallis

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.835 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Diepvries kou en nog meer sneeuw oostelijke Alpen”

 • Dries Livigno
  3 januari 2019 at 12:35

  Dag Johann, zo zie je dat elk jaar een bepaalde regio van de Alpen voortdurend met de ‘sneeuwjackpot’ gaat lopen.
  Voor Livigno ziek ik op 3B meteo signalen van enige sneeuw van betekenis op 17/01/2019. Ik weet niet of je dat ook ziet op jouw kaart. Ik weet dat het nog heeeel vroeg is om iets zinnigs op te zeggen maar een mens moet zich soms aan kleine dingen optrekken om een beetje verse sneeuw te krijgen bij onze aankomst op 20/01.
  Vorig jaar is er de zaterdagnacht nog een massa sneeuw gevallen zodat alles afgesloten was en dat moesten omrijden via St Moritz. Misschien wordt het terug van dat ….

 • Johann
  3 januari 2019 at 12:48

  Beste Dries – Op de wat langere termijn, pak hem beet vanaf dinsdag volgende week, zien we langzaam wat verschuivingen in de drukverdeling (omega blokkade) met meer lagedruk activiteit richting centraal Europa. Zowel voor de westelijke als ook de zuidelijk Alpen gaan dan de sneeuwkansen geleidelijk stijgen. Een klassieke Südstau met een stevige Südstau dump zit er helaas voorlopig (nog) niet in! Gr J

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier