Advertentie 

Algemeen: een enorm gebied met lagedruk gevuld met (vrij) koude polaire luchtmassa’s houdt Europa in zijn greep. Ook de komende dagen zal daaraan weinig verandering. Kleinere verstoringen zorgen periodiek voor neerslag die in de hogere delen en bergen als sneeuw vallen.

Aanhoudende koude anomalie  / winters

De zuidkant van de Alpen en speciaal de centrale en oostelijke zuidkant hebben voor de tweede keer deze winter een dik pak sneeuw erbij gekregen. Met temperaturen die ruim onder het vriespunt lagen viel er lokaal weer meer dan een halve meter mooiste poeder. Geniet even mee van dit beeld vanuit Heiligenblut in de Grossglockner regio. Ook vanmorgen valt er nog wat sneeuw

Elders viel er in de Alpen ook steeds weer wat sneeuw of sneeuwbuien maar de hoeveelheden stelden niet veel voor. Minder tot geen neerslag viel er in de luwte van de Alpenhoofdkam, met name de ongunstige zuidwestelijke stroming met föhnige effecten frustreerde hier de sneeuwval. Dat was ook het geval voor grote delen van het Wallis en hier in Oberwallis vielen er slechts enkele vlokken.

Ook de noordkant pakten nog de nodige centimeters sneeuw mee en dat gold ook voor Triol. Onze mannen in  Innsbruck vermaakten zich dan ook prima in de verse Pulver. Beeld regio Sattelberg. Veel plezier nog de komende dagen Roy en Remco Gr

Benelux sneeuwkansjes

Ook in de Benelux is het kouder waarbij in de Ardenne een dik pak sneeuw ligt. Het noorden van Groningen mocht zich vanmorgen vroeg ook verheugen op een wit laagje.

N-Groningen via @janneswiersema ! Instagram

Verder was het in de Benelux net iets te warm voor sneeuw, ook eventuele neerslag afkoeling die dan voor sneeuw zou kunnen gaan zorgen was helaas gaan thema. Daarvoor was de intensiteit simpelweg te gering. Vandaag en morgen aanhoudend kans op (winters) buien of buitjes

Omega blokkade

Voor wat betreft de komende dagen en de start van het nieuwe jaar is er grosso modo niet veel nieuws te melden. Het stromingspatroon blijft geblokkeerd door met name een Atlantische blokkade die ook tot op grotere hoogte mooi op de kaarten staat (omega blokkade) en een zeer krachtig Russisch hoog.

Einde jaar sneeuwlaagje?!

Kleinere verstoringen (laagjes, trogstoringen) kunnen de neerslag activiteit periodiek doen opleven. Neerslag zal voornamelijk in vaste vorm (gaan) vallen. In de allerlaagste delen is ook regen of ijzel mogelijk. In hoeverre de neerslag activiteit de sneeuwvalgrens tot down under kan gaan doen laten zakken is afwachten. Vooral de donderdag zou een sneeuwlaagje (storing) ook in België en Nederland wat sneeuw kunnen gaan opleveren. Later meer daarover.

Meer sneeuw Alpen, voorkeur Alpenzuidkant

In de Alpen mogen met name de zuidelijke regionen zich verheugen op meer sneeuw door Süstau effecten later in de week en het weekend. Deze neerslag /sneeuw hangt samen met een volgend laag dat zuidelijk van de Alpen doortrekt naar het oosten.

De koude anomalie boven Europa houdt ook de eerste week van januari aan. Kaart GFS T850 hPa maandag 04-01

Verzachting vanuit zuiden?

Pas tegen het einde van de eerste week van januari zou het vanuit het zuiden (tijdelijk) zachter kunnen gaan worden. Verantwoordelijk voor deze verzachting is een depressie (hoogte)laag boven zuidwest Europa. Aan de oostflank ervan wordt met een naar ZO tot Z draaiende hoogtestroming vooral op hoogte dan zachtere lucht aangevoerd.

De ECMWE oper met de zachte oplossing tegen het einde van de volgende week ingezet door een laag boven W-Frankrijk

Deze ontwikkelingen zagen we gisteren en eergisteren ion de modellen al wat opdoemen en met name der operationele run van het ECMWF als ook de CTRL run heeft ook vandaag daar wel oor naar. Het GFS in mindere mate. Opgemerkt dient te worden dat de ECMWF oper en ook control run boven in de bandbreedte van de ensembles vertoeven. Zie hieronder de EC00 ensembles voor Nederland prikpunt Apeldoorn.

Sneeuw

Deze ontwikkelingen met het laag zullen niet alleen wat zachtere lucht gaan aanvoeren maar ook vochtigere. Op het grensgebied van de koudere luchtmassa’s en de zachtere kan er versterkt door opglijdings processen dan neerslag gaan vallen en mogelijk ook veel neerslag. Dit kan heel goed ook een dik pak sneeuw gaan opleveren. Details zijn echter gezien de nog zeer lange verwachtingstermijn en onzekerheden nog niet te geven. Daarover, en ook de ontwikkelingen “kurzfristig” in detail de komende dagen meer.

Ten slotte hieronder nog de EC ensembles voor Termen (Oberwallis) en Innsbruck (Tirol)

Ten slotte ook nog even een blik naar de bovenkamer van atmosfeer. Ook hier weinig nieuws te melden. De plotselinge opwarming (circa 45° graden) in de stratosfeer met de start van het nieuwe jaar op 60°-65° N (noordpool) zit er nog steeds aan te komen #EC #GFS. De polar night jet (PNJ)zal steeds verder afzwakken en het zonale regime omkeren reversalwesterlies -> easterlies.

Tot zover vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis. Een fijne dag en tot laters. Ciao

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

(Visited 8.868 times, 1 visits today)

23 Reactie op “Alpen – Benelux – Winter nestelt zich dieper in Europa”

 • Ronald van der Lee
  29 december 2020 at 11:41

  Helaas; ondanks alle mooie vooruitzichten (kaarten) gisteren en de uitstekende uitleg op Alpenweerman.nl lijkt het toch weer de beroemde ‘dooie mus’ voor de winterliefhebbers te worden.

 • Daan
  29 december 2020 at 11:53

  De vaccinatiekaart en de sneeuwbedekkingskaart van Europa beginnen griezelige gelijkenissen te vertonen. Nederland pist op alle vlakken volledig buiten de pot. Geen sneeuw, geen winter, geen vaccinaties. Hugo de Jonge zou zeggen: “We moeten niet zomaar in een winter verzeild willen raken, dit moet nauwkeurig en goed voorbereid gebeuren. Daarom stellen we de winter tot nader order uit.” #grrrrrrrrrrr

  • Ronnie Duinkerken
   29 december 2020 at 18:17

   Het is hier in 🇨🇭 mooi wit. Maar ook hier zijn de ICs onderhand overvol.

 • Johann
  29 december 2020 at 12:02

  Inmiddels loopt de GFS06 binnen en ook hier zien we de (tijdelijke) invloed van dat laag boven centraal of west Europa. In de ingetekende cirkel is mooi de WLA op hoogte te zien. Aan de grond dan nog koud. Schuift het laag door (verwachting) dan volgt meteen weer veel koudere lucht. Interessant, mn ook voor evt sneeuw vanuit het ZO tot Z !!

 • Johann
  29 december 2020 at 12:06

  GFS06 met het van het ZW naar NO opschuiven (hoogte)laag rond 6 januari

 • Ronald van der Lee
  29 december 2020 at 12:19

  GFS06 : Later in de periode (minder betrouwbaar) opbouw sterke (en warme) hoogterug boven centraal Europa. Waarmee winterse aspiraties voorlopig weer de virtuele kast in kunnen (helaas, helaas). Zo zie je maar; verder kijken dan vijf dagen blijft extreem lastig.

  • Johann
   29 december 2020 at 12:30

   Die hoogterug die plotseling op dag 15 uit de GFS hoed wordt getoverd die zou ik voorlopig maar even vergeten. Die kaarten gaan tot dato nog vele malen veranderen en op die termijn en alleen een OPER zegt al helemaal niets. Denk dat we ons in synoptisch en mbt de LT moeten we ons gaan focussen op dat (hoogte)laag rond 7 januari, dit brengt een hoop onzekerheid met zich mee, alles daarna is echt nog koffiedik kijken. Daarvoor echter ook interessant ontwikkelingen met dat (sneeuw) laagje tegen de jaarwisseling. Overigens vanavond / nacht in N ook nog steeds sneeuwkansen op trog / occlusie

 • Ronald van der Lee
  29 december 2020 at 13:37

  Mee eens; en vooral ook naar ECMWF en DWD kijken. Zijn in het algemeen betrouwbaarder.

 • Johann
  29 december 2020 at 20:10

  Zelden gezien! De uitwerkingen van de #SSW worden meer en meer vertaald naar de onderste atmosfeer. Extreem wat het ECMW vanavond laat zien.

  • Martin
   29 december 2020 at 20:16

   En wat houdt dat dan in, Johann? Ik heb het gevoel dat het overal winter is behalve in Nederland…, en dat de omegablokkade niet het gewenste uitwerking heeft op Nederland en dat de vorst bij ons niet komt…

 • Johann
  29 december 2020 at 20:28

  Nederland pist inderdaad net steeds naast het winter-potje. Probleem die grote visbak en natuurlijk ook de hoogte en steeds weer ongunstige stroming.

  De EC12 oper laat een compleet geblokkeerd stromingspatroon zien op 200 tot 500 hPa waarbij de straalstroom compleet is lamgelegd. Daardoor toenemende blokkades en noordelijke hogedruk. In eerste instantie nog geen grote gevolgen resp. nog niet de “diepvries” in. Lijkt er echter steeds meer op dat Thialf voorbereidingen aan het treffen is om in de loop van januari keihard toe te slaan!

  • Martin
   29 december 2020 at 20:50

   Misschien kunnen we Thialf uitnodigen voir Ijskoffie met ijstaart??

  • Ronald van der Lee
   29 december 2020 at 22:21

   Dat zou voor de winter liefhebbers (en zoals ikzelf schaatsliefhebber) een mooie start van 2021 zijn.

 • Arjan
  29 december 2020 at 22:11

  Het is hier in Stiphout (Helmond) al een aantal uren opgeklaard en met de polaire lucht is het kwik nu dus onder het vriespunt gedoken 🙂

 • J.S. Prins
  29 december 2020 at 22:21

  Hier bovenin Friesland wel redelijk opgeklaard, totdat zo de volgende buienlijn komt, maar lager dan 3,5 komt het nog niet.

 • Erwin
  29 december 2020 at 23:16

  Hierbij het hoge resolutiemodel Harmonie, 48 uur vooruit. We zien Harmonie op slechts enkele plekken een sneeuwdekje van 1 cm berekenen op oudjaarsdag

 • Erwin
  30 december 2020 at 00:01

  GFS 18u gelooft in tegenstelling tot veel andere runs er wel in dat Nederland op termijn mooi wit zal zijn. Hierbij de sneeuwdekkaart op 10-1 volgens de hoofdrun gfs 18uur.

 • Erwin
  30 december 2020 at 00:28

  Oper GFS 18 uur: van 2-8 januari een koude uitbijter in ensemble met weinig tot geen ondersteuning. Stempel: (zeer) OK maar ook zeer onwaarschijnlijk.

 • Erwin
  30 december 2020 at 01:02

  Ik blijf het zeggen: blijft een kwakkelpluim. Geen doorzettende kou, ook geen echte verzachting. Hopen op sneeuwkansjes en tijdelijk sneeuwdek. Dat is komende 2 weken het maximale naar mijn mening. Periode 4-6 januari moet het gebeuren. Ik verwacht dan tijdelijk een bescheiden sneeuwdekje op grote schaal in NL. Geen grote hoeveelheden dus.

 • Erwin
  30 december 2020 at 09:29

  EC oper 00 komt op termijn met zeer koude bovenluchten. Onder de min 10 zelfs op 1500m! Dat is fors te noemen!

 • Erwin
  30 december 2020 at 09:42

  Ik zal hier nu ook een gewaagde voorspelling doen: Midden en Oost Brabant gaan WIT het nieuwe jaar in! Dus morgenavond een witte wereld daar op veel plekken.

 • Ronald van der Lee
  30 december 2020 at 10:52

  Texel 30 december 2020: Rustig licht winterweer, 4gr, wind WZW 2 (zie foto)

 • Johann
  30 december 2020 at 11:14

  Nieuwe weer update Benelux online, gaarne daar verder…
  https://www.alpenweerman.nl/benelux-schaatsen-aan-de-wilg-of-toch-nog-schaatsijs/

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier