Alpen - Benelux | Winterse week, nog wat kouder
04 januari 2021
Alpen aanhoudend winters Ondanks de lage druk die grote delen van Europa in zijn greep heeft met de daarmee samengaande koude anomalie wil in de lagere delen (Nederland) maar niet lukken met het winterweer. Sneeuw......
Advertentie
Alpen aanhoudend winters
Ondanks de lage druk die grote delen van Europa in zijn greep heeft met de daarmee samengaande koude anomalie wil in de lagere delen (Nederland) maar niet lukken met het winterweer. Sneeuw en vorst bleven tot dusver uit of waren een uitzondering.
Of het op de langere termijn dan wel gaat lukken met de winter of dat we weer evolueren naar een zachter stromingspatroon vertelt Johann vanuit een winters Termen in Oberwallis.
Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.
Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021
(Visited 3.804 times, 1 visits today)
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
Advertentie
Advertentie
21 Reactie op “Alpen – Benelux | Winterse week, nog wat kouder”
Comments are closed.
Mooi en helder bericht Johann.
Balen dat het in Nederland niet echt wil gaan doorzetten..
Wat een prachtige beelden aldaar.
Ik denk dat ik voor iedereen spreek die wintersport een warm hart toedraagt dat we weer staan te springen om de latten onder te binden!!
Thx Remco! Ik weet het wel zeker! Site loopt overigens weer op rolletjes en lekker snel na de upgrade en het extern overzetten van meer dan 700.000 afbeeldingen (!!). Top gedaan! Wat dat betreft mag de winter ook in Nederland gaan invallen. We zijn er iig klaar voor!
Ja maar misschien is onze winterweerman de afgelopen dagen toch wat te voorbarig geweest!
GFS terug met een zonaal regime in de hogere atmosfeer (stratosfeer) vanaf midden januari.
Goedemiddag johann wat betekent dat voor t winterweer in de benelux
Niks! Het is normaal dat na een SSW (opwarming) de boel hoog in de atmosfeer weer afkoelt en daarmee het zonale regime toeneemt alsook de PV zich van bovenaf herstelt resp weer in positie wordt gebracht. Even kort en recht door de bocht uitgelegd.
-De SSW (opwarming) breidt zich in de hogere atmosfeer in fases naar beneden toe uit. Ondertussen is de hogere stratosfeer, alwaar zich de hogere druk bevindt (door de SSW) alweer aan het afkoelen dan wel afgekoeld. Dat proces gaat betrekkelijk snel omdat het zeer ijle lucht betreft die zowat grenst aan de ruimte (warmte uitstraling). Deze wijze van afkoeling is echter een stuk minder uitgesproken dan de opwarming als gevolg van de zeer snelle dalende luchtbewegingen tijdens de SSW!
Opwarming van de stratosfeer en een SSW met oostelijk regime en het afzwakken (remmen) van de polaire jetstream (=negatieve fase AO, meer daarover op de website in de Wiki en in andere blogs) KAN een koudere weerfase gaan inleiden, hoeft dit echter niet. Anderzijds KAN een weer afkoelende stratosfeer en een weer meer zonaal stromingspatroon ( pos fase AO) een verzachting gaan inluiden (westelijk winden) Ook dit is lang niet altijd het geval. We zullen de komende dagen moeten afwachten wat de atmosfeer voor ons in petto heeft en hopen dat winter technisch de puzzelstukjes voor onze contreien en mn ook Nederland eindelijk eens goed gaan vallen.
Als we nou eens een kunstmatige berg in Nederland zouden planten van 2 km (zoals weleens is voorgesteld en zelfs plaatsje op internet te vinden zijn) zouden we dan ook ander soort klimaat krijgen hier en meer sneeuw in ‘de dalen’?
Wellicht een verklaring dat de Nederlandse winters met sneeuw en ijs het steeds moeilijker krijgen. Global Warming! Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland en de Alpen ondervinden we de effecten ervan steeds sterker. Onbegrijpelijk ook dat nog steeds mensen beweren en verkondigen dat het afkoelt!! Deze grafiek met de temperatuur anomalie Duitsland 1881-2020 zegt genoeg!
Dat het niet ging doorzetten was op AccuWeather aldoor zichtbaar.
Niet alleen op AccuWeather!! Helaas is het niet anders.
Ik begrijp dat wel @Johann. Dat komt door de wetenschap en politieke strategie. Het bangmaken. Mensen gaan zich namelijk verzetten tegen iets wanneer ze bang gemaakt worden. Zie corona.
Helaas is de wetenschap nog niet zover dat in te zien en gaat die laatste 30-40% nooit mee als dat niet veranderd. Misschien moet er eerst meer wetenschappelijk onderzoek gedaan worden naar gedragsverandering? Ik denk het niet, want de bewijzen liggen er al lang!
Opwarming of niet, vandaag is het waterkoud en dat brengt al weer een frisse neus met zich mee na een flinke wandeling. Leuker is het als je dat door de sneeuw kan doen maar zoals vaak laat dat op zich wachten! Gelukkig is er elkendag een realistisch weerbericht hier te vinden en dat lees ik met plezier. Nu hopen dat we ergens dit jaar nog een weekend kunnen skiën in de mooie Zwitserse alpen, maar door corona heb ik dat ook maar uit mijn hoofd gezet. Als het kan is het mooi meegenomen en zo niet dan met kerst maar weer! Nu de winter in ons eigen land nog niet helemaal doorzet toch maar de haard aan en de sneeuw denk ik er wel bij! Maar we blijven duimen voor een laagje wit goud ergens de komende weken
Inderdaad Bernie,
het was vandaag vervelend koud in het land. Als de Sneeuw er had gelegen had je je warm gevoeld 😀
mooi is dat he, wat een gevoel kan doen.
Gewoon blijven hopen en op AWM blijven lezen;)
Nederland – Nieuwe sneeuwkansen in de loop van de woensdagavond tot donderdagochtend op een laagje onderweg van de N-Balkan naar Duitsland en een meelopend / inkomend occluderen frontensysteem. Grootste kans op sneeuw in de oostelijke regionen. #Arpege
Zie ook Twitter https://twitter.com/Alpenweerman/status/1346189311658569734
In Harmonie zien we dit ook terug maar dan met voor Oostelijk deel Overijssel, Drenthe en Friesland. Harmonie berekent de sneeuwval iets Noordelijker dan Arpege
In Gfs 18 uur zien we dit frontje ook maar gezien de T2M, 2m dauwpunten als nattebolttemperatuur als wegdektemperaturen hier geen accumulatie.
In GFS 18uur OPER zien we een vrij groot hogedrukbolwerk boven Oost Europa liggen op termijn waardoor de wind on dat hoog (met de klok mee) aflandig zal worden (ZO) in de LL en de kou weer de mogelijkheid biedt op meer Westwaarts uit te breiden tot diep in Duitsland.
De Noordelijke provincies Groningen en Friesland krijgen rond 16/17 januari zelfs te maken met een sneeuwdek in deze hoofdrun.
Einde run zien we dat hoog boven Oost-Europa te ver Oostwaarts verplaatsen waardoor uiteindelijk de ZO stroming meer een puur Zuidelijke wordt met dus ook wat hogere temperaturen. Op zich wel een leuk runnetje van de oper.
Morgen in de loop van de middag in het Oosten SNEEUWVAL. Precies in de periode 4-6 januari die ik al lang in vizier had 🙂
Rest van NL waarschijnlijk natte dedder.
Chapeau @Erwin. Wordt toch eens tijd dat je je eigen bijdragen / content gaat leveren binnen de weerberichten of aanvullend daarop 😉
Nieuw weerbericht Alpen – Benelux online, gaarne daar verder……..