Advertentie 

Algemeen: de hogedruk invloed neemt geleidelijk af en door toedoen van een een (hoogte)laag  dat vanaf Spanje de komende dagen naar het noordoosten trekt wordt de atmosfeer met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming en de toevoer van vochtigere luchtmassa’s toenemend onstabiel van opbouw. Volgende week passage onweersstoring gevolgd door enige afkoeling.

Na het weekend geleidelijk afkoelend

Onder invloed van hogedruk –Gisela– was het gisteren in de Alpen met veel zon op en top zomerweer waarbij het kwik opliep tot tropische waardes van 30 tot lokaal zelfs 35 graden! Omdat de aangevoerde lucht vrij droog is en storingen voorlopig nog op veilige afstand liggen was de bereidheid van de atmosfeer tot ontwikkeling van onweersbuien niet erg groot.

De nog vrijwel wolkeloze Alpen gistermiddag vanuit de ruimte gezien. Boven noord Frankrijk heeft zich een markant onweerscomplex gevormd. Ook boven zuid Duitsland en het ZO van Oostenrijk ontstaan eerste celletjes

Toch zagen we, ondersteund door de dagelijks gang en de hoge temperaturen, vooral boven de oostelijke Alpen stapelwolken tot lokale regen en onweersbuien uitgroeien.

Meer onweersactiviteit zagen we gisteren in de Benelux ontstaan op passage van een een laagje via Normandie / Engelse Kanaal in noordoostelijke richting. Een (hoogte)laag boven het Iberische Schiereiland zorgde ook daar voor de nodige instabiliteit met regen en onweersbuien.

Zware onweersbuien zorgden gisteren in Frankrijk voor de nodige overlast! Lokaal weerd er hagel gemeld ter grote van tennisballen!! “Boule de neige-Glace” Foto Coralie Dion Tommire #HauteNormandie via FB Meteo Europe @meteoeurope

Het hoogtelaagje zal de twee dagen langzaam naar het noordoosten trekken en geleidelijk van de waarkaarten verdwijnen. Een grondlaag komt vervolgens boven Frankrijk te liggen en trekt eveneens via de Benelux en Duitsland in noordoostelijke richting verder. Storingen die daarmee samen hangen in combinatie met de lagere (vlakke) drukverdeling en aanvoer van warme vochtige lucht zullen de onweerskansen ook in de Alpen en Jura verder doen toenemen.

GFS voor vrijdagmiddag met het hoogtelaagje onderweg boven het Iberische Schiereiland

Toenemende kans onweersbuien
Vandaag vrijdag zal de zon het in de ochtend door wat hogere bewolking aanvankelijk wat moeilijker hebben en door toedoen van een storing (koufrontje) ten noorden van de Alpen kunnen er in de loop van de ochtend in het noorden lokaal al regen of onweersbuien tot ontwikkeling komen. Toch zal ook de zon weer volop present zijn en in de vochtigere lucht wordt het broeierig warm dan wel heet.

Radarbeeld Alpen 08h30. Via WetterOnline.de

Lokaal stijgt het kwik weer tot 33 a 35 graden of zelfs nog wat hoger. Mede ondersteund door deze dagelijkse gang (zonnestraling) zullen de buien later in middag en met voorkeur voor de bergen weer opleven. Lokaal kunnen er dan overal weer pittige onweersbuien ontstaan waarbij hagel en zware windstoten kunnen voorkomen!

Ook eergisteren was het genieten van onweer spektakel boven de Alpen. Fotovia SRF Meteo @srfmeteo

Het weekend verandert er grosso modo niet veel aan het zeer warme maar ook labiele zomerweer. Vooral in de middag en avond ontstaan in de zeer warmer broeierige luchtmassa’s weer lokale warmte onweders met kans op Platzregen, Hagel en zware windstoten. Zondag lijkt het hoogtepunt van de hittegolf te worden bereikt. In het voor-veld van een naderend koufront dat voor maandag op het weermenu staat wordt het met een opkomende Südföhn nog wat warmer! Het zou me niet verbazen wanneer lokaal de 37 of misschien wel 38 graden wordt gehaald!

Koufront brengt afkoeling
Maandag gaat een van het westen inkomend koufront (hoogtetrog) dan van west naar oost voor een afkoeling zorgen. Vooral tijdens passage van het front vallen er (pittige) regen en onweersbuien. In hoeverre de zeer warme lucht naar het oosten toe stand zal weten te houden is nog niet geheel zeker, voor het front uit wordt het er ook maandag echter nog zeer warm (heet) met in de oostelijke delen lokaal weer 35+ graden. Achter het koufront zal het weerbeeld met stijgende luchtdruk van west naar oost weer snel verbeteren en met 23 tot 28 graden zal het een heel stuk aangenamer zijn.

GFS voor maandagmiddag met het inkomende koufront en daarachter de minder warme lucht. het oosten verblijft pre-frontaal vooreerst nog in de zeer warme lucht

In het verder verloop krijgen we aan de oostflank van het Azorenhoog te maken met een overwegend zonaal (westelijk) stromingspatroon. Depressie leven zich vooral uit boven Scandinavie en de noordelijke Atlantische Oceaan. In hoeverre de hogedruk de storingsinvloed vanuit het noorden naar het oosten zal weten af te buigen is nog niet geheel duidelijk. Wel lijkt het erop dat tegen het einde van de 10 daagse verwachtingsperiode een hoogtetrog vanuit het noordwesten aan de oostflank van het Azorenhoog tot over de Alpen gaat uitzakken.

Vooral de oostelijke Alpen lijken op de wat langere termijn wat meer last te krijgen van de storingsinvloed en koelere lucht (afzakkend hoogtelaag oost Europa). Hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan zal de komende tijd duidelijk moeten gaan worden

GFS ensembles prikpunt noordelijke Alpen

Vakantie weer zuid Europa
Diegenen die de komende tijd rondom de Middellandse Zee vertoeven kunnen zich alvast gaan opmaken voor zeer warm zomerweer. Na aftocht van het hierboven genoemde Spaanse hoogtelaag wordt in de westelijke regionen de weg vrijgemaakt voor zeer hete lucht (brongebied noord Afrika). Vooral in de westelijke Middellandse Zee  (Iberische Schiereiland) belooft het bloedheet te gaan worden. Kijk bijvoorbeeld is naar de temperaturen die de modellen voor het 850 hPa vlak berekenen voor delen van zuid Spanje, volgende week gaat het daar richting de 30 graden (let wel, dit is op 1500 meter hoogte).

GFS ensembles prikpunt zuidwesten van Spanje

Tel er maar gerust een graad of 10 tot 12 bij op voor de temperaturen aan de grond. In de hotspots (binnenland) zijn dan temperaturen van 43 tot 45  en tegen het einde van de week lokaal zelfs 48 graden mogelijk. Enige afkoeling vind je in de bergen en in of rondom grote wateroppervlaktes of aan de stranden waar een zeewind voor wat aangenamere condities zal zorgen. Mocht je nog boeken is het misschien niet onverstandig om iets met airco te kiezen want ook de nachten worden tropisch!

Pakken we nog even de temperaturen van het zeewater erbij dan zien we we 23 graden voor de west. Middellandse Zee en tot 28 graden in de oostelijke delen. Kustwateren Atlantische Oceaan 17 tot 21 graden, Azoren 21 a 22 graden., Rode Zee 27 tot 28 graden.

Tot zover voor deze zaterdag, een heel fijn weekend gewenst en graag weer tot morgen met de nieuwste ontwikkelingen. Ciao vanuit een vrijwel onbewolkt Termen in Oberwallis


UV – Index

De UV index kan in de bergen waardes tussen de 10 (1000 meter hoogte)  en 11 (3000m hoogte)  bereiken. Dit betekent dat huid en ogen beschermd dienen te worden! Meer over het thema UV straling en hoe daar mee om te gaan zie – UV Index

Zomercomeback!  In de bergen worden de komende dagen weer zeer hoge UV index waardes bereikt (tussen de 9 en 12)!

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 452 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Broeierige hitte en verfrissende onweersbuien”

  • frank
    7 juli 2017 at 18:26

    Gaat de tour de france het voorlopig droog houden?, ook in de bergen?, de komende tijd.

  • Johann
    10 juli 2017 at 21:06

    @frank Het ziet er naar uit dat de de komende dagen overwegen droog en zonnig zullen gaan verlopen. Een enkele regen of onweerbui morgen en woensdag valt echter niet geheel uit te sluiten. Vanaf het weekend herstel warme zomerweer.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier