Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Nederland strijdtoneel winters offensief

De komende dagen wordt er boven het noorden van Nederland een gevecht aangegaan tussen veel koudere polaire luchtmassa’s boven het noorden van Europa en veel zachtere Atlantische luchtmassa’s boven het westelijke Europese continent.

Vandaag kreeg met name het noordoosten van Nederland al voorproefje van de winter met een eerste ijsdag en lokaal wat lichte sneeuw!

Bron Buienradar.nl

Na zachtere fase in de vrieskou?!

Begin volgende week lijkt de wat zwabberende polaire jet ietwat noordelijke op te schuiven waardoor niet allen de Alpen maar ook het noorden van Nederland weer in de zachtere lucht komen.

In de Alpen ligt vooral hogerop voor de tijd van het jaar nog heel veel sneeuw: De komende dagen valt er meer sneeuw. Volgende week belooft het weer een stuk zachter te gaan worden met ook weer föhn Foto Rosswald vanmiddag
Enorme sneeuwvracht op daken van de chalets op Rosswald

In de tweede helft van de week en met name het weekend zou dat de koudere lucht weer terrein naar het zuiden toe moeten winnen. De onzekerheden zijn echter groot en het laatste woord daarover is nog niet gesproken.

Vanuit de sneeuw in de Oberwalliser Alpen een video update door Johann. Meer n.a.v de verder (nieuwe) modeluitdraai in de reacties en op Twitter.  Stay tuned

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202

(Visited 9.082 times, 1 visits today)
Advertentie

39 Reactie op “Alpen – Benelux – Winterse verwachtingen en onzekerheden”

 • Erwin
  30 januari 2021 at 17:41

  Update gfs 12uur:

  GFS 12 uur laat het volgende week zondag in de hele Benelux flink sneeuwen (droge sneeuw) waarbij de oper nu het zwaartepunt voor Limburg en Belgie berekent.
  Laagje met neerslag komt uit het Zuiden waar temperaturen een stuk hoger liggen Door het botsen van de zachtere op koudere lucht intensiveert de neerslag boven de Benelux. Daarnaast kan de koudere lucht minder vocht opnemen dan warme lucht (warme lucht kan veel meer waterdam bevatten). Dat betekent dat het vocht boven de koude lucht in de Benelux eruit ‘geperst’ gaat worden met mogelijk een enorm pak sneeuw volgende week zondag tot gevolg volgens deze gfs 12 uur hoofdrun.

  • Johann
   30 januari 2021 at 17:56

   @Erwin – idd mooie setting en gunstige koers (hoogte)laag

  • Erwin
   30 januari 2021 at 17:59

   De week na volgend weekend blijft het gfs 12 oper koud met aan de grond in sommige nachten richting de min 10 en dat zou dus mogelijk schaatsen kunnen betekenen in de week van 8-12 februari als we deze oper letterlijk nemen. Daarna lijkt de kou zich weer wat terug te trekken naar het Noorden omdat wind gaat draaien van NO naar ZO en lijkt de scherpste kou eraf te gaan wat we ook de laatste dagen steeds in de diverse ensembles terugzien. Lijkt erop dat we toch een venijnige winterprik gaan krijgen na volgend weekend. Hoe lang het allemaal duurt gaan we daarna wel zien.

 • Erwin
  30 januari 2021 at 18:04

  @Johann, waarom zie ik dit bericht alleen via de link in vorige bericht en niet bij update op de homepage?

  • Johann
   30 januari 2021 at 18:09

   Wat bedoel je precies Erwin met niet bij de update op de Homepage. Ik zie de nieuwe update (weerbericht met vlog ) gewoon staan!

   • Erwin
    30 januari 2021 at 18:14

    nu pas zie ik het bericht pas bij updates verschijnen. is vaak ook met aantal reacties. Vaak gaat het tellertje (bijgewerkt aantal reacties) pas later lopen, een x aantal minuten na plaatsing bericht. Blijkbaar zit daar vertraging in Johann

    • Johann
     30 januari 2021 at 18:18

     Dat zou kunnen. Even in de gaten houden en anders zal ik het onze IT man even voorleggen?!

     • Aldo
      30 januari 2021 at 18:26

      Klopt. Dit is tegenwoordig standaard. Ik denk dat de indexering te traag verloopt. Of in geval van een cronjob… het filter mogelijk te ruim.

 • Johann
  30 januari 2021 at 20:16

  Uitgaande van de meeste modellen dan zien we grote overeenstemming voor de komende week met het afhandelen van het Atl. laag (hoogtetrog). Het laag zou in het weekend dan tot centraal Europa moeten doorschuiven waarbij de hoogtestroming de NO tot O hoek opzoekt.

  De EC12 operationele uitdraai staat weer in schril contrast met o.a GFS maar ook andere modellen. Laag trekt O waarts waardoor de echte vrieskou buiten bereik blijft. Ik verwacht dat de OPER hoog in de bandbreedte van de ENS vertoeft (net als al vanmorgen incl ook de CTRL)

 • Johann
  30 januari 2021 at 21:49

  Eens kijken hoelang het nog duurt voordat de eerste schaatsers op natuurijs verschijnen . Vannacht al lichte tot matige vorst, in NW van Duitsland vriest het lokaal al streng (-12°C). Morgen opnieuw ijsdag en ook de nacht op maandag belooft heel koud te gaan worden!

 • Johann
  30 januari 2021 at 22:21

  Dinsdag tot woensdagmiddag berekent Arpege 5 tot 12 cm sneeuw ten noorden van de grote rivieren!

 • Johann
  30 januari 2021 at 23:30

  De GFS18 druppelt binnen en het model blijft zijn #winterse lijn trouw. Verschillen met EC12 dus opnieuw zeer groot!

 • Erwin
  30 januari 2021 at 23:31

  Waar de gfs 12uur al zeer sneeuwrijk was voor komend weekend overtreft de pubrun de gfs 12u met plaatselijk zeer veel sneeuw in Belgie en Limburg. Plaatselijk 30 cm in deze hoofdrun.
  Zie ook mijn bericht nav gfs 12 uur hierboven. Als de sneeuw werkelijk komt in de LL vanuit dat zachtere Zuiden dan kan er echt zeer veel sneeuw uitgeperst kan worden in dergelijke situaties. Maar nog heel ver weg dus betrouwbaarheid nog laag.

  • Johann
   30 januari 2021 at 23:43

   Idd @Erwin zoals je ook aal aanhaalde veel potentie. (cyclonaal oost tot zuidoost).
   Mechanisme daarachter de opglijdingsprocessen en tegenstroom principe door de aanvoer van warmere vochtige luchtmassa’s vanuit brongebied Middellandse Zee op wat grotere hoogte en de koudere lucht in de onderste atmosfeer / isothermie Luistert echter ook nauw. Kleine verandering van positie laag (noordelijker) en je zit maar zo in de zachter lucht.

 • Erwin
  30 januari 2021 at 23:35

  We zien dat meteen terug in de nachttemperaturen. In Belgie en Limburg met die sneeuw matige tot strengte vorst (aan grond mogelijk onder de min 15!) en in rest van NL lichte tot misschien net matige vorst. Scheelt zo 5-8 graden qua vorst.

  • Johann
   30 januari 2021 at 23:44

   Dat zie je nu al. Boven de sneeuw in NW Duitsland (sat pic) niet ver van de grens al 11 tot 13 graden vorst vanavond!

 • Erwin
  31 januari 2021 at 09:47

  Grote lijn gfs 00 blijft toch hetzelfde: naar aanstaande woensdag toe forse verzachting met mogelijk 2 cijferige middagtemperatuur. Daarna afkoeling en van 6-2 tot 9-2 een scherpe winterprik. Daarma lijken temperaturen weer op te gaan lopen richting normale waarden. Niet echt zacht maar zeker ook niet winters.

  Opmerkelijk is dat gfs00 oper de zeer forse sneeuwval volgende week zaterdag erin houdt, Zwaartepuntnu niet Belgie maar Nederland (onder de grote rivieren) in deze oper.
  EC oper was wederom zacht maar ik verwacht dat die vanavond toch gaat bijdraaien naar gfs.

  • Erwin
   31 januari 2021 at 09:49

   zaterdag moet zijn: zaterdag & zondag

 • Bernie
  31 januari 2021 at 10:37

  Ben benieuwd wat het gaat worden!! Ik hoop zo op winter!

 • Johann
  31 januari 2021 at 10:49

  ECMWF vanmorgen over de gehele linie vanaf het weekend ook kouder. Vanaf zaterdag komt het ENS gemiddelde van de 50 berekeningen voor de T2m rond of zelfs onder het vriespunt te liggen. De OPER T2m opnieuw (nog) een duidelijk “warmere” oplossing. kaart T850 hPa

 • Johann
  31 januari 2021 at 11:49

  Kanaalrat!?

 • Erwin
  31 januari 2021 at 11:59

  update gfs 06 uur: zwaartepunt van het sneeuw nu in het Noorden volgende week in e nacht van zondag op maandag met meeste sneeuw in uiterste NW van Duitsland. T.o.v. de vorige runs is de timing van de winterinval iets vertraagd. Nu in de nacht van zondag o maandag.

  Ik plaats nu even een kaart om een LMG achtige situatie te visualiseren van volgende week zondag 7-2. Het is dan goed mogelijk dat we in Limburg en Oost-Brabant in t-shirt in de tuin kunnen werken en in het NoordOosten overdag op een ondergelopen weiland op de schaats staan.

  In de nacht dan een enorme temperatuursturtz. Niet zo extreem als in 1979 maar kan zeker spectaculair worden met forse sneeuwval. Details over sneeuwval verschillen uiteraard per run maar we moeten geen enkele oper op deze termijn ‘letterlijk’ nemen maar holistisch bekijken.

 • bas
  31 januari 2021 at 12:11

  Leuk hoor al die kaartjes met bergen sneeuw en kou, alleen jammer dat het nooit uitkomt. Waarom plaatsen als je nu al weet dat het toch niet zo gaat lopen? We zijn honderden kaartjes verder maar tot nu toe is er niet of nauwelijks winterweer geweest. Mensen hopen op winterweer en worden op deze manier keer op keer teleurgesteld.

  • Johann
   31 januari 2021 at 13:40

   Niet geschoten is altijd mis”! Tip voor jou Bas, kies voor meer “zekerheid” en volg bv de dgls Guidance van het KNMI, allemaal tekst, geen kaartjes en slechts 2 dagen vooruit. Minder teleurstelling gegarandeerd. 😉

   • bas
    31 januari 2021 at 18:01

    Was een wat zure reactie van mijn kant Johan. De frustratie kropt zich op blijkbaar! 😉 Ik kom graag op jullie site, ga zo door!

    • Johann
     31 januari 2021 at 18:42

     Begrijpelijk en je bent niet de enige 😉 We houden vol….

  • Erwin
   31 januari 2021 at 15:22

   Ben het niet met je eens Bas.

   Ik geef namelijk steeds aan dat het een oper is en beschrijf ook vrijwel dagelijks het ensemble.
   Ook nu heb ik aangegeven dat kans op 30 cm sneeuw op die termijn een lage kans en betrouwbaarheid heeft. Juist ik probeer altijd de oper run is perspectief te plaatsen. Als je dan nog teleurgesteld bent heb je de berichten niet heel goed gelezen.
   Daarnaast zou ik het mezelf niet aandoen hier te lezen als het je toch steeds teleurstelt. Dan beter knmi of teletekst pagina 703/704 volgen. Geen kaartjes en maximaal 5 dagen vooruit. Lekker veilig.

   • bas
    31 januari 2021 at 18:02

    Ja was wat gefrustreerd Erwin. Was ook niet specifiek aan jouw gericht. Ik wil net als jouw winter. Mijn reactie was niet nodig geweest, excuus!

   • Erwin
    31 januari 2021 at 20:27

    Geen probleem Bas want ik herken jouw frustratie maar al te goed. Daarnaast sta ik ook open voor kritiek. Maar degenen die me goed kennen weten ook dat ik een ‘realist’ ben en me ook stoor aan het beschrijven van slechts 1 run zonder deze in perspectief van het ensemble te plaatsen. Daarnaast moet je altijd naar de grote lijn kijken. De sneeuw die we regelmatig voor volgende week zondag of maandag in gfs zien verschuift uiteraard ook steeds. Je moet opers ook nooit letterlijk nemen maar noemen als mogelijke optie in een bredere context (ensemble) en er gwoon van genieten wat eventueel mogelijk is zonder nu als de details voor ´waar’ aan te nemen. Ik spiegel daarnaast mijn visie over de weerkaarten vrijwel dagelijks met Marc Putto, een goede vriend van me en ook dat levert vaak leuke discussies op :-). Dus excuses zeker niet nodig Bas.

    • Erwin
     31 januari 2021 at 20:33

     als = al de details

 • Raymond
  31 januari 2021 at 12:27

  @bas,
  Opdat het kan en interessant is😁

 • Corne
  31 januari 2021 at 12:38

  @Bas
  Waarom koop je elk jaar weer een staatslot, terwijl je weet dat je toch niks gaat winnen, koop dan gewoon geen loten meer.

 • bas
  31 januari 2021 at 13:19

  @Corne daar ben ik net dit jaar mee gestopt! 🙂

 • Erwin
  31 januari 2021 at 20:17

  EC oper wederom niet best maar ik zal een opvallende uitspraak doen: de pluim EC die over een uur uit komt zal in 2e deel van het ensemble kouder (ondanks de slechte oper) zijn dan de pluim vanmorgen. We gaan het over een uur zien.

 • Erwin
  31 januari 2021 at 21:30

  Oper 12 EC niet maatgevend. (korte) winterprik gaat komen vanaf volgend weekend.

 • Erwin
  31 januari 2021 at 23:22

  GFS 18uur komt wederom met historisch pak sneeuw voor Belgie. 30cm mogelijk volgens de oper!!

  • Jeroen
   1 februari 2021 at 07:48

   Stuur maar naar zuidelijk nl, is echt beter.😎

 • Johann
  1 februari 2021 at 10:42
 • Johann
  1 februari 2021 at 10:58

  De criteria voor storm zullen op het land wrs niet gehaald gaan worden maar met de stevige tot harde NO tot O wind en sneeuwval krijgen we dan wel met “blizzard” conditons te maken!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer