Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  geleidelijk neemt van west naar oost de invloed van hoog – Angela -, vandaag met kern boven west Frankrijk, verder toe en komt er een einde aan de koude noordelijke stroming en Nordstau. Vooral op wat grotere hoogte wordt de lucht een stuk droger en warmer. Woensdag opkomende Südföhn tendens. Donderdag koufront en weer dalende temperaturen met vooral in het westen wat sneeuwval.

Afnemende sneeuwval, meer zon en tijdelijk zachter

Gisteren stond het weerbeeld nog in het teken van de koude noordelijke hoogtestroming en achter een koufront stroomde weer koudere lucht over de Alpen uit. Vooral in de Nordstau van de Alpen viel sneeuw(buien) waarbij de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen daalde. Er stond nog steeds een harde tot stormachtige wind en in de bergen storm.

Daarmee komt er dan ook eindelijke een einde aan de aanhoudende Nordstau die circa 14 dagen in 3 verschillende fases extreme sneeuwval heeft gebracht. In de Stau van de noordoostelijke Zwitserse en Oostenrijkse Alpen is sinds de 30 december lokaal 3 tot 4 meter sneeuw gevallen en treffen we sneeuwhoeveelheden van meer dan 150 tot 280% van hetgeen er normaal rond deze tijd van het jaar ligt!

Sneeuwhoogte anomalie Zwitserland, voor de Oostenrijkse noordkant zien we een soortgelijk beeld Via SRF Meteo / SLF

Met de laatste Nordweststaufase hebben ook de Zwitserse en westelijke Franse Alpen dan eindelijk nog een lading sneeuw gekregen. Grote verliezers waren de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen. Hier heerst grote droogte en sneeuw armoede

Twee tot drie meter sneeuw is er lokaal gevallen en hogerop deels ook nog meer!
Eindelijk ook sneeuw voor het Wallis. Blatten, Lötschental Oberwallis. Foto via Elisabeth Ebener‎
Sneeuw meet webcam Rosswald Chalet Bergfriede Alpenweerman. Nog niet de grote sneeuw maar in ieder gevall genoeg voor mooie plaatjes en goede wintersport. De meetlat is overigens 200 cm lang, vorig jaar rond deze tijd was hij door extreme Südstau sneeuwval niet meer te zien
Rosswald Chalet Bergfriede Alpenweerman in Oberwallis, ook weer zo’n halve meter erbij en na de sneeuw is het dan weer zaak om de boel sneeuwvrij te maken en de toegang via het pad ruimen
Rosswald Chalet Berfriede
AWM Roy Molenaar die momenteel in het Val di Fassa vertoeft meldde gisteren dan ook weer wat verse sneeuw!
Aan de zuidkant heerst al weken grote droogte met zelfs bosbranden. Borgosesia (VC), NW IItalie 14-01 @CentroMeteoTO


En steeds weer die storm met orkaan windstoten in de hogere Alpen

De enorme sneeuw mag dan mooi zijn om te zien maar heeft ook voor veel overlast, ongemakken en schade gezorgd. Ondanks alle waarschuwingen vielen er in de bergen door lawine’s weer diverse slachtoffers, veelal omdat men zich off piste begaf.

Diverse wegen zijn wegens het lawine gevaar afgesloten. Zo ook de weg naar Saalbach Hinterglemm. Foto Frank Buschmann @FrankBuschmann

Ook de komende dagen blijft het lawine gevaar op de loer liggen en de situatie precair. Hoe uitnodigend de bergen en de vele sneeuw de komende dagen met het betere weer en de zon ook mogen zijn blijf vooral op de gemarkeerde pistes en volg de aanwijzingen van de Bergbahnen en skigebieden strikt op!!

In Zwitserland (kaart) en Oostenrijk heerst groot lawinegevaar!

Verder afnemende sneeuwval
Vandaag valt nog laatste sneeuw langs de centrale en oostelijke Alpennoordkant maar ook hier gaat de intensiteit in de loop van de middag er steeds verder uit en van het westen uit wordt het droog en tot over de westelijke Oostenrijkse Alpen breekt de zon door.

De temperaturen gaan in de loop van de dag van west naar oosten een stijgende trend inzetten. De vorstgrens stijgt in de loop van dag naar van 1500 naar 2500 meter, in het oosten is het in alle hoogtes nog kouder met een vorstgrens  rond de 1100 meter.

Radarbeeld Alpen met laatste sneeuw in oosten.

Tussenhoog
Woensdag staat in het teken van het overtrekkende hoog en vooral in de hoogte gaan de temperaturen nog een stuk verder omhoog. Na passage van de hoogte-as draait zoekt de stroming de zuidwesthoek op en wordt het aan  de noordkant föhnig.

GFS 500 hPa dinsdag 18h00 . Tussenhoog nadert de Alpen

Met de subsidentie en de föhn gaan de temperaturen verder omhoog. Na een “frostige” nacht met strenge tot zeer strenge vorst (uitstraling boven sneeuwdek en wegvallen wind) stijgt het kwik overdag naar 3 tot 9 graden in de plus en ook in de bergen is het zeer zacht. Op 1500 meter stijgt het kwik naar een graad of 5 en op 2000 meter wordt het een graad of 3.

Na een koude start wordt het woensdag aan de noordkant met een opkomende Föhn zacht

Koufrontje
Donderdag zoekt tussen het hoog boven de Atlantische Oceaan en een depressie boven zuid Scandinavie de hoogtestroming weer de noordwesthoek op. Na passage van een koufront gaat er weer koudere lucht over de Alpen uitstromen en gaan de temperaturen in alle hoogtes weer omlaag. Op nadering en passage van het koufront kan er wat sneeuw gaan vallen.

Afzakkende polaire jet
In het verdere vervolg zien we aan de oostflank van een het hoog boven de Atlantische Oceaan de polaire jet steeds verder naar het zuiden afzakken en komen we steeds dieper in de koudere lucht te liggen.

ECMWF voor zondag 20-01 met de jet dan al tot over de centrale Middellandse Zee

Interessant gaat het dan worden in het weekend en volgende week. Net als giserere berekend het ECMWF een koude vortex komende vanaf Groenland welke via de Britse Eilanden naar centraal Europa trekt. Vooral op grotere hoogte is deze lucht zeer koude (500 hPA – 40 graden).

ECMWF met de koude vortex (laag) op weg naar west Europa, in het verdere vervolg gaat de deur voor Koning Winter helemaal open!

Tegelijkertijd zien het zwaartepunt van de hogedruk naar het noorden (Scandinavie) verplaatsen en zoekt in de loop van de volgende week de stroming de oosthoek op.

ECMWF 500 hPa met de koude put (vortex) boven Frankrijk en de hogedruk in het noorden. Een heerlijke winterse setting

Deze ontwikkelingen met in detail nog wat verschillen worden zowel door het GFS als ECMWF berekend. Vooral het ECMWF heeft wel zin in een overgang naar onvervalst winterweer voor grote delen van west Europa, het GFS met de koude vortex duidelijk wat minder en ook oostelijker. De exacte positie van de hoogtetrog en koudeput (vortex) zullen uiteindelijk doorslaggevend gaan worden!  In hoeverre er ook nog sneeuw van betekenis gaat vallen moeten we ook nog even afwachten. Daarover dan later meer.

ECMWF( EC12) ensembles Alpenoordkant

Tot zover voor deze dinsdagochtend, een fijne dag en weer even lekker genieten van de zon en mooie sneeuw! Ciao

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

LAWINE gevaar groot tot zeer groot

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Meer weer, meer vlogs?! 

Alpenweerman.nl houdt zich bezig met de vele facetten van het weer en klimaat en in het bijzonder het weer en klimaat in de Alpen, de Duitse Middelgebergtes en natuurlijk de Benelux. Wij werken met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer.

We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOU groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen! THX guys

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 1.657 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier