Alpen - Het beste (zon) in het westen, sneeuw in het oosten
Algemeen: achter een zwak koufront versterkt neemt de invloed van hoog – Yörn – ook over de Alpen weer toe en zal tot in het nieuwe jaar voor stabiel rustig en zonnig maar ook zacht winterweer gaan zorgen. Vanaf de tweede januari dient zich een markante weeromslag aan.
Volgende week markant kouder en weer verse sneeuw
Een zwak koufront is gisteravond over de Alpen getrokken en met een noord tot noordwestelijke stroming is weer wat koudere lucht binnengestroomd. Neerslag viel er vooral langs de noordkant van de oostelijke Alpenhoofdkam maar veel stelde het allemaal niet voor.
In de oostelijke delen van de oostelijke Alpen, pak hem beet ten oosten van Salzburg, is het front wat actiever en blijft daar een beetje slepen. Tevens stroomt er daar koudere en ook lucht binnen en dat levert vandaag opnieuw wat winterse neerslag (buien) op. In de koudere lucht kan het zelfs tot 500 en vanmorgen ook nog lager sneeuwen. Meer naar het westen en zuiden is en blijft het door de hogedruk droog.
De temperaturen liggen vandaag vooral in de oostelijke lagen een stuk lager, op 2000 meter vriest het -3 tot -6 graden en op 3000 meter – 9 tot -13 graden. Verder naar het westen is of wordt het steeds vooral in de bergen steeds minder koud. Op 2000 meter wordt het in de westelijke Alpen van oost naar west 1 tot 3 graden en op 3000 meter vriest het slecht 2 tot 4 graden.
Het nulgradenniveau kent ook een grote variatie tussen west (2100 tot 2400 meter en oost (800 tot 1300 meter). Verder staat er een harde en in de bergen stormachtig wind die het voor het gevoel een stuk kouder maken. Dat geldt in het bijzonder voor de bergen in het oosten waar de wind hogerop kan pieken tot 80 a 120km/h!
Ook morgen hebben de noordoostelijke Alpen nog te maken met dat slepende koufront en de koudere lucht, De bewolking overheers en er kan de gehele dag sneeuw of sneeuwbuien vallen. Met gunstige Nordstau kan er hier de komende 48 uur 20 tot 40cm sneeuw gaan vallen, lokaal ook nog meer. Door de stormachtige wind in de bergen zal de verse sneeuw sterk “vervracht” worden (Triebschnee) en lokaal voor precaire situaties gaan zorgen! (lawinegevaar)!
In de overige Alpen bepaalt onveranderd hoog Yörn het weerbeeld en is behalve van stevige wind in de bergen niets van de storing in het oosten te merken. In de bergen schijnt de zon volop en in de dalen en het laagland is er kans op mist dan wel op Hochnebel. Het is voor de tijd van het jaar nog steeds zacht en dat geldt speciaal voor de bergen. Vanaf donderdag verplaatst hoog Yörn zijn zwaartepunt geleidelijk naar het zuidoosten en gaat met een naar zuid tot zuidwest draaiende stroming ook in de oostelijke Alpen weer zachtere en drogere lucht binnenstromen.
Inmiddels zien we dat in het weekend boven de Atlantische Oceaan een volgend hoog in de steigers wordt gezet en dit hoog gaat in combinatie met lagedruk boven Scandinavië een belangrijke rol spelen en voor een markante weersverandering zorgen. Deze zal worden ingeleid door een koufront dat in de loop van de maandag(middag -avond) van het noorden uit de Alpen zal binnentrekken. Achter dit front gaat dan veel koudere polaire lucht over de Alpen uitstromen en er gaat vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam sneeuw vallen. Helaas zijn de grote neerslaghoeveelheden die eerder werden berekend (zuidkant) weer van de kaarten verdwenen. Algemeen zien we nu neerslaghoeveelheden van 10 tot 30cm en lokaal nog wat meer langs de noordelijke Alpenhoofdkam. Ten zuiden daarvan en ook inneralpin wordt weinig tot geen neerslag (sneeuw) verwacht
Dat de neerslag zo sterk is teruggerekend heeft alles te maken met het hoog. De voorgaande dagen gingen de modellen dan weer meer dan weer minder van een mooie Atlantische blokkade uit met lage druk en koude lucht lucht boven grote delen van west, midden en zuid Europa met zelfs aparte cyclogenese boven de westelijke Middellandse Zee. Dit scenario is nu zowel door het ECMWF als ook door het GFS verlaten en beide modellen gaan ervan uit dat het hoog geleidelijk ook weer naar wet Europa afzakt. Daardoor wordt de zeer koude lucht die in ieder geval tijdelijk over de Alpen kan uitstromen weer vrij snel naar het oosten toe weg gedrongen en ook de neerslagkansen gefrustreerd.
Uitgaande van het ECMWF zal de meest koude lucht op de woensdag en deels nog op de donder over de Alpen liggen. Daarna gaat het van het westen op nadering van het het afzakkende hoog en een draaiing van de de hoogtestroming naar zuidoost en later zuid tot zuidwest weer verzachten. Daar waar er sneeuw lift of is gevallen kan men dan genieten van heerlijk wintersport weer en inclusief Kaiserwetter met in de bergen veel zon. Elders, en dan met name naar het westen en zuiden is het wachten op sneeuw van betekenis, aan zon ook hier geen gebrek!
Tegen het einde van de week lijkt het erop dat de atmosfeer op herhaling gaat. Op de Atlantische Oceaan wordt een volgend hoog in stelling gebracht en een volgend laag met koude lucht verschijnt op de kaarten. Hoe dit zich verder gaat evolueren en of het dan vanuit het noorden opnieuw markant gaat afkoelen inclusief nieuwe sneeuwopties is nog onduidelijk.
Ten slotte moeten we ook nog opmerken dat de diverse model uitdraai en met name die van de operationele run behoorlijke sprongen maken binnen de bandbreedte van de ensemble oplossingen. Dat geldt zowel voor het GFS als ook voor het ECMWF. Ook vandaag bevindt de operationele run van het GFS weer heel hoog in de bandbreedte van de ensemble oplossingen en is zelfs één van de warmste oplossingen. De meeste ensemble leden volgen een koudere trend, helaas kunnen we nog niet over de ECMWF ensembles voor de Alpen beschikken, deze volgen pas later in de ochtend.
Samengevat kunnen we stellen dat de oostelijke delen van Oostenrijk de komende 48 uur sneeuw van betekenis gaan krijgen. Elders en vanaf donderdag in het oosten dan ook weer hogedruk en vrij zacht. Maandag 2 januari van het noorden uit markante afkoeling en vooral aan de noordkant verse sneeuw.
Tot zover voor deze dinsdag, morgen is Lander er weer met dan hopelijk mooie winterse vooruitzichten. Fijne dag en ciao vanuit een half bewolkt en nevelig Oberwallis.
Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
één reactie op “Alpen – Het beste (zon) in het westen, sneeuw in het oosten”
Comments are closed.
Helaas, helaas, geen dump aan de zuidkant volgende week. Gisteren toch iets te optimistisch? Is er nog kans dat dit weer terugkomt in de kaarten?
Groeten