Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag is er steeds meer ruimte voor de zon en is het zomers warm. De kans op zomerse buien is afgenomen ten opzichte van de afgelopen dagen. Komende week wordt het nog iets warmer maar ook neemt de onstabiliteit in de atmosfeer toe. Aangedreven door de dagelijkse gang is er elke dag kans op lokale regen en onweersbuien.

Aanhoudend warm met onstabiel zomerweer

Afgelopen maand mei werden in heel Europe weerrecords verbroken. Vooral in Scandinavië was het extreem warm en ook in de Alpen was het te warm voor de tijd van jaar. Dit warme weer blijft voorlopig nog aanhouden.

Vandaag begint het zonnig in het overgrote Alpendeel. In de loop van de dag ontstaan cumuluswolken en is er aanvankelijk de bergen soms nog mist. Deze cumuluswolken kunnen vervolgens uitgroeien tot buien met daarbij ook onweer hoewel de kans daarop aanzienlijk kleiner is dan de afgelopen dagen. De nulgradengrens bevindt zich op 2500 m aan westkant en oplopend naar de oostkant boven de 3500 m.

Mooi plaatje in de Italiaanse Dolomieten Tramonta in altro giorno in Trentino. De komende dagen is het op veel plekken in de Alpen ‘ Schwül en tüppig’    ( @MatteoToresani)

In de ochtend vaak nog vriendelijk en zonnig weer (foto: Hans ter Braak)

In de middag kunnen stapelwolken verder uitgroeien tot regen- en onweersbuien (foto: Hans ter Braak)

Morgen zorgt een zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming weer dat vochtig warme lucht vanuit het zuiden tot over de Alpen uitstroomt. Met deze warme vochtige lucht blijft het Schwül en Tüppig.

Met een lagere luchtdruk weinig drukgradiënt krijgen we opnieuw weer op uitgebreide schaal te maken met regen en onweersbuien. Door de dagelijkse gang als ook door de orografie getriggerd worden. In de ochtend heeft de zon nog veel speelruimte voordat in de loop van de middag stapelwolken ontstaan die lokaal het buien stadium zullen bereiken. Dit kunnen weer pittige onweersbuien worden met lokaal veel neerslag in korte tijd als ook hagel en zware windstoten.

Verwachting voor komende dinsdag. De drukverdeling is vlak de komende dagen. Boven de Alpen zijn er geen duidelijke hoge en lage drukgebieden waar te nemen. Vanuit het zuidwesten krijgen we warme en vochtige lucht de komende dagen boven de Alpen (Wetterzentrale, ECMWF)

Vanaf dinsdag blijft het warm en blijven we te maken houden met temperaturen die in de laaglanden op kunnen lopen tot boven de 30 graden. De hoogste temperaturen worden vanaf donderdag verwacht en daarbij neemt de kans op zomerse onweersbuien steeds meer toe in de loop van de week doordat er veel energie in de atmosfeer zit. Tot vrijdag is het in de ochtenden het rustigste weer, in de eerste helft van de dag door de dagelijkse gang, maar kunnen cumuluswolken later uitgroeien tot krachtige onweersbuien.

De komende dagen blijft het warme weer aanhouden en is het te warm voor de tijd van het jaar. (850 hPa temperatuurafwijking de komende dagen, Wetterzentrale ECMWF)

In het weekend neemt de lagedruk invloed toe, maar waarschijnlijk blijft het vooralsnog warm weer. Dit weerbeeld zal de gehele week en waarschijnlijk ook het weekend aanhouden en een overgang naar een geheel andere (koeler) stromingspatroon is ook vandaag niet uit de weermodellen op te maken.


In juni komen hittedagen gemiddeld niet heel vaak voor en wordt de tweede helft van juni gekenmerkt door een koelere periode, de ‘Schafskalte’ (Archiefplaatje 2016, FB Montarosa )

Schafskälte

Wat voor weer kunnen we in juni verwachten? Echte hitte (dagen met meer dan 30 graden) en stabiel zomerweer zijn vrij zeldzaam in juni, vaak wordt ook wel gesproken van Schafskälte. Tijdens deze periode is het aanzienlijk koeler, kan er er sneeuw vallen en zijn er in het verleden hoge waterstanden geweest in rivieren.

Als we kijken naar het langjarige gemiddelde voor de Alpen in juni, zien we dat er in het laagland ongeveer 10 tot 15 zomerse dagen zijn. Tropische hittedagen (dagen +30 graden) komen maar 1 tot 3 keer voor.

Op de lange-termijn blijft het warme weer aanhouden. Van een koelere fase lijkt voorlopig nog geen sprake (ECMWF ensemble, prikpunt Zurich)

De Schafskalte is een meteorologische singulariteit die plaats vindt in de periode 11 tot 20 juni. Door de koele en vochtige lucht die uit het noordwesten stroomt, daalt de temperatuur met vijf tot tien graden Celsius. De kans op lagere temperaturen deze periode is ongeveer 80 procent en boven 55 procent voor bovengemiddelde neerslagactiviteit. De Schafskalte komt niet elke jaar voor, maar heeft statisch gezien wel een grote kans. De komende dagen blijf het voorlopig nog warm, maar wie weet wordt het de tweede helft van juni een stuk koeler en natter. Fijne zondag nog!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 3 en 5, In het hooggebergte met zon 9  tot 11 ! 

Meer over de UV-Index zie – HIER

Join Alpenweerman community:
 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 473 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer