Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Nog altijd hebben te maken met een sterke en föhnige zuidelijke stroming waarbij het zeer zacht is voor de tijd van het jaar. Op zaterdag hebben de Alpen te maken met een tussenhoog die voor korte tijd voor iets rustiger weer zorgt. In de nacht naar zondag trekt er alweer een storing de Alpen binnen.

Vanuit het zuidwesten gaat verspreid de neerslag zich langzaam over de Alpen. In de noordoostelijke Alpen is het vandaag nog föhnig zoals hier in het Kleinwalsertal. Echter mogen ze zich hier komende week verheugen op een vers pak sneeuw!
In de lagere delen van met name de noordoostelijke Alpen zoals hier in Zell am See is de sneeuw in het dal door de südföhn grotendeels weg gesmolten. In de komende dagen krijgen ze ook hier echter weer een verse laag sneeuw.
Hogerop ligt er wel gewoon nog genoeg sneeuw en hoeft de wintersporter zich geen zorgen te maken dat er komende week niet geskied kan worden.

Vandaag hebben de Alpen te maken met een zeer sterke wind vanuit zuidelijke richting die in de bergen stormachtig is met zeer zware windstoten. Vanuit het zuidwesten trekt er een intensief neerslag gebied de Alpen binnen. Met name in de westelijke en zuidelijke Alpen gaat het intensief sneeuwen vanaf zo’n 1500 tot 2000 m hoogte. Ook in de westelijke noord Alpen gaat er sneeuw vallen maar hier ligt de sneeuwvalgrens iets lager, tussen de 1000 en 1500m hoogte. In de noordoostelijke Alpen komen er in eerste instantie nog veel opklaringen voor door de südföhn.

Radarbeeld vanochtend rond 9 uur. De neerslag trekt vanuit het zuidwesten de Alpen binnen en trekt gedurende de dag oostwaarts. Bron: wetteronline.de

Tegen de avond en in de nacht naar zaterdag verplaatst de neerslag zich ook naar de oostelijke Alpen. Met de minste neerslag in de noordoostelijke Alpen. De sneeuwvalgrens in de oostelijke Alpen ligt rond de 1200 en 1500 m. In de noordoostelijke Alpen vallen enkele centimeters. Rondom de alpenhoofdkam tussen de 20 en 40 cm en aan de zuidkant tussen de 30 en 50 cm neuschnee. In de westelijke Alpen en langs de zuidkant van Zwitserland valt er veel meer en kan er tot wel 80 cm neuschnee gaan vallen! In het noorden van Zwitserland is het meest met 10 tot 20 cm wel gedaan.

Vanuit het zuidwesten trekt er een neerslaggebied over de Alpen vandaag.

Zaterdag trekt in de loop van de ochtend de neerslag naar het oosten weg waarbij er ook nog flink wat wind aanwezig is. Vanuit het westen trekt er achter de neerslag een tussenhoog de Alpen binnen en wordt het voor korte tijd wat rustiger met minder wind en laat de zon zich ook zien. In de loop van de middag trekt er vanuit het westen weer nieuwe bewolking de Alpen binnen op nadering van een nieuw front. Eerst is het met name hoge bewolking, maar tegen de avond komt er ook steeds lagere en dichtere bewolking binnen. In de nacht naar zondag neemt de wind weer langzaam toe en gaat het vanuit het westen weer regenen en sneeuwen vanaf zo’n 1300 tot 1800 m.

Morgen liggen de Alpen precies tussen twee storingen in. De ene trekt weg naar het oosten, maar de volgende ligt ten westen van de Alpen alweer klaar. Het is daardoor tussen de storingen op zaterdag tijdelijk wat rustiger weer.

Zondag gaat het in het hele Alpengebied onbestendig verder met harde wind en intensieve neerslag. Het warmte front trekt naar het oosten weg met sneeuw boven de 1500 tot 2000 m. In de loop van de dag trekt er achter alweer een koufront de Alpen binnen waarbij er weer nieuwe sneeuw gaat vallen in de westelijke en noordelijke Alpen. De sneeuwvalgrens ligt daarbij tussen de 800 en 1300 m. In de zuidelijke Alpen wordt het in de loop van de middag droger en merken ze weinig van het koufront.

Later op de zondag en in de nacht naar maandag komt er vanuit het noordwesten een koufrontje opzetten wat in de noordelijke Alpen voor wat verse sneeuw gaat zorgen.

Op maandag gaat het onbestendig verder met veel wind en sneeuwbuien in de noordelijke Alpen. De sneeuwvalgrens zal daarbij tussen de 500 en 1200 m pendelen. Grote hoeveelheden worden er niet verwacht. In de noordwestelijke Alpen kan met rekenen op zo’n 10 tot 40 cm sneeuw vallen. Verder naar het noordoosten in Tirol en Salzburgerland is het minder en is het met zo’n 5 tot 15 cm meest wel gedaan. Voor het oog echter een mooie opfrisser, wat het winterse gevoel wel weer terug brengt. De zuidelijke Alpen houden het maandag droog en hier zal de zon ook zeker te zien zijn.

Dinsdag nadert er dan alweer een nieuwe zwakke storing die wederom met name in de noordelijke Alpen voor wat verse sneeuw zal gaan zorgen.

In het midden van de week lijken de Alpen precies op de scheidingslijn te liggen van koudere lucht in het noordoosten en warmere lucht in het zuidwesten.

Richting woensdag en donderdag lijken de Alpen dan onder de vleugels van een hoge drukgebied te liggen waardoor het weer rustiger wordt en de zon zich ook zal laten zien. De temperatuurverschillen lijken binnen de Alpen wel groot te gaan worden met warmere lucht in het westen en koelere lucht in het oosten.

De totale hoeveelheid verse sneeuwval in de Alpen t/m komende woensdagochtend. Met name in de westelijke helft gaat komende week zeer veel sneeuw vallen, maar oostelijker krijgen ze ook zeker een winterse opfrisser. Bron: Bergfex.at

Daarna lijkt er het tijdelijk weer iets zachter te worden, maar tegen het eind van volgend weekend lijken de Alpen misschien weer te maken te krijgen met een noordelijke stroming die dan in de noordelijke Alpen voor meer verse sneeuw zou kunnen gaan zorgen. Dit is echter nog erg onzeker allemaal. We houden het voor jullie in de gaten de komende dagen. So stay tuned! Fijn weekend alvast!

Let op het lawinegevaar met de huidige wind- en sneeuwverwachtingen!

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 2.491 times, 1 visits today)
Advertentie

10 Reactie op “Alpen – Depressietrein zorgt voor (veel) sneeuwval”

 • Johann
  20 december 2019 at 09:47

  Inmiddels is het hier op Rosswald (1800m) begonnen te sneeuwen,temp aanvankelijk 3.1°C en nu gedaald naar 2.5°C, hogeop. DP -0.5°C

 • Johann
  20 december 2019 at 09:48

  Inmiddels is het hier op Rosswald (1800m) begonnen te sneeuwen,temp aanvankelijk 3.1°C en nu gedaald naar 2.5°C, hogerop. DP -0.5°C

 • Casper
  20 december 2019 at 10:26

  hoi Johann, wat is er over van de koelere run waar je gister van sprak?(rond het weekend voor oud en nieuw en daaropvolgende dagen? mvg Casper

  • Johann
   20 december 2019 at 13:02

   Die zijn helaas deels weer naar de achtergrond verdwenen vwb operationele uitvoer. Vooral de oplossing met het naar het noorden opbouwend hoog (ECMWF en deels ook GFS) komt niet goed uit de verf. Het zonale karakter blijftde bovenhand voeren met dan weer koudere en dan weer de zachter luchtmassa’s. Helaas nu even geen tijd voor alle modellen etc, Vanmiddag komen wintersportgasten in ons chalet op Rosswald en dus poetsen etc. Buiten sneeuwt het matig, nog graadje of 1.3….

 • Sander Engelen
  20 december 2019 at 12:41

  Hoi Casper, Zoals gezegd in het laatste deel van het weerbericht, lijkt het erop dat het richting volgend weekend kouder wordt met sneeuw voor de noordkant van de Alpen. Dit is echter nog erg onzeker en als de drukgebieden iets verschuiven in de voorspelling kan het al anders uitpakken. Het is dus nog even afwachten. We houden het voor je in de gaten. Mvg, Sander

  • Casper
   20 december 2019 at 13:29

   Hoi Sander, ja ik vermoedde al zoiets, apps die ik gebruik om het weer in de gaten te houden(snow-forecast, yr) in combinatie met alpenweerman gooide er omstreeks hetzelfde moment als johann die koude stroming in. helaas was die 6 uur later al weer verdwenen(diepe zucht). Ik wacht het nog even af, de vakantie is gepland voor 28 tot 11 in de franse jura(haute-doubs) waar het ook mooi wandelen en fietsen is.

 • Johann
  20 december 2019 at 15:14
 • Cap Luc
  20 december 2019 at 23:13

  Ziet er niet goed uit voor de Zillertal regio dus.
  Jammer.
  Zal mijn hoop maar zetten op volgend jaar en gewoon week na week afwachten.
  December is zowiezo altijd een Tauwetter-maand hé.
  Bin, we zien wel…

 • Johann
  20 december 2019 at 23:32

  Hoezo niet goed? Ziet er mi prima uit voor die regio.

 • Johann
  20 december 2019 at 23:56

  Mooie winterse kaarten GFS18

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier