Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; na een korte weersverbetering en tijdelijke Föhn (noordkant) gaat een volgende randstoring – Bianca – vanaf vanmiddag van west naar oost weer nieuwe sneeuwval geven. Daarbij wordt het in de avond en nacht weer turbulent met in de bergen weer een tot stormkracht aantrekkende wind. Ook de komende dagen gaat het onbestendig verder met periodiek sneeuwval en in de lagere delen ook regen. Aanhoudend veel wind

Wintersport weerbericht (kort) – Diagram Samnaun (1841m)

Alpen; na laatste sneeuwbuien tijdelijk droger en opklarend, noordkant opkomende Föhn. In de loop van de middag van  westen naar oost opnieuw inzettende weersverslechtering met opkomende sneeuwval en aantrekkende wind. Sneeuwvalgrens tijdelijk stijgend tot 800 a 1000 m noordkant, in de Alpen en inneralpin meest tot in de dalen. In de middag en avond tot stormkracht aantrekkende wind, in de bergen zeer zware windstoten met orkaankracht! 

In de middag weer inzettende sneeuwval, tijdelijk iets hogere sneeuwvalgrens

Over saai weer hoeven we deze dagen niet te klagen. Het is bijna niet meer bij te benen met het komen en gaan van depressie (randstoringen) en hun fronten. Oorzaak van het zeer dynamische weer is nog steeds die zeer krachtige zonale hoogtestroming met de polaire jet steeds weer in de buurt van de Alpen.

GFS 300 hPa met de jetstream woensdagavond

Gisteren zaten we aan de koude kant van het geheel en stroomde er in fases vooral op wat grotere hoogte koude polaire lucht over de Alpen uit. Dit zorgde voor talrijke sneeuwbuien met in de Stau van de westelijke Alpen ook aanhoudend sneeuwval.

Sneeuwval Rosswald (1800m) gistermiddag

Alpenweerman weerstation Rosswald (1800m) , Schneetreiben bij een temperatuur van -7 graden gisteren rond het  middaguur

Het was koud met op 2000 meter een graad of 8 in de min en op de hogere toppen 15 tot 25 graden vorst. De Alpenzuidkant profiteerde mede door toedoen van de Nordföhn van betere condities. Ook hier was het tijdens passage van een hoogtetrog tijdelijk slechter met veel wind en een harde tot stormachtige wind.

Extreem ging het er op passage van de buienlijn in de noordelijke Oostenrijkse Alpen aan toe. Met de sneeuwbuien en een tot hard lof stormachtige wind met in de hogere delen zeer zware windstoten hadden ze daar enige tijd te maken met blizzard conditions en was het even over en uit met de wintersport pret! Opvallende ook de zeer zware windstoten tot bijna 130 km/h die het weerstation op het vliegveld van Innsbruck registreerden.

Zeer sterke wind gistermiddag in de westelijke Oostenrijks en aangrenzende Italiaanse Alpen

Hieronder nog een impressie vanuit de Alpen van de maandag

In het Kleinwalsertal nog even profiteren van drogere momenten. Heuberg Kleinwalsertal Foto via Twitter Appartement Heeres Mittelberg @AppOostenrijk
Dreigende luchten boven Livigno, weldra zou het ook hier gaan stormen en sneeuwen. Foto Fam Loogman
Heerlijk brede pistes en de zon – Livigno Foto Fam Loogman

Tijdelijke weersverbetering, volgend sneeuwfront in aantocht
In de nacht stroomde er tijdelijk wat drogere lucht binnen en namen de sneeuwbuien in aantal en intensiteit af. Vanmorgen na een koude start (opklaringen) met matige tot strenge vorst lokaal langs de oostelijk Alpen nog een sneeuwbuitje maar verder is het tijdelijk ook droog en opgeklaard. Een opkomende Südföhn verraadt echter alweer een volgende weersverslechtering die in de middag van west naar oost zijn intrede gaat doen.

Prachtige winterse zonsopkomst in Beatenberg (BE) met op de achtergrond Eiger, Mönch en Jungfrau. Ingezonden door Familie IJ.Roobo

De weersverslechtering heeft te maken met een volgende randstoring luisterend naar de naam Bianca (Duitse Wetter Dienst) die net ten zuiden van Nederland naar het oosten trekt.

GFS neerslag 3H en ingetekend het laagje voor vanmiddag 15h00

In de middag neemt de bewolking van het westen uit weer snel toe gevolgd door nieuwe sneeuwval die zich verder naar het oosten toe uitbreidt. Met het warmtefront wordt tijdelijk ook wat zachtere lucht aangevoerd die vooral tot over de noordelijke Alpen zijn invloed zal doen gelden.

Radarbeeld Alpen 07h35 – Bron WetterOnline.de

Niets schokkend maar toch wel even een sneeuwvalgrens die gaat stijgen naar 800 tot 1000 meter. In de Alpen (inneralpin) en aan de zuidkant waar de kouder lucht minder makkelijk kan worden opgeruimd sneeuwt het meest tot in de dalen.

Volg het weer en de sneeuwvalgrens ook volgens onze eigen weerkaarten

GFS Theta-E. Op deze kaart zijn mooi de verschillend luchtmassa’s te onderscheiden, groen is vochtigere en ook warmere lucht. Det Theta-E kaarten kunnen ook goed gebruikt worden voor de sneeuwvalgrens

Naast de sneeuwval gaat ook de wind weer een thema worden, in de middag en vooral avond trekt deze aan tot hard of stormachtig en de de bergen tot storm met in de hogere delen zware storm met windstoten die orkaankracht gaan bereiken. Het zwaartepunt van het windveld zal waarschijnlijk langs de oostelijke Alpennoordkant komen te liggen (Oostenrijkse en Duitse Alpen)

Windstoten vanavond volgens het ECMWF model voor vanavond. Via Twitter Manuel Oberhuber (ORF) @manu_bx

Echter ook elders kan het op en na frontpassage behoorlijk gaan spoken! Met een beetje geluk zijn dan echter de meeste wintersporters alweer in hun hotel of appartement! Hoe dan ook is het zaak om morgen even goed de lucht en weerberichten (radar) in de gaten te houden.

Tot en met vrijdag gaat er 20 tot 60 cm aan sneeuw bijvallen (Arpege)

Datzelfde geldt ook voor het lawinegevaar, nu nog meest “aanzienlijk” code oranje. Beeld
gistermiddag Rosswald in Oberwalls

In de avond en nacht stroomt achter het navolgende koufront dan weer wat koudere lucht binnen en daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de lagere delen en dalen. Morgen vrijdag keert de rust weer wat terug in de atmosfeer en vooral in het westen en ook zuiden is het dan droog en ook opgeklaard. Meer bewolking en nog een stormachtige wind eerst in de oostelijke delen van de Alpen.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Het weekend gaat onbestendig verlopen waarbij het de kunst wordt om de goede momenten te pakken. Dit zouden bijvoorbeeld het eerste deel van de zaterdag (ochtend) als ook een groot deel van de zondag kunnen gaan worden wanneer we met een beetje geluk net tussen de storingen zullen zitten en het droog is en ook de zon er weer even bij komt.

Zaterdag krijgen we aan de noordkant tevens met een krachtige Föhnfase te maken aan de noordkant op nadering van een koufront dat in de avond en nacht op zondag naar het oosten trekt.

Een volgende storing (koufront) gaat in de loop van de zaterdagmiddag voor een weersverlechtering zorgen

Dit zal dan ook weer met sneeuw en meer wind gepaard gaan! In de zachtere (Föhn) lucht sneeuwvalgens aanvankelijk rond 1500 meter geleidelijk dan weer dalende naar 800 meter. In de Föhn dalen zaterdag lokaal 15 graden en veel wind. Zondag nog laatste sneeuw met voorkeur zuidkant, sneeuw tot 500 meter. Elders droog en opklarend.

In de loop van de zondagavond en nacht op maandag volgt alweer een volgende storing en na een tijdelijk verbetering op maandag gaat het dan alweer snel mis. We krijgen dan te maken met een straalstroom die zuidelijke van de Alpen gaat verlopen en depressies met hun storingen op vrij zuidelijke koers. Begin volgende week zien we een apart laag via het zuiden van Frankrijk naar Corsica – Sardinië trekken.

ECMWF T850 hPA met het laag boven de Golf van Genua dinsdag 00h00

Dit gaat dan vooral aan de zuidkant weer neerslag / sneeuw opleveren. Het gaat dan nog even spannend worden wat de sneeuwvalgrens precies gaat doen omdat aan de oostflank van het laag veel zachtere lucht naar het noorden op transport wordt gezet. Dit zou in de oostelijke Alpen (al gelang de positie van de kern van het laag) de sneeuwvalgrens tijdelijk sterk kunnen doen stijgen.

Verwachting multmodel komende 7 dagen prikpunt Samnaun (1843m)

Al met al op deze termijn echter nog de nodige onzekerheden dus we laten dat verder maar even voor wat het is. Dat geldt ook voor de nog langere termijn met onder andere hogedruk impulsen boven het noorden van Europa en west Rusland! Daarover dan ook de komende dagen meer.

Daarmee genoeg Alpenweer voor vandaag. Geniet nog even van het betere weer want vanaf vanmiddag en avond is het weer even over en uit met sneeuw en vooral ook weer storm! Fijne dag, blijf volgen en dan graag weer tot morgen. Actueel in Termen -2.6 graden en opgeklaard. Iets hoger op Rosswald is het -8.9 graden met 60 cm sneeuw. Ciao

Zie ook onze andere Alpenweerman HD webcams in Oberwallis – HIER

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 7.703 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Depressie Bianca met meer sneeuw en nieuwe storm”

 • Hans
  27 februari 2020 at 09:14

  Dag Johann, weer een heerlijk gedetailleerd bericht, dank! Wij vertrekken morgenochtend naar Vorarlberg, overnachten vrijdag vlakbij het appartement om zaterdagochtend rond 10:00 op de piste te kunnen staan. Als ik het goed begrijp hebben we dus aardig reisweer en met een beetje geluk blijft het zaterdag tot einde middag ‘fatsoenlijk’ skiweer? De rest van de week zien we wel wat er gebeurt, saai zal het in ieder geval niet worden 🙂

  • Johann
   27 februari 2020 at 09:25

   Jullie reizen net tussen de storingen door en een tussenhoog gaat vrijdag overdag voor betere den drogere condities zorgen. Zaterdag ook droog en oplopende temperaturen, wel gaat er aan de noordkant in de loop van de dag een sterke föhn tot ontwikkeling komen met in de bergen en föhndalen mogelijk Föhnstorm! (drukverschil oplopend tot 16 hPa!) Hoe dan ook fijne reis en veel winterport plezier in de Vorarlberg

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier