Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Of wordt het toch weer een winterse fopspeen?

Al dagen zien we de weermodellen (en weermannen) worstelen met de mogelijke winterse ontwikkelingen tijdens de kerstdagen. Ook gisteravond en vandaag zie we nog steeds die spannende ontwikkelingen en setting.

Met als achtergrond een schitterend winters föhnig  “decor” in de Oberwalliser Alpen een nieuwe weer update door Johann met blik richting de kerst voor de Benelux en Alpen.

Nieuwe ontwikkelingen aan de hand van de avondmodellen zullen gaandeweg hier worden meegepakt. Stay tuned….

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

(Visited 1.980 times, 1 visits today)
Advertentie

17 Reactie op “Alpen Benelux – Winterse schermutselingen weermodellen Kerst”

 • Johann
  16 december 2020 at 18:31

  De nieuwste GFS modeluitdraai is bijna binnen en komt weer met andere maar nog steeds koude #winterse oplossingen voor de Benelux / W-Europa. De operationele run (blauwe lijn) heeft er iig alvast wel zin in. Prikpunt oost Nederland GFS12

 • Johann
  16 december 2020 at 18:31

  De GFS12 operationele uitdraai gaat op termijn voor een winterse drukverdeling / setting! Let ook op de luchtdruk NW Rusland, kerndruk 26-12 opgelopen tot 1065 hPa !! Omslagpunt wrs 23- 24 december!

 • Daan
  17 december 2020 at 10:18

  Wat een stille boel hier, ik had hoop dat er veel te lezen zou zijn over de ontwikkelingen wat betreft eventueel aanstaande winterweer in de lage landen. Geen nieuws dus?

  • Johann
   17 december 2020 at 10:26

   Inderdaad Daan, wrs is een ieder “winter moe”, aangeslagen door het corona virus of heeft nog niet zoveel geloof in de winter?! Overigens wel vreemd, via FB en de Website genereren de weerberichten een enorm groot aantal bezoekers / likes etc. De Webstie zelf dreigde zelfs down te gaan door de extreem hoge traffic. Raar idd dat dus hier niet meer gediscussieerd wordt?

   Hoe dan ook, alles nach Plan zullen we maar zeggen. De depressie die rond de kerst bij ons het koudere weer gaat brengen heeft al voor veel neerslag (sneeuw) gezorgd aan de oostkust van de VS. De komende dagen trekt het systeem, uitdiepend tot 975 hPa #cyclogenese en opgenomen in het polaire front (jet), via de Atl Oceaan naar W Europa. Gaat veel neerslag brengen gevolgd door afkoeling. Tip volg onze Tweets waar we dit alles vervolgen (en nog veel meer) https://twitter.com/Alpenweerman

   • Daan
    17 december 2020 at 10:43

    Bedankt voor je update Johann! Ik blijf het hier volgen!

   • HansS
    17 december 2020 at 13:49

    Waarschijnlijk veel mensen net als ik die heel graag bij lezen, maar niet altijd de moeite nemen om mee te discussieren, ik kijk in ieder geval erg uit naar een winterse prik!

 • Aart
  17 december 2020 at 13:57

  Ik ben ook erg benieuwd, het zou mooi zijn als er toch nog wat witte vrolijkheid uit de lucht komt in dit bizarre jaar. De meeste weersites zijn nog erg voorzichtig.Ook al geen wintersport😔.

  • Bernie
   17 december 2020 at 16:44

   Ik kijk ook heel erg uit naar wat winter! Hopelijk ook wat dichter bij de kust. Helaas kan ik mij ORIGINAL+ ski’s dit jaar weer niet proberen. Nadat ik ze besteld had viel ik mijn arm uit de kom en heb daarna alleen nog maar als een oud vrouwtje kunnen skiën 😀. Nu met kerst ook geen wintersport dus hoop wel op wat sneeuw en ijs de komende weken! En dan wellicht in februari alsnog een crokus vakantie!

 • Erwin
  17 december 2020 at 21:00

  Reden dat er weinig gepost wordt is ook omdat er van echt doorzettende kou geen sprake lijkt. GFS laat weliswaar de oper run met steeds andere oplossingen maar het ensemble is run na run vrij constant. Na kerst gaan we terug naar 4-6 graden met af en toe wat neerslag en mogelijk in de nachten af en toe een graadje vorst. Met wat geluk komt het tussen kerst en oud en nieuw ook tot winterse neerslag. Gem ensemble was gisteren wat zachter, vandaag weer wat kouder door enkele koude berekeningen die ook wat uit de toon vallen met de overige members. Vanaf 26 december zien we eigenlijk de temperatuur niet meer echt dalen en dagelijks min of meer de dezelfde waarde bereiken van 4-6 graden. Bovenluchten zijn wel vrij koud en indien neerslag tijdens de avond en nachten komt is er mogelijk wat wittigheid te verwachten. Het is nu nog veel te ver ver daar wat zinnigs over te zeggen. Richting het nieuwe jaar zien we hetzelfde beeld. Overdag te zacht voor droge sneeuwval maar ook geen zachter weer.
  In Duitsland en hoger gelegen delen van Belgie en of Limburg (Vaalserberg) gaan we waarschijnlijk tussen kerst en oud en nieuw wel wat sneeuw zien. Voor de rest van de lage landen blijft het duimen maar kansen op (droge) sneeuw zijn vooralsnog niet groot.

 • Erwin
  17 december 2020 at 23:53

  GFS 18 oper komt met sneeuwval op 1e kerstag in Oost Brabant/Gelderland. Zegt uiteraard op deze termijn nog niets maar toch even melden hier!

  • Arjan
   18 december 2020 at 12:06

   De GFS 06 heeft er in ieder geval weer zin in met een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan die “aanpunt” naar Groenland. Polaire lucht stroomt zo diep genoeg Europa in om op 27 dec ook in de Lage Landen, pittige sneeuwbuien te genereren. De voorspelbaarheid van de atmosfeer is echter juist rond de Kerstdagen heel moeilijk. Dat heeft te maken met de koers van het eerder genoemde lagedrukgebied wat Johann omschreef. De exacte positie daarvan is allesbepalend voor het vervolg bij ons.

   Vragen die open staan… zitten we diep genoeg in de polaire lucht om (natte) sneeuw te zien met kerst en krijgt aanvoer van (maritiem) polaire lucht ook daarna de overhand? Vooral GFS tovert de laatste 2 runs winterse kaarten richting oud en nieuw. Steeds weer door pogingen van blokkades op de Atlantische Oceaan. De pluimen en ensembles zijn “ nasskalt” maar zeker nog niet diep winters. Daar is het nog wachten op!

   • Casper
    18 december 2020 at 13:00

    ik kijk rijkhalsend uit, ongeacht de uitkomst elke dag naar jullie updates, keep em coming.

    • Arjan
     18 december 2020 at 14:06

     Op speciaal verzoek dan.. hierbij de GFS ensembles van de 06 utc uitdraai. Eigenlijk geen veranderingen, zeer zacht weer zit er voorlopig niet in, (m.u.v. net voor kerst) wel rond of iets onder normaal met Nasskaltes wetter. Waarschijnlijk zien we dit jaar de eerste winterse neerslag nog van het seizoen hier en daar in het binnenland. Pas als we echte koude leden gaan zien dan pas kunnen we overschakelen op een echt winters weertype. Is nu nog niet aan de orde. 🙂

     • Johann
      18 december 2020 at 14:16

      Die alliantie met Groenlandhoog heeft al menige winterinval in de steiger gezet. Zou mooi zijn , verder vervolgen maar. Groeten vanaf de piste op Rosswald

     • Casper
      18 december 2020 at 14:24

      Zwaar jaloers johann, genier ervan, hopelijk kan ik in maart nog naar de jura, fietsen langlaufen skieen, snowboard. We gan het zien.

 • Erwin
  18 december 2020 at 21:48

  EC OPER 12 u kwam vandaag met een echte ouderwetse ‘duiker’. Het is precies zoals Arjan aangeeft. Trekrichting van de depressie bepaalt alles voor het vervolg!. Voor degenen met niet al teveel meteo kennis: Als dat laagje onder de LL doortrekt dan wordt wind aflandig bij ons. Dat komt omdat rond de depressie de wind tegen de wijzers draait. Dat betekent dat bij een zogenaamde ‘duiker (onderlangs trekkend laagje) de wind bij ons naar het oosten zal gaan en een groter deel van de LL in de koude lucht gaat komen met dan ook een grotere kans op sneeuw. Ik analyseer alle runs van EC, GFS en Gem (Canadese model) en kans is nog steeds het grootste op kwakkelweer voorlopig in Nederland. Toch zien we regelmatig ook runs met sneeuw opduiken. Zo ook de oper en controlerun van het Europse model vanavond. Hier ging het precies goed met de trekrichting van het laagje. Daarnaast lage 2m dauwpunten en erg lage temperaturen op het 850vlak (ongeveer 1500m) van onder de min 5.. Zowel de laatste Europese hoofdrun als controle run berekenden sneeuw op 28 december in grote delen van NL. Maar goed dan hebben we het over 10 dage ofwel 240 uur. De EC en controlerun waren geen echte uitbijter maar zaten uiteraard onderin het ensemble. Ik geef dat scenario nu 15-20 % kans. We blijven het hier dagelijks updaten en volgen!

  • Erwin
   18 december 2020 at 21:49

   10 dageN

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier