Nu al over en uit met de winter?

In het Nederland is het weer over en uit met de winterse perikelen en van echt winterweer is er sowieso nog steeds geen sprake. De Alpen en met name de noordelijke Alpen krijgen na een lange periode van koud winterweer met (zeer) veel sneeuw eveneens te maken met een weeromslag en een veel zachter (Föhn) scenario. Hoe het verder gaat en of het lang zacht blijft en of de “winter”(weer) nog kansen maakt belicht Johann vanuit de sneeuw in de Oberwalliser Alpen

Geniet ook nog even mee van een winterse impressie zaterdag 16-01.21 vanaf de pistes op Rosswald welke Johann gisteren maakte

Voor details lees verder ook het uitgebreide Alpenweerbericht van vanmorgen – HIER

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Opnieuw sneeuwval tot in de dalen. Kritisch lawinegevaar.
Volgend artikelAlpen – Benelux | Stuivertje wisselen luchtmassa’s
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.

36 REACTIES

 1. GFS 12 uur hoofdrum komt op 28-1 met een mooie LMG achtige situatie. Belgie en Nederland net in de koude lucht maar in Noord-Frankrijk 8-10 graden.
  Midden op de dag een mooi pak sneeuw in grote delen van Nederland in deze hoofdrun. De zachte lucht weet Nederland niet te bereiken. Ook 29-1 sneeuwval in deze hoofdrun.
  Zoals ik gisteren al schreef. Komende week even door de zure appel met zijn allen in de Lage landen maar daarna komen er nieuwe kansen op winterweer met (droge) sneeuwval!

 2. @Erwin – Idd, de OPER heeft er wel oren naar! Die duikelt zelfs tot sub-zero! Nu ook de ensembles nog even meetrekken!

 3. Avond en nacht naar 30-1 zien we we opnieuw en een venijnig sneeuwgebiedje afkomstig vanuit de kust van Noorwegen over Nederland trekken met opnieuw droge sneeuwval. Nacht naar de 31e wordt dan vrij helder met forse uitstraling boven de sneeuw. -5 tot min -8 is dan mogelijk en aan de grond richting plaatselijk richting min 10 in deze hoofdrun. 31e dan ook weer forse sneeuwkansen in die LMG achtige setting. Zeeland mogelijk plus 3 op deze Groningen min 3 midden op de dag. Nacht naar 1 februari gaat het Noorden dan mogelijk al richting de min 10 graden in deze oper. Ja op neushoogte (T2M!) Ook zeer koude bovenluchten op het HPA850 vlak.

  Het geeft nogmaals aan hoe dicht we tegen de koude lucht aan blijven op termijn. Bij enige verschuiving zitten we in de zachte lucht en zit iedereen te mopperen hier op Alpenweerman. Met wat meer geluk wordt het in deze LMG achtige setting zeer sneeuwrijk en glijden we na forse sneeuwval uiteindelijk de winter in. Spannende ontwikkelingen hoor!!

  Kom er maar in Johann. Spectaculaire ontwikkelingen in de gfs12uur!!

  • Wat heet spectaculair?! Dit soort oplossingen zijn “plausibel” en passen mooi in het geheel van deze winter. Belangrijk is dat nu eerst de bezem even goed door de atmosfeer gaat en vervolgens het stromingspatroon op de schop gaat. Vervolgens weg van zonaal en weg van die W tot N hoek. Deze GFS12 uitdraai laat zien wat (en dat) het mogelijk is. Termijn is nog lang, onzekerheden groot! Verder #vervolgen en vooral ook veel #duimen 😉

   • Al we 720 dagen hebben moeten wachten op het drabdekje van gisterenavond mogen we dit toch ‘spectaculaire’ kaarten noemen Johann. Maar zeker ook plausibel zeker als je de SSW in het achterhoofd houdt en weet dat die vaak een extra opening bieden op winterweer op termijn.

   • 1e of 2e bericht aub weghalen moderator. Ging wat fout bij mij met posten vandaag nog een keer gepost maar zie dat ze nu beiden geplaatst zijn.

 4. Prachtige schaatsrun deze gfs 12 uur. Eerst sneeuw van 28-30 januari met een overwegend Noordelijke wind. Daarna draaiend naar Oost tot Noordoost met flinke vorst met mooi gevormd Scandi hoog van 1030 HPA. Prima hoofdrun!!
  Kijk ook even naar deze kaart van 2 februari in de vroege ochtend. Zo moet het!

 5. Pakken we nog een de EC00 ensemble erbij voor T850 hPa dan zien we toch ook hier, ik meen dat @Erwin dat ook al had aangekaart eerder, een “koudere” trend. Echter ook nog steeds die grote onzekerheid. Interessant wat straks EC laat zien (als trend)

 6. Respect voor jullie enthousiaste bespreking! @Erwin ik wil de pret niet drukken maar het is maar één hoofdrun en ook nog eens ver weg. Maar goed, hoop doet leven.

  • Volledig met je eens Bas. Goede hoofdrun is altijd lekker maar in dit geval eigenlijk geen ondersteuning. Koude uitbijter helaas.

 7. Het verschil is dat nu ook weeronline het ziet zitten in hun temperatuurvoorspelling. Afgelopen weken deden zij niet mee met jullie voorspellingen.
  Maar het blijft ver weg, gewoon afwachten 😁🤣

 8. ECMWF op 240 uur toch nog steeds die verstoorde PV met het Poolhoog. Hoewel de hoofdrun niet winters is lijken de kansen daarna toch weer beter te worden. Nu eens kijken of een deel van die vortex de juiste configuratie voor ons gaat toelaten. Misschien zien we straks al wat koudere members op de pluim!

 9. Ter vgl ook nog even de EC12 bovenlucht resp. de T850 hPa. Vanaf het volgende weekend neemt de onzekerheid net als ook al bij de EC00 sterk toe en OPER en CTRL hoog nu in de EPS bandbreedte.

 10. Wat is terugkijkend het beste weermodel, Europese of Amerikaanse? En wie doet het ’t beste in de lange termijn verwachting?

 11. De modellen ontlopen elkaar niet zo heel veel. ECMWF scoort mn voor onze contreien ietwat beter. Onder andere doordat het model met een hogere resolutie en meer rekenpower werkt. Zo draait het Europese ECMWF op twee Cray XC40-systemen, elk met meer dan 130.000 cores van de nieuwste Intel Xeon ‘Broadwell’-processor.

  Heb daar recent in een weerbericht nog wat over geschreven,. Link zie https://www.alpenweerman.nl/alpen-benelux-klassiek-winterse-setting-in-de-maak/

 12. Op meteociel kan je de laatste 4 runs samen laten weergeven. Niet veel belovend voor het midden van België.
  Ecmwf doet niet beter. ☹️

 13. Niets is zo veranderlijk dan het weer, heerlijk deze discussie’s hier op de site. Lees ze met heel veel plezier (vooral als sneeuwliefhebber maar nog meer m.b.t. Oostenrijk, mein heimat want zo zie ik dat land na ruim 21 jaar gemiddeld 3x per jaar te bezoeken).
  Hoop dat de sneeuw in de Lage Landen doorzet …

 14. Grosso modo weinig verandering. Benelux Alpen algemene verzachting uit ZW gevolgd door maritiem polair NW vanaf donderdag en vooral weekend dan weer kouder / guur. Alpen zeer krachtige Föhnfase rond midden van de week. Weekend dan weer sneeuw, zuidkant al eerder vlokken. Langere termijn weer die grote onzekerheid. In ieder geval geen aanleiding om vanmorgen daar weer in een nieuw weerbericht aandacht aan te besteden. Evt dan vanavond nog weer eens kijken en dan verder hier in de reacties jullie bijdrages. Ik wacht hier in Rosswald op de zon, buiten -7 graden meter sneeuw en nog bewolkt.

 15. Toch nog 1model dat ergens winter zoet komen. Iemand mee inzicht hoe zij hier aan komen op basis van kaarten?

 16. Ensemble EC 12 uur op termijn iets meer kansen dan de laatste ensembles.
  Gisterenavond vrijwel kansloos. Rond de maandwissel nu iets kansrijker.
  Kom er maar in @Arjan 🙂

Comments are closed.