Advertentie 

Algemeen; de Alpen liggen in het strijdtoneel tussen zachte en vochtige luchtmassa’s uit het zuiden en koudere drogere luchtmassa’s uit het noorden. Daarbij heeft zich een markante Südstau en Gegenstroom situatie ontwikkeld die tot in de loop van de dinsdag zal aanhouden en voor extreme neerslaghoeveelheden gaat zorgen.

Aanhoudende Südstau en extreme neerslag hoeveelheden

Pünktlich met de start van de wintertijd heeft ook de atmosfeer de omschakeling gemaakt naar een meer winters weerbeeld.  Onder aansturing van een markante hoogtetrog met als draai en angelpunt een depressie  boven de westelijke Middellandse Zee stroomde met een krachtige zuidwestelijke stroming op wat grotere hoogte vochtige en relatief warme lucht over de Alpen. Tegelijkertijd werd aan de noordkant van de Alpen in de lagere atmosfeer met een noordoostelijke stroming veel koudere aangevoerd.

GFS Theta-E met het gevecht van de verschillende luchtmassa’s boven de Alpen

Deze constellatie wordt ook wel aangeduid als een zogenaamde “Gegenstromlage” (tegenstroom situatie). Door de daarmee samenhangende “opglijdingsprocessen” (warme lucht schuift over koude lucht en wordt gedwongen op te stijgen) kunnen er enorme neerslaghoeveelheden gaan vallen.

Sounding Bern Kanton Bern, Schweiz, 549m . Mooi is te zien hoe er in de onderste atmosfeer tot circa 650 hPa (3500m) een NO stroming staat en daarboven een ZW

Eigenlijk een beetje hetzelfde wanneer in de winter in Nederland een warmtefront (dooi front ) een aanval op een vorstperiode onderneemt er een tijd lang ook sneeuw en later regen valt doordat de warme lucht op hoogte tegen de koude lucht (plaklaag) onderin moet opboksen.

Dat de weermodellen de afgelopen dagen steeds weer extreme neerslaghoeveelheden berekenden heeft vooral te maken met het persisterende, quasi stationaire karakter van het stromingspatroon, de de Atlantische hoogtetrog als ook de depressie activiteit boven de westelijke Middellandse Zee.

Gisteren werd er aan de oostflank van het laag met kern boven de Golf van Genua vooral aan de noordkant van de Alpen wat koudere lucht aangevoerd. Hierdoor daalde de sneeuwvalgrens geleidelijk naar 1500 tot 1000 meter en later op de avond en in de nacht door begeleidende neerslagafkoeling  tot 800 a 500 meter.

De instroom van de koudere lucht bereikte afgelopen nacht zijn hoogtepunt. GFS T850 hPa animatie komende 3 dagen et op maandag de tijdelijke Südföhnfase

Hieronder nog een winterse impressie van de zaterdag

Ook in Termen (1020m) ging de neerslag in de avond door de neerslagafkoeling steeds meer in sneeuw over

Afgelopen nacht viel met zwaarte punt in de zuidelijke Zwitserse Alpen en het aangrenzende Piemont als ook de Bündner Alpen intensief neerslag waarbij het lokaal tot 500 meter sneeuwde. In totaal viel er 40 tot 80mm en lokaal werd er tot 140 mm afgetapt! Hogerop viel er sneeuw (zware natte sneeuw) en op veel plaatsen was het vanmorgen een winters ontwaken.

Oberalp Zwitserland
Stelvio pas
St Moritz Suvretta-Randolins 2180m / El Paradiso
Winterse Mutterberg – Vorarlberg

Tijdelijk weer zachter en afnemende neerslag
Vandaag kan aan de oostflank van het wat opvullende laag de zachtere lucht weer meer terrein gaan winnen in noordelijke richting. Deze lucht is vooral naar het noorden toe ook wat minder vochtig zodat tenminste de wat noordelijke Alpen regionen ook de zon weer te zien krijgen. De sneeuwvalgrens stijgt geleidelijk weer naar 2200 meter en de vorstgrens rond de 2800 meter.

Langs de Alpen hoofdkam en aan de zuidkant regent en sneeuwt het verder waarbij de neerslag intensiteit tijdelijk wat kan afnemen. Mogelijk dat ook inner-alpin tijdelijk de zon even door het wolkendek heen komt.

Radarbeeld 08h10. Bron Wetteronline.de

De sneeuwvalgrens ligt hier nog steeds vrij hoog en meest tussen de 2000 en 2500 meter. In de loop van de middag en avond gaat de Südstau weer in kracht toenemen en daarmee ook de neerslag langs de zuidkant en tot over de Alpenhoofdkam en inner-alpine gebieden.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Maandag weer oplevende Südstau en afkoeling
Met de start van de nieuwe week gaat het sturende laag boven de Middellandse Zee in noordelijke richting aan de wandel. Dinsdag wordt het met zijn kern boven de Benelux berekend. Hierdoor kan aan de zuidflank de koudere lucht weer in oostelijke richting gaan uitbreiden en ook de Alpen weer binnenstromen.

GFS Theta-E dinsdag ochtend

Maandag staat echter nog in het teken van de Südstau  en er valt aanhoudend en intensief neerslag. Sneeuwvalgrens. De sneeuwvalgrens varieert van 1200 tot 1500 meter in het noordwesten tot 1800 a 2500 meter in de de Alpen en tot 2700 meter in de oostelijke delen. In het zuiden van de westelijke Alpen (Stau) sneeuw lokaal tot 1200 meter en ook elders van het westen uit in de middag en avond dalende sneeuwvalgrens. De Alpennoordkant krijgt met een tijdelijke krachtige Südföhn te maken en met föhn stijgt het kwik tot 20 a 23 graden.

Maandag wordt aan de oostflank van het laag op koers naar de Benelux zeer milde lucht mee naar het noorden getransporteerd. Daarbij steekt langs de oostelijke Alpennoordkant een krachtige föhn op

Dinsdag neemt met de meer zuidwestelijke tot westelijke stroming de Südstau (neerslag) en föhn geleidelijk af en gaan de temperaturen verder naar beneden. Neerslag die dan nog valt zal tot een hoogte van 1300 tot 1000 meter in sneeuw overgaan. In oosten algemeen hogere sneeuwvalgrens, pak hem beet 1500 a 1800 meter.

Vooral op maandag gaat er in de Südstau weer zeer veel neerslag vallen en tot woensdag worden er inclusief de neerslag van vandaag neerslaghoeveelheden verwacht van 300 tot 400 mm en lokaal ook nog meer.

Hogerop in de bergen gaat er 50 tot 150 cm sneeuw vallen en lokaal ook nog meer!

De ontwikkelingen vanaf woensdag zijn nog enigszins onzeker waarbij waarschijnlijk het zuidwestelijke stromingspatroon de overhand zal hebben. Periodiek krijgen we met storingsinvloeden te maken. De noordkant is mede door föhnige fasen over het algemeen weer begunstigd. De temperaturen liggen rond het langjarig klimatologisch gemiddelde, met föhn ook ver daarboven. (zie ensembles hieronder)

Noordkant prikpunt oostelijke Alpen
Zuidkant (prikpunt westelijke Alpen

Wanneer we de wat langere termijn bekijken dan vallen steeds weer de enorme neerslag hoeveelheden op die voor de Alpenzuidkant berekend worden. De GFS 10 daagse komt met neerslaghoeveelheden van meer dan 800 mm en er zijn modellen die zelfs meer dan 1300 mm (!!) berekenen. Ook de nog langere ECMWF prognoses berekenen voor de Alpenzuidkant periodiek steeds weer Südstau fases met veel neerslag. Overigens past dit goed in hetgeen we ook al in onze opgestelde winterprognoses vermeldden!

Tot zover voor vandaag, geheel afhankelijk van de ontwikkeling die we op de voet volgen zullen we daarover berichten hetzij hier op de site dan wel via Facebook updates en natuurlijk ons Twitter platform / Facebook  Instagram /  Twitter.

Actueel in Termen na sneeuw weer regen en temperatuur van 1.8 graden. Neerslag totaal tot dusver 51 mm.

Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.201 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier