Advertentie 

Winterse koersverandering tijdens de kerstdagen

Tot de kerst is het nog kommer en kwel met het winterweer in grote delen van Europa, de Alpen en ook de Benelux. Voordat we tijdens de kerst richting een veel koudere winterse weerfase evolueren wordt het begin volgende week nog een keer zeer zacht. Vooral de langere termijn is winter technisch veel belovend! Vanuit de Oberwalliser een nieuwe update voor de Alpen en Benelux

Voor details lees verder ook het ochtend Alpenweer bericht van Sander – LINK

Verder updates aan of aanmerkingen gaarne onder dit bericht in de reacties

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

(Visited 4.372 times, 1 visits today)

22 Reactie op “Alpen Benelux – Winter is coming, nog wel wat geduld gevraagd”

 • Steven
  18 december 2020 at 19:29

  Persoonlijk hou ik niet van enkel vlogs te publiceren. Kan ik niet bekijken tijdens het werk of andere activiteiten waarbij dat stoort. Ik lees ook sneller dan het kan worden uitgesproken.
  Zowel vlog als uittypen lijkt me voor iedereen optimaal. Consumeren van info zoals de klant het zelf wenst.
  Ik begrijp dat dit meer werk inhoud, maar volgens mij mis je nu bereik.
  Veel succes en goed bezig btw!!

  • Johann
   18 december 2020 at 19:34

   Dank voor je input. De vlogs vormen een afwisseling met de blogs welke we ook regelmatig verzorgen. Juist de visualisatie bij de vlogs heeft daarin een meerwaarde. Het is en blijft altijd lastig om het een ieder naar zijn zin te maken. Zal je input iig mee nemen 😉

   • Arjan
    18 december 2020 at 21:47

    ECMWF komt alvast met een goede pluim, tenminste als het aan de oper en de control ligt. Nu nog wat ensembles meekrijgen, dat staat hopelijk morgen op het programma! 🙏

    • Johann
     18 december 2020 at 21:52

     Het blijft allemaal “complex”. De operationele EC uitdraai oogt heel mooi maar kan ook een echte “winter” killer gaan worden. Schuift dat retrograde laag iets verder door of iets noordelijker dan komen we vol in de zacht lucht vanuit het ZO / O (cyclonaal oost)

     • Johann
      18 december 2020 at 21:55

      500 hPa

     • Bernie
      18 december 2020 at 22:04

      Laten we hopen dat het weer eens echt winter gaat worden hier in ons kikkerlandje.

    • Erwin
     19 december 2020 at 00:29

     @Arjan, spiegel de pluim eens en vind je hem dan nog steeds zo goed? (los van de oper en control). De vraag stellen is hem beantwoorden :-). Ik bekijk altijd de gespiegelde pluim en als ik die heel ‘goed’ vindt kan de niet-gespiegelde pluim niet goed zijn.
     Persoonlijk geloof ik meer in de wat tragere gfs ontwikkeling op termijn met na 28-12 winters weer in de LL met geregeld sneeuwkansen. Soms nat, soms even droog. Exact conform de LMG-achtige situatie die Johann prima beschreef een paar dagen terug. Scheiding tussen zachte lucht en koudere lucht is echt vrij kritisch en zal bij ons in de buurt blijven. Geen overtuigende doorzettende kou maar ook geen doorzettende verzachting. We blijven in dat scheidingsvlak tussen wat koudere en zachtere lucht. Details gaan het bepalen in welke luchtsoort we ons gaan bevinden.

   • Steven
    18 december 2020 at 22:02

    Bedankt voor je antwoord. Klopt ook wat je zegt.
    Runs zijn idd spannend, let’s hope 4 the best.

 • Erwin
  18 december 2020 at 22:36

  Hierbij bericht onder juiste bericht:

  EC OPER 12 u kwam vandaag met een echte ouderwetse ‘duiker’. Het is precies zoals Arjan aangeeft. Trekrichting van de depressie bepaalt alles voor het vervolg!. Voor degenen met niet al teveel meteo kennis: Als dat laagje onder de LL doortrekt dan wordt wind aflandig bij ons. Dat komt omdat rond de depressie de wind tegen de wijzers draait. Dat betekent dat bij een zogenaamde ‘duiker (onderlangs trekkend laagje) de wind bij ons naar het oosten zal gaan en een groter deel van de LL in de koude lucht gaat komen met dan ook een grotere kans op sneeuw. Ik analyseer alle runs van EC, GFS en Gem (Canadese model) en kans is nog steeds het grootste op kwakkelweer voorlopig in Nederland. Toch zien we regelmatig ook runs met sneeuw opduiken. Zo ook de oper en controlerun van het Europese model vanavond. Hier ging het precies goed met de trekrichting van het laagje. Daarnaast lage 2m dauwpunten en erg lage temperaturen op het 850vlak (ongeveer 1500m) van onder de min 5.. Zowel de laatste Europese hoofdrun als controle run berekenden sneeuw op 28 december in grote delen van NL. Maar goed dan hebben we het over 10 dagen ofwel 240 uur. De EC en controlerun waren geen echte uitbijter maar zaten uiteraard onderin het ensemble. Ik geef dat scenario nu 15-20 % kans. We blijven het hier dagelijks updaten en volgen!

 • Johann
  18 december 2020 at 23:41

  Impressive! Voor het Wallis /Alpen woensdag – donderdag Temperatursturz van bijna 20°C

 • Erwin
  19 december 2020 at 00:18

  Ondanks een goede oper en controle run vandaag bij het EC blijf ik van mening dat de kou later komt dan de kerstdagen en dat de kans op een witte oud en nieuw realistischer is dan een witte of winterse kerst.

  Mijn persoonlijke mening is dat we sneeuw gaan zien in de periode vanaf 28-12 in de lage landen!

  Ik teken in dat opzicht ook voor gfs 18u die lang maar zeker de winter in de steigers zet en een groot deel van Europa in de sneeuw laat komen. Nederland valt in die run nog buiten de sneeuwprijzen maar op die termijn is daar niks van te zeggen. Wel blijkt opnieuw hoe lastig het is om in NL winter te krijgen indien er niet echt sprake is van transportkou maar van een NW wind met maritieme component.

  Bij deze nogmaals gezegd: kerst komt te vroeg voor sneeuw in NL. NA 28-12 gaat het gebeuren verwacht ik! Die sneeuw gaat verder komen dan de pubrun 18u oper nu berekent!

  Kaarten zijn levendig en echt interessant! Hebben we laatste jaren in december vaak anders gezien in de LL.

  Morgenochtend weer een update!

 • Johann
  19 december 2020 at 09:30

  Interessante ontwikkelingen ook in de bovenkamer van de atmosfeer de stratosfeer en afzwakken /verstoring polar vortex! We zien vandaag weer een sterke rapide afname zonaalgemiddelde wind op 10 hPa, 60N (pool). Op 65N zelfs al negatief dus een ommekeer in een oostelijke fase. Note; Voor een major SSW (sudden strat warming) moet de wind op 10hPa 60N onder 0 gaan. Overigens moet opgemerkt worden dat de div. model ensembles ook vanmorgen nog niet meedoen

 • Wim ten Hove
  19 december 2020 at 10:33

  Mag het geluid iets harder is haast niet te horen. Zet anders het verhaal ook op de site om na te lezen. Zo krijg je de helft niet mee.

  • JMT
   19 december 2020 at 10:45

   Eens, voor mij als (half)dove heb ik juist tekst nodig om te kunnen “verstaan”, dat gaat niet echt vanaf een video 😉 Ook al zit er “ondertiteling” bij, echter vertaald door google en da’s nogal brak/verkeerd… Maar wel reuze boeiend wat er in deze reacties alsnog besproken/beschreven wordt! 🙂

  • Johann
   19 december 2020 at 10:55

   Geluid van deze vlog lijkt me prima te verstaan voor normaal horende, verder ook geen klachten over gehad. Heb het geluid zelf nog wat moeten “dimmen”. Sommige andere vlogs / opnames zijn idd minder van kwaliteit maar dat heeft oa met de (weer) omstandigheden te maken. Ligt het in dit geval dat niet aan je eigen “instellingen” of hardware?! Zou overigens graag ook een tekst versie willen maken (ernaast) maar dat gaat simpelweg veel te veel tijd vergen! Voorlopig moeten we het er dus meer doen, het één of het ander!

   • JMT
    20 december 2020 at 01:30

    Beste Johann, helemaal begrijpelijk dat het veel (extra) tijd zou kosten, inderdaad dan het een of het ander! Geen probleem verder, de tekstuele reacties (en evt sowieso artikelen) maken al genoeg duidelijk! 🙂

 • Erwin
  19 december 2020 at 14:53

  De oper 00 van EC die vanmorgen uitkwam was (uiteraard) helaas niet zo mooi als de oper 12u die gisterenavond uitkwam waarbij grote delen van NL op 27/28-12 een mooi sneeuwtapijt kregen. Verder herhaling wat eerder gezegd is. Naar 1e kerstdag een forse temperatuurdaing zoals Johann ook al heeft laten zien, Daarna geen doorzettende kou en overdag 4-6 graden en in de nacht rond het vriespunt of iets erover. Richting het nieuwe jaar zien we iets meer members weer voor kouder weer opteren maar ook dat is ver weg,

  GFS06 lijkt op korte termijn fractioneel zachter te zijn geworden dan zijn voorganger en ook daar (net ls bij ec) in begin januari wat meer koudere oplossingen. Ik verwacht dat de komende dagen in de grafieken een verdere daling in de ensembles gaan zien richting driekoningen.

  Voor de periode tussen kerst en oud en nieuw is het dus hopen dat kwartje een keer goed valt en we mogelijk wat sneeuwbuien meemaken. Kans lijkt vooralsnog niet heel groot (10-20%). Persoonlijk verwacht ik dat we uiteindelijk toch naar een kouder regime gaan met ook in de LL winters weer.

  Om 18u ben ikweer van de partij met een korte beschrijving analyse van de laatste gfs oper run voor de LL en om 19u met korte analyse ensemble.

  • Erwin
   19 december 2020 at 17:48

   27 en 28 december zien we en zonaal patroon waarbij de invloed vn de visbak (oceaan) uiteraard groot is. OOk die dagen houden we het niet droog. 5-7 graden en regelmatig regen. In de loop 28-12 en ook de nacht naar de 29e zien we de wind (vooral aan de Westkust en op de Noordzee) flink antrekken op de nadering can dat Laag van 980hpa. Dat ligt op 29-12 boven Engeland en is dan inmiddels iets ogevuld tot 990 HPA. De kern van het laagje zien vervolgens in 2 delen opsplitsen. 1 deel blijft voorlopig boven Engeland liggen en ander deel trekt Noordwaarts. Vervolgens zie je op grote hogedruksystemen op de kaarten. 1 boven Groenland van 1035 HPA en 1 boven Rusland (tot 1045 HPA). Het laag (inmiddels 995 HPA) nog boven de UK en dat betekent uiteraard dat de bij een Laagje ten NW van ons de wind ook die 30e december uit Z tot ZW richting waait en er van kou in deze hoofdrun nog steeds geen sprak is. Wordt vervolgd..

   • Erwin
    19 december 2020 at 18:00

    Ook op 1 januari zien we nog steeds hezelfde beeld. Het laag is inmiddels wat meer opgevuld maar komt niet/nauwelijks van zijn plek. En met zoń stationair laag op die plek blijft het uiteraard ook anti-winters op Nieuwsjaardag. Anti-winters deze oper 12u de eerste 300 uur en ik verwacht vrij hoog in ensemble. Nee, dit is niet de run die we graag willen zien.. Hopelijk zo een betere EC run en later vanavond en betere GFS run, Deze ZONALE 12u gfs snel vergeten!.

 • Erwin
  19 december 2020 at 17:30

  We trappen af met de gfs 12uur OPER. Kerstncht zien we een frontje vanaf de Noorzee de LL binnen schuivenmt een NW wind. Dat zal grotendeels regen zijn. In Zuid-Limburg (o.a. Vaalserberg) en Ardennen gaat dat volgens de hoofdrun sneeuw zijn. Zeker op de hoger gelegen delen van de Ardennen gaat men wakker worden met een sneeuwtapijt van 2-4 cm volgens deze hoofdrun.
  Ook zien we dat er meer kou vanaf de Noordpool Zuidwaarts kan trekken. Verder valt op dat door n betere aanpunting van het Hoog ook het laag wat Westelijker wordt ingetekend dan dat we bij de gfs 06 zagen. We zien een laag van 980 HPA rond ijsland liggen maar we weten dat de IJslanders dol zijn op ‘langspeelplaten’ De LP Merry Christmas van 980 HPA wordt boven Ijsland op de 25e afgespeeld. Zaterdag 2e kerstdag zal ook niet droog verlopen. Die dag 4-7 graden met wat regen (gen grote hoeveelheden) en een ZW bries.

 • Erwin
  19 december 2020 at 19:59

  Hoofdrun 12uur gfs zat inderdaad (zoals verwacht) hoog in het ensemble en is niet echt representatief. Kans is 80-90% dat de gfs 18uur vanavond fors kouder uitpakt dan deze hoodrun 12uur.

  Daarnaast schat ik de sneeuwkansen na kerst toch vrij groot in voor de LL. Ik verwacht dat de kans groter is dan 40% nu is dat we op zeeniveau natte of droge sneeuwvlokken gaan zien op 1 of meerdere dagen in de periode tussen kerst en oud en nieuw. Met name op 28 december.
  Voor die Ardennen en de hoger gelegen delen is die kans nog veel groter. Daar gaat zich waarschijnlijk tijdelijk een sneeuwtapijt vormen.

 • Erwin
  19 december 2020 at 20:20

  Ook het EC model komt nu op 28 december met een mooi pak sneeuw voor de volledige Lage Landen. Nog ver weg en dus betrouwbaarheid nog niet hoog (blijft altijd nowcasten met sneeuwsituaties) maar we zien inmiddels steeds meer berekeningen die Vrouw Holle een bezoek aan de Lage landen laat brengen net na kerst. We gaan onze duimen kapot duimen de komende week!!! 🙂

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier