Advertentie 

Algemeen: De Alpen liggen in een oostelijke stroming tussen hogedruk met kernen boven London en Kiev en lagedruk met kern boven de Middellandse (Tyrreense) Zee. Geleidelijk kan de zeer koude lucht die boven de Alpen aanwezig is wat gaan opwarmen en kunnen vooral in de bergen de temperaturen dagelijks wat winst gaan pakken.  Optimale (weer) en wintersport condities in de Alpen!

Geleidelijke vorst afzwakking, meer zon en Traum condities voor de wintersporters

Gisteren was het ijzig koud met vooral ten noorden van de centrale en oostelijke hoofdkam bewolking waaruit lokaal nog wat lichte sneeuw of een sneeuwbuitje neerdwarrelt. Elders toch vooral ook mooi opgeklaard en inner-alpin en in de westelijke Alpen vooral ook veel zon. Met de verse sneeuw en de zon in de bergen hadden we te maken met Traum condities en de komende dagen wordt het, ook in de noordelijke Alpen alleen maar beter!

Foto’s 16-02

Winter wondeland Klein Walsertal Foto Hans ter Braak @hansterbraak
Air Zermatt op de piste bij Saas-Fee
Zillertal Arena (via FB)
En nog een mooie uit de Spaanse Pyreneeën waar de afgelopen dagen tot een meter sneeuw is gevallen
En ook in Italie was het weer raak. Sneeuw in Urbino, Marche centrale delen. Vial severe-weather.EU ‏@severeweatherEU Photo: Geometeo

Zeer koud
Vandaag verandert er nog niet veel aan het bovenbeschreven weerbeeld en het is opnieuw zeer koud. Op dit moment vriest het op uitgebreide schaal streng tot zeer streng met temperaturen die tussen de -10 en -20 graden liggen. Iets minder koud is het aan de zuidkant en naar het westen en zuidwesten toe met bijvoorbeeld langs de Lago’s in Ticino nog net positieve temperaturen. De laagste temperaturen vinden we nog in hoog Alpine Alpen waar het 20 tot 25 graden vriest.

Koplopers op dit moment de hogere toppen in de oostelijke Alpen met op de Brunnenkogel (3440m Oostenrijk) en de Schnals Grawand (3320m Italie) -26 graden. Het Kleine Matterhorm kom top dit moment niet verder meer dan -22 graden terwijl het gisteren(avond) hier nog 30 graden vroor!

Overdag gaat het koud verder en een krachtige wind in het zuidoosten van de Alpen maakt het voor het gevoel nog een heel stuk kouder. Verder weer die tweedeling tussen de wolken in het noorden(oosten) en de zon in het (zuid)westen. Lokaal kan er met voorkeur voor de noordkant uit de bewolking nog een vlok sneeuw vallen maar neerslag van betekenis wordt niet mee verwacht.

Hoog Briggita met de as ten noorden van de Alpen en de koude continentale aanvoer van geleidelijk drogere lucht die zich dagelijks verder kan gaan opwarmen.

De opwarming zoals we die al in de hogere westelijke Alpen zien (voorbeeld KleineMatterhorn) zal zich de komende dagen verder gaan doorzetten en het zal van dag tot dag zachter gaan worden. Deze verzachting heeft te maken met het feit dat er vanaf vandaag een einde komt of is gekomen aan die koude noordoostelijke hoogtestroming. Met de hogedruk en in kracht afnemende hoogtestroming kan de lucht zoals dat normaal is in een hoog van bovenaf langzaam gaan opwarmen. Deze opwarming, de kenners weten het wel, wordt veroorzaakt doordat binnen een hoog de luchtdruk daalt (subsidentie) . Lucht die daalt warmt op en wordt steeds droger. Onderin de atmosfeer gaat zich geleidelijk een koude laag vormen die als het ware niet weg kan (inversie).

Hogedruk zal zeker tot in het weekend het weerbeeld in de Alpen gaan bepalen.
Met geleidelijk vooral in de hoogte oplopende temperaturen. T850hPa prikpunt noordelijke Alpen (St Anton am Arlberg)
En de vorstgrens die zal gaan stijgen naar 1500 tot 1900 meter

Omdat de hogedruk met zijn as de komende dagen en wellicht tot in of na het weekend ten noorden van de Alpen zal blijven liggen zal aan deze situatie niet veel veranderen. Met de oostelijke stroming wordt overwegend droge lucht aangevoerd en dat betekent dat de wintersporters heel mooie tijden tegemoet gaan, helemaal daar waar verse sneeuw ligt. Juist die wat mildere temperaturen en vooral ook de zon die in de bergen volop gaat schijnen zullen voor Kaiserwetter en Traum condities gaan zorgen.

Traumwetter in Livigno, het beeld voor de komende dagen in de Alpen. Via Livigno ‏@Livigno

Er zit echter wel een adddertje onder het gras en wel in de gedaante van een een depressiedie boven de centrale en westelijke Middellandse Zee rondtolt. Tijdelijk kan bewolking en zelfs neerslag van dit systeem tot over de zuidelijke Alpen uitbreiden. Vooral op zondag en maandag zal dit het geval zijn en zullen de condities dus wat minder fraai worden. Het is nog even afwachten in hoeverre het laag zijn invloed al dan niet ook tot over de rest van de Alpen zal uitbreiden.

Zondag en maandag van zuiden uit meer bewolking met vooral voor de zuidelijke Alpen toenemende sneeuwkans

Wat er in de loop van de nieuwe week gaat gebeuren is nog onzeker. Het meest waarschijnlijk scenario is dat het zwaartepunt van de hogedruk wat naar het zuidwesten van Europa gaat afzakken en Atlantische storingen rond het midden van de week weer tot over de Alpen kunnen doordringen. Een eerste warmtefront met regen en in de bergen sneeuw staat voor woensdag op het programma (GFS), het ECMWF model laat dit front door tegenwerking van de hogedruk echter nauwelijks actief zijn.

Wat beide modellen wel gemeen hebben is dat het rond die tijd met een naar zuidwest en later in de week zuid draaiende stroming nog zachtere lucht over de Alpen gaat uitstromen. Met de hogedruk in de buurt zal dit echter voor de wintersporters weinig tot geen negatieve invloed hebben!

ECMWF ensembles T850hPa noordelijke Alpen

Hoe en of dat allemaal in zijn werk zal gaan zijn aandachtspunten voor de volgende weerberichten. Ik zou zeggen blijf volgen en graag weer tot morgen. Ciao vanuit een onbewolkt maar koud Termen in Oberwallis.


Lawinegevaar

De bergen, pistes en verse sneeuw zullen de komende dagen hun aantrekkingskracht op de wintersporters doen toenemen. We moeten echter niet vergeten dat ook het lawinegevaar buiten de pistes op de loer ligt en vooral in de noordwestelijke Staugebieden groot is (lokaal code rood / 4) elders in de Alpen geldt een code oranje (behoorlijk groot /3). Mede door de Treibschneeansammlungen zijn de condities verraderlijk dan wel precair. Blijf dus op de gemarkeerde pistes en volg de aanwijzingen.

In de Vorarberg vielen de afgelopen dagen helaas toch weer dodelijke slachtoffers door lawine’s. In alle gevallen tijdens “off-piste” activiteiten! Er geldt algemeen een code oranje! (3)
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 975 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Alpen – Diepvries Alpen – Geleidelijke vorst afzwakking”

 • Kris Mampaey
  17 januari 2017 at 18:22

  top condities momenteel in Samoëns (Frankrijk). De sneeuw is super maar desondanks de schitterende zon is het bar koud. We genieten!

 • Stef
  17 januari 2017 at 23:39

  Bedankt voor de uitgebreide weerberichten.

 • Johann
  18 januari 2017 at 11:20

  @Kris De (snerpende) wind en kou gaan er langzaam maar zeker uit! Wordt genieten de komende dagen in de Alpen! Enjoy!

 • Johann
  18 januari 2017 at 11:23

  @Stef- We doen het met passie en veel plezier Stef! Jij bedankt voor lezen en volgen! TOP Gr J

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier