Algemeen: De ijskoude lucht die afgelopen dagen vanuit noordelijke richting naar de Alpen stroomde en voor veel sneeuw zorgde neemt in sterkte af. Aan de zuidkant van de Alpen is het vriendelijker weer met meer ruimte voor de zon. In de West-Alpen blijft de Noordstau nog het langs actief. Vooral de West- en Noordkant van de Alpen blijft het nog wisselvallig en koud. Na eerst nog een aantal koude dagen gaat in de loop van de week de temperatuur omhoog en is er steeds meer ruimte voor de zon.

Afnemende sneeuwval intensiteit en lage gevoelstemperaturen. In de loop van de week steeds meer zonnige perioden.

Afgelopen dagen is er veel sneeuw gevallen aan de noordkant van de Alpen. Door een sterke Noordföhn werd koude lucht tegen de Alpen aan gestuwd. Door de grote hoeveelheid verse sneeuw die hierbij viel en daarbij ook een zeer sterke wind heeft dit geleid tot een zeer hoog lawinegevaar dat op dit moment geldt. Ook gisteren en afgelopen nacht is er weer veel sneeuw bijgevallen en soms was het zelfs even teveel.

Heel veel sneeuw viel er gisteren in Wengen. Hierdoor kon de heren slalom niet doorgaan en is deze uitgesteld naar vandaag. (via FIS slalom ski FB)

Teveel sneeuw en mist gisteren in Altenmarkt Zuachensee. Ook de slalom wedstrijd voor de dames moest worden afgelast en is uitgesteld naar vandaag (FIS slalom ski FB)

Door de Nordföhn kon het flink waaien. In skigebied Monterosa ging deze gondel flink heen en weer en moest gesloten worden vanwege de sterke wind (FB Monterosa)

Op de weerkaart van vandaag is een storing te zien die vanuit het noorden over de Alpen trekt. Het is bewolkt, er valt weer nieuwe sneeuw en er staat een koude wind vanuit het noorden. (@KNMI)

Vandaag blijft het in het noorden van de Alpen sterk bewolkt. Nadat het in de nacht overwegend droog is geweest kan het in de loop van de dag weer zachtjes gaan sneeuwen. De temperaturen zijn laag en met een aanwezige wind vanuit het noorden kan het nog eens extra koud aanvoelen. De temperaturen liggen rond de -13 tot -17 op 2000 m en zelf beneden de -21 op 3000 m. In de West-Alpen wordt op veel plaatsen meer dan 15 cm sneeuw verwacht op de deze zondag. Plaatselijk kan dit zelfs oplopen tot meer dan 40 cm. Ook aan de oostkant van de Alpen kan er een aardig pakket vallen van enkele tientallen centimeters. In tegenstelling tot de zuidkant van de Alpen waar het overwegend droog zal blijven.

Winterse plaatjes met sneeuw tot in de dalen. (Foto via Saalbach Hinterglemm FB)

Ook de Franse Alpen zijn flink ingesneeuwd. In Avoriaz is een dik pak sneeuw gevallen.

Aan de zuidkant in de Dolomieten was het vriendelijker weer. Hier een prachtig plaatje van de Sella Ronda gisteren. Ook de komende dagen zal de zon hier meer aanwezig zijn dan aan de noordkant van de Alpen. (Val Gardena FB)

Luchtballonen show in La Villa afgelopen nacht (Alta Badia, via FB) 

Morgen wordt het zelfs nog iets kouder dan dit weekend. De temperaturen gaan nog verder omlaag en het blijft sneeuwen. Vooral het centrale Alpengebied en de oostkant van de Alpen krijgen er sneeuw bij. Het zicht is slecht en er waait een koude wind vanuit het noord tot noordoosten. In Franse Alpen aan de westzijde blijft het droog en is het met zonnige periode vriendelijker weer. Hetzelfde geldt voor de zuidkant van de Alpen. Verder wordt het in het algemeen overal ijs en ijskoud.

IJskoude lucht bevindt zich komende dagen boven de Alpen. Op maandag zien we zelfs temperatuurafwijking van meer dan 10 graden lager dan het langjarige gemiddelde.

Zeer koude continentale Siberische lucht vanuit een noordoostelijke richting zorgt voor een aantal koude dagen in de Alpen met lage gevoelstemperaturen. (Wetterzentrale.de)

Dinsdag en woensdag dalen we nog verder de diepvrieskoud in. Een sterke noordoostelijke stroming bereikt te de Alpen. Opvallend is dat de afgelopen tijd deze sterke koude stroming vooral werd verwacht voor Nederland. Echter lijkt de koude vorstperiode niet al te lang te gaan duren hier. De verwachting dat een hogedruk zou vast koppelen aan een hogedruk gebied boven Siberië verloopt anders dan verwacht. Hierdoor is het zwaartepunt van de brug van koude lucht verder afgezakt naar het zuiden. Hierdoor komt de diepvrieskou nu voor rekening van de Alpen! Dit begint al op maandag, maar vooral op dinsdag en woensdag wordt het heel erg koud. Deze koude lucht is van continentale oorsprong en is daarom over het algemeen ook droger. Het wordt koud, maar wel is er meer ruimte voor de zon ook. De Alpen zijn dus het koudste plekje van Europa deze week, terwijl het bijvoorbeeld in Scandinavië veel te warm is.

Later in de week op donderdag zakt een hogedruk gebied verder af naar de Alpen met daaronder een afgesneden lage luchtdruk gebied. De kou en wind zullen afnemen en is er meer ruimte voor de zon. (Wetterzentrale.de)

Later in de week zien we de temperatuur weer sterke sterk gaat oplopen. Een hogedruk gebied vanuit het noorden zakt langzaam af naar het zuiden en bereikt de Alpen. Daaronder zien we een afgesneden lage luchtdruk gebied. Dit zou op lange termijn wel eens kunnen gaan leiden tot een blokkade voor langere periode. Vanaf woensdag beloven we een aantal zonnige dagen tegemoet te gaan met temperaturen die dichter rond de normaal liggen en met minder wind. Met al die vers gevallen sneeuw verwacht ik dat dit erg mooie plaatjes zal opleven op deze dagen. Echt Traumwetter. Ik kijk er al naar uit!

De laatste lawinerisico kaart voor Zwitserland. Voor het grootste deel geldt een risico van 3 en soms 4. Dit zijn waardes waarop vaak de meeste ongelukken gebeuren. Ook in Oostenrijk is het lawinerisico hoog.

Tot en met woensdag is het zeer koud in de Alpen. Daarna gaat de temperatuur weer omhoog naar meer normale waarden. Prikpunt: Innsbruck, Oostenrijk.

Samengevat gaan de komende dagen erg koud verlopen. De wind vanuit het noorden is aanwezig en de gevoelstemperaturen liggen laag. Bijna bar winter zou je het kunnen noemen. Vooral aan de noordkant kan er ook aardig wat sneeuw bij vallen en moet rekening gehouden worden met het gevaar op lawines. Het gevaar licht veelal rond 3 en 4. Dit zijn waardes waarop vaak de meeste ongelukken gebeuren en niet bij de hoogste waarde 5 zoals je zou verwachten. Pas daarom goed op! Later in de week gaan de temperaturen weer omhoog en is er meer ruimte voor de zon.

Fijne zondag!

Zie ook onze pagina m.b.t reisinformatie op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

De  winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
 Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.260 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer