Algemeen;  hoog – Norbert – vandaag met zwaartepunt boven het noorden van midden Europa zorgt in grote delen van west Europa voor zonnig en warm lenteweer. Vanaf zondag neemt de invloed van het hoog geleidelijk af en in de nieuwe week wordt het geleidelijk wisselvalliger en koelt het af.

Zomers lenteweer onder vleugels van hoog Norbert

Gisteren scheen in het gehele Alpen gebied de zon en was het met 20 tot 25 graden en niet al te veel wind heerlijk lenteweer. In de bergen konden we in de droge lucht genieten van de knalblauwe luchten in mooi contrast met de sneeuw die hogerop nog volop aanwezig is.

West Europa en de Alpen gisteren blakend onder de voorjaarszon

De hoogste temperaturen werden opnieuw gehaald aan de Zwitserse zuidkant alwaar het kwik tot boven de 27 graden steeg. De oostelijke Alpen kwamen niet verder dan een graad of 22.

Laatste wolkjes gisteren boven de westelijke Alpen. Via Twitter ❄️ Val Thorens ❄️ @Val_Tho

Nog warmer
Voor de komende dagen gaat het onder invloed van hoog Norbert “zomers” verder. Met een meer zuidoostelijke stroming gaat het kwik nog verder in de lift en wordt het op uitgebreide schaal zomers met middag temperaturen die tot 25 a 28 gaan stijgen. Ook in de bergen gaat de sneeuw het steeds moeilijker en tot 4000 graden vriest het niet meer.

Isobaren en fronten kaart voor woensdag 12h00
Volop zon en geen vuiltje aan de lucht in grote delen van west en midden Europa. Radarbeeld via Wetteronline.de

UV Index
Met de vele uren zon is het zaak om je goed te beschermen tegen de schadelijke UV straling die in de bergen een stuk krachtiger is dan in het laagland. Dat geldt helemaal boven sneeuw waar we ook nog eens te maken hebben met de sterke terugkaatsing ervan, het zogenaamde “albedo effect

Vooral in de bergen en boven de sneeuw loert het verbrandings gevaar!
UV Index vandaag Zwitserland. Bron Meteo-Schweiz

In de bergen zal de UV index vandaag uitkomen tussen 9 in het hooggebergte en 6 a 5 in de lagere delen en dalen. Goed insmeren dus liefst met factor 30 en liefst de nog blanke en gevoelige onbeschermde huid en ogen beschermen of gewoon niet al te lang in de zon verblijven!

Afkoeling / wisselvalliger
Vanaf zondag gaat het hoog geleidelijke zijn invloed verliezen en met een steeds zuidelijker koersende jetstream gaat het van het noorden uit afkoelen en neemt ook de wisselvalligheid weer toe.

Graadje of 15 afkoeling
In de tweede helft van de week zien we dat een aantal leden van het GFS model (oa de control en oper) als ook van het ECMWF model de temperatuur op 1500 meter (850 hPa) weer tot onder het vriespunt laat uitkomen. Dat is in vergelijking met de komende dagen een graadje of 15 kouder!

GFS ensembles prikpunt noordelijke Alpen

Gelukkig zijn er ook leden die het niet zo bont (koud) maken en voor minder kouder oplossingen gaan. Dat het met het zomerse lente weer dan weer gedaan is dat lijkt echter vrij zeker. Morgen maar weer eens verder kijken. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht(en) op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de nog verder oplopende temperaturen blijft de situatie veelal nog precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 234 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer