Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: De Alpen hebben momenteel te maken met echt westwind wetter waarbij de ene na de andere stroring z’n invloed doet gelden. Met name in de noordwest staugebieden kan er de nodige neerslag vallen waarbij de temperaturen relatief mild zijn. In de Benelux verloopt het weekend na kletsnatte dagen vrij koud met vorst in de nachten. Volgende week misschien kans op een vorstperiode.

In de zuidelijke Alpen laat de zon zich de komende dagen het meeste zien zoals gisteravond hier in Karinthië.
Vandaag begint de dag in de noordelijke Alpen met veel bewolking en ziet het er grijs en grau uit.
Een mooie ochtend in de Italiaanse Alpen in Ritten.

Alpen

Vandaag is het vrij slecht weer in een groot deel van de Alpen met sneeuwval, slecht zicht en een stormachtige wind. Het is vandaag vrij zacht en de sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie tussen de 1500 en 2000 m hoogte waarbij . In de loop van de middag zal deze dalen richting de 900 a 1400 m hoogte. In de noordweststaugebieden kan tussen de 20 en 50 cm sneeuw gaan vallen waarbij het meeste in het westen wordt verwacht. In het zuiden blijft het droger en is ook ruimte voor de zon. In de middag kunnen echter ook hier enkele sneeuwbuien voorkomen.

Vandaag hebben de noordweststaugebieden te maken met neerslag.

Zaterdag trekt er dan alweer een nieuw warmtefront binnen vanuit het westen waarbij het bewolkt is en het flink wat neerslag kan gaan vallen, deze keer ook in de zuidelijke Alpen door de ontwikkeling van een Genualaag. De eerste neerslag valt in het westen die langzaam verder oostwaarts trekt. In het oosten gaat er pas in de loop van de dag neerslag vallen. De sneeuwvalgrens komt uit tussen de 1200 en 1800 m in het westen en tussen de 1000 en 1300 m in het oosten. Met name in het westen kan veel sneeuw vallen tot maximaal zo’n 30-50 cm sneeuw.

Zaterdag trekt alweer een nieuwe storing de Alpen binnen die in eerst instantie voor neerslag in de west en noord Alpen zal zorgen.
In de nacht naar zondag ontwikkeltzich echter een Genualaag en gaat het in de zuid Alpen ook intensief sneeuwen.

In de nacht naar zondag en zondag overdag ligt de meeste neerslag dan boven de zuidelijke en oostelijke Alpen. In de südstau kan de nodige neerslag gaan vallen die vanaf 1000-1200 m vooral sneeuw zal zijn. In het noordoosten is het frisser en ligt de sneeuwvalgrens tussen de 600 en 1200 m.

De Alpen liggen op de scheidingslijn van de koudere lucht in het noorden en de zachtere luchtmassa’s in het zuiden. Dit zijn de temperaturen op zo’n 1500 m hoogte.

Met het aanhoudende westwind wetter blijft het begin komende week wisselvallig met veel bewolking een sneeuwval waarbij de sneeuwvalgrens steeds pendelt tussen de 1000 en 1800 m hoogte. Daarbij zal deze in het westen gemiddeld iets hoger liggen dan in het oosten. In de zuidelijke Alpen blijft het dan droger en is er ook zeker ruimte voor de zon.

De totale hoeveelheid verse sneeuw t/m komende dinsdagochtend. Met name in de noordweststaugebieden kan de nodige sneeuw gaan bijvallen. Bron: Bergfex.at

Winterse periode Lage landen op termijn?

Kijken we dan naar de voorspelling voor de Lage Landen zien we dat de komende dagen er op verschillende plekken sneeuwkansen zijn. Vanmiddag en vanavond zijn de beste kansen hiervoor in het uiterste noordoosten van Nederland. Morgen kan er echter in een grotere strook in midden en zuid Nederland ook wat sneeuw gaan vallen. In België is morgen de grootste kans op sneeuw en is de grootste kans dat het blijft liggen. Op de meeste plaatsen zal de sneeuw nauwelijks blijven liggen, maar lokaal zou het vooral bij iets intensievere neerslag even wit kunnen worden.

Het getailleerde Arome model berekend tot morgenavond 7 uur mogelijke sneeuwbuien voor een strook van midden Nederland tot in België. Het is maar de vraag in hoeverre de sneeuw zal kunnen blijven liggen en zich een sneeuwdekje kan vormen.

In de nacht naar zondag gaat het op uitgebreide schaal vriezen. Onder een meest heldere hemel en een wind die wegvalt kan het flink gaat afkoelen. De minima komen uit op zo’n -4 tot lokaal misschien wel -8 graden. Echte stralingsvorst dus!

Zondagochtend zal aanvoelen als een echte winterse ochtend met weinig wind, mogelijk wat mist en temperaturen die ruim onder het vriespunt liggen. Mooi weer om winterse foto’s van de rijp met zonsopkomst te maken!

Kijken we dan vooruit naar de voorspellingen op de langere termijn zien we dat de onzekerheid groot is, maar dat verschillende modellen ook op de proppen komen met mogelijke winterkansen voor met name de Benelux. Het is allemaal dus nog wat onzeker, maar toch interessant om in de gaten te houden. Er wordt steeds weer gehint op mogelijke kou uitbraken vanuit het noorden en oosten. Als alles goed valt is er ook kans op veel vorst in de lage landen.

Het ECMWF model geeft ons deze ochtend een prachtige winterse kaart eind volgende week met een sterke en koude (noord)oostelijke stroming waarbij zeer koude lucht vanuit Rusland en Scandinavië wordt aangevoerd.
De KNMI pluimverwachting voor de komende twee weken. Hoe verder de lijntjes uit elkaar liggen hoe groter de onzekerheid. Een groot deel van de lijntjes gaat echter voor koude oplossingen. Het wordt dus spannend!

Ook als we naar de bovenstaande weerpluim kijken, zien de kansen er steeds beter uit. Al gebied de eerlijkheid te zeggen dat het zeker nog geen gelopen race is. Laten we hopen dat het een keer de goede (winterse) kant op valt. Gaat ons dit na lange tijd weer een op de schaats brengen? Laten we het hopen! Komende dagen meer!

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202

(Visited 10.370 times, 1 visits today)
Advertentie

34 Reactie op “Alpen – Benelux | Wisselvallig en mogelijk winterse periode volgende week!”

 • Johann
  29 januari 2021 at 10:58

  Mooi bericht Sander! Thx
  Dinsdag / Woensdag D-Day !? Moet toch een keer lukke en m.i heel goede kansen. Hoe dan ook ook vanmorgen weer spannende kaarten. Woensdag (kaart EC00) zou wel eens een heel cruciale dag gaan worden in zake winterweer! Een apart laagje trekt dan via Nederland naar het O. Belangrijk is wordt dan een ander Atl. laag. Dat lijkt dan naar de Golf van Biskaje te trekken Daarmee zou de vrieslucht (winter) vanuit het N het moeten gaan winnen en evolueren we in Nederland naar een veel koudere winterse weerfase

 • Johann
  29 januari 2021 at 11:18

  Kom er maar in zou ik zeggen!

 • Bernie
  29 januari 2021 at 11:19

  Yes!!!

 • Annemarie Peters
  29 januari 2021 at 11:57

  Haha mijn zoon had net online aardrijkskunde. Hij kreeg uitleg over hoge- en lagedrukgebieden en wat voor weer daar uit voortkomt. Vraagt de leraar of er nog iemand vragen heeft. Ja zegt mijn zoon, mijn moeder heeft het steeds over het splitsen van de polar vortex, wat houdt dat dan in? 😂😂 Nou zegt die leraar, daar heb ik nog nooit van gehoord, hoe heet dat? Kwamen ze aan het eind van de les nog even bij elkaar, zegt de leraar, ik heb het even opgezocht en hij gaf een vage uitleg over de splitsing van de PV, maar hou dat nou kwam dat die ging splitsen dat wist ie niet. 😂😂 Zoonlief durfde niet te zeggen dat hij dan maar eens de berichten van Alpenweerman moest gaan lezen. Maar de leraar heeft ook weer wat geleerd!!

  • Johann
   29 januari 2021 at 12:11

   Leuk! Stuur die leraar gewoon maar onze website resp. links mbt de PV en SSW. Kan hij de nieuwe generatie meteorologen in spé daar iig ook wat over vertellen tijdens de Aardrijkskunde lessen 😉

  • Remco
   29 januari 2021 at 13:00

   Haha, 2VWO?
   Hier vandaag exact dezelfde les 🙂

   • Annemarie Peters
    29 januari 2021 at 16:29

    Nee 3 Havo. Grappig!

 • Horstman
  29 januari 2021 at 12:04

  Ik hoop het, ik hoop het…
  De kansen lijken steeds groter te worden dat het wel gaat lukken.
  Wetter.de die geeft het nog niet aan.

  https://www.wetter.de/cms/42-tage-wettertrend-winter-im-februar-2021-auf-und-davon-4548149.html

 • Johann
  29 januari 2021 at 12:12

  ..komt nog 😉

 • Marjon Jansen
  29 januari 2021 at 12:14

  Ha Sander, dankjewel voor je weerbericht! Kun je misschien al wat zeggen of het in de loop van volgende week weer wat stabieler (zonniger?) weer gaat worden in de Alpen? Ik zit al de hele winter in het Stubaital nl…
  Groet van een ouwe NOV-collega!
  Marjon

  • Sander Engelen
   29 januari 2021 at 15:54

   Ha Marjon!
   Leuk dat je Alpenweerman nog altijd volgt;-)
   Dat is niet verkeerd, een hele winter in het Stubaital! Prachtig daar!
   Afgelopen zomer daar de Stubaier Höhenweg gelopen en in de winter op de gletsjer geweest.
   Tip voor een mooie winterwandeling is het Obergbergtal (zijdal van Stubaital).

   Ik vrees alleen wel dat het komende week wat wisselvallig zal zijn in die regio, geen stabiel zonnig weer helaas. Er zullen ook zeker droge periodes zijn, maar er zal ook zeker neerslag vallen en meer bewolking zijn.

   Veel plezier nog daar en groetjes!

   Sander

 • Bertil Blaas
  29 januari 2021 at 12:52

  Sander/ Johann, dank voor het uitgebreide weerbericht.
  Ben eens benieuwd naar verder verloop 😇

  @ Goedemiddag Marjon. Geniet maar van het mooie Stubaital 👍👍

  • Johann
   29 januari 2021 at 13:09

   Alpen voorlopig niet best. Tijdelijk wel weer ietsjes kouder maar volgende week weer vol in de zachte lucht met steeds weer storingen met neerslag en ook weer föhn. Vandaag regent het opnieuw pijpenstelen. Agelopen nacht regen tot 1800 meter in Oberwallis. Veel sneeuw is alweer verdwenen en gaat nog verdwijnen

   Zie ook Tweet

 • Johann
  29 januari 2021 at 13:11

  Vanmorgen(en ook nu nog)

 • Johann
  29 januari 2021 at 14:10

  GFS / EC

 • Erwin
  29 januari 2021 at 20:11

  Ik word nog niet heel warm van het gfs 06 ensemble. Komt er in hoofdlijnen op neer dat we van 5-8 februari mogelijk ijsdagen hebben en dat daarna vrijwel alle oplossingen voor verzachting gaan. Lijkt dus een kortstondige winterprik te worden.

  EC oper 12uur is vanavond ook niet heel best. Nog niets beslist.

  • Erwin
   29 januari 2021 at 21:52

   ensemble EC ook fors minder. Jaar vd virtuele worsten lijkt het. frustrerend.

 • Ief
  29 januari 2021 at 20:38

  Komt geen winter meer. Constant hetzelfde al jaren! Schuift op in tijd of er is weer iets anders aan de hand etc etc. Winter hebben wij gewoon niet en komt ook niet. De modellen hebben het al jaren niet goed. Dus misschien eens niet meer naar de modellen kijken. Heb je toch niks aan.

 • Willem
  29 januari 2021 at 22:03

  Kom kom 1 mindere run en gelijk weer in mineur…laten we komende dagen gewoon kijken wat komen gaat en Dinsdag dan maar duimen!

 • Jan
  29 januari 2021 at 23:09

  Wat gaat het op en neer met de hoofdrun ; van diepvries naar +10. Gelukkig toch nog enkele koude oplossingen

 • Johann
  30 januari 2021 at 00:56

  Net thuis na werk en een vlug rondje kaartje doet nu ook niet echt jubelstemming opkomen. Veel onzekerheid en mn EC12 duidelijk slechtere kaarten. De nieuwste GFS18 “pubrun” prima maar ja, we weten het nietwaar………… Morgen nieuwe ronde nieuwe kansen…

 • Jan
  30 januari 2021 at 10:41

  Toch weer een mooie run. En nog maar 7 dagen vooruit. De winterse weekends de vorige weken zaten ook al altijd een week in de modellen. Ik teken voor 10cm sneeuw in midden België volgende zondag. En daarna de diepvries in 😀🍾.

  • Johann
   30 januari 2021 at 11:13

   Nice! ECMWF weer wat beter maar wat nog steeds een gejojo met die kaarten en ensembles. GFS vanmorgen duidelijk optimistischer en progressiever met de kou vanaf donderdag vrijdag volgende week. Cruciaal worden de 2 depressies (randstoring) rond medio volgend week. Mn hetgeen Atlantische laag gaat doen (Z= koers)!

   • Johann
    30 januari 2021 at 11:16

    deze voor medio vlg week!

 • Ief
  30 januari 2021 at 11:56

  Komt niks van. Klinkt heel negatief maar realistisch. We zullen waarschijnlijk ergens eind maart of april wel weer noordoostenwind krijgen zoals al jaren. En ik hoop ook echt op winter maar is gewoon niet realistisch. Kaarten schuiven steeds op. En als er goede kaarten zijn begint het na een dag of 2 te jojo-en en dan is het toch weer de zachte oplossing. Nu gaat het weer precies hetzelfde!

 • Raymond
  30 januari 2021 at 12:32

  Mooie kaarten idd, laat nu eind komende week die warme pluk rechtsonder langs glippen. Helaas dan voor de zuidelijke Alpen minder winterweer. De deur voor de koude meuk uit het noord oosten kan dan zo Duitsland en NL binnen rollen.

 • Guus
  30 januari 2021 at 13:48

  Ben ook bang dat de kansen voor dit jaar verkeken zijn. De dagen worden langer en zonnekracht neemt toe, ook de NAO loopt op en het (mogelijke verassings) effect van de SSW raakt uitgewerkt. Ja er is ooit nog eind februari een 11stedentocht verreden, maar dat waren andere tijden. Met het huidige klimaat moet het in januari of begin februari gebeuren en dus was dit de laatste virtuele kans die verzilverd moest worden.

 • Raymond
  30 januari 2021 at 14:49

  Kansen verkeken voor dit jaar🧐februari moet nog beginnen. Vind juist dat de seizoenen opschuiven. De klassieke gedachten van de winter maanden heb ik al jaren niet meer. Februari/maart, april doet wat hij wil. Zijn nog volop kansen, wel reël blijven uiteraard dat de afgelopen jaren ruk waren.

 • guus
  30 januari 2021 at 15:38

  ja Raymond, mooi is die trend inderdaad met dalende gemiddelde temperaturen on maart en april en toename van het hellmann getal in die maanden. Helaas is de werkelijkheid anders en duurt de winter (vaak wordt als eerste lente dag +15 aangehouden) steeds korter en zijn ook maart en april fors opgewarmd. Natuurlijk, hoe kan het ook anders gezien de naam, trekt deze site vooral winterliefhebbers en waardeer ook ik de informatie voorziening hier bijzonder. Echter bij irrealistische verwachtingen en door bijvoorbeeld steeds 1 koud lijntje uit de evidente zachte pluim uit te vergroten is niemand gebaat. Ik denk dat je je schaatsen beter kan opbergen en je op maken voor een lange koude en natte lente. Maar ik hoop dat in ongelijk heb.

  • Johann
   30 januari 2021 at 16:28

   Irrealistische verwachtingen en slechts koude lijntjes (of 1) uitvergroten laten we graag aan anderen over Guus en zul je in onze weerpraatjes ook niet aantreffen. Koude of warm we proberen steeds weer zo’n realistische synoptisch weerpraatje te brengen. Speculeren en discussiëren over virtuele koude lijntjes is natuurlijk prima en leuk maar zie het in de context van het geheel!

 • Johann
  30 januari 2021 at 16:23

  Even een blik vanuit Rosswald vanmorgen, immense sneeuwhoeveelheden, sinds de laatste keer sneeuwruimen weer 50 cm erbij en er ligt nu 150 tot 250cm en er gaat nog meer bijkomen. (via Twitter)

 • Johann
  30 januari 2021 at 17:34

  Nieuwe (video) update met mooie winterse beelden vanuit de Oberwalliser Alpen staat online. Verder modeldiscussies en reacties gaarne daar verder.

  Alpen – Benelux – Winterse verwachtingen en onzekerheden

 • Erwin
  30 januari 2021 at 17:40

  Update gfs 12uur:

  GFS 12 uur laat het volgende week zondag in de hele Benelux flink sneeuwen (droge sneeuw) waarbij de oper nu het zwaartepunt voor Limburg en Belgie berekent.
  Laagje met neerslag komt uit het Zuiden waar temperaturen een stuk hoger liggen Door het botsen van de zachtere op koudere lucht intensiveert de neerslag boven de Benelux. Daarnaast kan de koudere lucht minder vocht opnemen dan warme lucht (warme lucht kan veel meer waterdam bevatten). Dat betekent dat het vocht boven de koude lucht in de Benelux eruit ‘geperst’ gaat worden met mogelijk een enorm pak sneeuw volgende week zondag tot gevolg volgens deze gfs 12 uur hoofdrun.

 • Ief
  30 januari 2021 at 18:15

  Bedankt Erwin. Volgende week zondag. De verwachtingen een dag vooruit voorspellen is al niet te doen als ik al dat gehannes zie op de pluimen. Laat staan een week. Zal wel niks worden. Of tegen. Of sneeuw die een uurtje blijft liggen en dan drap is. Nee voor winterweer zijn we echt aangewezen op de Alpen. Hier niks meer.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier