Alpen - Benelux | Winter is coming, vormgeving deels nog ongewis
Winterse kerst, veel sneeuw Alpen verwacht
Sinds een dag of 10 berichten we al over de mogelijkheden van een overgang naar veel kouder winters weer tijdens de kerstdagen in grote delen van west Europa. Inmiddels komt de kerst steeds dichterbij en met nog een dag of 4 te gaan heeft zich hieraan nog niets verandert. De overgang naar een veel kouder meer winters en in de Alpen volop winters weertype zal zich vanaf donderdag vrijdag gaan voltrekken. Voordat het echter zover is krijgen we eerst nog te maken met een zeer zachte subtropische luchtmassa’s.
Eerst nog zeer zacht / nat
Vandaag zien we een eerste Atlantische depressie met zeer zachte lucht in zijn bagage via Engeland de Noordzee opsteken.
Het warmtefront heeft de nodige neerslag in zijn pakket en deze zal voornamelijk in een strook ten noorden van de Alpen en ten zuiden van de Nederland gaan vallen. Ook het zuiden van Nederland, pak hem beet tot aan de grote rivieren mag zich de komende 3 dagen gaan voorbereiden op veel neerslag. Lokaal kan er 40 tot 80 mm gaan vallen.
De Alpen houden het vandaag ook niet droog. Vanuit het westen neemt op nadering van een warmtefront inmiddels de bewolking snel toe en vanmiddag en avond gaat het van west naar oost regen en sneeuwen. De meeste neerslag wordt aan de noordkant verwacht.
Laten we het hopen dat het met de neerslag gaat meevallen! In de warme lucht die vooral op grotere hoogte prominent aanwezig is gaat de sneeuwvalgrens namelijk oplopen van1500 naar 2100 tot 2300 meter en mogelijk zelfs nog hoger.
In hoeverre de aanwezige kolom van koudere lucht met negatieve dauwpunten de sneeuwvalgrens inner Alpen en de meer beschutte regionen en Alpendalen nog langere tijd laag kan houden is nog ongewis. Laten we het hopen dat het aanwezige sneeuwdek en de pistes er niet teveel onder gaan lijden. Op dit moment alles nog goed en sneeuw genoeg (60 – 120 cm, hogerop nog veel meers) Hieronder wat beelden vanaf Rosswald van 11h00.
Dinsdag komen we in de warmtefront sector en met het inkomen van een subtropische hoogterug zal het dan meest droog zijn en kan ook de zon weer gaan meedoen. Het is met een krachtige zuidwestelijke wind 10 tot 16 graden buitengewoon zacht.
Afzakken polaire front na 2e depressie donderdag
Woensdagmiddag trekt een een volgende depressie via het Engelse Kanaal op een wat zuidelijkere koers richting de Benelux. Naar verwachting zal het met zijn kern in de nacht op donderdag precies over Nederland naar het oosten verder trekken.
Op nadering en passage van het systeem gaat er in de Benelux woensdag weer het nodige aan neerslag vallen. De meeste neerslag verwacht ik in een band over het noorden van Nederland. Zoals het er nu naar uitziet zat dit in vloeibare vorm zijn.
Achter het wegtrekkende laagje komt dan via de achterdeur de weg vrij voor veel koudere maritiem polaire lucht. De scheidingslijn tussen de 2 soorten luchtmassa’s (polaire front) beweegt donderdag overdag naar het zuiden en zuidoosten en zal op kerstavond de Alpen bereiken.
Donderdag stroomt de veel koudere lucht dan ook over de Alpen uit. Met de noordelijke hoogtestroming gaat dan vooral in de Stau van de noordelijke Alpen neerslag vallen. De sneeuwvalgrens daalt tot de avond van 1800 naar 1000 meter. De zuidkant krijgt te maken met een opstekende krachtige Nordföhn en drogere condities.
Vrijdag eerste kerstdag zitten we dan dieper in de polaire lucht en sneeuwt het tot in de dalen en het Mittelland. Door het ontstaan van een apart laagje boven de Golf van Genua kan er dan ook aan de zuidkant sneeuw gaan vallen. Voor details en sneeuw accumulaties is het nog wat te vroeg, daarover dan later meer.
Sneeuwkansen Benelux
Datzelfde geldt ook voor de Benelux. Voor wat betreft de diverse parameters die voor neerslag in vaste vorm gelden wordt het heel spannend. De sneeuwkansen vanaf donderdag zijn nog niet bijster groot maar niet zeker niet onmogelijk en wellicht dat er hier en daar vanaf donderdag winterse neerslag / sneeuw gaat vallen. Kijk maar eens de laatste ICON uitdraai sneeuwvalgrens donderdagochtend. Daaronder ook nog de GFS00 ensembles ZO Nederland.
Afzakkende Groenlandse koude vortex (laag)
In het weekend zien we vanaf Groenland een depressie gevuld met zeer koude lucht op hoogte naar het zuidoosten tot zuiden afzakken. Deze koude vortex die zich vanaf de pool heeft afgesplitst door drukstijgingen aldaar (1055 hPa) zal tot medio volgende week met zijn kern boven de Noordzee zijn doorgeschoven.
De meelopende hoogtetrog zal dan tot over het noorden van Afrika verlopen. Ingesloten tussen een krachtige west Rusland hoog en een Atlantische hoog kan deze koude put geen kant op en zal de gehele week en mogelijk nog langer het weerbeeld in grote delen van Europa gaan bepalen.
De temperaturen komen onder het langjarig klimatologisch gemiddelde te liggen. Rondtollend lagedrukgebiedjes met hun storingen (sneeuwfrontjes) zullen periodiek voor sneeuw(buien) gaan zorgen. Ook voor de lagere delen (Benelux) nemen de sneeuwkansen dan toe.
Bepalend inzake sneeuw / regen zal voor de Benelux dan de wind gaan worden. Aanlandige wind over het relatief warme water van de Noordzee zou sneeuw kunnen frustreren of anderzijds juist weer sneeuwbuien kunnen gaan triggeren. In de wat hogere delen, de Middelgebergtes valt de neerslag in vaste vorm. De Alpen mogen zich gaan opmaken voor veel Neuschnee. Vooral de zuidkant zou wel weer een in de prijzen kunnen gaan vallen.
Opgemerkt dient nog wel te worden dat we ervan uitgaan dat we aan de koude kant van de vortex (en polaire jet) geraken. Schuift het Atlantische hoog en de vortex wat meer naar het westen door dan geraken we meer en meer aan de zachte kant en dan wordt het een heel ander verhaaltje. Hieronder nog de GFS ensemblis prikpunt Tirol / Innsbruck.
Breakdown stratosferische polar vortex
Tenslotte nog even een blik in de bovenkamer van de atmosfeer. Ook hier zien we interessante ontwikkelingen die de winter wanneer de puzzelstukje goed vallen, ten hulp zou kunnen komen. We zien vanuit de verschillende modellen steeds meer signalen dat de tot nu toe krachtige stratosferische polar vortex (SPV) door opwarming steeds verder beging te verzwakken.
Sudden stratospheric warming
Begin januari komt het GFS we zelfs een major sudden stratospheric warming en collaps van de SPV. Het tot dan toe zonale windpatroon moet plaatsmaken voor een oostelijke regime. We spreken dan van een zogenaamde “reversal” met “easterlies”.
Wanneer dit inderdaad zo gaat evolueren dan is het goed mogelijk dat we aan de vooravond staan van een veel koudere winterse fase met blokkerende hoogteruggen en uitdiepen hoogtetroggen (koude polaire luchtmassa’s). Maar zoals gezegd, moeten de puzzelstukje voor onze contreien wel goed gaan vallen. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen!
Tot zover vanuit de weerkamer op Rosswald in Oberwallis, blijf gezond en volgen en dan graag weer tot een volgende keer.
Verder updates aan of aanmerkingen gaarne onder dit bericht in de reacties
Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.
Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
3 Reactie op “Alpen – Benelux | Winter is coming, vormgeving deels nog ongewis”
Comments are closed.
Na het cancellen van onze wintersport een fijn vooruitzicht.
Daumen drucken dus.
Hoi, Johann en consorten komt er nog een update vandaag over de SSW en het winterweer in NL?
Niet ingepland, tot zover alles “wie gehabt”. Evt plaats ik dan nog een update vanmiddag of avond adhv de laatste modeluitdraai.