Advertentie 

Na een zachte periode, met soms wel wat sneeuw voor een opfrissertje, lijkt er vanaf donderdagavond een fase aan te breken waarin weer eens sneeuw van betekenis gaat vallen. Ook komt er wat koudere lucht de Alpen binnen stromen, waardoor ook de lagere gebieden zich kunnen gaan verheugen op sneeuw. Maar eerst nog een paar mooie dagen met wat zon!

Rustig wintersport weer

Vooral in Oostenrijk is afgelopen nacht een fraaie laag sneeuw gevallen, lokaal tot wel 20 centimeter. Vanmiddag is het met name in Oostenrijk nog bewolkt en kan er nog wat sneeuw vallen. Met een flink doorstaande wind zijn de condities om te wintersporten zwaar. In Frankrijk en Italië zijn de omstandigheden beter met daar ook wat zon. Uiteindelijk gaan vanmiddag de opklaringen overal terrein winnen. Dit is de opmaat naar een mooie en rustige woensdag.

Morgen blijft het droog met vooral in Oostenrijk de grootste kans op wat zon. Het is wel flink zacht, in Frankrijk, Zwitserland en het westen van Oostenrijk ligt de temperatuur rond 7 graden op 1500 meter hoogte. In Italië en het oosten van Oostenrijk is het met 3 of 4 graden op 1500 meter wat minder zacht. De wind is morgen een stuk rustiger, deze gaat aan het einde van de dag wel in kracht toenemen op nadering van een weersomslag.

De weerkaart voor morgen. De Alpen profiteren dankzij een hogedrukgebied van een droge en rustige woensdag. Bron: KNMI.

Voor de hele Alpen een flink pak sneeuw!

De weersomslag die de sneeuw moet gaan brengen begint woensdagavond en in de nacht naar donderdag. In de Franse Alpen begint het dan te regenen en hogerop te sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt door de zachte lucht zo tussen de 1600 en 1700 meter. In Oostenrijk trekt de wind nog verder aan komt er een föhn vanuit het zuiden. Deze zal de temperatuur geen goed doen en eerst nog even flink omhoog stuwen.

Later op donderdag en in de nacht naar vrijdag kan de temperatuur stijgen tot 8 of 9 graden op 1500 meter. De neerslag trekt donderdag verder westwaarts maar zal ook grotendeels verpieteren. Ondertussen dient zich dan in de Italiaanse Alpen de weeromslag aan waar we allemaal op wachten: südstau met bakken sneeuw.

Woensdagavond nadert vanuit het westen de regen (hogerop wel sneeuw) de Franse Alpen. Bron: WXCharts.com/ICON.

In de nacht naar vrijdag breidt een gebied met stevige sneeuwval zich vanuit het zuidwesten uit voor de gehele Alpen. Tegelijkertijd stroomt er ook koudere lucht vanuit het westen over de bergen uit. De sneeuwvalgrens zet een daling in en komt uiteindelijk te liggen tussen de 700 en 1000 meter.

Flinke sneeuwval breidt zicht vanuit het zuidwesten uit over de gehele Alpen. Bron: WXCHarts.com/ICON.

Vrijdagochtend gaat het droog worden in de Franse Alpen en het westen van Zwitserland en Italië. Daar kan de zon zich dan ook even laten zien. In Oostenrijk en de Dolomieten sneeuwt het langere tijd flink door. Overal valt gemiddeld een flink pak tussen de 20 en 40 centimeter. Vooral langs de Italiaanse grens zullen de uitschieters zitten naar boven. Later op vrijdag wordt het overal droger, maar vanuit het westen kan het opnieuw in de gehele Alpen af en toe een beetje sneeuwen. De temperatuur ligt op 1500 meter rond het vriespunt, behalve in Oostenrijk. Daar is het wat kouder, en vriest het licht op 1500 meter.

Eindelijk weer kaartjes met grote hoeveelheden sneeuw voor de gehele Alpen. De meeste sneeuw verwachten we in Karinthië. Lokaal kan daar tot een meter sneeuw vallen.

Bekijk hier alle weerkaarten van Alpenweerman.

Meer sneeuw op komst?

Ook zaterdag gaat geen droge dag worden. De gehele dag kan het overal van tijd tot tijd sneeuwen, afgewisseld met perioden met zon. De hoeveelheden zullen sterk wisselen, van een paar centimeter tot wederom een dik pak wat richting de 20 centimeter gaat. Waar het meeste gaat vallen durf ik me nu nog niet aan te branden. Als je op zaterdag reist is het wel handig de verkeer en weersinformatie goed in de gaten te houden.

Links onderin de sneeuwkaart bijgewerkt tot zondagnacht, zoals je ziet kan er lokaal best wat bijvallen. Rechts onder een potentieel nieuwe sneeuwstoring die flink wat kan gaan opleveren op zondag. Vanuit het zuidwesten trekt zondagochtend wederom een flinke storing over de bergen. Maar gezien de termijn is het verstandig nog even een slag om de arm te houden. Hoe dan ook, er komt weer flink wat sneeuw aan! Hopelijk kunnen vakantiegangers daar nog even goed van genieten! Lees meer over wintersport in Oostenrijk.


Wil jij een keer naar Scandinavië? Dan hebben we hier wat goede reistips voor je!


(Visited 21.209 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier