Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen hoog – Viktor – met kern boven Rusland en lagedruk boven de Atlantische Oceaan liggen de Alpen onveranderd in föhnige een zuidwestelijke hoogtestroming. Tegelijkertijd stuwen zich aan de zuidkant wat vochtigere luchtmassa’s. Vanaf dinsdag komt er een einde aan de Föhn en Stau situatie, het blijft voor de tijd van het jaar zeer zacht en ook neerslag wordt vooralsnog niet verwacht.

Aanhoudend zacht en droog

Ook gisteren hadden we weer te maken met zeer zacht en overwegend zonnig hogedrukweer. De föhn aan de noordkant nam nog iets aan kracht toe en daarmee kon het kwik weer flink oplopen met lokaal weer zomerse 25 tot 27 graden. Mooi was ook te zien hoe de föhn die tot in het centrale Alpen voorland door drong tegen de daar aanwezige koudere plaklaag (mist) op bokste.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. Vooral de zuidwestelijke Alpenboog had te maken met vochtigere lucht (Stau) Verder ook lokale mist en Hochnebel. Bron NASA Worldview

Hieronder een mooi timelapse van Daniel Gestrgrasser (Met. Meteo Schweiz) Daaronder een heer fraaie opname van zowel de mist, een zogenaamde glorie en Brockengespenst (de zon staat in e rug van de waarnemer en veroorzaakt een schaduw in de mist of nevel. Dit fenomeen werd voor het eerst beschreven door Johann Esaias Silberschlag in 1780 op de Brocken in de Harz (Dld) en vandaar de naam Brockengespenst (Brocken geest)

Uniek, Nebel met gelijktijdig de Föhn en een “glorie” met zgn “Brockengespenst”. Foto Daniel Gerstgrasser @danivumalvier

De mist en Hochnebel moesten in de loop van de ochtend dan toch het verld ruimen en zoals gezegd was het weer een schitterende dag in de Alpen. Een korte impressie en rondje “Kaiserwetter”

Een perfecte dag om te mountain biken van Zermatt (1600m) naar naar Blauherd (2571m) en Grünsee (2300m) met dit schitterende panorama. Foto Tamara Casile-van Den Berg
Zondagochtend ontbijten met dit heerlijke uitzicht! Berner Oberland Mürren – Schilthorn @murren007 Foto @traveloholic69
Of trailrunning  Vilan Graubünden Prättigau Foto Jürg @grischuni
Vilan Graubünden Prättigau Foto Jürg @grischuni
‏ Engadin St Moritz Foto Andrea Matossi @AndreaMatossi
Kitzbühel via Kitzbühel Tourismus @kitzbuehel
Möltaler gletsjer. Foto Jorrit Meinsma @JorritMeinsma
Kandersteg – Kanderfirm Berner Oberland. Foto Jacco Folkersma,

In de vorige weerberichten hadden we al laten zien dat oktober nogal eens gepaard gaat met weer extremen in de vorm van kou invallen met sneeuw soms tot in de dalen. In schril contrast met de huidige warmte en vooral droogte zijn ook de oktober maanden met veel neerslag. Juist oktober kenmerkt zich nogal eens door dagenlange Stau neerslag.

Zo ook in het jaar 2000 toen rond deze tijd in de zuidelijke Alpen een dagen lange Südstau voor extreme neerslag hoeveelheden zorgde. Lokaal viel er in een paar dagen tussen de 200 en 400 mm aan neerslag. Omdat de aangevoerde lucht vanuit het Middellandse Zee gebied ook vrij zacht was hadden we we te maken met een hoge sneeuwvalgrens (2500 tot 2800 meter) waardoor ook hogerop de neerslag meest in de vorm van regen viel. deze combinatie zorgde met name in het Oberwallis voor  desastreuze overstromingen en modderlawine’s. In Gondo, een dorpje gelegen aan de Italiaanse grens, denderde op de 14e oktober een modder en rots lawine door het hart van het dorp.

In enkele seconden werd een deel van de kleine gemeenschap weggevaagd en stierven 12 inwoners. Ook in Baltschieder zorgde een modderlawine voor enorme schade en waren meerdere slachtoffers te betreuren.

Wat dat betreft hebben we deze dagen niets te klagen of te vrezen. Onder de vleugels van hoog Viktor met kern boven west Rusland hebben we onveranderd te maken met rustig en zoals gezegd ook ook zeer zacht herfstweer. Depressies en ex tropische cyclonen leven zich vooral op de Atlantische Oceaan en kunnen niet opboksen tegen het het bolwerk van hogedruk.

Ook de komende dagen zal daar niet veel aan veranderen. Weliswaar gaan de temperaturen geleidelijk wat naar beneden maar het blijft nog steeds te warm voor de tijd van het jaar. Ook neerslag hoeven we met de hoge druk voorlopig niet te verwachten en daarmee houdt ook de droogte aan.

Vandaag en ook morgen is het met een zuidelijke föhn stroming vooral aan de noordkant weer zonnig en zeer zacht. De temperaturen stijgen naar 20 tot 23 graden, met föhn naar 25 tot 27 graden.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

De vorstgrens vinden we terug op 3100 a 3200 meter. Woensdag gaat de föhn er uit en met een mix van zon en wolken blijft vrij zacht. De neerslagkansen zijn klein maar lokaal is een regenbuitje niet uit te sluiten.

Richting en in het weekend als ook met de start van de nieuw week gaat een volgend hoog zich vanaf de Atlantische hoog via de Britse Eilanden richting west Europa uitbreiden. Met een luchtdruk die tot maar liefst 1045 oploopt maken depressies geen schijn van kans respectievelijk worden naar noordelijke breedtegraden gedwongen.

GFS maandag 22 oktober. Hoog Atlantische Oceaan met kerndruk 1045 en uitloper tot over west Rusland / Balkan en in het verdere verloop verder uitbreidend richting west Europa

Wel gaat tussen een naar het noorden van Scandinavie trekkende depressie en een hoog boven de Atlantische Oceaan een portie maritiem polaire lucht tot over de noordelijke Alpen trekken. Het koufront wat daaraan vooraf gaat wordt dinsdag de 23 verwacht.

GFS T850 hPa voor dinsdag 23 oktober met iig een tijdelijke afkoeling

Dan zou er ook eindelijk weer wat neerslag kunnen gaan vallen met zwaartepunt langs de Alpen noordkant. Navolgend dan weer de inkomende hogedruk en oplopende temperaturen. Nee, een echter overgang naar herfstweer of winterweer zit er ook vandaag nog niet echt aan te komen.

GFS ensembles centrale Alpennoordkant

Opvallend ook de experimentele lange (seizoen) verwachting van het ECMWF voor de Hochwinter maanden. De koudere variant met vooral in januari en februari duidelijk beneden normale temperaturen is inmiddels weer verlaten en heeft plaats gemaakt voor een veel zachtere variant. Sowieso belooft het model in zake kou ook voor de rest van de winter weinig goeds voor de Alpen en met name de zuidelijke Alpen inzake kou.

ECMWF 2 meter temperatuur anomalie voor februari 2019

Nu maar hopen voor de winterliefhebbers dat het model er ditmaal naast zit. Later meer over de ontwikkelingen /winterverwachting. Zie verder ook onze – Winterverwachting van 1 oktober hier op de website.

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 544 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer