Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen hogedruk – Uwe – met kern boven Scandinavie en lage druk – Wilma – uitstrekkend van zuid Engeland via Frankrijk en het Iberische Schiereiland wordt vanuit het zuidwesten warme maar ook toenemend weer vochtige lucht aangevoerd.

Lokale regen en onweersbuien door dagelijkse gang

Een rug van hogedruk heeft voor een (tijdelijke) stabilisatie van de atmosfeer gezorgd waarbij aan de oostflank van een hoogtelaag boven zuidwest Europa vanuit het zuiden warme lucht vanuit de Middellandse Zee naar het noorden op transport werd gezet. In het gehele Alpengebied stegen de temperaturen tot zomerse waardes en van west naar oost werden de regen en onweersbuien meer of minder de kop ingedrukt.

Stapelwolken boven de Berner Alpen, in de avond gevolgd door regen en onweer. Foto via Twitter Mürren Lover @Murrenlover

Inmiddels zien we de rug van hogedruk alweer naar het oosten van Europa doorschuiven en vanuit het westen de lagedruk weer toenemen. Tegelijkertijd begon gisteren in de westelijke Alpen weer vochtigere lucht binnen te stromen met als resultaat weer oplevende onweersbuien.

Zwarew hagel gisteren in delen van Frankrijk en Italie. Foto Villar San Costanzo (CN), NW Italyie Foto Centro Meteo Piemonte CMP. Via severe-weather.EU ‏ @severeweatherEU

Toenemende kans op onweersbui

De vochtige warme lucht zal vandaag verder naar het oosten over de Alpen gaan uitstromen en daarmee nemen van west naar oost de kansen op regen en onweersbuien weer toe.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Met de warme lucht en nodige vochtigheid is het de dagelijkse gang (opwarming zon) die de buien zal triggeren. Lokaal kunnen dit pittige exemplaren zijn met plensregen en ook hagel. De oostelijke delen van de Alpen blijven vandaag nog meest buiten schot van de buien en met een beetje geluk blijft het hier tot de avond droog.

Radarbeeld 10h00

De middagtemperaturen stijgen vandaag naar 25 tot 30 graden, tijden buien en bewolking in de middag lager. Ook in de bergen is het zacht met een vorstgrens meest ergens tussen de 3700 en 3900 meter. Op 2000 meter wordt het 12 tot 16 graden.

Warm en onstabiel
De komende week verandert er grosso modo niet veel aan het bovenstaande weerbeeld. Het blijft zomers warm en onder een lage en vlakke drukverdeling ontstaan er in de loop van de dag lokale regen en onweersbuien.

ECMWF voor woensdag 30 mei met de noordelijke hogedruk en de lagedruk naar het zuidwesten en zuidoosten

Vooral de eerste dagen van de week is het nog zeer warm met in het oosten lokaal 30 tot 33 graden. Elders stijgt het kwik meest naar waardes tussen 25 en 30 graden.  Vanaf woensdag algemeen wat minder hoge temperaturen maar ook dan nog steeds “zomers”. In de bergen pendelt de vorstgrens tussen de 3600 en 3800 meter.

En de kaart voor woensdag 6 juni, ik zou zeggen zoek de verschillen!

Ook op de langere termijn verandert er maar bar weinig aan het heersende druk en stromings patroon. Het blijft dus zomers warm met dagelijkse kans op regen en onweersbuien. De boeren gaan dus met juni op de kalender nog lastige tijden om hun droge momenten te vinden en om het hooi droog binnen te krijgen!

GFS 850 hPa temperatuur anomalie. De kaart is voor maandag 4 juni en ofschoon niet meer zo heel warm ook dan nog steeds de bovengemiddelde temperaturen. Het Iberisch schiereiland met het opnieuw ontgelden (hoogtelaag)
GFS ensembles centrale Alpen

Tot zover vandaag vanuit een bewolkt Oberwallis, fijne (zondag) en vergeet niet die plu mee te nemen! Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen  – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 3 en 5, In het hooggebergte met zon 7 tot 9! 

Meer over de UV-Index zie – HIER

 Join Alpenweerman community:
 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 306 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier