Alpen - De hittegolf komt eraan!

Een vrij vlakke drukverdeling bepaalt op dit moment het weer in de Alpen. Vochtige lucht wordt aangevoerd met een zuidwestelijke stroming. Deze warme en vochtige lucht zorgt voor onstabiel zomerweer. Ook vandaag en morgen vallen er verspreid buien over de hele Alpen. Vanaf zondag neemt de invloed van hoge druk toe en klaart het overal op. Het wordt heet en de hele week worden zeer hoge temperaturen verwacht in de Alpen.
Onstabiel zomerweer, na het weekend hittegolf
De afgelopen dagen was het onstabiel zomerweer. Het was warm en zonnig, maar vooral in de middag kwamen vaak onweersbuien tot ontwikkeling en konden er stevige buien vallen. Ook vandaag en morgen blijft het nog even wisselvallig.
Vandaag is de langste dag van het jaar. In het oosten van de Alpen start de dag op de meeste plaatsen droog. In het westen is het op dit moment al bewolkt en regent op sommige plaatsen. De neerslag wordt veroorzaakt door een storing die ten westen boven de Alpen ligt. Het gebied met neerslag breidt zich langzaam steeds verder uit en gaat het de komende uren op steeds meer plaatsen regen. In het begin is het vooral lichte (mot)regen, maar in de loop van de middag neemt de intensiteit steeds verder toe en kunnen er wijdverspreid ook weer stevige buien met onweer voorkomen. Het is niet koud, met een vorstgrens die ligt rond de 3500 m. Verder staat er een aanwezige wind vanuit het zuidwesten.
Zaterdag is ook nog een wisselvallige dag. Een nieuwe lagedrukgebied komt tot ontwikkeling ten westen van de Alpen en zorgt opnieuw voor buien verspreid over de Alpen. Aan de zuidkant van de Alpen begint het al vroeg te regenen. In de loop van de middag breidt dit gebied zich steeds verder uit en moet opnieuw rekening gehouden worden ook met onweersbuien. Ook de wind kan daarbij soms sterk aanwezig zijn. Verschillende regengebieden trekken in de loop van de dag van west naar oost, en de buiigheid blijft ook ’s avonds nog aanduiden.
Zondag neemt de invloed van hoge druk toe en neemt de buiigheid af. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de temperatuur ligt hoger dan de afgelopen dagen. De zon is ook steeds sterker aanwezig en bereikt deze dagen haar hoogste stand. Daarmee is ook de UV straling hoog aangezien we op dit moment ook de langste dagen van het jaar hebben. Met het zonnige weer in de verwachting is de UV straling is dus hoog tot zeer hoog de komende week.
Vooruitzichten
Vanaf maandag vindt de hete lucht uit Noord-Afrika zijn weg richting een groot deel van Europa. Ook in de Alpen wordt het heet tot zelfs zeer heet. Op maandag maximale waarden rond de 30 graden, op dinsdag en de dagen erna zelfs 35 graden! Mogelijk kunnen ook hitterecords gaan sneuvelen voor de maand juni. De nulgradengrens stijgt naar ongeveer 4800 m is daarmee zeer hoog. Ook de nachten zijn tropisch en het koelt niet verder af dan 20 graden op veel plaatsen.
De meest extreme hitte lijkt iets te zijn afgenomen in de verwachting, maar de langdurigheid is juist toegenomen. De hele week moet rekening gehouden worden met zeer hoge temperaturen. Eerder leek het GFS vooral de meeste hitte in de verwachting te hebben, maar nu is ook het ECMWF over en komt met buitengewoon hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar. Mogelijk kunnen er ook hitterecords gaan sneuvelen. De hitte houdt met hoge waarschijnlijk zeker tot vrijdag aan. Daarna neemt de onzekerheid sterk toe in de verwachting en is nog niet te zeggen wat er gaat gebeuren.
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.
2 Reactie op “Alpen – De hittegolf komt eraan!”
Comments are closed.
Goedemorgen,
Ergens staat er te lezen dat vandaag de langste dag van het jaar is. Dat is niet correct:elke dag/etmaal is even lang. U bedoelt waarschijnlijk, dat het vandaag het langst licht is……..
Met de langste dag (ook wel zomerpunt genoemd) wordt inderdaad de tijd bedoeld tussen zonsopgang en zonsondergang en niet de lengte van het etmaal.
In de Nederlandse taal is het gebruikelijk te spreken over de langste dag.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Langste_dag