Alpen - buien, in weekend kans op sneeuw en kouder weer

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Op dit moment is het licht wisselvallig weer met buien in de Alpen. De komende dagen ontstaan met name aan de noordkant diverse buien. Later in de week wordt het tijdelijk rustiger, maar richting het weekend nemen de kansen op (veel) sneeuw aan de noordkant toe. Hoe het precies zit? Dat lees je in dit nieuwe weerbericht.
Afgelopen weekend viel met name in het noordwesten van Italië in de bergen een flink pak sneeuw. Drie neerslaggebieden leverde regionaal vanaf vrijdag tot en met maandagochtend 20 tot lokaal 50 centimeter verse sneeuw. Elders viel duidelijk een stuk minder sneeuw. Op maandag vielen verspreid over de Alpen diverse buien. De buien hadden een ‘dagelijkse gang’ doordat ze in de loop van de dag steeds actiever werden. In de avond zakte de buiigheid al snel weer af. Boven de 1500 tot 1800 meter leverde dit sneeuw of winterse neerslag op. Dit soort buien zijn typisch voor het voorjaar. De zon wordt alweer sterker waardoor buien een meer convectief karakter kunnen krijgen. In plaats van alleen maar sneeuw kan er dan ook korrelhagel of -sneeuw vallen.
Buien, maar ook ruimte voor de zon
De dinsdag begint op de meeste plaatsen droog, behalve aan de noordkant van de Alpen. Daar komt in de ochtend al neerslag voor. Hoe verder naar het zuiden en westen, hoe meer ruimte voor de zon. Daarnaast staat er weinig wind. Gedurende de dag ontstaan er rondom de Alpen weer diverse buien door de ‘dagelijkse gang’. De meeste buien wordt ten noorden van de Alpenhoofdkam verwacht. In de inneralpiene gebieden is de kleinste kans op een bui. Boven de 1600 meter valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Doordat de buien lokaal van karakter zijn kunnen de neerslaghoeveelheden per regio, en zelfs binnen een gebied of dal, sterk verschillen. Aan de noordkant kan in het gunstigste geval enkele tot 5 à 10 centimeter sneeuw vallen.
In de nacht naar woensdag neemt de activiteit van de buien weer sterk af. Alleen aan de noordkant komen in de avond en nacht nog enkele buien voor. Verder gaat de woensdag vergelijkbaar verlopen als de dinsdag. Hoe verder naar het zuiden en westen, hoe groter de kans op zonneschijn in de ochtend. Elders start de dag overwegend bewolkt en ontstaan er weer diverse buien, met opnieuw het zwaartepunt aan de noordkant. De sneeuwvalgrens ligt opnieuw rond de 1600 meter. Ook woensdag is er weinig wind.
Tijdelijke invloed hogedrukgebied
Vanaf donderdag neemt de invloed van een hogedrukgebied ten westen van de Alpen toe. Hierdoor komen er nauwelijks meer buien voor en is er meer ruimte voor de zon. Alleen aan de noorkant kan in de ochtend nog een enkele bui voorkomen. De dag start aan de zuidkant en Franse Alpen al zonnig, maar gedurende de dag lossen de wolken aan de noordkant ook steeds meer op. Wel wordt er een noordelijke föhnwind verwacht die gedurende de dag in kracht toe zal nemen. Aan de zuidkant daardoor oplopende temperaturen en een vorstgrens die oploopt naar zo’n 2500 meter. Aan de noordkant ligt deze met 1800 meter een stuk lager. Ook zal de wind met de föhnwind op de hoogste bergtoppen van de Alpenhoofdkam gedurende de dag steeds meer toenemen.
Weekend: kansen op (veel) sneeuwval en kouder weer nemen toe
Ook vrijdag liggen de Alpen nog altijd onder de invloed van het hogedrukgebied, maar die invloed neemt snel af. Wel is er vrijdag nog ruimte voor de zon afgewisseld met wolkenvelden. Daarnaast wordt verwacht dat de föhnwind weer minder sterk wordt, en dus ook de wind af gaat nemen. In het weekend nemen de kansen op sneeuwval en kouder weer toe. Met een noordelijke stroming wordt koudere lucht aangevoerd, maar ook neerslaggebieden. Hierdoor nemen de kansen vanaf dit weekend op neerslag en sneeuwval aan de noordkant van de Alpen toe. Daarnaast berekenen de modellen een lagedrukgebied die boven Noord-Italië gaat ontstaan (een Genua-laag). Het lijkt erop dat dit lagedrukgebied snel verder naar het zuiden de Middellandse Zee op trekt en daarmee ook de neerslaggebieden.
Met de koudere lucht vanuit het noorden, zakt dit weekend ook de sneeuwvalgrens: richting de 1000 meter mogelijk zelfs tijdelijk wat lager. Na het weekend blijven er kansen op lagedrukgebieden die richting de Alpen bewegen, en daarmee dus ook de bijbehorende neerslag. Dit soort weersituaties kunnen over meerdere dagen zomaar enkele tientallen centimeters sneeuw in de bergen opleveren. Zeker als de stroming een paar dagen uit het noorden komt, dan is er aan de noordkant de potentie op een flink pak sneeuw in de bergen. Voor details is het nog te ver weg, die volgen in de komende weerberichten. Toch is het voor de late wintersporters nog een interessante situatie om te volgen.
Omslagfoto: Patricia Christiani-Smulders vanuit Ischgl
“Kaiserwetter” beelden van vorige week van boven de pistes zien? Bekijk dan dit artikel of onderstaande video gemaakt met een drone!
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.