Advertentie



 

Algemeen; grote delen van west Europa hebben te maken met een zeer zachte zuidwestelijke tot westelijke hoogtestroming. Woensdag – Donderdag stroomt achter een randstoring veel koudere (maritiem) polaire lucht naar het zuiden en krijgen we te maken met een winterse weer episode. In de Alpen gaat sneeuw vallen, vooral de zuidkant lijkt begin volgende week weer in de prijzen te gaan vallen. Ook voor de Benelux vanaf zondag  stijgende sneeuwkansen.

Donderdag weer in de koude lucht

Inmiddels druppelen de nieuwste weermodellen weer binnen dus tijd om weer eens te kijken hoe het er voor staat. Vandaag en ook morgen echter eerst nog even door de zeer zachte luchtmassa’s heen bijten. In de lage landen vandaag een graadje of 15 en in de Alpen lokaal bijna 18 graden. Morgen volgt nog iets zachtere lucht in de Alpen maar dan is het over en uit met het “warmte-gedrocht”.

Zeer zacht vandaag aan de noordkant, lokaal steeg het kwik tot 15 a 17 graden. Minder warm was het aan de zuidkant alwaar het kwik veelal niet veel hoger kwam dan 5 graden

Afzakkend polaire front

Depressie – Greta – (DWD) trekt  de komende 36 uur via het zuiden van de Britse Eilanden en het Kanaal via de Benelux naar het  noordoosten verder en via de achterdeur wordt de weg vrij gemaakt voor een eerste portie veel koudere polaire lucht.

Donderdag overdag zullen ook de Alpen vallen en vanaf vrijdag is het er weer compleet winter met sneeuw en vorst tot in de lagere delen en dalen. Met de noordelijke stroming gaat er dan vooral langs de noordkant van de noordelijke Alpenhoofdkam neerslag vallen. Sneeuwvalgrens donderdag dalend van 1600 meter naar 1300 meter. Vrijdag sneeuwt het tot in de lagere delen en Alpenvoorland en mogelijk ook het Alpen Mittelland.

GFS12 met het polaire front donderdagavond

De Benelux zal het vooralsnog moeten doen met kwakkelweer, sneeuw zal meest nog geen thema zijn. Dit komt mede ook omdat er vrij snel een tussenhoog overschuift en de neerslag (buienkans) zal onderdrukken. Een winterse bui of wat natte sneeuw is echter niet uitgesloten. Dat geldt met name voor de hogere delen en het zuiden van Limburg. Gaat het opklaren dan moet in de nacht en ochtend met het wegvallen van de wind rekening worden gehouden met lichte vorst (gladheid)!

Sneeuw Benelux / Zuid Alpen

Vanaf zondag wordt het dan niet alleen voor de Alpen maar ook voor de Benelux spannend en interessant. Net als de voorgaande dagen zien we ook nu weer een depressie gevuld met zeer koude lucht vanuit het zeegebied ten ZO van Groenland naar het zuiden toe afzakken.

De kouder vortex vrijdagmiddag nog bij ZO Groenland

Via de Britse Eilanden trekt het met zijn koude kern naar Bretagne alwaar het maandag wordt berekend volgens de laatste GFS uitdraai (verschil nog wat per model, ECMWF volgt later vanavond)

Maandag met kern boven Bretagne

Neerslag / Sneeuwfront

Een daarmee samenhangend koufront (occlusiefront) zal zondagochtend met neerslag de België en Nederland bereiken en langzaam verder naar het oosten uitbreiden. Er is een goede kans dat de neerslag dan voornamelijk of geheel in vaste vorm gaat vallen.

Benelux . Vanaf zondag kans op inzettende neerslag die als sneeuw gaat vallen of in sneeuw overgaat

Met name landinwaarts, alwaar de dauwpunten negatief zijn) maakt kans op sneeuw en sneeuw accumulatie. Cruciaal zal met name ook de wind(richting) gaan worden en in hoeverre er neerslagafkoeling zal optreden, de voor sneeuw eigenlijk ietwat te hoge Theta-E’s zijn dan van minder “waarde” en negeren we gemakshalve maar even!

Na een drogere weerfase op de maandag volgt dinsdag mogelijk meer neerslag (sneeuw) op een apart laagje wat via Duitsland naar de de Wadden trekt!

Dinsdag Südstau en ook sneeuwkansen Nederland op laagje vanuit Duitsland

Südstau

De Alpen krijgen vooral maandag te maken met neerslag. Door de zuidelijke stroming en toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant zet Südstau neerslag in die zich verder langs de zuidkant naar het oosten toe uitbreidt. Maandag en ook nog dinsdag kan er 100 tot 150 mm neerslag gaan vallen, voornamelijk in de vorm van sneeuw.

Maandag en dinsdag veel sneeuw Alpenzuidkant, noordkant toenemend föhnig

Opnieuw zal het zwaartepunt langs de centrale en oostelijke zuidkant komen te liggen. Tot het midden van de week kan daar maar zo weer 100 tot 200 cm sneeuw gaan vallen. Als tegenhanger van de Südstau krijgt de noordkant en met name de oostelijke noordkant weer te maken met de Föhn en veel zachtere drogere condities.

In het verder verloop van de week en ook het weekend houdt met zeer zuidelijk verlopende jet en de “koude lagedruk” boven midden Europa het winterse weer aan en vooral de zuidkant maakt goede kansen op nog meer neerslag / sneeuw…..

GFS12 ensembles ZO Nederland
GFS12 ensembles centrale Alpenzuidkant

ECMWF

19h30 Inmiddels druppelt ook ECMWF binnen, grosso modo dezelfde ontwikkelingen tot begin volgende week. Wel zien we dat de kouder vortex en polaire ietwat westelijker georiënteerd komen te liggen. Dit kan zowel voor de Benelux als ook voor de Alpen gevolgen gaan hebben omdat we wat meer buiten het bereik van de koudere luchtmassa’s geraken.

Ten aanzien van de sneeuw op zondag is het model terughoudender. Vergelijk eens de neerslag / sneeuw voor zondag 12h00. Op dit moment is het nog te vroeg om verder daar wat zinnigs over te zeggen, kleine veranderingen (Timing, neerslagintensiteit, T, DP, Wind) kunnen zondag het verschil gaan maken tussen regen, natte sneeuw of sneeuw

ECMWF
GFS

Datzelfde zien we bij het model ook voor de dinsdag. Probleem hier is dat het model het aparte laagje (koude putje) boven Duitsland er niet inheeft. Vooral op wat grotere hoogte wordt er meer warmte vanuit het zuidoosten naar het noorden toe op transport gezet. Eventuele neerslag zal dan (wrs) in vloeibare vorm gaan vallen.

Zuidelijke jet

In het verdere vervolg van de week zien we in grote lijnen dezelfde ontwikkelingen als die bij het GFS. Het laag (koude vortex) wordt als het ware “uitgeknepen” tussen de hogedrukgebieden en vult steeds verder op. De polaire jet volgt daarbij een vrij zuidelijke route en met een beetje geluk verblijven we ook in de koudere lucht.

Voor wat betreft de komende dagen en details is het laatste woord echter nog niet gesproken en de globale weermodellen bieden nog geen houvast, kleine verandering grote gevolgen. Wellicht dat de meso modellen met hun betere resolutie dat wel gaan doen, helaas zij deze nu nog niet beschikbaar (forecast meest 2 tot 3 dagen). Goede kans echter dat het ook gewoon gevalletje (s)nowcasten gaat worden.

Straks nog de ECMWF ensembles…………….

Prikpunt Tirol – Innsbruck

Apeldoorn (T850 / neerslag)

De GFS18 run loopt binnen, tot zover alles “wie gehabt” en de sneeuw voor zondag en de dinsdag (NO) staat er nog steeds op!….. Morgen meer… Grüsse in die nacht, Truste

Tot zover voor dit moment vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis

Verder updates aan of aanmerkingen gaarne onder dit bericht in de reacties

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

(Visited 14.299 times, 1 visits today)

26 Reactie op “Alpen – Benelux | Winter is coming – Avond Update”

  • J.S. Prins
    22 december 2020 at 19:03

    Leuk leuk, laten we hopen op een beetje sneeuw. Ben ook erg benieuwd waar we begin januari heen gaan qua temperatuur 🙂
    Weer enorm bedankt voor schrijven van je weer berichtje! Wordt erg gewaardeerd!

  • Bernie
    22 december 2020 at 20:00

    Mooi bericht weer!!! Ik duim me suf voor een beetje winterweer in ons kikkerlandje!

  • Erwin
    23 december 2020 at 09:54

    De laatste ensembles van het EC model zijn zojuist uitgekomen en deze zijn significant beter/kouder dan de ensembles van gisteren!!!

    Goed nieuws voor de winterliefhebbers in de Lage landen. Het begint nu echt ergens op te lijken.

    Op termijn geregeld nachtvorst en ook zien we geregeld op winterse neerslag (sneeuwbuien)

    • Erwin
      23 december 2020 at 09:55

      geregeld kans

    • Daan
      23 december 2020 at 10:09

      Wat schat je in Erwin, wat is jouw gevoel hierbij? Weer een dode mus of zijn de kaarten nu anders als we in de vele dode mus situaties hadden?

      • Erwin
        23 december 2020 at 10:22

        ik deel de mening van johann. Modellen hebben het lastig en we zien vandaag dat modellen weer voor iets kouder weer opteren. Mbt sneeuwsituaties moet je voorlopig denken aan precentages van hooguit 20 tot 30%. Wel kansen op meerdere dagen dus persoonlijk denk ik dat kwartje een keer goed valt en we ook in de lage landen de komende 2 weken een keer sneeuw gaan zien.

        • Daan
          23 december 2020 at 10:29

          Dat we meerdere dagen kans maken is inderdaad gunstig. We duimen hard voor wat sneeuw, al zal het hier in omgeving Hoorn niet meevallen vrees ik. Zee is te dichtbij waarschijnlijk om het koud genoeg te laten zijn. Misschien nog een Lake Snow Effect (of hoe heet dat ook alweer) 🙂

  • Johann
    23 december 2020 at 10:10

    Het “geworstel” van de weermodellen met de afzakkende “Groenlandse” koude put (op 500 hPa tot -35°C), volgende week ingevangen tussen hogedruk gebieden gaat verder (lagedruk Europa / cyclonal oost).In detail door div (rand)storingen binnen het (hoogte)laag nog veel onzekerheid mn tav neerslag / sneeuw.

  • Johann
    23 december 2020 at 10:29

    Opwarmende strosfeer! Met het afzwakken van de Polar Night Jet #SPV neemt de kans op blokkerende hoogteruggen -troggen toe. Goede kans dat we in Europa steeds dieper aan de koude kant ervan geraken. HET #ECMWF is voor onze contreien veelbelovend #winter Zie voor de ECMW kaarten januair de Twitterlinks / https://twitter.com/Alpenweerman/status/1341675229509279744

    • Erwin
      23 december 2020 at 11:53

      Deze kaart van 4-10 januari even als aanvulling/ter ondersteuning van wat Johann hierboven beschrijft.

      • Erwin
        23 december 2020 at 11:56

        Zat ook in de twitterverwijzing zag ik. Excuus.

  • Daan
    23 december 2020 at 21:53

    Is er vandaag niets noemenswaardigs veranderd wat het vermelden waard is in een avondupdate? Just curious!

    • Johann
      23 december 2020 at 21:57

      Niet echt Daan, op de wat langere termijn algemeen nog weer wat kouder.

      • Daan
        23 december 2020 at 22:06

        Ok, thanks Johann!

    • Arjan
      23 december 2020 at 22:06

      De windrichting pluim is interessant op termijn.. meer leden naar een oostelijke richting en daar moet de kou dan ook vandaan komen. Periode 3-6 januari maar eens in de gaten gaan houden!

  • Erwin
    24 december 2020 at 00:14

    Hoofdrun gfs 18 uur (de zogenaamde PUBRUN) is ronduit prima! Europa gaat heel geleidelijk de winter in en vrijwel heel Europa gaat ook wit worden. In de LL op termijn de beste papieren voor Belgie en ZO Nederland.

  • Johann
    24 december 2020 at 14:01

    Net als al eerder het GFS model laat nu ook het ECMWF binnen het hoogtelaag dinsdag een apart laagje vanuit Frankrijk via Duitsland naar het N en vervolgens NW koersen. Indien het iets verder W-waarts inkomt stijgen de sneeuwkansen voor Ned. dinsdag aanzienlijk! #vervolgen

  • Johann
    24 december 2020 at 17:09

    GFS en ook ECMWF met een complete collpas van de TNJ (PV) begin januri. Voor de winter biedt die mooie opties / ondersteuning

    • Daan
      24 december 2020 at 17:13

      Mocht je (of iemand anders) op deze kerstavond dit toe kunnen lichten voor de leken onder ons, van harte welkom! Lukt dit niet alle begrip uiteraard.😉

      • Johann
        24 december 2020 at 17:20

        Breakdown / collaps polar vortex stratosfeer door opwarming. Resultaat is verslappen van de zonale polaire jetstream en verhoogde neiging tot blokkades. Kan, wanneer we aan de koude kant verblijven verdere winterse impulsen geven in de loop van januari. .Heb vanavond dienst / werken en wrs geen tijd vanavond voor uitgebreide update(s). Evt als het lukt zal ik er dan morgenvroeg wat dieper op ingaan.

        • Daan
          24 december 2020 at 17:25

          Ok, we blijven het volgen, werkze!

  • Johann
    24 december 2020 at 17:10

    GFS met de major SSW en reversal

  • Erwin
    25 december 2020 at 11:45

    Fijne kerst voor iedereen. Geen winterse en zeker geen witte kerst helaas…
    Vandaag een bericht op internet dat ht bijna ZEVEN HONDERD dagen geleden is dat er sneeuw lag in de Bilt… Een record. En dan zijn er ook nog websites hier in NL die het over een kleine ijstijd hebben… Bizar.

    Het gfs en EC komen steeds met mooie plaatjes in de meteofictie maar het blijken steeds virtuele worsten te zijn…

    Benieuwd of het kwartje nog een keer goed gaat vallen de komende weken…

  • Erwin
    25 december 2020 at 12:09

    Laatste gfs uitvoer (gfs 06) is eigenlijk een herhaling van at we steeds zien. Er trekken regelmatig neerslaggebieden over NL de komende weken maar het blijft simpelweg een paar graden te zacht steeds om echt tot een gesloten sneeuwdek te komen. Wil niet zeggen dat we niet even een wit tapijt kunnen krijgen maar temperaturen zijn simpelweg te hoog voor de sneeuw lang te kunnen overleven (als het al tot sneeuw komt). Dat kan alleen als boden koud genoeg is (bijvoorbeeld na nacht met vorst en dauwpunten die daarna niet of nauwelijks boven nul komen. Parameters zijn steeds ‘net niet’ goed genoeg en dan blijf je dus steeds met natte rommel zitten (regen of natte sneeuw of andere drabdekjes)

  • Erwin
    25 december 2020 at 12:44

    Johann heeft hier laatste tijd regelmatig gesproken over de SSW en kansen op een poolwervelsplit. In het ensemble van de EC46 zien we nu het gemiddelde op 10hpa, 60N nu echt onder nul komen. Een SSW dus! Dit is uiteraard positief nieuws maar ook niet meer dan dat. Het kan eventueel een aanleiding zijn voor meer blokkades en dus grotere kansen op winterweer maar zeker geen garantie.
    Voor winterliefhebbers zijn een SSW en andere zaken zoals bijvoorbeeld een negatieve NAO uiteraard interessant waardoor het winterhart sneller gaat kloppen. Ik blijf echter met beide voetjes op de grond want een SSW biedt slechts een grotere mogelijkheid op winterweer maar ook dan moeten alle andere puzzelstukjes ook nog goed vallen. Als bijvoorbeeld stuur ik een filmpje uit 2018 mee waarin dit fenomeen voor iedereen met wat minder meteo achtergrond duidelijk wordt uitgelegd. Dan is het ook makkelijker te begrijpen als Johann hier bepaalde grafieken post over een PV/SSW.

    Een SSW kan op termijn dus aanleiding zijn tot blokkades en als alles goed valt ook tot grotere kansen op winterweer in de LL. Nederland blijft echter aan zee liggen dus de drukpatronen moeten precies goed komen te liggen om Nederland naar een wintersituatie te leiden/sturen.

    Deze weerman plaatst een SSW dan ook duidelijk in perfectief. Kan (hooguit) een OPENING zijn maar zeker geen GARANTIE.

    In 2018 zagen we het ook gebeuren. Uiteindelijk leidde het niet tot een koude winter maar zelfs tot een zachte winter met slechts 34 hellmanpunten.

  • Erwin
    25 december 2020 at 13:04

    Hierbij ook nog even de laatste update van het ensemble van de gfs 06:

    • Komende tijd vrij normale temperaturen van 4-6 graden met op 27 december tijdelijk iets zachter
    • Zeker in het nieuwe jaar zien we de dalende trend toch we inzetten. Overdag 1-4 graden en vooral de nachten kouder met regelmatig nachtvorst
    • Sneeuwsignalen zijn de volledige periode helaas beperkt (van 28-30 december mogelijk wat natte sneeuw. Daarna zien we pas na 5-1 weer wat meer sneeuwsignalen (als het dan sneeuw dan ook grotere kans op op grote percentage vaste fractie (droge sneeuw)
    • Oper run laat het vanaf 5-1 duidelijk iets zachter worden. Dat wordt echter door het merendeel van de oplossingen niet gedeeld.
    • Positieve aspect vind ik vooral dat de gfs 00 uur (de run hiervoor) aan het einde van de run toch eerder voor wat verzachting ging omdat een deel van de oplossingen een zonaal patroon berekende. Die verzachting is er grotendeels uit op termijn. 2/3 van de berekeningen komt nu met een koudere oplossing en grofweg 1/3 met een zachtere oplossing dan het ensemble gemiddelde. Het gemiddelde op lange termijn (in de meteofictie) is dus iets gedaald maar ook de mediaan is gunstiger wat betreft de kans op voorzetting/versterking van het winterweer na Driekoningen (6-1)

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier