Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; Onder invloed van een volgend warmte front wordt vanuit het westen toenemend zeer zachte en vochtige lucht aangevoerd. De zondag en maandag gaan onbestendig en voor de tijd van het jaar uitzonderlijk zacht verlopen. Ietwat gunstigere condities treffen we inner-alpin en aan de zuidkant aan. Dinsdag gaat een actief koufront voor een Wettersturz zorgen en een winterse weerfase inleiden. Vanaf donderdag breidt zich vanuit het westen de invloed van een hoog tot over de Alpen uit

Wintersportweer (kort). Diagram prikpunt Obertauern (1770m) Salzburg 

Alpen – Vandaag zondag als ook maandag slechte wintersportcondities. Er valt steeds weer neerslag waarbij het tot in het hooggebergte regent (SVG 1800 – 2300), op 2000 meter wordt het een graad of 2. Daarnaast staat er een harde tot stormachtige wind met in de hogere Alpen storm. Gunstigere condities vanmorgen nog in de oostelijke Alpen en algemeen inner-alpin als ook Alpenzuidkant

Waarschuwing; door de oplopende en hoge temperaturen met regen tot in het hooggebergte wordt het sneeuwdek “geschwächt” . Dat geldt ook voor de hogere delen waar het sneeuwdek tot dusver “droog” was. Het lawinegevaar neemt vanaf vanmorgen van west naar oost sterk tot (groot / code rood – 4)

Sneeuw valt er vandaag en morgen enkel in het hooggebergte. Door de warme lucht en regen sterk stijgend lawine gevaar!

Warmtefronten, zeer nat en zacht
De weermodellen hadden het al ver van te voren aangekondigd dat het vandaag en morgen zeer onbestendig en nat zou gaan worden op passage van warmtefronten met tot ver in het hooggebergte regen.

Dit gebeurt natuurlijk wel eens vaker wanneer we te maken hebben met van origine (sub)tropische luchtmassa’s. Dat het zo zacht en nat wordt is niet verwonderlijk, de lucht waarmee we te maken gaan krijgen komt helemaal vanuit het Caribisch gebied! Winterse toestanden hoef je dan niet te verwachten.

Radarbeeld Europa 08h40. Bron Wetteronline.de

Voor de wintersporters wordt het dus even afzien en wachten op beter “winter” weer. We gaan om de stemming niet verder te drukken ons dan ook niet verder bezighouden met dit anti-winterse gedoe. Mocht je er toch meer over willen weten lees dan onze eerder weerberichten of kijk nog even naar de Vlog die ik gisteren vanuit Rosswald maakte.

Gelukkig duurt het afzien niet al te lang want vanaf dinsdag meldt de winter zich weer terug met sneeuw en vorst tot in de dalen. Daarnaast kon er dan en ook in het verder verloop veel sneeuw gaan vallen!

Dinsdag(nacht) Wetter en Temperatursturz
Laten we meteen doorspoelen naar het winterse weer wat ons voor de dinsdag en woensdag te wachten staat. Aan de oostflank van een Atlantische hoogterug en hoog met kern boven de westelijke Golf van Biskaje en in samenwerking met lagedruk stroomt dan weer veel koudere polaire lucht over grote delen van west en midden Europa uit.

Dinsdag meldt de winter zicht weer terug

Het koufront wat de voorste begrenzing vormt zal in de loop van de dinsdag de Alpen overtrekken. Overdag volgt de 850 hPa -5 gaden isotherm en tot de avond bevinden de Alpen zich dan weer in veel koudere lucht en is het een graad of 10 tot 13 kouder.

T850 hPA In de avond heeft de koude polaire het gehele Alpengebied weer veroverd

Dit zal gepaard gaan met veel wind en vooral in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam met veel neerslag. Met het instromen van de koudere lucht, lokaal ook gepaard gaan met een klap onweer, daalt de sneeuwvalgrens snel tot 600 a 400 meter en zal het dus tot in de dalen sneeuwen.

Met de sneeuw die tot maandagavond in het hooggebergte valt gaat er tot en met woensdagavond het nodige aan sneeuw vallen. Kijk hieronder eens naar de animatie van het Franse hoog resolutie model van Arpege.

Tussen de 80 en 150 cm en hogerop ook nog meer. De lagere delen en dalen moeten het natuurlijk met minder doen maar vanaf dinsdag gaat ook daar in de Nordstau regione 30 tot 60 cm sneeuw vallen. Ter vergelijking hieronder ook nog de prognose van het ECMWF model (Bergfex)

Kaiserwetter
In de loop van de zondag gaat het Atlantische hoog aan de wandel richting het oosten en zal een aantal dagen prima winter(sport)weer gaan zorgen. Na passage van de hoogteas in de loop van de woensdag wordt de koude noord stroming weer verlaten en vanuit het zuidwesten gaat het kwik vooral in de bergen weer ophoog.

Gelukkig is de lucht ook droog en houden we (sterk) negatieve dauwpunten en dat is gunstig voor de sneeuw en het sneeuwdek. Wat dat betreft hoeven we niets te vrezen behalve dan op de zon geëxponeerde zuid hellingen en lagere delen en dalen waar de steeds krachtiger wordende februari zon zijn invloed zal doen gelden.

In het weekend onder de vleugels van hogedruk en een inschuivende warme rug van het subtropen hoog dan weinig verandering en vooral in de bergen (zeer) mild. Geleidelijk zien we dan wel de modellen steeds verder uiteenlopen waarbij met name het GFS zeer interessant wordt voor de Alpen!

Meer sneeuw
Het model berekent dat de polaire jet een zuidelijkere koers gaat volgen over of zelfs net ten zuiden van de Alpen. Met een vanaf zondag geleidelijk naar west tot noordwest draaiende hoogtestroming worden dan zeer vochtige maritiem polaire luchtmassa’s tegen de Alpenhoofdkam “aangekwakt” en dat gaat veel neerslag opleveren en in de bergen vanaf  pak hem beet 900 a 11000 meter veel sneeuw.

Het ECMWF model sukkelt daarentegen nog verder met het (sub)tropenhoog en een noordelijke verlopende jet. Een stuk zachter en droger dus. Hoe dit uiteindelijk zal gaan “uitpakken” is dus nog onzeker en de volgende dagen zullen dat duidelijk moeten gaan maken. Daarover dan later meer. Hieronder ter afsluiting nog de ensembles multi model prikpunt Obertauern.

Tot zover voor deze zondagochtend. Vanaf een bewolkt maar nog droog Oberwallis een fijne dag gewenst en blijf volgen Ciao

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.929 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

2 Reactie op “Alpen – Caribische luchtmassa’s , zeer zacht en kleddernat tot grote hoogte”

 • MrB
  3 februari 2020 at 07:19

  Hoi Johann, lees/begrijp ik het nu goed dat die WC alweer voorbij is?

 • Johann
  3 februari 2020 at 08:52

  WC – Westcirculatie bedoel je?
  Nou niet echt, draait op volle toeren en blijft dat ook doen en ook de komende 10 tot 15 dagen lijkt daar geen verandering te komen- Zonal rules, geen winterse ontwikkelingen dus behalve de tussentijdse troggen met de koudere lucht.

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer