Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een tussenhoog zorgt voor koud en tijdelijk ook mooi winterweer met vooral in de bergen veel zon. In de loop van de donderdag en vrijdag stromen vanuit het westen vochtigere en vooral ook zachtere lucht Atlantische luchtmassa’s  over de Alpen uit.

Donderdag inzettende verzachting met sneeuw en later ook regen.

Onder aansturing van laag – Phyline – en met ondersteuning van een andere laag boven midden Italie is vanuit het noorden weer koude polaire lucht over de Alpen uitgestroomd. Vooral op wat grotere hoogte was deze lucht prominent vertegenwoordigd (Höhenkaltluft) waarbij het kwik aan de noordkant op 500 hPa ( 5 km hoogte) tot 38 a 40 graden onder het vriespunt daalde. De Höhenkaltluft en de noordelijk stroming zorgden aan de noordkant voor een onvervalste winterdag met sneeuw tot in het Alpenlaagland. Sneeuw buien zorgden hier lokaal voor enkele centimeters sneeuw. Meer sneeuw viel er in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam en lokaal werd er 20 tot 40 cm aan Neuschnee geregistreerd!

Vooral in de ochtend vielen er in Mittelberg in het Kleinwalsertal sneeuwbuien, Hans ter Braak registreerde alhier zo’n 25 cm aan Neuschnee. Foto Hans ter Braakvia Twitter @hansterbraak

De inner alpine gebieden en dalen als ook de Alpenzuidkant profiteerden van de beschutten en afdrogende werking van de Alpenhoofdkam. Hier viel weinig tot geen neerslag en vooral aan de zuidkant was het föhnig opgeklaard of zelfs gewoon zonnig. Hier werden dan ook de hoogste temperaturen gemeten met als topper Locarno Monti (Tessin /Zwitserland) met een Tmax van 11.2 graden.

Opgeklaard was het in de Walliser Alpen zoals hier in Crans Montana met blik in het dal en de zuidelijke Walliser Alpen. Foto ingezonden door Ad van den Bogaart

Volop winterse taferelen met in de middag ook weer wat opklaringenin het mooie en sneeuwzekere Kleinwalsertal – Foto Odette ter Braak (Haus Walser Berge) @Odetteterbraak

Tussenhoog
In de loop van de dag begon het op nadering van een tussenhoog in de westelijke Alpen breed op te klaren en deels werd het in de middag ook zonnig. Hoe verder naar het oosten hoe meer bewolking en tot in de avond ook nog sneeuwval (buien) waarbij de intensiteit geleidelijk steeds verder afnam. Het was koud en vooral in de bergen was het met de stevig doorstaand wind en zonder de zon bitter koud met temperaturen die op de hoogste toppen tussen de -20 a -28 graden lagen!

Onder een heldere hemel en wegvallende wind alsmede boven het sneeuwdek koelde het in de avond en nacht in de ingestroomde polaire lucht flink. Op dit moment vriest het in de Alpen op uitgebreide schaal streng tot zeer streng. De Glattalp (1880m) in het Zwitserse kanton Schwyz meldt actueel een temperatuur van bijna – 33 graden met een dauwpunt temperatuur van -35 graden!!

Na de zeer koude start belooft het vandaag in het overgrote deel van de Alpen een heel fraaie maar ook oude winterdag te gaan worden met vooral in de westelijke Alpen volop zon. Meer bewolking houdt zich nog in de oostelijke Alpen op en het zal nog enige tijd duren voordat ook daar het tussenhoog het zwerk heeft weten “af te drogen”

Het belooft een prachtige winterdag te gaan worden met heel veel zon maar ook lage temperaturen. Blik Säntis (2205 meter)
Blik vanaf de Säntis, vandaag in de droge lucht genieten van heerlijke vergezichten!

Het is koud met deels ook in het laagland een ijsdag, op 2000 meter vriest het to -10 en op 3000 met tot -20 graden. Met de vers gevallen sneeuw en in de droge lucht dus een prima wintersport dag met fenomenale vergezichten.

Zachter, noordkant regen tot 1800 a 2000 meter
Na opnieuw een koude nacht gaat morgen het kwik in alle hoogtes aan een stijging beginnen om richting de donderdag in de bergen weer zo’n 15 graden hoger uit te komen. Ook woensdag belooft echter nog een heel fraai dag te worden. Opkomende hogere en later op de dag ook middelbare bewolking en een wat aantrekkende wind verraden echter al een op komst zijnde weersverandering die zich in de loop van de donderdag zal gaan voltrekken.

Deze hangt samen met een depressie met kern boven IJsland en een frontaal systeem wat donderdagochtend met neerslag de westelijke Alpen binnentrekt en van west naar oost neerslag gaat geven.

Opkomende frontale neerslag donderdag ochtend. GFS 09h00

In eerste instantie sneeuwt het nog tot in de dalen en het laagland met met het instromen van de zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens naar 1000 tot 1300 meter en later aan de noordkant tot 1500 a 1800 meter. Inner-alpine en in de meer beschutte Alpendalen als ook aan de zuidkant  alwaar de wind minder invloed heeft en het koude reservoir langer intact blijft kan het door neerslagafkoeling langere tijd tot in het dal sneeuwen!

In de nacht op vrijdag en vrijdag verplaats het zwaartepunt van de neerslag zich meer richting de oostelijke Alpen en in de westelijke Alpen gaat de neerslag er uit en kan het wat op gaan klaren. Ook hier dan algemene verzachting met een sneeuwvalgrens die tot 1300 a 1700 meter gaat stijgen.

Vrijdag tweedeling tussen noord en zuid, onder tussenhoog invloed afnemend neerslag

Kouder blijft het eerst nog naar het noorden en oosten toe en aan de zuidkant en in het zuidoosten en zuiden van de oostelijke Alpen kan de koude lucht zich persisteren, hier ook dan nog sneeuw tot in de lagere delen en dalen. In het westen van de Alpen kan de sneeuwgrens daarentegen tot 2000 meter gaan oplopen, de meeste neerslag is echter dan al weer voorbij en onder invloed van een tussenhoog kan ook de zon weer even gaan meedoen.

GFS T850 hPa voor vrijdag met de steeds verder opdringende zachtere luchtmassa’s

Zaterdag gaat het dan ook langs de oostelijke Alpenoordkant verder verzachten met een sneeuwvalgrens die stijgt tot 1700 a 1800 meter. De zuidoostelijke delen verblijven ook dan in koudere lucht. Omdat de Alpen in het weekend in het grensgebied van de zachtere lucht vanuit het westen en zuiden en de kouder lucht die vanuit het noorden weer naar het zuiden probeert uit te breiden wordt het onbestendig en nat.

GFS t850 hPA voor zaterdag avond met de zachte lucht dan ook tot over de oostelijke Alpen

Vooral op zaterdag gaat er regen vallen en in het hooggebergte en aan de zuidkant sneeuw. Zondag stroomt vanuit het noorden dan weer koudere en ook drogere lucht binnen. De sneeuwvalgrens gaat weer dalen en de neerslag neemt overdag geleidelijk steeds meer af.

Verwachte sneeuwval cumulatief tot zaterdag ochtend

Winterse blokkade in de maak
Interessant worden de ontwikkelingen dan met de start van de nieuwe week en het verder verloop en steeds meer zien we in de weermodellen de weerspiegeling (terug koppeling) terug van de opwarming van de hogere atmosfeer. (sudden stratospheric warming) en de split van de stratosferische polar vortex – Zie weerbericht gisteren en oa onze berichtgeving van 3 februari. – HIER

Troppause (lagere stratosfeer) stomings kaart op hoogte (15 km) met de uitbraak van de zeer koude lucht richting het zuiden

Hogedruk gaat zich dan vanaf de Noordzee naar het noorden toe uitbreiden en zoekt verbinden met het poolhoog (dinsdag) en wordt er zeer koude arctische lucht aangevoerd. Vervolgens wordt er boven noord Europa een winterse blokkade in de steigers gezet en met een naar noordoost draaiende stroming wordt deze zeer koude lucht richting west Europa en de Alpen op transport gezet!

Vanaf medio voglende week overgang naar veel kouder winterweer!

De precieze ontwikkelingen en setting moeten we de komende dagen even gaan vervolgen maar dat we naar een veel kouder weertype  zullen gaan evolueren met een compleet “gestoord” stromingspatroon lijkt hetgeen de modellen ons voorschotelen en de ontwikkeling in de hogere atmosfeer zeer waarschijnlijk!

De ECMWF ensembles al weer een heel stuk kouder dan gsiteren, de nieuwste voor de Alpen volgen later op dag!

Tot zover de mooie en interessante ontwikkelingen voor dit moment. Afhankelijk van de ontwikkelingen zullen we hier verder op ingaan middels een extra upate(s) en de sociale medie (Twitter). Meer daarover ook op het grootste forum van de Benelux en partner van Alpenweerman “Onweer-Online” alwaar we er in het winter discussie topic ook dieper op ingaan. Kom dus een daar kijken en discussieer mee! De link – Onweer-Online.nl 

Ciao vanuit een onbewolkt maar ook koud Termen in Oberwalls

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert ook  – Wereldwijde Weathercard Service

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.217 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Diepvries Alpen / donderdag verzachting / Winter loert!”

 • Wim Danhof
  13 februari 2018 at 14:59

  Dag Johann,

  Betekent dit zeer koude weer dan ook zeer zonnig weer op de termijn vanaf 21 februari?

  Groeten Wim

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier