Advertentie



 

Een vrij vlakke drukverdeling bepaalt op dit moment het weer in de Alpen. Vochtige lucht wordt aangevoerd met een zuidwestelijke stroming. Deze warme en vochtige lucht zorgt voor onstabiel zomerweer. Ook vandaag en morgen vallen er verspreid buien over de hele Alpen. Vanaf zondag neemt de invloed van hoge druk toe en klaart het overal op. Het wordt heet en de hele week worden zeer hoge temperaturen verwacht in de Alpen.

Onstabiel zomerweer, na het weekend hittegolf

De afgelopen dagen was het onstabiel zomerweer. Het was warm en zonnig, maar vooral in de middag kwamen vaak onweersbuien tot ontwikkeling en konden er stevige buien vallen. Ook vandaag en morgen blijft het nog even wisselvallig.

Nog even een plaatje van eerder deze week. De schitterende nachtwolken waren ook te zien in de Alpen. Hier een blik richting het noorden vanuit Feldkirch, het westen van Oostenrijk.
Onweerswolken van bovenaf gezien vanuit het vliegtuig tussen Schiphol en Innsbruck in de buurt van Nordrheinwestfalen rond 13.30 uur gisterenmiddag (foto: Hans ter Braak)
Gisterenmiddag boven de bergen ontwikkeling van (onweer)buien te zien in de verte. Ook vandaag en morgen nog een aantal buien. (foto: Hans ter Braak)
Zonsopgang vanochtend bij Saalfelden Leogang. Nu nog droog, maar later vandaag ook hier kans op buien.

Vandaag is de langste dag van het jaar. In het oosten van de Alpen start de dag op de meeste plaatsen droog. In het westen is het op dit moment al bewolkt en regent op sommige plaatsen. De neerslag wordt veroorzaakt door een storing die ten westen boven de Alpen ligt. Het gebied met neerslag breidt zich langzaam steeds verder uit en gaat het de komende uren op steeds meer plaatsen regen. In het begin is het vooral lichte (mot)regen, maar in de loop van de middag neemt de intensiteit steeds verder toe en kunnen er wijdverspreid ook weer stevige buien met onweer voorkomen. Het is niet koud, met een vorstgrens die ligt rond de 3500 m. Verder staat er een aanwezige wind vanuit het zuidwesten.

Een storing ligt ten westen boven de Alpen. Het front blijft een beetje hangen op dezelfde plek. Een nieuwe kern van een lagedrukgebied ontstaat morgen en trekt dan richting het noordoosten verder. Dit betekent vandaag en morgen nog veel wisselvalligheid. (bron: KNMI drukkaart via Wetterzentrale)
Vandaag en morgen zijn nog wisselvallig. Er is ruimte voor de zon, maar verspreid over de Alpen vallen er van tijd tot tijd buien. Cumulatief valt er op veel plaatsen 10 to 30 mm aan neerslag. (Totale neerslag ICON-EU via WXCHARTS.com)

Zaterdag is ook nog een wisselvallige dag. Een nieuwe lagedrukgebied komt tot ontwikkeling ten westen van de Alpen en zorgt opnieuw voor buien verspreid over de Alpen. Aan de zuidkant van de Alpen begint het al vroeg te regenen. In de loop van de middag breidt dit gebied zich steeds verder uit en moet opnieuw rekening gehouden worden ook met onweersbuien. Ook de wind kan daarbij soms sterk aanwezig zijn. Verschillende regengebieden trekken in de loop van de dag van west naar oost, en de buiigheid blijft ook ’s avonds nog aanduiden.

Zondag neemt de invloed van hoge druk toe en neemt de buiigheid af. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de temperatuur ligt hoger dan de afgelopen dagen. De zon is ook steeds sterker aanwezig en bereikt deze dagen haar hoogste stand. Daarmee is ook de UV straling hoog aangezien we op dit moment ook de langste dagen van het jaar hebben. Met het zonnige weer in de verwachting is de UV straling is dus hoog tot zeer hoog de komende week.

Waar komt de hete lucht vandaan?. Deze (Langriaanse) trajectkaart laat zien dat de lucht op 500 en 850 hPa komende dinsdag uit de Sahara (Marokko) oorspronkelijk vandaan komt. In de onderste laag van de atmosfeer op 940 hPa (aan de zuidelijke rand van het hogedrukgebied) is er een zwakke Bise-stroming (rood). (via #Meteoschweiz)
Links de temperatuur afwijking en rechts een spaghetti plot met mogelijke oplossingen. Komende week t/m vrijdag grote waarschijnlijk op zeer hoge temperaturen. Na vrijdag neemt de onzekerheid sterk toe en is nu nog niet te zeggen wat er gaat gebeuren. (GFS temp anomalie en ensemble spaghetti chart)

Vooruitzichten
Vanaf maandag vindt de hete lucht uit Noord-Afrika zijn weg richting een groot deel van Europa. Ook in de Alpen wordt het heet tot zelfs zeer heet. Op maandag maximale waarden rond de 30 graden, op dinsdag en de dagen erna zelfs 35 graden! Mogelijk kunnen ook hitterecords gaan sneuvelen voor de maand juni. De nulgradengrens stijgt naar ongeveer 4800 m is daarmee zeer hoog. Ook de nachten zijn tropisch en het koelt niet verder af dan 20 graden op veel plaatsen.

Verschil tussen het GFS en ECWMF. Het GFS is opmerkelijk kouder voor de oostkant van de Alpen dan het ECMWF. Een verschil van 5 graden. Eerder leek het GFS nog juist veel warmer (ECMWF – GFS voor vrijdag 27 juni, via WXCHARTS.com)
Heet wordt het zeker. Na het weekend lopen de temperaturen sterk op. In Basel lopen de temperaturen op naar tropische waarden van 30 graden. Ook de nachten zijn warm en het koelt niet verder af naar 20 graden. Daar beloven de nachten ook tropisch te zijn (Multimodel vorhersage, via Kachelmannwetter.com)

De meest extreme hitte lijkt iets te zijn afgenomen in de verwachting, maar de langdurigheid is juist toegenomen. De hele week moet rekening gehouden worden met zeer hoge temperaturen. Eerder leek het GFS vooral de meeste hitte in de verwachting te hebben, maar nu is ook het ECMWF over en komt met buitengewoon hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar. Mogelijk kunnen er ook hitterecords gaan sneuvelen. De hitte houdt met hoge waarschijnlijk zeker tot vrijdag aan. Daarna neemt de onzekerheid sterk toe in de verwachting en is nog niet te zeggen wat er gaat gebeuren.

(Visited 847 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – De hittegolf komt eraan!”

  • Etienne
    21 juni 2019 at 11:01

    Goedemorgen,

    Ergens staat er te lezen dat vandaag de langste dag van het jaar is. Dat is niet correct:elke dag/etmaal is even lang. U bedoelt waarschijnlijk, dat het vandaag het langst licht is……..

    • Roy Molenaar
      21 juni 2019 at 13:36

      Met de langste dag (ook wel zomerpunt genoemd) wordt inderdaad de tijd bedoeld tussen zonsopgang en zonsondergang en niet de lengte van het etmaal.
      In de Nederlandse taal is het gebruikelijk te spreken over de langste dag.

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Langste_dag

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier