Algemeen: achter een zwak koufront versterkt neemt de invloed van hoog – Yörn – ook over de Alpen weer toe en zal tot in het nieuwe jaar voor stabiel rustig en zonnig maar ook zacht winterweer gaan zorgen. Vanaf de tweede januari dient zich een markante weeromslag aan.

Volgende week markant kouder en weer verse sneeuw

Een zwak koufront is gisteravond over de Alpen getrokken en met een noord tot noordwestelijke stroming is weer wat koudere lucht binnengestroomd. Neerslag viel er vooral langs de noordkant van de oostelijke Alpenhoofdkam maar veel stelde het allemaal niet voor.

c0mvassxuae-j0x
Voor het koufront uit kon Hans ter Braak vanuit Mittelberg in het Kleinwalsertal nog even melding maken van een prachtige “herfstdag”. Via Twiitter @hansterbraak

In de oostelijke delen van de oostelijke Alpen, pak hem beet ten oosten van Salzburg, is het front wat actiever en blijft daar een beetje slepen. Tevens stroomt er daar koudere en ook lucht binnen en dat levert vandaag opnieuw wat winterse neerslag (buien) op. In de koudere lucht kan het zelfs tot 500 en vanmorgen ook nog lager sneeuwen. Meer naar het westen en zuiden is en blijft het door de hogedruk droog.

0950_hd-1
Opklaringen in het Grossglockner gebied. Heiligenblut Berg, Wallackhaus 2300m
0950_hd
En knalblauw boven de Konkardiaplatz – Grosse Aletschgletsjer

De temperaturen liggen vandaag vooral in de oostelijke lagen een stuk lager, op 2000 meter vriest het -3 tot -6 graden en op 3000 meter – 9 tot -13 graden. Verder naar het westen is of wordt het steeds vooral in de bergen steeds minder koud. Op 2000 meter wordt het in de westelijke Alpen van oost naar west 1 tot 3 graden en op 3000 meter vriest het slecht 2 tot 4 graden.

uk2712
UKMO voor weonsdag 12h00 met het slepende koufront over de oostelijke Alpen

Het nulgradenniveau kent ook een grote variatie tussen west (2100 tot 2400 meter en oost (800 tot 1300 meter). Verder staat er een harde en in de bergen stormachtig wind die het voor het gevoel een stuk kouder maken. Dat geldt in het bijzonder voor de bergen in  het oosten waar de wind hogerop kan pieken tot 80 a 120km/h!

rad2712
bergfex3t
In de Stau van de oostelijke Alpenhoofdkam gaat tot donderdag sneeuw van betekenis valllen. (Bergfex /EC)

Ook morgen hebben de noordoostelijke Alpen nog te maken met dat slepende koufront en de koudere lucht, De bewolking overheers en er kan de gehele dag sneeuw of sneeuwbuien vallen. Met gunstige Nordstau kan er hier de komende 48 uur 20 tot 40cm sneeuw gaan vallen, lokaal ook nog meer. Door de stormachtige wind in de bergen zal de verse sneeuw sterk “vervracht” worden (Triebschnee) en lokaal voor precaire situaties gaan zorgen! (lawinegevaar)!

In de overige Alpen bepaalt onveranderd hoog Yörn het weerbeeld en is behalve van stevige wind in de bergen niets van de storing in het oosten te merken. In de bergen schijnt de zon volop en in de dalen en het laagland is er kans op mist dan wel op Hochnebel. Het is voor de tijd van het jaar nog steeds zacht en dat geldt speciaal voor de bergen. Vanaf donderdag verplaatst hoog Yörn zijn zwaartepunt geleidelijk naar het zuidoosten en gaat met een naar zuid tot zuidwest draaiende stroming ook in de oostelijke Alpen weer zachtere en drogere lucht binnenstromen.

c0m5rymxcaapymj
Geduld is gevraagd vwb verse natuursneeuw, aan zon ook de komende dagen in het overgrote deel van de Alpen geen gebrek. Foto Neilson Italy Team ‏@neilsonitaly Alta Badia -Dolomieten

Inmiddels zien we dat in het weekend boven de Atlantische Oceaan een volgend hoog in de steigers wordt gezet en dit hoog gaat in combinatie met lagedruk boven Scandinavië een belangrijke rol spelen en voor een markante weersverandering zorgen. Deze zal worden ingeleid door een koufront dat in de loop van de maandag(middag -avond) van het noorden uit de Alpen zal binnentrekken. Achter dit front gaat dan veel koudere polaire lucht over de Alpen uitstromen en er gaat vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam sneeuw vallen. Helaas zijn de grote neerslaghoeveelheden die eerder werden berekend (zuidkant) weer van de kaarten verdwenen. Algemeen zien we nu neerslaghoeveelheden van 10 tot 30cm en lokaal nog wat meer langs de noordelijke Alpenhoofdkam. Ten zuiden daarvan en ook inneralpin wordt weinig tot geen neerslag (sneeuw) verwacht

rrdinsda3ja

Dat de neerslag zo sterk is teruggerekend heeft alles te maken met het hoog. De voorgaande dagen gingen de modellen dan weer meer dan weer minder van een mooie Atlantische blokkade uit met lage druk en koude lucht lucht boven grote delen van west, midden en zuid Europa met zelfs aparte cyclogenese boven de westelijke Middellandse Zee. Dit scenario is nu zowel door het ECMWF als ook door het GFS verlaten en beide modellen gaan ervan uit dat het hoog geleidelijk ook weer naar wet Europa afzakt. Daardoor wordt de zeer koude lucht die in ieder geval tijdelijk over de Alpen kan uitstromen weer vrij snel naar het oosten toe weg gedrongen en ook de neerslagkansen gefrustreerd.

ecrrcumdo51
Neerslag op koufront cumulatief tm donderdag 5 januari

Uitgaande van het ECMWF zal de meest koude lucht op de woensdag en deels nog op de donder over de Alpen liggen. Daarna gaat het van het westen op nadering van het het afzakkende hoog en een draaiing van de de hoogtestroming naar zuidoost en later zuid tot zuidwest weer verzachten. Daar waar er sneeuw lift of is gevallen kan men dan genieten van heerlijk wintersport weer en inclusief Kaiserwetter met in de bergen veel zon. Elders, en dan met name naar het westen en zuiden is het wachten op sneeuw van betekenis, aan zon ook hier geen gebrek!

ecwoess

Tegen het einde van de week lijkt het erop dat de atmosfeer op herhaling gaat. Op de Atlantische Oceaan wordt een volgend hoog in stelling gebracht en een volgend laag met koude lucht verschijnt op de kaarten. Hoe dit zich verder gaat evolueren en of het dan vanuit het noorden opnieuw markant gaat afkoelen inclusief nieuwe sneeuwopties is nog onduidelijk.

Ten slotte moeten we ook nog opmerken dat de diverse model uitdraai en met name die van de operationele run behoorlijke sprongen maken binnen de bandbreedte van de ensemble oplossingen. Dat geldt zowel voor het GFS als ook voor het ECMWF.  Ook vandaag bevindt de operationele run van het GFS weer heel hoog in de bandbreedte van de ensemble oplossingen en is zelfs één van de warmste oplossingen. De meeste ensemble leden volgen een koudere trend, helaas kunnen we nog niet over de ECMWF ensembles voor de Alpen beschikken, deze volgen pas later in de ochtend.

ensnoord
Ensembles GFS,noordkant Alpen met de warme oplossing van de operationele run (de dikke zwarte lijn)

Samengevat kunnen we stellen dat de oostelijke delen van Oostenrijk de komende 48 uur sneeuw van betekenis gaan krijgen. Elders en vanaf donderdag in het oosten dan ook weer hogedruk en vrij zacht. Maandag 2 januari van het noorden uit markante afkoeling en vooral aan de noordkant verse sneeuw.

Tot zover voor deze dinsdag, morgen is Lander er weer met dan hopelijk mooie winterse vooruitzichten. Fijne dag en ciao vanuit een half bewolkt en nevelig Oberwallis.

bild27flesh
Rustige pistes en stralend weer Rosswald Fleschbodu 2123m

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.655 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Het beste (zon) in het westen, sneeuw in het oosten”

  • Henrik
    27 december 2016 at 18:02

    Helaas, helaas, geen dump aan de zuidkant volgende week. Gisteren toch iets te optimistisch? Is er nog kans dat dit weer terugkomt in de kaarten?

    Groeten

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer