Alpen - De grote sneeuwval is voorbij, in rustiger winters vaarwater
Algemeen; geleidelijk neemt van west naar oost de invloed van hoog – Angela -, vandaag met kern boven west Frankrijk, verder toe en komt er een einde aan de koude noordelijke stroming en Nordstau. Vooral op wat grotere hoogte wordt de lucht een stuk droger en warmer. Woensdag opkomende Südföhn tendens. Donderdag koufront en weer dalende temperaturen met vooral in het westen wat sneeuwval.
Afnemende sneeuwval, meer zon en tijdelijk zachter
Gisteren stond het weerbeeld nog in het teken van de koude noordelijke hoogtestroming en achter een koufront stroomde weer koudere lucht over de Alpen uit. Vooral in de Nordstau van de Alpen viel sneeuw(buien) waarbij de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen daalde. Er stond nog steeds een harde tot stormachtige wind en in de bergen storm.
Daarmee komt er dan ook eindelijke een einde aan de aanhoudende Nordstau die circa 14 dagen in 3 verschillende fases extreme sneeuwval heeft gebracht. In de Stau van de noordoostelijke Zwitserse en Oostenrijkse Alpen is sinds de 30 december lokaal 3 tot 4 meter sneeuw gevallen en treffen we sneeuwhoeveelheden van meer dan 150 tot 280% van hetgeen er normaal rond deze tijd van het jaar ligt!
Met de laatste Nordweststaufase hebben ook de Zwitserse en westelijke Franse Alpen dan eindelijk nog een lading sneeuw gekregen. Grote verliezers waren de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen. Hier heerst grote droogte en sneeuw armoede
En steeds weer die storm met orkaan windstoten in de hogere Alpen
De enorme sneeuw mag dan mooi zijn om te zien maar heeft ook voor veel overlast, ongemakken en schade gezorgd. Ondanks alle waarschuwingen vielen er in de bergen door lawine’s weer diverse slachtoffers, veelal omdat men zich off piste begaf.
Ook de komende dagen blijft het lawine gevaar op de loer liggen en de situatie precair. Hoe uitnodigend de bergen en de vele sneeuw de komende dagen met het betere weer en de zon ook mogen zijn blijf vooral op de gemarkeerde pistes en volg de aanwijzingen van de Bergbahnen en skigebieden strikt op!!
Verder afnemende sneeuwval
Vandaag valt nog laatste sneeuw langs de centrale en oostelijke Alpennoordkant maar ook hier gaat de intensiteit in de loop van de middag er steeds verder uit en van het westen uit wordt het droog en tot over de westelijke Oostenrijkse Alpen breekt de zon door.
De temperaturen gaan in de loop van de dag van west naar oosten een stijgende trend inzetten. De vorstgrens stijgt in de loop van dag naar van 1500 naar 2500 meter, in het oosten is het in alle hoogtes nog kouder met een vorstgrens rond de 1100 meter.
Tussenhoog
Woensdag staat in het teken van het overtrekkende hoog en vooral in de hoogte gaan de temperaturen nog een stuk verder omhoog. Na passage van de hoogte-as draait zoekt de stroming de zuidwesthoek op en wordt het aan de noordkant föhnig.
Met de subsidentie en de föhn gaan de temperaturen verder omhoog. Na een “frostige” nacht met strenge tot zeer strenge vorst (uitstraling boven sneeuwdek en wegvallen wind) stijgt het kwik overdag naar 3 tot 9 graden in de plus en ook in de bergen is het zeer zacht. Op 1500 meter stijgt het kwik naar een graad of 5 en op 2000 meter wordt het een graad of 3.
Koufrontje
Donderdag zoekt tussen het hoog boven de Atlantische Oceaan en een depressie boven zuid Scandinavie de hoogtestroming weer de noordwesthoek op. Na passage van een koufront gaat er weer koudere lucht over de Alpen uitstromen en gaan de temperaturen in alle hoogtes weer omlaag. Op nadering en passage van het koufront kan er wat sneeuw gaan vallen.
Afzakkende polaire jet
In het verdere vervolg zien we aan de oostflank van een het hoog boven de Atlantische Oceaan de polaire jet steeds verder naar het zuiden afzakken en komen we steeds dieper in de koudere lucht te liggen.
Interessant gaat het dan worden in het weekend en volgende week. Net als giserere berekend het ECMWF een koude vortex komende vanaf Groenland welke via de Britse Eilanden naar centraal Europa trekt. Vooral op grotere hoogte is deze lucht zeer koude (500 hPA – 40 graden).
Tegelijkertijd zien het zwaartepunt van de hogedruk naar het noorden (Scandinavie) verplaatsen en zoekt in de loop van de volgende week de stroming de oosthoek op.
Deze ontwikkelingen met in detail nog wat verschillen worden zowel door het GFS als ECMWF berekend. Vooral het ECMWF heeft wel zin in een overgang naar onvervalst winterweer voor grote delen van west Europa, het GFS met de koude vortex duidelijk wat minder en ook oostelijker. De exacte positie van de hoogtetrog en koudeput (vortex) zullen uiteindelijk doorslaggevend gaan worden! In hoeverre er ook nog sneeuw van betekenis gaat vallen moeten we ook nog even afwachten. Daarover dan later meer.
Tot zover voor deze dinsdagochtend, een fijne dag en weer even lekker genieten van de zon en mooie sneeuw! Ciao
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
LAWINE gevaar groot tot zeer groot
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Meer weer, meer vlogs?!
Alpenweerman.nl houdt zich bezig met de vele facetten van het weer en klimaat en in het bijzonder het weer en klimaat in de Alpen, de Duitse Middelgebergtes en natuurlijk de Benelux. Wij werken met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer.
We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOU groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen! THX guys
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman