Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Algemeen; hogedruk bepaalt vooralsnog het weerbeeld in grote delen van Europa waarbij het zwaartepunt naar het zeegebied tussen Engeland en IJsland verplaatst. Een hoogtelaagje trekt via Frankrijk naar het noorden en wordt donderdag vrijdag opgenomen in een hoogtetrog. Achter een daarmee samengaand koufront gaat dan van het noorden uit gevoelig koudere lucht naar het zuiden uitstromen. Vanaf zondag verplaatst de hogedruk zich naar het zuiden en evolueren we naar een meer zonaal en onbestendiger weerbeeld.

Afscheid lenteweer

De hegemonie van de hogedruk nadert langzaam zijn einde. Voordat het echter zover is krijgen we eerst nog te maken met een een aantal dagen zeer zacht winterweer. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we vandaag een omvangrijk bastion van hogedruk met kern boven de noordelijke Balkan liggen.

Met een meer zuidoostelijke tot oostelijke hoogtestroming wordt daarbij weer zachtere en drogere lucht aangevoerd. Een warme hoogterug zorgt met name in de hogere atmosfeer voor nog een extra thermische trigger. De Benelux krijgen vanaf woensdag te maken met een van het zuiden uit naderend hoogtelaagje.

Alpenweer

De meteorologische lente ging in de Alpen onderkoeld van start. Met de “Bise” (NO wind) werd maandag niet alleen drogere lucht maar ook weer wat koudere lucht aangevoerd en dat was vooral in de nacht en ochtend goed te merken. Onder een heldere hemel en boven een sneeuwdek koelde het onder de inversie en speciaal in de hoger gelegen dalen flink af en vroor het matig tot streng. Het koudst werd in in de zuid Beierse Alpen alwaar het kwik in de Funtensee (1557m) tot meer dan 20 graden onder het vriespunt daalde.

Tot min 20.6 graden ging het kwik onderuit in de Funtensee / Berchtesgaden Alpen (foto gisterochtend)

Overdag was het afgezien van wat mist of Hochnebel velden zonnig en zeer zacht. De hoogste temperaturen werden dit keer hier in het Oberwallis gehaald alwaar het kwik in het dal tot bijna 19 graden opliep.

De wolkeloze en besneeuwde Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte
Vanaf de grond ziet het er dan zo uit. Felfdkopf (2700m) Karinthie

Ook vandaag en morgen schijnt de zon in de Alpen weer volop en met maxima van 14 tot 18 graden is het voor de tijd van het jaar nogmaals zeer zacht.

Ook vandaag is het weer genieten in Mittelberg in het mooie Kleinwalsertal in de Oostenrijkse Vorarlberg. Foto via Twitter Odette ter Braak

In de hogere Alpen zorgt de subsidentie en een warme hoogterug voor zeer zachte lenteachtige condities. Op het 850 hPa niveau (circa 1500 meter) ligt het kwik rond een graad of 6, op het 500 hPa op (circa 5700 meter) op circa -22 graden.

Midden Europa met op 500 hPa de warme hoogterug die via de Alpen tot over Duitsland verloopt

De vorstgrens houdt zich meest zo rond de 2700 meter op. In de lagere delen en het Alpen voor en laagland kan onder de inversie mist of in de nacht Hochnebel ontstaan. Deze zal echter niet al te machtig zijn en in de loop van de ochtend oplossen. Rond de Alpenhoofdkam is het vandaag licht föhnig (seichte Föhn)

Het belooft weer een mooie zonovergoten dag in de Alpen te gaan worden. Beeld St Moritz-Silvaplana-Corvatsch

Ook de woensdag en de donderdag staan in het teken van de zeer zachte lucht en het wordt zelfs nog wat warmer. Lokaal kan het kwik met een zuidelijke hoogtestroming in de Alpendalen en Alpenlaagland tot 18 a 20 graden oplopen. Met de zuidelijke hoogtestroming wordt er opnieuw ook weer Saharastof tot over de Alpen en de Benelux op transport gezet. De hoogste concentraties worden donderdag boven de Alpenlanden verwacht!

Op de donderdag zal met het vorderen van de dag er ook meer (hogere) bewolking aan het zwerk verschijnen gevolgd door eerste neerslag in de loop van de namiddag en avond.

De bewolking en neerslag hangen samen met een koufront welke vrijdag over de Alpen trekt. Dit gaat gepaard met neerslag. Met het instromen van markant koudere polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens tot vrijdag naar 800 tot 300 meter.

De meeste neerslag wordt met het koufront en de noordelijke stroming in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam berekend. Geen grote hoeveelheden maar met 10 tot 30 cm en lokaal hogerop ook nog wat meer eindelijk weer eens een witte opfrissing van de inmiddels al behoorlijk uitgeaperde oude sneeuwdek. Ondanks het buitengewoon zachte en droge weer van de laatste 3 weken ligt er vanaf 1400 a 1600 meter en aan de beschutte noordkant ook nog veel lager, nog meer dan genoeg sneeuw.

Sneeuw accumulatie tot zaterdagochtend vlgs het Arpege model

Geen of weinig sneeuw valt er aan de zuidkant en ook de inner Alpine regio’s zullen weinig tot niets van het witte goud te zien krijgen. Daarvoor krijgen ze wel te maken met een opstekende Nordföhn

In het verdere vervolg zakt de hogedruk naar het zuiden weg en evolueren we naar een meer zonaal stromingspatroon en gaan de temperaturen weer in de lift. Met overwegende lagedruk en periodiek overtrekkende storingen evolueren we dan naar een onbestendiger weerbeeld waarbij dan weer wat koudere en dan weer wat zachtere luchtmassa’s worden aangevoerd. In de (hogere) bergen gaat sneeuw vallen, in de lagere delen meest regen. Tijdens de koudere fases in maritiem polaire lucht kan het tot 1200 a 1000 meter sneeuwen.

Multimodel ensembles Alpen prikpunt Innsbruck Tirol

Beneluxweer

Gisteren startte de dag in Nederland met op uitgebreide schaal lagere bewolking en ook nevel (mist).

Nederland gisteren gezien vanuit de ruimte. Van het oosten uit begonnen de nevel en stratus in de loop van de ochtend meer en meer op te lossen

Boven de inversie die op een hoogte van 500 tot 700 meter lag zat veel drogere lucht en was het onbewolkt.

Met de meer ZO stroming en de opwarming van de zon steeg het kwik en werd de lucht afgedroogd en begon in de loop van de ochtend de bewolking op te lossen en werd het op de meeste plaatsen een heel mooie dag met veel zon en staalblauwe luchten.

Ook vandaag kan de Benelux nog een tweetal dagen profiteren van de zachtere luchtmassa’s die vanuit het zuiden tot zuidoosten worden aangevoerd. De noordelijke provincies blijven vooral vandaag echter nog gevoelig voor lagere bewolking (stratus), dat geldt speciaal voor de kusstrook en de Wadden / Noordzee. Naar verwachting zal deze echter weer snel oplossen en belooft het opnieuw een heer fraaie “lentedag” te gaan worden.

Radarbeeld vanmorgen 08h20 met in het noorden nog mist en stratus

Het is zacht met maxima oplopend tot 15 a 17 graden. Op de Wadden (koudere Noordzee water) als ook in de mist of onder de bewolking is het met 5 tot 7 graden een stuk minder zacht. In de nacht van dinsdag op woensdag kan er lokaal opnieuw weer mist ontstaan en onder een heldere hemel daalt het kwik tot rond of enkele graden onder het vriespunt.

Hoogtelaagje

In de loop van de woensdag en donderdag gaat weerbeeld dan op de schop. Een hoogtelaagje dat vandaag via de Golf van Biskaje tot donderdag naar het zuidoosten van de Britse Eilanden trekt gaat vanaf woensdag vanuit het zuidwesten al voor meer bewolking zorgen.

Het hoogtelaagje woensdag met kern boven het ZW van het VK

Woensdag kan het in de loop van de dag in het westen van België al voor wat neerslag gaan zorgen. Donderdag wordt het hoogtelaagje ingevangen in een aan de zuidoostflank van het hierboven genoemde hoog afzakkende hoogtetrog en kan er dan tot over het zuiden van Nederland neerslag gaan vallen. Ten noorden van de grote rivieren blijft het waarschijnlijk droog.

Gevoelig kouder

Met de hoogtetrog en het daarmee samengaande koufront gaat het vooral in de hogere atmosfeer dan markant afkoelen. Op het 850 hPa daalt het kwik naar een een graad 8 tot 10 onder het vriespunt en komt daarmee dan 10 tot 15 graden lager te liggen dan nog op de dinsdag en woensdag.

GFS T850 hPA voor vrijdag met de meest koude lucht over het noorden van het land

Ook aan de grond wordt het met een naar N tot NO draaiende wind dan gevoelig kouder. Overdag komt het kwik met de zon nog ruim boven het vriespunt uit, in de nachten gaat het op uitgebreide schaal licht en mogelijk lokaal ook matig vriezen. De meest koude lucht zal op vrijdag en deels ook nog op de zaterdag boven de Benelux liggen. Zoals gezegd vriest in de nachten en vroege ochtend, overdag is het met 3 tot 6 graden meest wel gedaan.

Zonaal / Onbestendig

Na zaterdag gaat het kwik dan dagelijks weer in de lift en evolueren we naar een meer zonaal stromingspatroon waarbij lagedruk en storingen voor een onbestendiger weerbeeld gaan zorgen. Vooral medio volgende week wordt ook de wind een aandachtspunt. Met de jet net ten zuiden van de Benelux en een randstoring die via het zuiden van de Britse Eilanden over of net noordelijk langs de Benelux gaat trekken kon het dan wel eens hard gaan waaien of zelfs stormen!

Richting en op de woensdag krijgen de Benelux te maken met een krachtig windveld met kans op storm!

De bezem gaat dus lekker door de atmosfeer, een overgang naar een veel kouder weertype of zelfs maart wintertje is uitgaande van de diverse weermodellen echter niet waarschijnlijk.

Multimodel ensembles prikpunt Enschede Twente

Overigens kan het in de Alpen in maart en april en soms ook in mei nog behoorlijk winteren met een dik pak sneeuw tot in de dalen. Daarover dan in een volgend weerbericht meer! Tot zover voor dit moment van de weerkamer in Termen. Takt 0 graden en onbewolkt. Ciao

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 91 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer