Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

We vallen meteen met de deur in huis, er zijn winterse aspiraties te zien op de weerkaarten op de lange termijn! Dit geldt zowel voor de Alpen als voor de Benelux. Het stromingspatroon lijkt op de schop te gaan en we zien de koudere oplossingen, met ook sneeuwkansen, dan ook steeds vaker terug in de verschillende berekeningen. Zit er dan al een vroege winterinval aan te komen? Of is dat te kort door de bocht? In dit bericht zetten we de analyse uiteen.

Eerst nog (zeer) zacht

Op dit moment is het nog regelmatig zacht in de Alpen. Hogedrukgebieden maken voorlopig nog de dienst uit. Het is er rustig weer met vaak inversie perikelen. Hochnebel dus. Af en toe lekt er wel wat koudere lucht binnen, vooral op hoogte. Echt winters is het echter vooralsnog niet.

De Wendelstein in de Duitse Alpen. Typisch rustig hogedrukweer met een scherpe inversie. Dat levert wel een mooie zonsopkomst op boven de hochnebel.

Ook in de Benelux is het rustig weer en was het gisteren zelfs koud met maxima van slechts 5 of 6 graden op veel plaatsen. Ook hier hebben we te maken met een scherpe inversie, waardoor bewolking hardnekkig is. De komende dagen wordt het in de Benelux zachter met een zuidwestelijke wind. Het blijft overwegend bewolkt met soms een spat regen. Van nachtvorst is dan voorlopig ook nog geen sprake.

Hoge vorstgrens

Op de weerkaarten zien we de komende dagen nog niet veel veranderen. Een hogedrukgebied ligt morgen (donderdag) boven Frankrijk en trekt heel langzaam oostwaarts over de Alpen. Het is een zogeheten “warmbloedig” hoog. Op hoogte is er dus vaak zachte lucht aanwezig waardoor dus de vorstgrens hoog ligt. De Benelux komt aan de noordkant van dit hoog te liggen. Concreet verandert het weerbeeld hier dus niet. Met een zuidwestelijke stroming wordt het zachter, maar het blijft grijs met soms wat gespetter. De maxima liggen de komende dagen inclusief het weekeinde tussen 9 en 13 graden.

De komende dagen is het rustig weer, maar wel zacht.

In de Alpen is er naast de aanwezige hochnebel ook van tijd tot tijd wat meer zon en zullen er dus lokale verschillen optreden. Overdag loopt de temperatuur flink op, maar in de nachten en in de vroege ochtend is het bij opklaringen wel fris met soms wat vorst, vooral in de hogere dalen.

Boven de inversielaag komt de zon soms te tevoorschijn zoals hier in Virgen. (fotowebcam.eu)

Luchtdruk zakt boven de Azoren

Komend weekeinde zien we een interessante ontwikkeling op de weerkaart. Er komt namelijk een depressie te liggen boven de Azoren. Tegelijkertijd stijgt de luchtdruk in de regio van Groenland en IJsland. Dit kan de sleutel worden voor het uitbreken van polaire of arctische luchtmassa’s richting Europa en de Alpen. Dit zien we terug in de zogeheten NAO-index die negatief gaat worden. Als deze index negatief wordt neemt de kans op winterweer toe. Er moet wel een kanttekening bij geplaatst worden. De puzzelstukjes moeten wel juist vallen.

Komend weekeinde flinke verschuivingen op de weerkaart. Het Azorenhoog maakt plaats voor een Azorenlaag en koude polaire en arctische luchtmassa’s kunnen een weg naar het zuiden maken. In Scandinavië koelt het verder af met sneeuwval.
Zondag stroomt Scandinavië vol met koude luchtmassa’s. Hierbij vallen sneeuwbuien. De koude lucht rukt op naar het zuiden. (afgebeeld de temperatuur op het 850 hPa vlak op 1500 meter hoogte.

Nieuw laag boven de Golf van Biskaje

Met het afzakken van de polaire luchtmassa’s ontstaat maandag een nieuw lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje. Dit laag maakt de verwachting enigszins onzeker. Aan de zuidkant van dit laag worden juist weer warmere luchtmassa’s getransporteerd naar het noorden. Het hoog op de Atlantische oceaan krijgt hierdoor een uitloper over Duitsland en Polen en de koude luchtmassa’s wordt dus de pas afgesneden. De winterse uitbraak lijkt dus in eerste instantie te mislukken.

Dinsdag zien we een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Scandinavië zit dan al diep in de polaire luchtmassa’s. De depressie boven de Golf van Biskaje trekt dan langzaam richting de Alpen. Een gordel van hogedruk ligt over West en midden Europa.

Zeer spannende ontwikkelingen later in de nieuwe week

Kijken we nog wat verder op de lange termijn, dan zien het het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan verder aan kracht winnen. Bij de Azoren blijft de luchtdruk laag en zo kan er een sterke blokkade opgericht gaan worden. De koude lucht boven Scandinavië gaat steeds verder naar het zuiden uitstromen en bereikt in de laatste berekeningen van het Europees weermodel ook de Benelux en in de Alpen. Een bijkomstigheid is dat het eerder beschreven laag ook flink wat sneeuw kan veroorzaken in de Alpen. (Voor details is dit nog te ver weg).

Polaire luchtmassa’s aan de wandel naar het zuiden. Met het blokkerend hoog boven de Atlantische Oceaan ontstaat zo een glijbaan met aanvoer van koude lucht.

Valt de blokkade goed, is een vroege winterinval een feit

Dan rest de vraag of alle puzzelstukjes goed gaan vallen. Helaas is dat op dit moment nog niet zeker te zeggen. Er zijn oplossingen in de weermodellen die de blokkade te westelijk laten uitkomen. In dat geval is het risico dat we aan de oostkant van de depressies komen te zitten. De stroming wordt dan weer meer westelijk tot zuidwestelijk en de scherpste kantjes van de kou zijn er dan wel vanaf. Verder moet gezegd worden dat de koude lucht vooral op hoogte zit. Met een noordelijke stroming warmt de lucht boven de nu nog relatief warme Noordzee nog flink op. Bereikt deze luchtsoort ook de Alpen, dan wordt het een feestje vooral aan de Alpennoordzijde met Stau. De sneeuwgrens daalt dan tot in de dalen. Maar er is daar nog een kans op veel sneeuw, en dan vooral voor de Alpenzuidkant op het eerder genoemde laag boven Genua. Polaire luchtmassa’s die botsen boven het warme water van de Middellandse Zee lokken daar namelijk depressies uit. Zo zijn er dus zeker interessante ontwikkelingen te zien op de lange termijn.

Met het uitstromen van de polaire luchtmassa’s over een groot deel van Europa stijgt de kans op sneeuw in de Alpen.

De spannende weersontwikkeling kunnen we het beste weergeven in onderstaande afbeelding. Hier zien we de afwijking van de temperatuur op waarnemings (2 meter) hoogte op 9 dagen vooruit.

Op het einde van de lange termijn verwachting ziet de temperatuursafwijking volgens het Europees weermodel er zo uit. Koude luchtmassa’s over een groot deel van Europa, helemaal tot aan het noorden van Afrika. Mocht dit uitkomen dan zijn de eerste winterse (speldenprikken) een feit. Ook in de Benelux kan het dan tot vorst komen in de nacht en ochtend en zijn er winterse buien mogelijk.

Conclusie

Het wordt dus heel spannend op de lange termijn. Komt de blokkade goed uit de verf dan kan koude lucht ver Europa instromen met winterse neerslag zelfs in het laagland. Maar zoals gezegd, de puzzelstukjes moeten dan wel precies goed vallen. De blokkade op de Atlantische Oceaan zal exact op de juiste positie uit moeten gaan komen. Het is net als kwalificatie voor het WK voetbal, dit is de eerste mogelijkheid. Wordt deze direct aangepakt of wordt het helaas pindakaas? De komende dagen houden we jullie op de hoogte van de spannende ontwikkelingen.

D’r op of d’r onder. De pluim voor De Bilt laat duidelijk een afkoeling te zien met ook kans op vorst door stralingskoude. Op de lange termijn liggen alle opties nog open, maar kiest de hoofdoplossing voor koud weer.

Vanuit Helmond wens ik u een fijne dag!

Foto uitgelichte afbeelding Remco Graas.

Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

(Visited 231 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

één reactie op “Alpen-Benelux: Winterse ontwikkelingen op de lange termijn?”

  • Johann
    18 november 2021 at 11:39

    Uitgaande van de laatste ECMWF ensembles wordt het kouder maar lijkt winterweer in de LL voorlopig nog niet aan de orde. Wel kan vooral later er wat winterse neerslag gaan vallen winterse buien / Höhenkaltluft) en mogelijke dat het lokaal tijdelijke dan even wit wordt. Mooi is dit ook af te lezen aan de onderste diagram 500 hPa / 2.5 dam interval die tegen het einde van de verwachtingsperiode richting de 520 dam gaat. Theoretisch is 522 dam voldoende voor sneeuw tot aan de grond!

Comments are closed.

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer