Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; na zwakke tussenhoog invloed neemt op nadering van een depressie – Elli -en frontensysteem de onbestendigheid weer toe en ook in het verdere verloop verandert er weinig aan het onbestendige weerbeeld. De goede momenten zullen we tussen de storing door moeten uitzoeken. De temperaturen handhaven zich op een Spätwinterliches niveau. In de loop van de volgende week geleidelijk zachter.

Komende dagen nog winters met verse sneeuw

Een zwak tussenhoog zorgde gisteren in de westelijke en zuidelijke Alpen voor een heel aardige winterdag waarbij ook de zon weer flink de ruimte kreeg. De invloed van het overtrekkende tussenhoog was echter te zwak om ook een einde te maken aan de koude noordoostelijke hoogtestroming en de Stau bewolking met nog wat sneeuw of sneeuwbuien aan de Alpennoordkant. Dat gold in het bijzonder voor de oostelijke Alpennoordkant waar de zon nauwelijks tot geen ruimte kreeg. Het was niet al te koud met maximum temperaturen van 3 tot 10 graden en aan de zuidkant 12 tot 14 graden. De vorstgrens steeg overdag tussen de 1200 en 1800 meter. Mede de in het noorden nog stevig doorstaande wind maakte het voor het gevoel nog een heel stuk kouder.

Verse sneeuw en mooi opkarend in de Franse Alpen . Val d Isère
Val d Isère
Val d Isère

En natuurlijk doet ook onze partner “het Kleinwalstertal” niet onder voor wat betreft schoonste sneeuw plaatjes. Hieronder een paar mooie shots vanuit Mittelberg via Hans en Odette ter Braak – Haus Walser Berge 

Minder tot geen sneeuw ligt er in de lagere delen en dalen. Weliswaar viel er hier de laatste tijd ook steeds weer wat sneeuw maar steeds weer navolgende zachtere weer episodes in combinatie met de steeds warmer wordende maart zon deed hier de meest of zelfs alle sneeuw net zo snel weer wegsmelten. Het onderstaande beeld maakt onze weerman Maarten in de regio van de Zugspitze Arena

Hogerop ligt er sneeuw genoeg en deels zelfs meer dan normaal voor deze tijd van het jaar gebruikelijk is. Gisteren hebben we zelf nog even genoten van de verse sneeuw in de Aletsch Arena, prima sneeuw en piste condities en vooral in de middag ook nog mooie opklaringen. Met dank aan AWM Francien Bakker (ski)

In de middag en avond begon van het westen uit de (hogere) bewolking weer toe te nemen op nadering van een depressie die komende vanaf de Atlantische Oceaan ten zuiden van Engeland via Bretagne naar het noordwesten van Duitsland afbuigt.

Het daarmee samengaande frontensysteem gaat donderdag van west naar oost over de Alpen trekken. In eerste instantie krijgen we te maken met een warmtefront, in de avond en nacht op vrijdag volgt het koufront met voor het koufront uit eerst nog een Südföhnfase.

In de nacht begon het op nadering en passage van het warmtefront in de westelijke Alpen ter regenen en hogerop te sneeuwen. Sneeuwvalgrens bij het inzetten van de neerslag variërend van 1000 meter in de westelijke regionen en Jura en 600 meter inner alpin.

Sinds een uurtje sneeuw het in Terme bij een temperatuur van 0.8 graden

Vandaag overdag breidt de neerslag zich verder over de Alpen uit en met het instromen van wat zachtere lucht op hoogte stijgt de sneeuwvalgrens naar 1000 tot 1500 meter. In de westelijke en noordelijke Alpen lokaal ook nog hoger tot lokaal 1800 a 2000 meter (Berner Oberland).

In de inner Alpine Alpen en Alpenzuidkant waar de koudere lucht minder makkelijke door de zuidwestelijke tot westelijke winden kan worden opgeruimd en door neerslag afkoeling algemeen lagere sneeuwvalgrens (1000 meter).  Mogelijk dat gedurende de gehele warmtefront sector bij het uitblijven van de wind de sneeuwvalgrens in de dalen persisteert.

Sneeuwvalgrens ICON model voor vanmiddag 13h00

Zodra de wind erin komt dan ook hier stijgende sneeuwvalgrens. Dit zou ook kunnen gebeuren op passage van het navolgende (gemaskeerd) koufront in de avond en nacht op vrijdag. Ofschoon er dan op hoogte koudere lucht wordt aangevoerd wordt inner alpine het koude reservoir opgeruimd waardoor de sneeuwvalgrens hier dan tijdelijk weer even gaat oplopen.

Tot en met vrijdagavond kan er in de Alpen tot een halve meter sneeuw gaan vallen en en met gunstige Westau hogerop lokaal ook nog meer (80 tot 100cm)

Koufront
In de westelijke en noordelijke Alpen zal op en na passage van het koufont  de sneeuwvalgrens weer een dalende trend gaan vertonen om uiteindelijk op 800 a 600 meter uit te komen en bij intensieve en aanhoudende (Stau) neerslag kan het tot in de lagere delen sneeuwen. Naast dit alles gaat ook de wind weer een rol spelen, deze zal aantrekken tot hard en in de bergen mogelijk stormachtig (Föhn) uit overwegend westelijke richtingen.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Zaterdag verandert er in grote lijnen niet veel aan de weerbeeld voor de noordelijke Alpen.Gunstigere ziet her er uit voor de westelijke en zuidwestelijke (maritiem) Alpen als ook de zuidkant waar naast wat wolken vooral de zon het weerbeeld zal bepalen. De Nordföhn zorgt dan aan de zuidkant voor veel zon en aangename temperaturen

En het weekend en met name de zondag gaat een tussenhoog voor stabieler weer zorgen en zitten de Alpen nog in de koude lucht

Zondag met wat meer tussenhogedruk invloed dan ook aan de noordkant algemeen betere weer en wintersport condities. Knal blauw zal het met de zwakke tussenhoog invloed niet gaan worden. Met het naar het oosten doorschuiven van het tussenhoog stroomt van het zuidwesten dan tijdelijk ook weer zachtere lucht binnen en gaat vooral in de bergen het kwik weer in de lift.

In de middag en avond volgt vanuit het westen dan alweer nieuwe bewolking op nadering van een volgend koufront en daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1000 tot 700 meter. Achter het koufront stijgt de luchtdruk weer snel en het is nog even de vraag in hoeverre en hoeveel neerslag / sneeuw er op het koufront zal gaan vallen. Vooralsnog lijkt de meeste neerslag voor de westelijke Alpen tot over de westelijke oostelijke Alpen te zijn voorbestemd.

GFS neerslag maandag 00h00

De meest kouder lucht zal in de avond en nacht over de Alpen liggen en na een koude start van de dinsdag gaat het kwik overdag van west naar oost weer in de lift. We krijgen dan te maken met een (zwak) warmtefront waarop enige tijd en opnieuw met voorkeur voor de westelijke Alpen neerslag zal vallen. Sneeuwvalgrens snel stijgend naar 1500 tot 2000 meter.

Het warmte front zal de inleiding vormen voor een zachter Atlantisch regime waarbij de polaire jetstream ten noorden van de Alpen zal verlopen. In hoeverre Atlantische depressies met hun fronten regen en in de (hogere) Alpen sneeuw maar ook weer zeer turbulent weer gaan brengen is nog onduidelijk en daarmee is de onzekerheid vanaf medio volgende week groot

GFS met verloop van de jet ten noorden van de Alpen en het strak zonale regime

Eigenlijk dus al het beeld wat we zo’n beetje de gehele winter hebben gezien met die zeer koude en bijzonder sterk ontwikkelde en taaie polar vortex en waardoor de winter in west Europa gefrustreerd heeft. Zie ook onze eerdere berichtgeving daar omtrent en deze link met een blog daarover

Dringend-gezocht-winter

Opvallend ook nu nog steeds de zeer sterk ontwikkelde polar vortex en zonale winden in de hogere atmosfeer (sterk pos NAO en AO)

Tja, ook nu dus weinig winterse opties dan wel een Spätwintertje. Gelukkig ligt er in de Alpen hogerop nog genoeg sneeuw en de komende tijd zal daar nog het nodige van bijvallen. Tot en met de Pasen daar dus geen problemen.

Tot zover voor deze donderdagochtend vanuit een weer winters Termen in Oberwallis, actuele matige sneeuwval en een temperatuur van 0.8 graden en dauwpunt van -0.5 graden. AWM Weerstation Rosswald op 1800 meter meldt -4.9 graden en een sneeuwhoogte van 80 cm Fijne dag, ciao

Alpenweerman HD webcams in OberwallisHIER

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.174 times, 1 visits today)
Advertentie

5 Reactie op “Alpen – Depressie -Elli- met halve meter Neuschnee in bagage”

 • Patrick
  5 maart 2020 at 09:25

  Dank wederom! Kwestie van afwachten dus voor volgende week flachau wat het gaat doen! Als het maar geen regen is 😁

  • Johann
   5 maart 2020 at 09:32

   Precies! Gezien de invloed van de zuidelijke hogedruk gaat het m.i allemaal wel meevallen en zullen de storingen nauwelijks actief zijn dan wel verzwakt op de Alpen hun invloed uit oefenen. Maar zoals ook de GFS ensembles laten zien nog wel de nodige “slag om de arm”. We gaan het de komende dagen allemaal netjes vervolgen en proberen in kaart te brengen………….

   • Patrick
    5 maart 2020 at 18:06

    Zeker! Dank voor je reactie elke keer!

    • Johann
     5 maart 2020 at 18:11

     … nog ander iets wat de aandacht gaat vragen -> de wind…….. Zou wel weer eens behoorlijk turbulent kunnen gaan worden volgende week met de jet over de Alpen!

 • Patrick
  5 maart 2020 at 18:41

  Nou zeg dat maar niet. Kom maar met positieve berichten morgen 😁

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier